Wednesday, November 20, 2013

SUSUN ATUR :: cerita bawah katil



aku kan...sebenarnyer kan...
paling tak suka letak penuh2 barang bawah katil tau..
atas lemari pon sama...-atas lemari sebab semak mate aku pandang-
bawah katil walaupon lebih terlindung..
tapi aku tetap tak suka..
walaupon aku tak nampak..
tapi kalau ade barang penuh2 bawah katil...
aku mesti teringat2 macam nampak jer barang2 tu depan mata..
terus rase semak..
jangan kan kate barang...
kalau bawah katil tu tak bersapu pon...
aku 'dapat rasakan' semak nya walaupon sebenarnya tak nampak pooooonnn....

saiko kaaaaaaannnn...!!!

hahahaha...aku tau...

sebelum ni...mase umah family aku...
aku beli set katil yang tertutup habes bawah nya...
sebab lebih kemas...

tapi..mase nak beli set perantin putih tu...
aku tak nak amik kire lak semua tu...coooii...!!
macamane aku boleh hilang ingatan pulak time tuh....haaaiihh...

sudah nyer sekarang aku saiko sendiri...

hape pon tak boleh ar ko ni aty oooii.....


tapi kan....
biler dah banyak sangat barang..
dan tak cukup pulak tempat nak menyimpan...
memang kat bawah katil tu lah jadi mangsa.....
sobsobbbsss...

tapi ok lah sikit bagi aku dari semak2 mata hari2 aku kene pandang kalau letak atas lemari kaaaannn.....
bawah katil terlindung sikit la kan kan kan...

cuma..untuk aku..
bawah katil sekalipon..
yang ko kate tak nampak tu..
tetap kene teratur....
supaya aku tak saiko diri aku sendiri dengan bayangan2 segala macam bende bawah katil...
muwahahahahahaaha....

eearrrkk...


eerrr...macam banyak nau bendenya ko 'sorok' bawah tu...

tak ar... cuma set2 comforter aku yang ada dalam 4-5 set..
tilam tambahan yang ley lipat tu...
bantal2 lebih kot untuk tetamu...

tu jer....

tak ar banyak...
tapi kalau main letak jer...
memang semak ar..
pulak tu macam bantal2 tu...
bukan ley main campak jer kan...
kang berabuk satu hal pulak..
dan lagi..kalau tak kene gaya susunan...
lagi senang nak perangkap habuk... 
dan paling teruk..susah nanti nak bersihkan -sapu dan mop- bawah katil tu....
lagi pulak katil aku letak nya kat tengah halam kaaaann...
haaaa....silap sikit..memang selekeh ar jadi nya....

takper2....tunggu lah aku buat lemari pasang siap nanti..
memang aku buat lemari yang betul2 praktikal lagi besar dan tinggi tuk simpan semua dalam tu...
lemari sekarang....?? memang besar..tapi tak cukup praktikal..
baju sedia ada pon tak muat nak letak sampai kena pakai lemari laci tambahan..
ni kan pulak ko kate nak letak batal comforter siap..
memang tak aaaarrrrrr.......

jadi..buat masa ni...
bawah katil pon boooooley laaaaa.......

aku tak main lambak2 jer...
aku simpan dalam bekas bertutup..



salah satu nye bekas simpanan macam ni..
yang ni aku beli dari kedai buku popular sebab dapat voucher masa renew kad..
beli satu percuma satu..ok lah...rega tak mahal sangat pon..
tapi setanding harga..material nyer pon biasa2 jer..
bende ni banyak jual kat luar..yang jenis plastik elok.. macam2 saiz..
kat IKEA pon banyak...



bekas saiz ni aku ley masuk kan 4 biji bantal tidur stended tuh..


aku isi segala comforter set ngan sarung semua dalam ni...
satu bekas ni boleh letak 3 set comfoter yang dah di 'vacum' [angin nye dah disedut]



sekarang lebih kemas -untuk aku-
senang jugak nak bawak masuk amik barang..
kalau ade label aku rase lebih mudah..
macam aku jenis ingat2 sendiri jer lah..
kalau mintak tolong laki aku amik tu..kompem habes semua di keluarkan..
takper..nanti2...

