Wednesday, November 20, 2013

Buku pilihan QALEEF :: buku dialog








qaleef kalau dapat buku boboboy..kemahen lagi die hadap...
kekadang die macam mebaca -bahasa dia-
siap buat macam2 bunyik...

tengok gaya die..macam ko paham jer kaaaaannn....

iyeeerrr weeyyhh.... die boleh duduk mengadap macam orang tua membaca...

selalu nya... dia suka soh mak abahnya baca kan buku tuk dia..
dia akan amik buku2 peberet dia dan bagi pada kita..
pasrah lah ko tengah syiok2 tengok tivi dok hadap bacakan buku tuk dia..
siap kene buat sound effect hokeh...

seronok sebenarnya biler tengok anak tunjuk minat membaca ni...
aku tak pernah paksa pon...
dan in fact..minat membaca biasanya datang sendiri...
tak boleh dipaksa2....

mungkin jugak dah di biasakan dari baby lagi....

atau mungkin sebab...die memang suka....

entah...

bende yang baik....giler ko tak suka kaaaann....


sejak 2 menjak die dah pandai tunjuk itu dan ini..
atau tau biler mahukan sesuatu...
die pandai betul lah nak pilih2 buku sendiri...
dan ape yang aku perasan...
buku2 yang dia pilih...adalah buku2 jenis penceritaan...
atau buku ada dialog....




macam ini...!!!


eerrr....hapekaaaahhh......!!!


haaaiihh....aku tak paham...

qaleef ni umur berapa...minat buku2 macam ni...
bukan sepatut nya umur macam dia baca buku gambar2 jer ker...

haaaiihh...

mungkin sebab die seronok biler orang baca kan dialog2 tu untuk dia...
siap buat macam2 suara...
siap sound effect dan bunyik pelik2...

orang kata budak suka tengok tivi memang macam gitu..

eeerrr....tu aku tak tau....
tapi memang tak nafikan..qaleef suka sangat tengok tivi..
tu...aku kene kawal ape yang mak abah nyer sendiri nak tengok..

sebab macam ade satu drama baru2 ni..
belakon jerit2..marah2...
elok jer lepas tu...qaleef pon buat...!!!!
die bukan marah2...tapi die cakap jerit2...
urut dada slow2 oooiii....

jadi lepas2 tu...kalau ade scene dalam tv yang aku rasa tak elok..
macam adengan gaduh2...tumbuk2...tendang2..
aku terus alih siaran atau tutup jer...

ko tengok kuat tak kuat pengaruh bende2 tu semua...

risau hokeh...risau....




okeh..berbalik pada buku2 pilihan qaleef....

dah sebab anak aku suka kan buku2 macam tu...
sebagai mak abah mithali [la sangat]
kite bagi jer lah galak kan....sokong minat dia..
belikan jer die buku2 yang dia suka..-asalkan elok-
mahal pon tak ape laaaahhh... *mak ko redho...uhukksss....




ni lagi satu contoh buku peberet pelik qaleef..
 buku abah nya beli... lama daaaahhh...
ko tengok..bagi anak baca buku cerite panjang2 cegini...hapekaaaahh....

aku rase qaleef ada lebih kurang 4-5 bijik buku jenis2 camni..


nampak macam tak menarik sangat jer tuk qaleef yang baru setahun setengah kann..
in fact...buku macam ni...qaleef tak minat nak capai..
bukan jenis hard cover..
TAPI...masih ley consider sebagai buku kesukaan qaleef sebab...
 haaaa.... qaleef suka kalau kita bacakan untuk dia...
bukan mengadap dengan dia tau..
kekdah nya..die main...mak nye bacakan dari tepi..
kalau aku berenti baca...die akan pandang aku...suruh sambung..
tapi die tak fokus pada bacaan aku..dia maiiiinnnn....
amboooii kooooo....kemahen lagi...ingat mak ko ni pita rakaman radio kah....

tak faham aku kekdah ape qaleef guna....hahaha...




tapi anak aku tak ar pelik sangat..
dia adalah kanak2 normal yang tetap suka buku2 cegini..

haaa.. ni baru ar buku comel nampak macam baby2 jer sesuai ngan umur qaleef kaaaaannn..
apedaaaa qaleef...tak baby betul ar baca buku dialog cerite panjang2...kahkahkah...



who is mouse's best friend..??


CAT..


eerrrr.... CAT...???!!! 


huh...




krik krik krik...




p/s :: ritu dah beli rak buku tuk buku2 qaleef...tapi rase macam kene beli lagi jer lagi satu rak......pheewww.....




15 comments:

syawalsimpsons said...

seronoknya dier membaca..sampai naik kening ye...

Nurzakiah Hanum said...

rajin dia membaca

ily♥ said...

amboi...terjungkit2 kening...kemain qaleef membaca..hehe..

erin said...

sama mcm aish, suka betul ngadap buku, kdg aku terpaksa sorok buku dia, sbb mmg x boleh buat kerja, dia akan suruh aku baca, jgn pergi memana, nanti dia hadap je depan muka aku sambil aku baca, klu x baca dia merengek marah, abis camne mak ko nak msk? ko nak makan apa nanti?..huhu

eima said...

bagus la minat membaca .. ko plak rajin ... bagus2....

DYatie said...

Wahhh. Bagusnya Qaleef. Arissa tak nampak sangat kecenderungannya. Mak nyer pun takder masa nak train. :'(

MamaDaniel said...

bagusnya dia.. anak akak dapat buku abis diraciknya.. meraung mak... hihihi..

Chot said...

Minat dia kesitu agaknya. Bgus la dia. Membaca gerbang ilmu. Good2.
Salam Bw :)

Liyana said...

bagus qaleef dah besar jadi budak bijak ok. macam faiq pun sama tapi dia suka baca buku terbalik. dah betulkan pun dia terbalik kan balik. ayoyo feeling lebih kot kalau baca buku terbalik lol

Fiza Rahman said...

Rajin qaleef membaca. Klo dapat kat qhalif haku ni, habis dikoyaknya...huhuhu...

Cik Puan Rara said...

siap kerut2 kening tu.aty rara rasa dye suka buku cm tu sbb warna dye kot ty.meriah kan.

Seri Selaseh said...

mesti mak ayah qaleef pon suka membaca. Sbb tu qaleef ikut

fifi said...

Buku tu tipuuuu..sejak bila mouse kawan dgn cat.hahaha..good boy qaleef..

UMIE SUE said...

AQILAH SUKE BUKU UPIN IPIN TU..DIA KENAL UPIN IPIN NGAN MINION JE..HEHEE

UMIE SUE said...

AQILAH SUKE BUKU UPIN IPIN TU..DIA KENAL UPIN IPIN NGAN MINION JE..HEHEE