Wednesday, December 18, 2013

SUSUN ATUR :: Vacum bag untuk menjimat ruang simpanan



ritu ingat tak aku ada cerite pasal bag ape ke nama nyer tah tu..
aku yang tak ingat oooii....miahahaha..
alaaa..bag yang aku gune kaler coklat tuk simpan barang bawah katil tu...

haaaa...dah ingat..??

tak ingat tak ape...

aku nak terus kan jer cerite nih..
sepatut nye aku cerite part ni dulu..
tapi stended lah aku nih..
hari ni punyer kerje..belum tentu pon minggu depan nye aku cerite..
kekadang dah masuk bulan dah..
baru terhegeh2 nak up..
buat2 tak bersalah macam bende tu aku baru jer kerje kan semalam nya...

kantoi...


ok..sambung cerita...

pasal VACUM bag...


aku beli dari Daiso Rm 5 per-pack
ade satu saiz [medium] dalam pack ade 2 pcs
so aku dapat 5 keping la semua ni -lain2 saiz-


yang utama nye aku beli adalah nak simpan baju2 qaleef eeman yang dah kecut2 tu..
kot lah adik2 ley pakai...kot la kot...huhu..
atau ade yang mungkin aku nak simpan buat kenangan tua nanti...*tetibe syadu dah kenapa

ni yang baru jer aku keluarkan dari almari
baru2 ni kan aku ade borong sakan kat pureen ritu..
jadi..mane2 baju yang dah tak ley pakai..yang buat penuh almari jer..aku keluarkan jer lah..
cara nak jage tuk jangka-masa panjang supaya tak reput..atau tak kuning..
ni lah salah satu cara nya..
simpan dalam vacum bag


nampak macam kecik jer kaaaaaannnnn...
tu yang belakang hitam tu..adalah carpet aku..
ko dapat hagak tak biler aku susun2 macam ni..
saiz2 vacum bag ni besar mana...??

okeh..tak boleh kan..
aku pon tak kose nak terang lelebih2..
tu ko tengok plastik no 4 tu...besar die ley masuk bantal kepala 2 bijik hokeh..
haaaa..besar kaaaaannnn.....

yang saiz 1 dan 2 tu saiz medium
yang no 3 tu sai lebih kurang yang nombor 4..tapi jenis memanjang..
ni kurang satu ni...ade lagi satu aku beli size large tuk simpan comforter -tak de dalam gambar-



tu yang ko tengok baju aku lipat2 kat atas tu..
aku masuk kan dalam satu bag ni... bag nombor 4...aku tingkat2 kan...
aku tak pasti berape puluh helai aku ley masuk kan..
tapi banyak ar jugak...


yang bag no 3 atas tu...aku simpan napki2..barut2...bedung2
ni kompem akan pakai balik nanti..[insyaa Allah]
jadi harus simpan elok2..
tak ar membazir ko nak beli2 lagi nanti...


untuk plastik kecik saiz medium -aku rase saiz small ni-
aku simpan mittens booties dan topi2 newborn qaleef
stokin2 comel mase baby yang dah tak muat tu pon semua aku masuk kan sekali..


ni rupa bag yang dah di compress kan
sebenarnyer nipis jer ni..dan 'kejap' -maksud nyer keras dan padat-
memang jimatkan ruang nak simpan
aku simpan dalam satu box khas..-kalau rajin nanti aku tunjuk-


care aku kompak kan bag ni aku tak tunjuk..
sebab aku kene buat laju2 part yang tu..
aku kene masuk kan muncung vacum [penyedut hampagas tu]
dan sampai mampat..cecepat keluarkan dan tutup rapat2 suapaya angin tak masuk balik...
iyeerrr...kene pakai vacum..
aku pakai vacum biasa tu....
tak yah nak beli2 khusus pon...bukan ko nak pakai hari2....
kalau tak ada..??
eerrr..tu sungguh aku tak pasti nak buat acaner nak sedut angit tu keluar...
siyes ni....
tu pasal nama nyer vacum bag....


