Tuesday, January 28, 2014

BREAST PUMP MADELA FREE STYLE :: ciri2 breast pump terbaik




percaya tak kalau aku cakap...
breast pump mampu menbantu mak2 yang berniat nak menyusukan anak secara ekslusif dengan susu badan menyempurnakan hasrat nya..??

teruatama nya mak2 yang bekerja..

macam aku ni..direct jer sudeeeyy....
alhamdulillah...
qaleef masih lagi menyusu badan...
rezki qaleef...dah nak hampir sangat 2 tahun..
tercapai doa dan niat mak ko ni..

dan qaleef adalah penyusu badan tegar...pheeww..

penyusu badan eh...kahkahkah..

boleh laaaa...

aku teringat masa awal2 beberapa jam lepas beranak kan qaleef..
waktu qaleef masih kat NICU..
aku pulak bersalin secare operation...
orang selalu lepas beranak jam2 tu dapat direct feeding kan..
tapi aku lain cerita nya...
aku hanya dapat bagi qaleef ngan susu badan lepas 5-6 jam..!!
tu pon bukan secare direct..
tapi aku kene pump susu letak dalam botol...

dan saat tu..aku sedar... betapa penting nya breast pump yang bagus..!!

kenapa aku cakap macam tu..??

ko bayang kan lah eh..
tu fes time aku beranak kan..
mana nak tau keadaan akan jadi macam2..
dan tak tau pulak nak mermet [ secare manual]
jadi...breast pump aku rasa agak membantu waktu tu...
tu pasal.. aku galakkan sangat ko beli breast pump yang bagus...
tak de ar dalam keadaan stress..dalam keadaan pertama kali..
hanye mungkin kekurangan pengetahuan..
atau sebab tak de alat bantuan..seperti breast pump..
atau breast pump yang tak mampu 'bekerja dengan baik' pada masa nya..
akan terus buat ko down tuk susukan anak dengan titisan emas tersebut..

titisan emas ko heh..kemahen...

tapi siyes...

sapa2 yang pernah rasai sendiri menyusukan anak pertama kali dengan susu badan...
mesti tau perasaan nya..
lagi2 kalau dapat menerus kan lengkap sehingga 2 tahun....

sebenarnya...
pendapat peribadi aku sendiri..dan sikit pengalaman
sapa2 yang berniat nak menyusukan anak dengan susu badan..
jiwa kene kental...hati kene kuat semangat..
dan JANGAN SESEKALI PUTUS ASA lebih2 lagi dari awal..
MIND SET kene betul...
BERSEDIA dengan perbagai kemungkinan...

eerrr..jangan terlampau over konpiden sebelum waktu nya...
cukup kalau yakin pada kemampuan sendiri..

TEKAD...USAHA...
dan selebih nya BERDOA..TAWAKKAL SERTA SERAHKAN PADA NYA...

ingat eh...ape pon yang ko cakap atau pikir atau lakukan...
DIA lebih tau ape yang terbaik...
dan.. kalau lah keadaan tak mengizin kan..
bukan sebab ko tak cuba beri yang terbaik pada anak..
tapi mungkin bukan rezki...

okeh..itu pon kalau ko dah benar2 berusaha..
tapi kalau dari kali pertama..tanpa sebarang usaha..
tetibe ko nak cakap - bukan rezki -
maaf yer aku cakap... kesian kat anak tu.....
dia tak dapat hak yang sepatut nya memang menjadi hak dia..

usaha lah..walau hanya mampu beri setitik...atau tak keluar ape2..
sekurang2 nya..kite tau..kite dah berusaha...

ada aku pernah baca dan dengar...
kekadang anak tu sendiri yang tak pandai nak hisap dengan betul..
atau anak tu sendiri refuse..
haaaa...waktu2 macam ni lah penting nya BREAST PUMP kan kan kan...

tak kisah breast pump mahal atau murah..
electrik atau manual..
ape pon alasan nya.. yang penting usaha dulu...
macamane pon..
anak tu tetap ko nak kasi dengan susu kan..
so..cube dulu bagi dia ngan susu badan mak nya sendiri...
tak kire ar kalau kene pakai botol sekalipon...
yang penting isi dalam nya tu...

haaaa...

