Monday, November 11, 2013

SUSUN ATUR :: bekas rempah dalam laci




orang rajin masak..memang banyak rempah...
kahkahkah....

cooii....!! 

rajin la sangat ko kaaaann....

senang aku kalau nak masak rempah nak gune dah sedia..
walaupon jarang2 sebenarnyer nak guna..

tapi berguna jugak la....

nak masak nasik minyak time raye haji ritu..
tetibe datang mud nak masak nasik hujan panas 
dah ade lah kan rempah2 yang remeh2 tu...

uhuuksss....

sebenarnyer nak cerite pasal susun atur dan cara simpanan rempah ratus umah aku..



dulu2...kalau ade sape yang ingat...kot lah ko ingat..
aku pernah simpan dalam peti ais...
orang kate tahan lama...



pastu aku kuarkan sebab peti ais penuh...
aku letak kat para kayu khas tuk rempah tu..
letak dekat ngan tempat masak...
tapi...3-4 hari aku tengok..
betakung minyak kat botol2 tu oooii.....-perangkap minyak-
yer ar...aku letak atas berhampiran ngan dapur gas masak tu...
menambah kerje aku bersihkan selalu....


di sebab kan aku masih tak ade built-in kitchen cabinet..
jadi memang terhad nak letak barang...
dan lagi satu hal...aku ni memang jenis tak suke nak letak2 atas meja..
kalau boleh semua aku nak simpan....
semua nak sorok...
tu sekarang...aku simpan jer dalam laci...
macam sekarang ni....
garam kunyit pon aku simpan sekali...
pernah orang datang umah carik garam tak jumpe...
selalu orang tak simpan garam kan...
haaa.tapi aku..memang semua aku simpan...


 


laci ni tak jauh pon dari tempat masak utama..
senang jugak nak capai..
tak timbul masalh kat aku tuk gune hari2...
tu sudu kuning tu...-sudu aku beli dari IKEA...
kuning sebab kunyit lah tu..
jenuh aku sental..cegitu jugak..
jadi biar kan jer lah....


p/s :: rempah ape yang paling kerap ko guna...??




25 comments:

S.n.Fariza said...

good idea. tq aty :)

Nurzakiah Hanum said...

kemas

Mimy Hamid said...

cara ko susun sudu tu boleh ikut la...menarik...aku banyak guna rempah kunyit, dan bahan western..sbb aku suka western..bahan western aku beli peket then masuk dalam botol

Mama Lynd said...

Huaaa.. You read my mind..
Sebelum ni pun saya letak kat rak dinding and baru terfikir nak letak dalam drawer..

So kira jadi lah nak letak dalam drawer juga..

Jueliza Jamani said...

saya gantung untuk rempah2 tu.. hehehhe

Chekgu Azrine said...

Rempah kari..boley???

Umi Qi said...

Rajin mama Qaleef nih tau susun atur rempah2....haish umi Qi je belum sedar lg nih....kena buat sesuatu nih mcm aty...ju kerap guna rempah kari ikan, kunyit...yg lain guna gak tp jarang2....

Nursaila Norman said...

yelah kak..letak dekat sgt dgn dapur gas,satu keja lak nk mengelap bekas2 sbb berminyak..letak jauh sikit,kang tetiba kelam kabut..huwaaa..cara komen mcm rajin memasak je..haha :D

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Saya pun lebih suka simpan rempah dlm laci. Bg saya lagi senang nak guna sbb label sah2 kat bahagian atas penutup kan. Bukak laci terus nampak. Risiko terbalik2 botol kalau ganas pun xde. Hehe...
-selalu guna kunyit dgn garam je la pun tapinye...keh3...

Ayu Rashid said...

Sorok jgn tak sorok!

#rempah plg kerap guna: kari
Sebab buat ayam masak kicap pun letak kari sikit

Haslinda Sadiken said...

ahh..kalau letak luar mmg cepat nau minyak singgah..mmg kena lap lepas abis msk..

DYatie said...

Sgt2 menarik! Tapi umah daku takder kabinet lagi. Suma sepah atas meja. Huuuu.

g yah said...

saya boh dalam tupperware dalam kabinet... tersusun rapi... hangkat bakul sendiri

.Lydia. said...

thanx kak share idea :)
kalo ikutkan sume nk simpan tp tulah, kabinet lom siap sepenuhnye..bila lah ea.habis sume dok kt atas kabinet.nampak semak je.

CikNaa said...

geram nengok nye ni ty..

Petak Bunga said...

rempah kena letak paling mudah nak capai.. kalau tak memang malas nak masak..
selerak..

fazianbatrisyia said...

kemas. tu la yg tak suka tu. simpan dlm fridge...penuh. simpan kat luar jek minyak pulak lekat singgah kat situ.

Gieyana said...

Kite pon letak dlm bekas kecik tu gk..nmpk kemas kn..:)

MizzTina said...

sy dpt bekas kc tu dr kenduri kawen.. so, cuci bersih n buh la segala mala rempah, mcm akak tu la.. cuma xgigih nk label mcm akak.. kekeke

erin said...

eh, bekas garam n kunyit kita same, kena lap selalu klu tak naik karat anja2 pulak dia..grrrrr, aku letak tepi dapur, setiap kali lepas masak, mmg kena lap semua bekas rempah, klu tak mmg berminyak, kena xtra rajin, cam tau2 je tuan dia ni pemalas..haihh, tp kdg2 aku skip lap jugak..hahaha

ameris said...

nmpak smart bila letak cenggini.

Azziah Nawawi said...

rasanya ramai kut yg ada bekas rempah mcm ni kan? saya pun banyak ketoi gak. susun atas rak, tak jauh tak dekat dgn dapur. sudu, bantai sumbat dlm bekas kunyit terus. hahaha

Nurul Aziz said...

macam kat rumah mil, kat area dapur langsung takde benda.....kemas je.. macam tak memasak.. semua benda lepas masak simpan.. kikiki..

Fizah said...

wewiiitttt.sesi terjah menerjah....bab rempah sy da citer..tp utk tiga sekawan garam-gula-kunyit buh atas meja sbb tu yg plg selalu guna :))

faizul badri said...

Boleh juga guna bekas rempah ratus yang kedap udara yang comel ni....
Nanti rempah tu tahan lama dan semut pun tak boleh nak usik.
http://muslimchoices.com/?p=pop_up_spice_rack&s