Monday, November 11, 2013

SUSUN ATUR :: bekas rempah dalam laci




orang rajin masak..memang banyak rempah...
kahkahkah....

cooii....!! 

rajin la sangat ko kaaaann....

senang aku kalau nak masak rempah nak gune dah sedia..
walaupon jarang2 sebenarnyer nak guna..

tapi berguna jugak la....

nak masak nasik minyak time raye haji ritu..
tetibe datang mud nak masak nasik hujan panas 
dah ade lah kan rempah2 yang remeh2 tu...

uhuuksss....

sebenarnyer nak cerite pasal susun atur dan cara simpanan rempah ratus umah aku..



dulu2...kalau ade sape yang ingat...kot lah ko ingat..
aku pernah simpan dalam peti ais...
orang kate tahan lama...



pastu aku kuarkan sebab peti ais penuh...
aku letak kat para kayu khas tuk rempah tu..
letak dekat ngan tempat masak...
tapi...3-4 hari aku tengok..
betakung minyak kat botol2 tu oooii.....-perangkap minyak-
yer ar...aku letak atas berhampiran ngan dapur gas masak tu...
menambah kerje aku bersihkan selalu....


di sebab kan aku masih tak ade built-in kitchen cabinet..
jadi memang terhad nak letak barang...
dan lagi satu hal...aku ni memang jenis tak suke nak letak2 atas meja..
kalau boleh semua aku nak simpan....
semua nak sorok...
tu sekarang...aku simpan jer dalam laci...
macam sekarang ni....
garam kunyit pon aku simpan sekali...
pernah orang datang umah carik garam tak jumpe...
selalu orang tak simpan garam kan...
haaa.tapi aku..memang semua aku simpan...


 


laci ni tak jauh pon dari tempat masak utama..
senang jugak nak capai..
tak timbul masalh kat aku tuk gune hari2...
tu sudu kuning tu...-sudu aku beli dari IKEA...
kuning sebab kunyit lah tu..
jenuh aku sental..cegitu jugak..
jadi biar kan jer lah....


p/s :: rempah ape yang paling kerap ko guna...??