kalau ikutkan..langsung tak nampak pon ruang bawah katil ni..
sebab..di tutup oleh comforter katil tu..
tapi macam aku cakap tu ar...kalau kemas2 macam ni..senang hati aku...
tak ar kotor berabuk.. dan lagi..senang gak aku nak bersihkan -sapu dan mop- bawah katil ni..

nanti nak beli lagi...
yang lagi lebar...-nak simpan tilam tambahan-
aku ade pakai gak plastik storage yang ley vacum tu...
selalu aku guna tuk simpan pakaian2 lama -tapi sayang-
baju2 anak yang dah kecik..
macam comforter atau quilt comfoter tu pon sama..
aku letak dalam tu..sebelum simpan dalam bekas besar macam atas tu..
fungsi nya -untuk menjimatkan ruang..
sangat praktikal tuk susun atur dan simpanan terhad..
bantal2 tu nanti aku nak letak gak dalam vacum plastik tu...
tak cukup..kene beli lagi...
tu nanti2 aku share jugak ngan ko hokeh...
insyaa Allah...



Ape ade bawah katil korang..??






18 comments:

fifi said...

Benda x pakai sume sy buang..semak jer..hahaha..adalah alasan nak beli lagi..

msredcheesecake said...

sy memang tak suka letak apa2 pun bawah katil....biar kosong. senang nak kemas

Iza Fiza said...

Sama la sis. Masa duk umah mak sy pnya katil ada ruang bwh macam2 letak. Time nak pindah katil bpeluh kena kemas bwh katil.huhu.

Msa kawen kita beli katil betutup penuh. Senang tak yah letak pape.hehheh.

IMaH said...

Nampak kemas & tersusun. tapi katil saya xde ruang bawah. memang tutup terus.

Ayu Rashid said...

Kosong jee. Sbb khusus utk simpah habuk hahaha... rajinnya atie ni

CikNaa said...

aty memang saiko.. haha.saiko tu jugak terbawak2 dlm hidupku wahai aty..tq buat entry ni.. idea dh datang :)

Nurzakiah Hanum said...

kemas je

~YUN~ said...

kemasnya aty...blhla cuba cara ni,kdng dlm almari pn xtau nk sumbat mana dah comforter semua tu...hehehehe

YanaUjang said...

katil blk aku jenis divan..xde ruang pn bwh tu..hihi tp katil blk adik aku and blk tetamu guna single bed mmg ada ruan bwh katil..ku lambakkan beg2 gini bwh katil tu je..muahaha aku ada bli kt daiso vacuum bag tu kn tp mcm x berkesan je bila aku vacuum..ke aku yg xreti guna?? kahkah :p

eima said...

buai anak aku yg tak pakai dan habuk yg terlampau byk ... gilo la....

ettyzukhair said...

rumah skrg..masih dirumah mama..huhu..penuh atas almari dan bawah katil..hadiah2 kawin segala hadiah periuk, comforter, pinggan2..tu belum kira umah mertua..baru 1 round mengangkut..jenuh..cepatlah nak pindah sesak napas dah

Byzura Mj (By) said...

best tengok aty deko2 rumah, kemas rumah...tak sabar nak deko2 rumah sendiri wuwuwuwu.

Nursaila Norman said...

dulu masa rmh family,mcm2 ada bwh katil..huhu. so bila kawen,nak elak benda sama terjadi,saya suruh bakal suami (masa tu) beli katil yg tertutup habis bawah nya..

mmg selamat,hehehe!

mynameismy said...

errr... katil my takde ruang beli mmg jenis yg tade bwh isi ruang huuuu

rase nyesal pn ade sbb rumah kocik yo.. bile xckup ruang udohhhh mane nk simpan barang ahahaha

Mimy Hamid said...

katil aku dah siap laci sumbat je semua dalam tu heheh senang

IdaShazana said...

kemas jugak kalau macam tu punya susunan. nak carik jugak la. sekarang comforter letak atas lemari je

O'gosh Iskandar said...

nak tanya aty...benda vacuum tu beli mana...slalu nampak plastik tuk vacuum je...vacuum tu xtau nak cari mana..

Ibu Lala said...

Vacummm...x nampak pun

Mmg betul rimas kalaw brg brg byk sgt. X tau nak letak kat mana. Kat rumah bwh katil x letak pape. Tapi kat atas lemari penuh. Prjam mata je la..