iyeerr..rajin...gigih...
nak seribu daya..tak nak..memang macam2 ar alasan nya...

orang ni kekadang...niat tu dah ada..
tapi kalau malas...memang tak jadi ape lah..


kalau ko betul2 tekad nak menyusukan anak ngan susu badan..
asalkan susu nyer tu sendiri ada..
tak de ape yang boleh menghalang..insyaa Allah...
walaupon ko adalah ibu yang bekerja..
dan terpaksa tinggalkan anak pada orang lain...

asalkan ikut masa nya..
betul cara nya...
dan lengkap peralatan nya..
insyaa Allah...ko mesti boleh buat...

aku memang cukup lah kagum ngan mak yang bekerja..
mengepam..dan mampu bagi anak nya minum susu badan secare ekslusif selama 2 tahun...!!
aku tau tahap kegigihan tu..
memang kene disiplin..kental jiwa raga bai...
salute ar kat ko...

sekang..teknologi canggih...
ko tak dapat bagi direct pon..
ko jadi wanita hebat kat luar pon..
bekerja 8-9 jam takde ngan anak..
tapi..sebab kan gajet2 canggih ni..
ko mampu bagi yang tebaik pada anak...

haaaa... nak pilih gadget ni pon..
bukan sebarang gak..
semua ni membantu ko..memberi sokongan supaya ko boleh terus kan niat ko tu...

mey ni aku nak share sikit pengetahuan tak seberapa aku pasal breast pump..
ciri2 breast pump yang baik..

bagi aku sendiri..breast pump tu....
mesti lah mudah tuk di gunakan..
mudah di bawa..[pergi kerja atau travelling]
mudah di 'handle' - dicuci setiap compartment atau bahagian
kadar sedutan atau suction yang bersesuaian dan tidak menyakit kan

nak cakap sikit pasal suction ni..
kenapa penting penting tuk ko amik kire..
lagi2 bakal mak2 atau yang tercari2 breast pump tu..

satu hal supaya tak menyakitkan kite sendiri...
dan satu hal lagi... membantu meransang pengeluaran susu
lagi elok kalau breast pump yang dapat mengikut rentak cara hisapan baby..

kalau ko nak tau...
breast pump yang baik..
die ada..alaaa.. ape ke nama nya tu...
lama dah tinggal kan entry pasal susu2 badan..mengepam bagai ni..
sampai lupa nama2 khusus nya...ngehngehngeh...

kire..macam kadar suction permulaan tu..
macam warm-up..
memula slow...lepas tu makin lama makin kuat..
kuat pon bukan lah kuat mencengkam tu..
kire macam hisapan bayi tu...haaaa...
takde ar melecet oooii..
biler melecet tu yang boleh jadi punca2 give-up tu...



jangan lupa konsep demand n supply..

waaaahh..lama nau aku tak sebut ayat ni oooii....*tetibe...

yer ar.. kalau ko tak pump -yang bekerja atau berjauhan dengan anak-
so..takde demand..takde permintaan..
lama2 tak ada supply...
dan semuanya akan terhenti...
jadi..nak kekalkan supaya susu tu sentiasa ada...
yang mana tak boleh bagi anak secare direct..
guna lah kaedah mengepam ni..
mengikut timing yang betul...
selagi ianya di ransang..
insyaa Allah selagi tu ianya tak kan habes...

ko tengok hebat tak hebat kuasa Allah..
kalau ko beli barang kat kedai..
biler ramai orang beli... stock banyak mana pon..
mungkin boleh kehabesan..
tapi susu badan ciptaan Allah..
lagi banyak anak ko minum...
lagi kerap die feeding..
lagi meriah Allah beri susu tu pada mak nya...
tan tak kan berhenti sebelum masa nya...!! subhanallah...


iyeerr...sebab aku dah rase semua tu sendiri..
selepas hampir 2 tahun...
susu badan aku masih lagi meriah...
ni bukan berlagak yer..
ni yang aku cerite sebab nak bagitau testimoni...hahaha...

ade orang tanya..
macamane aku tau susu aku masih ada...??
sedangkan qaleef direct feeding..


aku tau laaaaa....

qaleef masih lagi berdegup2 kencang setiap kali direct feeding aku..
dan breast aku masih lagi boleh bengkak kalau aku tak susukan qaleef dalam tempoh masa tertentu...
selebih nya..badan aku...
aku tau lah kan..malas aku nak cerite lelebih....ngeeee...

