Friday, December 06, 2013

orang kata :: tambah anak untuk elakkan anak manja..??



qaleef selepas setahun setengah -lebih sikit-
orang kate kalau tak nak bagi anak manja sangat..'bagi adik' cecepat...
yer ker...??

aku tak pasti kebenaran nya..
ko yang anak 2-3 cer share pengalaman sikit..

tapi..mungkin jugak...
sebab..biler die sorang2 jer makpak nyer dok hadap dari celik mata sampai ke malam..
memang die lah emas..die lah permata..tak ley silap..
tu jadi manja sangat tuuuuuu.....
walaupon..bukan lah niat nak manja kan sangat pon kaaaann....

aaahh qaleef tu... kalau buat perangai kene jugak...
tak de nyer aku nak biar2 kan anak aku tu buat suka2 hati die jer..
konon2 macam semua bende pon -makpaknyer akan cakap takpeeeerr anak ku sazali-
eeaahh...?? sazali kaaaahhh....
habes tu..dah semua nyer..tak per kaaaann....
sazali lah jadi nyer nanti..
kesian orang nama sazali...ni semua p.ramlee punyer pasal...ngeeee...






ni melalak2 aku tak ingat tah kenapa...
tapi qaleef nyer perangai...kalau die nanges...selagi tak pujuk..selagi tu tak berhenti..
die nak kite peluk die...dan cakap lembut2...
manja la pulak kaaaannnn......ppffttt....



mertua dah sibuk buat ayat soh bagi adik kat qaleef...

alahai lah mak mertuaku..
tu kan kerja Allah...
bukan kerje kita...bukan kerje manusia...

kalau jam2 ni aku nak boleh dapat...
tak lah timbul isu orang kawen bertahun2 tapi tak ada rejeki lagi kaaaaannn...

Allah lebih tau bila patut DIA kasi...


atau mungkin Dia tau ape rancangan terbaik tuk hambanya...


korang yang masih TTC..yang belum ade rezeki..
jangan menyesali...
cume nikmati jer hidup apa yang ada saat ni....
macam aku sedang nikmati kehidupan bertiga dengan qaleef..
sampai satu masa Allah bagi nanti...

eeaaahh...ayat macam bagus pulak kaaaann..ngehngehngeh....

















22 comments:

ily♥ said...

hmmm..tak jugak...kdg bila ade adik, si abg jd lg manja..nk curi perhatian..huhu...

Gieyana said...

Semuanya dr Allah..tp klau gap jauh at least si dulung leh tlg apa yg patut..alhamdulillah anak aq yg sulung rajin menolong..:)

YanaUjang said...

aku pn dgr gitu jugak...ramai gak duk hint hint aku soh bg zafirah adik..aku jwb je 'sedang diusahakan..' hahahaa boleh? :p

ctmah said...

chaiyok aty! yg penting kita rajin berusaha. Insya Allah, Tuhan maha mengetahui.
aku suka pulak tgk qaleef nangis. beria betol tu..hihi

Nor Shafiqah said...

mcm amsyar la..sekarang kemain manja lagi. jatuh sikit, teriyak kemain lagi. abahnya dah kata kena ada adik. kalu jam2 tu juga bole adik ok jugak. ni 9bulan mengandung, nak hadap yang ni lg..adohai.. tp semua keja Allah..

Hai kak aty, selamat berkenalan..

nurul husna said...

husna dah follow akak...
akak ingat husna tak?

http://permatahusna.blogspot.com/
:)

CikNaa said...

takde makna nya.. afiq walaupun dah ada adik, dia still manja.tak bleh kite layan adik lebih2..

Umi Qi said...

Aty, ku faham situasi mu aty...org sekeliling selalu bertanya...tp mereka lupa Allah yg beri...bukan kita yg menolak...tp rezeki itu belum tiba...aty bertabahlah ye dgn bermacam soklan org...ku pun selalu mcm tuh...tp ku jwb ringkas saje...ko doakanlah utk aku, mana tahu doa mu termakbul Qi dpt adik....hehhehe

intanaizan said...

Dear,

Kalau 'mereka' semua tahu yang kita juga mengharapkan kehadiran zuriat dlm kehidupan kite, lebih dari seorang tentu diorang akn terdiam.

Sokong dgn Aty, Ezan juga percaya Allah punya perancangan utk segalanya.

Doakan utk Ezan k.. ^_^

Wawa Yusoff said...

Choiiiii sangat tajuk entry!!!

kita suke tau elman manja2! :)

Mimy Hamid said...

peringkat umur gini mmg manja la aty...takpe selagi boleh manja manjakan aje..ada adik ke belum tu belakang cite..urusan Allah

yUmiE AzuRa said...

yess iman pn klu die nanges die nk kte pujuk die lembut2 balik sambil peluk2 die.lg kte marah lg die kuat nanges or buat perangai T__T

NOR ATIQAH NOR ZAHID said...

ye aty..ika mmg percaya allah lebih tahu n ape yg dia atur mmg dah terbaik utk kita...ade hikmah semua tu..insyaallah rezeki tu ade dr allah...bila..allah maha mengetahui bila waktu yg sesuai utk kita... =)

ReYNa said...

haha,tu laa.ramai ckp camtu.asyik2 tanya bila nak tambah ni,cepat2 la bg adik kat rizqi.adoiiii.haha.sian qaleef.beria nangis.nanti ada adik x tau la camne sbb rizqi ni pon kuat jeles.

fifi said...

Takde sape lak suruh sy bagi rissa adik..hehe..sabar ye kak...

YanaHime said...

takdak anak, tya bila nak timang anak...dah ada anak 1 plak, tya bila nak tambah anak...nasiblaa MIL memahami. Kita cuma usaha, selebihnya Allah yang mengetahui

Siti Razak said...

salam prknalan

Siti Razak said...

slm prkenalan

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Macam tak je...keh3... Dah ada adik lagi manja pulak si sulung ni. Lagi nak hek hek...hehe...Adik plk lebih berdikari...takpela kak lambat pun. Blh fokus utk qaleef lebih ckt. Homeschooling dgn sorang toddler sorang baby ni payah sikit..qaleef dah masuk 3tahun mcm tu cun la sikit dpt adik...hehee

Kenari Putih said...

Anak akak kan, yg kecik means yg bongsu bt masa sekrang ni, memang manja... Dah 3 tahun... Beza dgn abg dia, abg dia umur 2 thn dah dpt adik, mmg la paham auto xboleh manja... Jgn yg kecik ni... Nak menang saja... Hihi.. So kata bg adikmlagi ai sokong, memang true tu... Hihi

e k i n ♥ y u s r i said...

yup
zara pon manje sgt skrg
tp kami belum sedia nak bg zara adik
mybe tahun 2015
insyaallah
genap zara 3 tahun

Xora said...

nnt aku dah beranak, aku kasitau kat ko betul ke idak kasi dia adik, boleh kurangkan manja