Wednesday, December 04, 2013

misi mencari LAMPU PAGAR rumah



eerrr...misi la sangat ko kan..
sedang kan..dah awal2 memang tau nak carik kat mana...


umah kiteorang kan renovate sikit pagar tembok depan tuh..
slow sikit progress sekarang..
hujan..jadi tak dapat nak buat...
minggu ni dah kire masuk minggu ke-3..
sepatut nya minggu ni dah ley setel..
tapi macam tak jew...

tak per lah...
hujan kan..nak buat acaner..






so far..wiring tuk auto gate..lampu luar dan loceng dah buat..
belobang umah aku bai dierang buat...
takper takper...aku redho...
nanti dah siap elok lar tu...-pujuk hati-




batu cantik nak tampal kat tembok ritu aku cerite tu pon dah sampai..
haaa..nak cerite sikit pasal ni..

lepas2 pilih dah yang kiteorang pekenan...
bagi kod kat contractor..
esok nyer contractor cakap stock yang kiteorang pilih tu tak ada...
lambat..kene tunggu 2 minggu..
die suruh pilih yang lain...
siap2 bagi pilihan...

2 minggu der...lama tu...
memula macam nak mengalah...
tapi pikir2 balik...ape salah nye tunggu kan...
asal kan betul2 puas hati...

tapi..sebenarnyer...dapat rase kan yang contractor tu buat trick ngan kiteorang..
aku rase...batu cantik kiteorang pilih tu antara yang mahal gak lah kot..
jadi..die nak untung lebih..
soh lah kiteorang pilih yang lain -yang biasa2 jer- mungkin lebih murah..
tapi..dah aku kate sanggup nak tunggu..
hamek ko...
lambat siap kerje ko..lambat ar kiteorang bayar kaaaann..

merungut2 gak ar die aku dengar..
tapi ade aku kesah...
bayar kat ko mahal bai..
ko nak untung lebih jer kaaaann...

tu pon...laki aku bayar gak ar sikit Rm 1K lagi tuk next progress...
siap soh die carik kedai lain..
kat sungai buloh tu lagi murah2 aku rase...[kot lah]
tapi die tak nak..
dah bayar tu...tetibe cakap...tak sampai 2 minggu..die nak push kate nya...

tup2...lepas 2 hari..barang sampai..

pppffttt.....

ko tengok..ko tengok...
tak telus kaaaaaannn......

seb baik ar kiteorang kentalkan jiwa sanggup tunggu 2 minggu konon nya...


cerdik bai..cerdik...
dah banyak kali terkene ngan contractor ni...jadi lebih kental jiwa raga nak melayan kerenah derang...


tapi..tu lah...nak tampal batu tu nak kene betul2 kering..
ni hujan2 ni...derang pon tak datang buat kerje...
tak per...aku ok jer....
rimas sikit lak umah kotor kat depan tu..
ngan tak berpagar nyer kan..
tapi tak per..yang penting derang buat elok2...

jadi..diantara waktu tu..
ade kelapang sikit lepas gi pureen sabtu ritu..
kiteorang terus ke puchong mencarik lampu tembok luar..
iyeerr.. ker kedai lampu murah tu..
HOUSES LIGHTING PUCHONG
ni bukan lah kali pertama kesana..
ni rase dah masuk kali ke-6 ker ker-7..
dah hapal der rega lampu kat situ...ngeh ngeh ngeh...
macam biasa lah..memang murah...

ade gak ritu tengok kat AVILON NILAI 3 buat sales lampu luar ni..
murah gak kot..
tapi macam tak kose jer nak pergi sana tetibe...
tak nak penat2 badan buang minyak mencarik..
terus jer lah ke Puchong...





yang macam ni lebih kurang Rm 79-Rm 159
ikut saiz..lagi besar..lagi mahal..





yang kecik2 macam ni harga antara Rm49-59 
yang besar2 sampai harga Rm 129




memang berbaloi2 ar kat sini..
tak yah pening2..
semua under bajet...

masuk2 terus jer kabahagian lampu pagar luar ni..
tak yah nak sebok2 tengok lampu lain..
ramai orang ooii kat dalam tu -macam biasa-
sampai nak 'tangkap' sorang SA tuk amik barang kiteorang pon susah hari tu..




kiteorang beli besar punyer..sebab tembok nyer besar..
dah tengok umah sebelah letak kecik jer..macam tak cantik lak walaupon lampu nyer cantik asal nye..
tapi tu lah..sebab kecik..
jadi..contractor tu awal2 dah pesan soh beli besar sikit..
bukan sikit laki aku pilih..
memang betul2 besar..
tak terang aku tak tau lah....

harga pon tak mahal..jimat kat situ..

siap2 beli loceng...
wiring semua dah buat..
tinggal pasang jer...

so..part ni semua dah setel..
tunggu contractor jer lah nanti..
esok lusa..nak gi survey tengok2 gate lak..
tengok umah orang dulu...
buat contoh...pastu tunjuk kat contactor design macamane nak..
senang macam tu..

tu laki aku tengah kompius nak buat pagar lipat atau 2 daun jer..
sebab...die sibuk pikir pasal rail pagar tu..
tak nak sangkut air lah..
tak nak perangkap sampah lah..
haaaiiihh.....semua tu memang kene amik kire betul2..
kang dah buat mahal2..susah nak ekjas dah...





notatanganaty :: macam besh jer aku nak kuar masuk kereta biler takde pagar depan umah..tak yah nak turun naik kereta bukak tutup gate...ngehngehngeh....







10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya ada rumah sendiri

syawalsimpsons said...

tak sabar nak tgk hasilnya nanti...mesti da bomb kan

eima said...

wahhh tak sabo nnk tgu make over ni siap ...

Cik Puan Rara said...

mmg pening tgk rumah cm ni kan aty.xpe sbr2,nk cantik kena sakit sket.hehehe

Mimie_Zatun said...

mimie pun shopping lampu untuk satu rumah kat house of lighting kat puchong ni.. memang murah sangat..

Mar Mansor said...

best tgk org renovation umah..

YanaUjang said...

aku pn shopping lampu kt cni je..hihi tp aku ngantuk msk kedai ni..apesal tah...hahaha :p

FiruzJaffril AidilZarina FJAZ said...

bestnyee...
aritu mase gi beli lampu2 n kipas kat kedai tu pun sesak..dahlah kite nga sarat gile2 time tu nak gak bersesak dgn manusia dlm tu hahaha..

TelingaBulat said...

rajin deco rumah ;0

puansazusarin said...

Lampu satu apa tak beli lagi...kunci nak dpt minggu dpn...dgn en suami nak gi operasinya 3 bulan...bilalah boleh deko2 umah mcm sis aty ni...haiyaaaaaa...