Friday, June 28, 2013

BILIK KERJA :: Part 2 - susun atur bilik dan rak kerja



ritu kan aku dah cerite pasal asal kejadian bilik ni...

nih aku nak sambung...
heboh ar ko kate aku tak perabeh cerite...adeeyyhh...
pitam pulak kang tengok gambo aku banyak2 satu entry..
dah ar gambar aku besar2....-tu memang sengaja...-

ni sambung part lain pulak..

kali ni kasik setel..
ko kesah ker tak esah ker...-ade aku kesah- muwehehehe..

eeaarrkk....



okeh...next...






ada orang tanye aku pasak rak aku letak barang ni..
hah tu..nampak nau tak bace kan aku dok cerite panjang2 sebelum ni..haaaiihh..
ni nak marah nih....

ritu dah aku cerite dah kat ENTRY nih...
ko jangan tanyer lagi kat sini ker..kat email ker..
ko gi jer balik bace kat entry tuh hokeh..
halamak ko aty ooii..belagak gilerrrrr...!!
uhuukksss..bukan belagak..malas aku nak cerite banyak2 kali..
sudah nyer...ko bukan bace pon kaaaannn....*sentap





sebelah rak...aku letak lagi fail pocket..

tu kat pintu bilik air...
ko tengok...macam tak senonoh jer kaaaannn.....
tapi aku tak tau lagi mane aku nak letak fail pocket tuk aku letak kertas makjong cekelat tuh..
kalau aku selit2 jer kang..kalau tak kedut..anak aku pulak kang yang buat main..
jadi..letak kat tempat tinggi..
tapi...tak ar serabut kan..kan..kan...
aku okey jer...nampak lagi kemas..
tu pon aku rase nak beli lagi pocket fail tu susun kat bawah die lagi..ngeeee....
aku stapler jer...tak rosak pintu ponnnn...
cuma tak ley letak bende berat sangat...
dalam tu..selain kertas makjong tuh..aku letak colour paper dan sampul2 surat..-senang nak carik-




sudut hujung tingkap kat bilik tuh..
ritu dah cerite pasal papan notis tu kan...
iyeerr..masih lagi dak di manfaatkan...



tu langsir off white tu..langsir kawen aku tuh..
pakai jer balik memandangkan aku suker sangat kat langsir tu...

bakul2 raga rotan tu...
kalau ade yang ingat dan tau..dulu mase nak beranak...
aku dok hangkut bawak balik shah alam ar tuk berpantang isi barang anak aku dalam tu..
sekarang...aku isi macam2 dalam tu...
kain baju2 anak aku yang dah kecik2..napkin mitten booties bagai..
blanket..macam2 gak ar dalam tu..yang hampir semua nyer barang2 qaleef sendiri..

raga atas nyer yang kecik sikit tu..kosong...tak bawak manfaat buat masa ni..
nanti kot ade rezki nak beranak lagi..kompem akan gune lagi kaaann...[insyaa Allah]


koleksi majalah2 bacaan kegemaran aku..
aku suker lepak membaca dalam bilik ni...jadi..tu aku letak kat situ jer..
senang nak capai biler2 masa..





ko tengok rak aku ni...kemain sarat..!!
siyes berat..
aku selalu risau tumbang jer rak ni...

rak ni pon dah beberapa kali aku rombak..
sikit2 ubah..rase tak pekenan ubah kedudukan barang..
jadi..kalau ko tengok gambar sebelum ni lain..yang ni lain..tak yah ko heran sangat heh..


rak atas sekali..aku dah tunjuk kan ritu..
ade kotak atas nyer..
isi dalam tu nanti2 aku cerite lain -yang tak tau biler aku nak cerite-

jadi yang ni rak ke-2 dari atas..
aku letak fail jer..ponn sebelum ni da cerite ape isi2 fail tu..

folder fail tu lain2 sebab yang putih tu tak muat nak letak fail pink yang lebih tebal besar dan lebar..
jadi kene beli folder fail lain..kat tesco Rm 10 hengget tuk 2 keping berbanding kat Daiso Rm 5 hengget tuk 2 keping..



