Monday, January 13, 2014

mengemas Bilik Utility




eeaahhh tetibe ade bilik utiliti..??

sejak biler...??


biasa orang letak bilik utility atau bilik kerje...
kat tingkat bawah 
ade orang panggil bilik orang gaji..
tapi aku buat kat tingkat atas..
bilik ke-3..




ini adalah keadaan asal bilik kerja aka bilik utility [bilik ke-3 tingkat atas]
nak tengok lagi ley ke LINK ni

macam kemas jer..macam tersusun jer..

macam...






jangan ar cepat korang nak puji bai..

mey tengok keadann bilik ni selepas 3 bulan kebelakangan ni

























sila PITAM...!!!!!

daaaaaannnnnggggg......



pheeewwww...


ini bukan bilik utiliti ni..
ni adalah bilik STOR..!!!


huwaaaaaaaaaaa....!!!

nanges bai...kenapa boleh jadi macam ni...!!!

eeerrr...aku sendiri yang buat..

hahahahaha...macam tak percaya jer kaaaaaaaannn...
di luar kawalan...

ingat tak aku pernah cakap...aku nak carik tracking number customer tak jumpa...
haaa...sekarang ko dah boleh agak kan kenapa...



banyak giler barang aku main sumbat2..
siyes...setiap kali masuk bilik ni..aku stress...
kemas2...tapi tak tau mane nak letak..
kebanyak kan barang..adalah kerje aku..dan barang2 jualan aku..
ngan segala pembalut segala plastik segala macam bende lah..
kalau stock sampai lagi pening bai..!!!

tu ade iron board..
kalau keadaan memaksa aku menggosok baju..
eeerr...bukan...kalau laki aku kene gosok baju die..
agak nyer die buat2 tak nampak jer keadaan bilik tu..pheeewww...










tapi... ini bukan aku...
2-3 bulan tu dah cukup lama aku biarkan keadaan macam ni..
sebab tak suker perasaan stress tu...[paaannggg]
gigih aku 'cuti' sehari dari kerje2 aku...dari customer..
hanya untuk mengemas bilik ni...

kemas sorang2...

eaaaahh...bukan..kemas berdua ngan qaleef...

mencabar bai...mencabar....








jadi...ini keadaan bilik selepas di kosong kan..
barang semua di bawak keluar...


sekali tengok kat luar bilik..
pengsan lagi....kahkahkah...

sehari suntuk jugak aku buat mengemas semua ni..
mengasing..simpan..sedekah...jual...dan buang...




jadi lah macam ni sekarang....

walaupon tak cantik...tapi yang paling penting adalah kemas..

barang2... ?? 

ada lah tempat nye aku simpan..
next entry aku tunjuk kat mana aku simpan barang2 jualan aku..

fail2 yang kat rak asal...kertas2 kerja...segala barang2 dan ruang kerja..
aku dah alih ke workstation putih aku yang baru...
jadi...memang sekarang..bilik ni tak di gunakan tuk kerja dah..
kecuali simpan stock barang yang sampai...
tapi biasanya...stock tak lama pon..
seminggu aku kasi clear..
aku hanya akan simpan stock yang jual laju jer...
tu pon kecik2 barang nya..jadi tak de masalah..
tak semak... 
haaa..nanti aku tunjuk keseluruhan posisi terbaru bilik ni...

buat masa ni aku tek berniat nak berdekorasi kat bilik ni...
sebab...konon2 nanti nak simpan tuk anak pompuan..
konon2 hokeh...konon2.. [insyaa Allah]
masih ada 1-2 perancangan tuk jangka masa panjang..
jadi..buat masa ni..aku nak biarkan jer dulu..

nak cat ker tukar langsir ker..cadar ker..hape ker...
memang tak ar sekarang...


bilik ni..biasanya adik2 aku jer yang guna..
bila sesekali datang..
jadi...memang kene berkemas jugak...

almari putih ikea tu asal nya kat bilik aku..
tapi...banyak dah yang aku rombak...
jadi banyak perubahan..
nanti2 ar aku share..
eerr...kalau banyak sangat mase lapang lar...ngehngehngeh...


notatanganaty :: selagi tak kemas..selagi tu teringat2....ppffttt....