okeh..tu jer nak share...
susun atur yang mudah...murah..dan praktikal tuk menjimatkan ruang..
jadi..satu bekas tu..ko boleh isi banyak lagi barang kalau nak dibandingkan jika tak di compact kan bag tu.
eerr.ko paham tak..??

krik krik krik....





jom LIKE dan pilih barang2 mainan anak dan mak yang menarik dan besh2 di PINK GARAGE


28 comments:

ct kektus said...

ohh. baru tahu ada vacumm bag ni kak. alahai jakunnya saya. hehee

boleh le kalau nak simpan baju sendiri ni. :)

Fizah said...

thorrrbbbaaaaeeeekkkkk...hihi :))

Ayu sukatiakula said...

x penah terfikir pun nak guna vacuum bag untuk simpan baju2 lama.. bley la gak wat camni. tq share idea

aznor ibrahim said...

kena beli ni.kena beli ni.jimat ruang..tq sis!

TelingaBulat said...

byknyeee baju si kecik tuhhh

UMIE SUE said...

SANGAT PRAKTIKAL ATY!! GOOD JOB!!!

syawalsimpsons said...

menarik ni mmg guna vacum biasa tu je la erk...ada nampak kat daiso..lepas ni kena beli ni...nak kosongkan ruang yang ada kan

Nurzakiah Hanum said...

jimat ruang

cik hani said...

memang jimat ruang sangat

CikNaa said...

paham..paham.. aduh, nak beli jugak r..

cikbedahlaser said...

dari marin usha bag nih.. baru2 ni je beli.. utk simpan toto...
tapi tak try lg... kami x de vakum... nk try sedut gune pam tgn.. utk kolam air yg plastik tu.... nti leh tlg bg review klu dh try... heheheh klu nak le... tetibe

O'gosh Iskandar said...

paham..tapi part nak vacuum tu xle bayang..kena try buat dulu kot..huhu

cahaya nur said...

bagus gak beli nie...

Mimie_Zatun said...

oic.. paham hehe..
jimat ruang..

eima said...

wahh sennag nk cari balik... aku main sumbat dlm beg siam tu pastu campak dlm stor bila nk cari seksa

Liyana said...

ok balik ni nak carik kat diy ada kot ek.. huhu

DYatie said...

wahhhh! ko mg terbaik ah! teruja aku nak buat nanti2 tak tau bila. hehehe.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Baru akak tahu vacum bag ni... nak cari beli lah banyak baju yg nak disimpan ni :)

Mrs Najib said...

wahhh boleh simpan baju kawin cmnie agak2nye ok tak..

izfanora said...

Baca entry ni buat za tetiba rsa xsabo nak vacum baju darwish..sdgkn budak tu 3bln pn blm..kohkohkoh..

lieyalatif said...

sumpah lieya suke blog aty ni....byk gile info2 yg berguna ....boleh lieya cedok2 idea superb aty nieh...baju2 lame dayyan yg tak muat lieya sumbat jek dlm kotak n sumbat dlm stor ...lepas ni bolehlaa guna care ni plak..sgt2 praktikal n menjimatkan ruang....

LuN@_aiDi said...

bagus ler aty share idea vacuum plastic neh,
boleh guna utk simpan baju sblm masuk kontena. hihi

Rilla said...

Bagus ni. Daku pun teringin nak buat masa Dyll share dulu. Cuma tak kesampaian ke Mr DIY lagi.

ida said...

ada yg nak tolong belikan ker vacum beg tu, kat labuan xder....hu hu

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh Atie!. It's very good idea!. Thanks for sharing.. tp kat JB ni mcm takde je Daiso eh Dasio?.

nayfatimah rasyid said...

nanti nak pi cari...

mrs kayrul said...

kayrul g daiso selalu nampak plastik tue tapi x reti guna...lepas nie boleh la beli...macam lagi kemas jer guna benda tue

Cik Puan Rara said...

bagus lah aty ni.share benda yg berguna,nt nk cr jugak.dan aty tunjukkan cara nk sedut angin tu eh.