Tuesday, December 24, 2013

EMAIL :: DILEMA DEKORASI DAN WARNA CAT RUANG TERHAD








kiriman email dari salah seorang pembaca email

aku tau..ruang yang terhad jika keterlaluan dalam menghias akan buat ruang bertambah sempit
selain pemilihan perabot yang bersesuaian...
pilihan warna cat juga sangat penting..

eeaaahh...apesal ayat aku macam ayat2 dalam majalah pulak ni..
feeling2 kaaaaahh....

ngehngehngeh....

aku tak tau ar kenape ar ko suka sangat tanye pasal warna cat kat aku...
heran gak aku ni..
sebab aku sendiri selalu mempunyai masalah dalam pemilihan warna cat
setiap kali pon hokeh...
dan bukan aku tak pernah memilih salah pilihan...
cuma aku suka kan eksperimen warna...

waaaaahhh..eksperimen lah ko sangat kaaaaannn....kahkahkah...

okeh2...berbalik pada kiriman email tersebut...

ehem ehemmmm....

nak karang ayat editor majalah ni...

*paaaaannggg....

sebenarnya...ape2 pilihan yang ko pilih pon..
yang penting...kene pandai bermain dengan tone warna tersebut..

atau mungkin konsep yang di inginkan..
tak semestinya warna2 pastel tu kelihatan menarik 
-tapi memang kebiasaan nya tetap nampak menarik kat aku-
atau warna2 terang tu tak cantik...
asalkan pandai bermain dengan kaler..
bermain dengan tona dari pallet warna..
semua akan jadi cantik..insyaa Allah...

contoh kot ko suka sangat kaler oren terang tuk bilik..
boleh..tak ade masalah walaupon mungkin warna tersebut tak sesuai di letakkan kat bilik tidur kan...
[warna mempengaruhi emosi -psikologi ]
tapi dah ko suka kaaann..
cuma...nasihat aku...jangan lah pulak dari dinding sampai ke cadar..sampai ke langsir...ke carpet..
habes semua nak kaler oren tu oooii...
kot yer pon ko suka sangat kaaaannn...
dah dinding kaler terang...mix kan dengan kaler2 contra atau warna yang lebih lembut
supaya ko tak sakit jiwa nanti...muwahahahaha....

eeerrr...

aku nak cerite lah ni...

untuk bilik yang mempunyai ruang yang terhad..

kalau ikutkan..
memang untuk tempat2 yang tehad kite di galakkan tuk gunakan warna2 yang cerah...
cerah tu tak semesti nya putih -kalau ko tak minat-
mungkin ko boleh pilih warna2 yang ko suka seperti warna hijau cerah..
atau biru cerah...-contoh-
semua pallet warna yang ada mesti akan ada warna dalam tona paling lembut
dan ko boleh pilih dari situ

nak buat feature wall..??
boleh dengan warna kontra atau warna tona lebih gelap sedikit...
ikut kesukaan..
tapi aku nak betulkan sesetengah persepsi..
feature wall tak semesti nya ko harus cat untuk membezakan nya...
kalau ko letak satu 'akseseri' bersaiz dempak atau yang bersesuaian pon di tempat tersebut dah memadai..
tapi yang penting..mesti sesuai dengan ruang dan warna serta perabot yang ada..

haaaa...gempak tak jawapan aku...
muwahahahahaha..

matik lah ko puji diri sendiri...

bukan weeyyhh...
tu pon aku belajar dari orang lain...dari majalah...dari internet...dan dari pemerhatian...dari ape yang aku belajar...
aku sekadar berkongsi ape yang aku tau...

okeh..aku nak share gambar..
aku tau..ko kalau aku tulis panjang2 ni pon bukan ko heran nak baca sangat kan kan...
alih2..ko puji gambar jewww...
sentap tau....

kahkahkah...

macam ko kesah pulak kan...



contoh feature wall yang di cat dengan warna gelap sedikit
untuk ruang yang terhad -pilih warna2 'sejuk' atau lembut
dan kurangkan penggunaan banyak warna lain seperti gambar atas ni yang guna tak lebih dari 3 warna


boleh jugak macam ni..matchingkan sarung bantal-carpet dan langsir dengan warna senada


kalau berani dan suka..masih boleh gunakan warna2 yang terang seperti ini
tapi pastikan warna perabot dan warna barangan lain seperti cadar atau carpet dari warna yang lebih lembut







contoh penggunaan warna2 lembut di dinding dan keseluruhan bilik
walaupon ruang terhad..tapi masih tak nampak serabut sebab penggunaan warna yang minima dan lembut


semua gambar adalah dari sumber google hanya sebagai contoh


haaa..dapat tak ape yang aku cube sampaikan ni..
memadang kan pengirim email memberitahu yang bilik beliau sempit serta kecil
jadi...hanya warna yang boleh memainkan peranan tuk mengubah 'ilusi' bilik tersebut supaya kelihatan luas..
lagi satu...kene pandai susun atur perabot taw...
tu pon salah satu perkare pnting gak tu...


harap jawapan ni membantu serbe sedikit...
dan mintak maaf jika ada kekurangan... 
aku bukan eric leong ooii....ngeeeee...




gambar takde kaitan
tapi ko nampak tak katil tu kat atas...!!
tu baru betul2 'gantung' katil...mihmihmih...


notatanganaty :: aku sendiri ngah carik warna yang sesuai tuk umah aku selain kelabu dan hitam





IKLAN



6 PCS POP-UP SPICE RACK

PRICE :: RM 39 TERMASUK POSTAGE



EMAIL

nurha_abdul82@yahoo.com










9 comments:

All About AnaYna said...

Betul tu..mcm ana letak cermin besar kat feature wall.sbb bukak2 je pintu umah,trus nmpk cermin tu..so nmpk ruang lbh luas.kekonon ler hihiii

Nurzakiah Hanum said...

cantik kan warna2 ceria

msredcheesecake said...

nak hias bilik kecik memang susah kan...minimalist work well

Cinta Zakirah said...

Thanks for sharing info..

eima said...

cantek ngan kemas + simple la spice rack tu ... boleh jimat space kat KC

~ NANA ~ said...

Ruang kecik kena pilih konsep minimalis..i pon tgh pening nk cat balik master bedroom..dh 3 tong cat beli tp semua warna tak kena dgn jiwa pulak..haha

syawalsimpsons said...

cantik...kemas...suke dengan combination warna tu...mmm...

yang gambar last tu apa erk..sowi la bertanya

julie hussin said...

Aty mmg sesuai jadik consultan utk bg idea pasal umah....I like

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Mmg dlm bnyk2 kja.. keja mengecat ni yg plg pening nak pilih. Sb kena match kan dgn perabot n barangan lain. Salah pilih nampak x kena d mata