rak ke-3 dari atas..
stationery aku sebenarnyer banyak giler...
tu dalam box coklat belah kanan tu..dalam nyer segalam macam stationery aku sumbat..
tak sempat nak kemas lagi...nak carik bekas yang sesuai pon tak jumpe lagi yang aku pekenan..
sebab kan rak ni jenis terbukak..dan tak de laci..jadi kekurangan kat situ..



bekas coklat ni ar aku isi stationery...
ni bekas hantaran kawen pihak laki yang kasi..
ritu kan aku kate aku letak kat bilik tidur utama atas almari ikea putih [dalam ruangan sudut pilihan]
tak bawak manfaat letak kat situ...aku alih kat sini pulak..

atas nyer tu gambar raye tahun biler tah mak ayah aku ngan bersalam mintak hampun...
frame ni jenis boleh tukar2..ikea nyer..
beli lame dah tak silap tahun 2004-2005 kot..
tak tau sekarang ada lagi ker tak..

haaii..banyak betul barang ikea ar aku nih....



sedang mencarik idea dan masa tuk menyusun atur lagi keadaan dan barang2 stationery aku nih..
buat mase ni..kire okey lah tak serabut dan senang nak capai..
tu bekas biru.aku letak resit2 bank..
resit pembayaran...penuh purse dan tak sempat nak belek satu persatu..
aku sumbat jer dulu dalam ni tuk sisihkan kendian..aku takut terbuang resit2 penting..







rak yang paling bawah dan paling berat..
aku letak album gambar..
album bertunang..nikah kawen yang belambak2 tu..
tak tau lagi mane nak simpan..jadi..aku rase letak kat sini adalah tepat..
aku tak suker nak letak tunjuk2 kat ruang tamu bagai..semak mate aku..
dan tak suker jugak kalau nak peram jer tersimpan dalam kotak kan..
jadi..kat sini...sesekali boleh ar aku layan kenangan...ceeaaahh...



tak cukup dalam bakul..aku kene sediakan lagi folder file tuk letak majalah lagi..
ade 4 folder...tuk isi majalah kegemaran berlainan..





kat sisi rak ni...aku ada letak extra bakul ker bekas namanyer ni..
ponnnn aku beli dari IKEA...harga tak ingat..
bekas ni agak praktikal sebab boleh gantung..
aku letak pos laju nyer consignment yang tuk tulis alamat tuh...ngan plastik dia..
senang isi siap2 kat umah...aku kan banyak nak hantar2 pos barang... 


dan lagi... lampu sport light tetap dari IKEA jugak..
pon dah bertahun aku beli zaman baru naik kerje dulu..
sawan ko kan aty ngan ikea...dah barang2 ikea agak praktikal tuk digunakan..
dan lagi..kebnayakan barang ni pon..dah lama aku beli...mase duk menyewa sendiri2 dulu..
masih elok dan sesuai digunakan...jagi gune jer lah heh..

lampu ni memang terang giler..sakit mata..terang benderang..tapi agak panas-bahang kalau bukak lama2-
jarang aku gunekannya..aku ada 4 set lampu ni..
tapi tah mane2 aku simpan bagi orang tah...
tinggal seketul ni jer ar..

fungsi..?? eeeaarr..sesajer....tak tau mane nak letak...ngeeeee




okeh..siap..
tak pasti lah kalau bilik ni boleh dikatakan sebagai bilik kerja atau tak kalau setakat ade rak yang sarat macam ni..
meja kerja..?? nan hado...
aku dah cerite ritu kenapa aku tak nak sediakan...

bilik ni..mungkin satu hari nanti akan jadi bilik anak ke-2..insyaa Allah..
perancangan kendian2 hari..
bergantung jugak pada jantina anak...
jadi sebab tu..aku tak nak bei barang2 yang akan menyesak kan aku satu hari nanti...
pakai jer barabg sedia ada...
rak ni pon nanti...aku dah pening pikir mana nak letak barang selambak aku nih...

aarrgghhh..ko tengok..aku dah susah payah pikir sekarang pulak..
tu nanti2 lah..
sampai masenyer nanti..reti2 lah aku carik idea lain pulak...ngeeee...