32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kemas sangat2

DYatie said...

Murah rezeki aty. Banyak barang ha.:)

S.n.Fariza said...

nice :)
good idea. tq

TelingaBulat said...

ahahah biase la org berbisnes ni sebebnarnyee perlukan ruang lebih lg..utk letak brg2 diee..sng xyah kelam kabut crk tracking number customer

Mama Safiy Arfan said...

hehehe..menangis la tgk kalo tgk bilik mcm tu..kiki

Chot said...

kemas terampil gitu...cayala..ni dtg mood nk kemas stor umah ni..ishh..kne buat rak jgk nmpaknya..thnks for idea!

Fizah said...

wusss kuat semangat nak ngemas ni...biasa alami ni..biasa....


:))

Mimie_Zatun said...

pengsan nak kemas tu.. hehe

Delimasari said...

kemas pelan2222

Rizziela said...

Nasib baik ada gak assistant kecik tu :D

msredcheesecake said...

hui byk barang... ank pon bule hilang dlm tu...hheee... skang dah kemas so tak la susah cari trackong no lagik...hhee

Allene said...

gigih aty...

Nadt said...

Ye la aty, kalau tangguh2 kemas pastu mula la dok fikir bila la nak kemas..bila la nak kemas..ni besok mak mentua nk datg umah..hari ni baru kelam kabut kemas umah..waaa..

Tina Othman said...

Adui haha jenuh nak kemas

Ayu Rashid said...

Sepesen la kita aty. Selagi tak kemas.. selagi tu otak dok teringat jer.. naik stress sungguh. Bila dah kemas tu.. baru aman bahagia.

julie hussin said...

Semangat yg kental!!!!!
Hebat aty....

jaja_NorLiza said...

go..go..aty...akak selalu alami ni..tambah biler dah start longgok! fuh! pening..bila da start kemas rajin la nak maintain!..tp aty mmg rajin.salute!

notti netti said...

rajinnya mengemas...I memang sampai sekarang hancus. bilik master bed pun dah jadi macam bilik stor.

Mommy_Cha said...

aty...
bila nak carik org gaji?
bilik dah ade tu.
hehehe...

eima said...

WAHH SAMPAI MASA KO PUN CAM AKU JUGAK .. WLUPUN HARI2 KEADAAN TU SLALU BERLAKU KAT RUMAH AKU ... NI BISNES BETUI2 MASYUK NI

eima said...

WAHH SAMPAI MASA KO PUN CAM AKU JUGAK .. WLUPUN HARI2 KEADAAN TU SLALU BERLAKU KAT RUMAH AKU ... NI BISNES BETUI2 MASYUK NI

Wawa Yusoff said...

selapas 3 bulan..... *ketawa terbahak2*

scroll sikit bawah *kagum kembali*

Kenapa rajin sangat ni??!

syawalsimpsons said...

sama la ngan sue, kalo tak kemas..pening je rasa///...dah cukup kemas ni

Chekgu Azrine said...

Tu mnunjukkan bisnes aty sdg maju gitu..
Tahniah ye aty!!

nayfatimah rasyid said...

Cantik 3x ;)

ct kektus said...

akak ok lagi lah tuu 3 bulan. kite ni, kadang kemas beria tak seminggu dah selerak semula. camne ? hehheee

safiyyah osman said...

Piya dlu brg niaga letk dkt blik atas jga..tp mcm xpraktikal plak nk kna trun naik trun naik..hahaha..now buh dkt living hall..pengsan tgk hahaha..

izfanora said...

Rajin btul r aty ni..huhu..

Byzura Mj (By) said...

kemas. jeles tau! tengah berangan nak buat bilik berniaga. hurmmm bila la dapat kunci ni.

kekman said...

cantik! cantik sangat. i suka :)

nurin khairi said...

Nmpk photo album tu teringat yg kena print gmbr..byk sgt siftcopy tp xde hardcopy pun

Phoebe said...

Hi, salam ukhuwah.. Wah, tahniah sebab mengambil langkah utk eliminate clutter.