lagipon...aku yakin...
kenapa ALLAH minta kite susukan anak selama 2 tahun..
dan aku yakin ngan setiap konsep penyusuan..
selain dari menjage pemakanan..

okeh..pasal makan..nanti2 aku share yar [insyaa Allah]
ni nak cerite pasal breast pump yang baik tak habes lagi ni..

selain dari sebab2 aku cakap atas tu...
ciri lain breast pump yang baik ialah :: tidak mempunyai bunyik yang kuat..!!!

haaaaaa...kenapa aku highlight bendalah ni..

sebab...

aku pernah laluinya sendiri..
breast pump aku...bunyik nyer ya hampuuunnn kooooo...
masa aku menge-pump- kat opis dulu...
bos aku hengat bunyik mesen printer bai...!!!
ko dapat bayangkan tak..
dalam keadaan sunyi opis aku tu..
memang jelas ar dengar kan..

kalau macam aku yang amalkan konsep -ade aku kesah - [muwahahaha]
jadi tak de masalah...
sebab kat opis kan..di kalangan kawan2 sendiri..
yang lama2 dah lali ngan bunyik tu..
tapi ko bayangkan kalau kat tempat yang tak selesa...
ngah ramai2 orang luar kat opis..
boleh terbantut pengeluaran hokeh...siyes ni aku tak tipu...
ni pengalaman aku sendiri...

jadi..tu pasal aku cakap..
ko kalau nak cari breast pump...carik lah semua ciri2 kat atas tu..
dan senyap jugak..mihmihmih...

ni nak cadangkan ko satu breast pump popular dan terbaik dalam pengetahuan aku...




MADELA FREESTYLE BREAST PUMP


aku dah banyak kali baca review hebat tentang produk ni..
memang antara yang paling baik..
mempunyai semua ciri2 terbaik jugak...

aku dolu2..zaman2 mengepam susu tu..
memang berniat nak beli madela ni..
gantikan breast pump aku yang bunyik cam printer tu...
tapi..sebab lepas aku berhenti kerja..
aku tak guna secare maksima pon breast pump..
jadi... tak ar aku nak beli kan...
yang ada tu pon tak pakai2...

pakai jugak lah..time2 terdesak dan memerlukan..
lagi2 kalau terpakse tinggalkan qaleef dalam tempoh yang lama..
nak ekslusif nama nya kaaaann..
gigih hokeh mengepam....ngeeeee....

untuk ko yang bekerja tu..
yang jenis kumpul stock..
atau yang gigih nak bagi anak susu badan secara ekslusif sampai 2 tahun atau selama boleh..
memang aku galakkan sangat ko beli MADELA FREESTYLE BREAST PUMP ni..
aku ramai kawan2 pakai Bp ni tau..
memang semua cakap besh..
walaupon harga nya agak mahal..
tapi berbaloi dengan hasil nya...
jadi...memang satu langkah aku anggap pelaburan sangat baik dan bijak..

ni jujur aku cakap yer..
semua adalah berdasarkan pengalaman aku..
walaupon tak la seberapa..
tapi...aku pernah lalui saat2 susah jugak yang melibatkan penggunaan breast pump ni..

aku rase kalau aku masih bekerja dan perlu mengepam tuk anak aku..
memang aku dah rembat dah seketul MADELA FREE STYLE ni..

kenapa MADELA FREESTYLE ..??

mey aku nak gebang ngan ko ciri2 terbaik yang dia ada...


Ciri-ciri : 
  • Bateri caj semula
  • Kecil dan ringan
  • Teknologi 2-Phase Expression - rentak hisapan seperti cara hisapan bayi & ini akan merangsang pengeluaran susu.
  • Skrin LCD, digital - skrin bercahaya, sesuai digunakan di waktu malam atau tempat gelap.
  • Memori - boleh simpan rentak hisapan mengikut keselesaan dan gunakan rentak tersebut untuk sesi mengepam seterusnya.
Kandungan Set: 