bilik kerja ni adalah bilik larangan untuk qaleef..
tapi qaleef kan...dari jauh kalau die perasan aku nak masuk bilik ni..
cepat2 die lari nak ikut sama..haaaiihh...
tapi kalau ikutkan..die tak ley capai pon lagi barang2 kat atas rak tuh..
paling tak pon...die hanye sampai kat album2 dan majalah aku tu jer..
tak minat katenye nak usik..-iyeerr..memang qaleef tak pernah kacau pon majalah2 aku-
tapi..biler masuk dia masuk sekali kat sini..memang aku tak ley buat keje lah..-dah nama nyer pon bilik kerje kan- 
jadi..die dapat lepak sama2 kat sini sambil golek2 biler aku masuk nak baca majalah atau sekadar membelek carik idea...
selebih nyer..
tanpe aku..qaleef jangan harap dapat masuk lepak2 bilik nih...
aku risau hoooii kalau die memanjat rak yang maha berat tuh...!! 
bahaya...!!
jadi sebagai langkah keselematan...
pastikan pintu sentiasa di tutup tanpa gagal..



p/s :: biler nak mengemas menyusun atur ape2 pon sekarang ni..pikirkan anak dulu.....termasuk keselamatan dia...







19 comments:

me.ronazil.ab said...

kemain rajin akak kita sorg ni...
amboi qaleef kemain lg posing nye... suka tgok gigi die yg 2 batang kat ats tu

Siti Fatimah said...

kemas betul susunan rak aty ni. suke tgk. =)

jaja_NorLiza said...

gigih akak baca satu2 citer aty nih..
sukeee...

kemas dan teratur...double like!!

gambar yg last tu paling menawan hati..dah besar anak bujang aty!

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

kemasnya sis..ya Allah..jelesnya...nak rumah camnie!!ngeee.. =)

D Yatie said...

Seronoknya tengok aty deco2

Gieyana said...

Aty..klau aq dkt ngan ikea aku pong sawan gk...
Kemas sgt beb!

Suka model kevik yg interframe tu..:)

O'gosh Iskandar said...

kalau cakap lupa mana aty beli bakul bertutup tu marah x? beli mana ha?

eima said...

hebat ko manfaatkan masa ko dirumah ngan mniat ko deco ni .. dari setengah org tu kejanye melepak je sampai laki ngan anak2 pun terabai kurus kering serabai je .... hahahah aku kutuk org aku kenai ..lalalal

cikpingu said...

bab nk nyusun buku2 segala ni mmg fail la skrg..hahaha...
esok luse hrpnye boley dimanfaatkan di tmpt yg btul..

Nurul Aziz said...

Dah 44juta orang lain cakap, tapi nak cakap jugak.......... aty memang kreatif. Hahaha.. kita suka kemas rumah je, tapi bab deco-deco failed. tunggu nak ada rumah sendiri yang atas tanah.. bukan macam sekarang masih di awan nano.. ;)

Mimy Hamid said...

kalau la aku ni..mmmg buat pot melepak santai ...hehe

wani ezryl * said...

lawa lah ko decorate, aty! kalau tgk sekali nmpk dah mcm dlm buku ikea tu! sy&husband baru masuk rumah baru hari tu.. itu pun kuarters. jadi byk lg ruang yg kosong dan xtau nak isi apa. nanti la akan difikirkan.. mungkin dptkan sikit2 inspirasi drp buku2 atau drp blog aty ni :)

.Lydia. said...

sgt kemas.mmg tgh mencari idea utk bilik kerja..good job kakak..!!~

Reen Tart Nenas said...

cantik la. pandai kemas :)

Zuraida said...

Mana nak carik bakul rotan tu? Klassik la.. Suke!!!

Mrs Kamilah said...

Nice and neat.

HanNis SaNia said...

cntik dan kemas laa hihi :)

brian daniel said...

nice....nie leh jadi sumber inspirasi sy ni/huhuhu

jannah sabri said...

Stumbled onto your blog and enjoyed your postings especially your Impiana postings. Now will definitely be one of your avid followers.

Do drop by my blog at i-am-cheekykitty.blogspot.com.