Wednesday, January 29, 2014

Susu terbaik selepas susu ibu :: Susu Kambing perisa coklat yang sedaaaaaaaappppp...!!!





ingat tak dulu2...tah tahun biler..
aku ada cakap..
sampai masa qaleef kene minum susu formula..
aku akan cuba bagi qaleef minum susu kambing...

kompem ko tak ingat kaaaannn....

ciiissss....


tapi takper...
aku nak cerita balik ni..
sebab...HAMPIR sampai masa tersebut dah...
qaleef dah nak dua tahun....
sikit masa jer lagi..
jadi...sekarang ngah gigih mencarik produk susu kambing terbaik..

okeh..susu kambing memang lebih baik biasa nya..
lagi2 kalau dapat fresh milk terbaik dari ladang...
kalau nak lagi baik..ko gi perah sendiri...ngehngehngeh..

memang tak ar bai...


sebab..selalu nya susu asli ni..kene di-nyah kumankan dulu..
dibuang bau nya lagi..
haaaa..kot lalu ko nak minum pulak kan nanti..

eaaahh...aku tak cakap susu lembu tu tak bagus tau..
ko baca betul2..
kang saja nak provokasi tu kang..
ada yang mendapat pulak kan tak pasal....coooiii.....!!

apa beza nya susu kambing dan susu lembu...??

paling penting aku nak ko tau
SUSU KAMBING ADALAH MINUMAN SUNNAH RASULULLAH
minuman kegemaran Nabi kita..
harus lah terbaik kan..
minum jer dah dapat pahala sunnah tu tau..insyaa Allah..


KHASIAT NYE HAMPIR SANGAT DENGAN SUSU IBU...
saja aku highlight...
ko pon tau kan...
susu ibu memang susu terbaik tuk anak..ciptaan Allah sendiri..
tu pasal kita di galakkan tuk beri susu badan pada anak sehingga 2 tahun..

dan...kalau kita tak mampu nak beri susu badan pada anak..
altenatif lain... susu kambing ni la....
tu ko baca..banyak kebaikan susu kambing ni...
yang aku galakkan sangat2 ko cuba..

sekarang...
susu kambing pon dah diformulakan..
maksud nya..
dah boleh tahan lebih lama..
di nyah bau...
di tambah bermacam2 khasiat sama seperti susu formula lembu yang banyak kat pasaran tu..
susu kambing formula pon sekarang dah banyak sangat jual..
jadi...tak ada alasan kalau ko kata tak nak cuba bagi anak ko dengan susu kambing...

kata yang ke-dua terbaik selepas susu ibu...
jadi...kenapa tak nak cuba...

baru2 ni aku survey banyak sangat info pasal susu kambing..
mencari produk susu kambing asli [fresh milk] dan jugak formula..
dan aku perasan..
langsung tak nampak sebarang masalah tuk mencarik nya..
susu formula..
bersepah kat farmasi tu..
kat jusco pon ade jual...
okeh..biler aku cakap formula..
maksud nya..susu kambing tu..dah di jadikan tepung..
sama macam susu2 lembu yang lain..
dah ditambah macam2 khasiat pemakanan..DHA yang elok tuk otak bagai..
dan ada jugak aku jumpa yang berperisa..

kalau nak kan yang asli kambing -Fresh Milk-
dah banyak jual..
baru2 ni aku jumpe orang jual kat masjid negeri Shah Alam..
bile aku gugel..pon banyak aku jumpe yang jual on-9
aku rasa kat kawasan2 kampung lagi senang nak dapat..
dan..kalau ko boleh baca entry ni..
maknenyer..ko dah cukup canggih boleh on9 kan kan kan...
haaaaaa....
jadi memang tak ada alasan kaaaaannn...


pendapat peribadi sendiri...
aku rase...susu asli lebih elok dari susu yang di formula kan..
tak kisah lah susu kambing atau susu lembu...


tapi memang aku tau...ada budak tak sesuai dengan sesuatu jenis susu..
ada yang boleh sembelit..
atau cirit birit..
kalau salah pilih susu..
ada yang boleh kene eczema...
ruam...
lagi2 orang kata susu kambing ni panas sikit..
aku tak pasti maksud panas tu..
tapi mungkin yang aku rasa lebih pada kesesuaian badan budak tu sendiri...
even susu formula lembu pon kene cari yang serasi kan...

tapi...cuba dulu kenal kan anak dengan susu kambing..
mana tau sesuai kan...
haaa..dapat dah pahala sunnah tu..
selain dapat banyak lagi kebaikan lain..insyaa Allah..



ni salah satu susu kambing yang dah di-formula kan..
perasa coklat..!!! sedaaaaaapppp..siyes aku tak tipu..
aku dah cuba minum sendiri..

ko kalau kata takut minum susu kambing sebab rasa dan bau..
nah..hamek ni... memang tak de bau kambing pon..
bau dan rasa coklat..

NINA KAMENG
GABUNGAN SUSU KAMBING + COKLAT + MADU
SESUAI DARI SETAHUN KE ATAS HINGGA DEWASA

1 PACK - 1 KG




dan..perkara sangat penting untuk aku adalah
ianya 100% buatan melayu bumiputra
dapat pengesahan sijil halal JAKIM

pembuatan satu2 makanan tu agak penting tuk aku...
tak semesti nya..biler tengok orang melayu makan..
so boleh konsider halal atau suci..
haaa..kene hati2 dan amik kire semua tu..
sebab pemakanan ni..apa yang kita makan...
melibatkan 'hati' kite sendiri..
lagi2 kalau kite nak bagi anak2 kite yang suci azali nya tu makan...


kalau berminat boleh email :: fizzah@kk.usm.my

atau PM Facebook :: Hafiza Hassan
nak lagi senang direct SMS jer Fiza ni :: 017-6148401





jadi...tunggu ape lagi..
kata nak kan terbaik pada anak kan..
bukan jer manfaat pada derang..
pada kita jugak...

okeh...mungkin aku dah boleh cuba perkenal kan pada qaleef
qaleef pon dah nak 2 tahun..
mungkin dah boleh kenal kan secara perlahan2 pada dia sekarang...








10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

Nurul Aziz said...

kalau boleh yang fresh, better amek yang fresh, kalau dah diformulakan ni dah takde 'kambing' sangat dah.. hehehe. nabi pun minum susu yang fresh kan.. :))


CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Macam sedap jer akak tengok Aty.. tambahan ada rasa coklat tu :)

jaja_NorLiza said...

cam best jer...cam sedap jer...

ctmah said...

mak budak boleh minum tak aty?hihi!
aritu alisha kena kuning. dia tak mau minum, udahnye aku yg minum.siyes rase nak muntah semula.adoiiii

Shakina Farhan said...

boleh introduce dkt shahadah bila die da xnak bf sbb preggy ni..

Reen wan said...

brapa harga 1 kg kak??

Phoebe said...

Looks good.. Nanti bt review ek kak. Mau juga try kalau bagus.

Manja Anakku said...

salam. puan berminat utk mndptkn susu kambing Lennoza?. Susu kambing ini buatan malaysia dan di formulasikan dgn 7 makanan sunnah oleh pakar biotek. Dan dimiliki 100% bumiputera muslim. Disyorkan utk kanak-kanak 6bln ke ats, dewasa, ibu mengandung, ibu menyusu juga sesuai utk semua peringkat umur yg mncari mknn kesihatan berunsurkn mknn sunnah. sebrg prtanyaan boleh SMS/ WHATSAPP 0183793656

Mahadin said...

fresh and original from goat is better see - http://nakkambing.blogspot.com/