  • ·         Brand new original Medela Freestyle hands free double electric breast pump latest 2013 model made in Baar Switzerland with full complete set sealed in box like those in local retail stores:                                                                
    1 - New and Original Medela Freestyle Breast Pump made in Baar Switzerland  
    1 - Black microfiber tote bag 
    1 - Rachargeable Lithium Ion Battery  
    1 - AC Power Cord 12V
    1-  Insulated cooler bag and ice pack  
    4 - 150 mL (5oz) BPA-free breastmilk bottles and lids  
    1 - Double pumping kit 
    2 - Medium (24 mm) PersonalFit™ breastshields 
    2 - Large (27 mm) PersonalFit™ breastshields
    2 - Freestyle breastshield connector bodies 
    1 - Set of tubing
    2 - Membranes 
    1 - Hands-free accessory kit with 2 pairs of bra clip (A & B)
    ·         Medela Freestyle manual book & information guide book
    ·         Free 3 Pin Plug 
    ·         Official company receipt with company stamp 
    ·         Local warranty in Malaysia (1 year motor pump) with warranty stamp on receipt 
    ·         Free Gift - Autumnz Breast Milk Storage Bags in box (25 pcs 7oz/210ml) for those who purchase the one with Malaysia warranty



kalau ko google review produk ni..
aku rase lah kan... 99% buktikan yang jenama madela keluaran switzerland ni breast pump jenama terbaik..
dari segi jenama..produk..maintenance dan service..
dah tu..ko tengok lah pulak rega nya kaaaaaann..
memang 'terbaik' lah jugak...
tapi..aku pernah try dulu..
suction nyer memang alahaaaii..lagi lembut ar dari dak qaleef tu yang isap...ngehngehngeh...
dah hasil nya jugak memberansangkan...
tu ciri2 terbaik semua ada kat breast pum ni..
kadar sedutan[suction] boleh ekjas [laras]..
ringan..kecik..senang ko nak bawak...
battery nya jenis 'rechargeable'
dan beshnya...boleh buat double pumping serentak..!!

okeh..yang paling penting tuk aku..bunyik nye tak kuat..hahaha...

eeaahh...aku tak jual semua ni..
ko kalau nak tau lebih lanjut boleh tanya direct ngan orang yang jual nya ni..

Shikin :: 0111-5017793 - boleh direct call atau wassap
email :: eqin2604@gmail.com
Fb :: Dak Eqin

ko kalau nak..deal ngan Ekin ni tuk best price yer..
dengar nya... dia boleh kasi harga yang muraaaaaahhh...!!!!!

haaaaa.... jom kite sokong penyusuan penuh susu badan pada anak selama yang boleh..
usaha tu yang penting..
seiring doa dan tawakkal pada NYA key..









PERINTAH BAGI PARA IBU UNTUK MENYUSUI ANAKNYA
Alloh ‘azza wa jalla berfirman :

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ وَعَلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ لَا تُكَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَهَا لَا تُضَارَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلَا مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذَلِكَ فَإِنْ أَرَادَا فِصَالًا عَنْ تَرَاضٍ مِنْهُمَا وَتَشَاوُرٍ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا وَإِنْ أَرَدْتُمْ أَنْ تَسْتَرْضِعُوا أَوْلَادَكُمْ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِذَا سَلَّمْتُمْ مَا آَتَيْتُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” [QS al-Baqoroh : 233] -sumber-



notatanganaty :: makcik aku masih susukan anak bongsu die yang ke-5 tu sampai anak die tu 4 tahun..!! dan kagum nya..susu masih ada...pheewwww....[aku tak mampu nak pikir]



7 comments:

Dkna Abza said...

dkna tak beli lagi bp.. ngah survey :)

Gieyana said...

Aq hnya msmpu fully bfeed 4bkn jer n now tpksa sulam psl bb aq demand melebihi supply..guna pum ni gak..

Gieyana said...

4bkb lk..4bln..typo error beb..;)

Nurzakiah Hanum said...

bagus nie

:: Mrs.Eady :: said...

pakai manual je dah dekat 7 thn..uhukss...

Nurul Izayani said...

Setuju..freestyle mmg berbaloi.x rugi beli..insyaALLAH boleh guna sampai anak no 5.hihi

Fiza Kushina said...

Skrng preggy 6 bln. Perlu tunggu ke bleh beli je dulu bp? Niat di hati mmg nak 100% bf. Insyaallah