Friday, June 28, 2013

selepas 30 hari...



terasa baru semalam jer aku menguruskan arwah mak..
harini dah genap 30 hari..sebulan arwah mak tinggalkan aku..
tinggalkan kiteorang semua..
perasaan rindu...tak usah di cakap...
tak terbendung..kekadang...rase macam terngiang2 suara die panggil aku...
sungguh rindu...

air mata..memang murah sangat sekarang ni..
asal tengok baju die..nanges..
tengok kitab2 dia..nanges..
masuk bawak kereta dia..nanges...
kemas laci almari dia..nanges...
baring kat bantal dia..nanges...-bau arwah sangat kuat pada bantal2 dia-
tu semua bukan mengubat rindu..
makin aku sakit kerinduan...

sikit2 nanges..sejak biler aku jadi cengeng sangat nih....

iyerrr...sejak sebulan yang lepas....


kehidupan sekarang...
sangat lah berbeza...
walaupon kate dah nak 3 tahun kawen dan tak tinggal serumah pon..
tapi tetap sangat terasa kehilangan arwah...
seseorang yang aku paling takut kehilangan nya...-tapi aku telah pon kehilangan dia..

bertabah lah hati...
Allah sayangkan dia...
semoga arwah mak tenang kat sana...
tak putus2 doa dari aku dan anak2 lain kirimkan..
mengharap sangat agar doa2 tersebut 'sampai' pada arwah..insyaa Allah...

buat mase ni...aku berulang 3-4 hari sekali ke shah alam..
dalam seminggu..pasti 3 hari aku akan tidor umah ayah...
sebab...aku masih ade adik2 lelaki yang bersekolah menengah..
yang masih perlukan perhatian...dan jugak kawalan...
sebagai kakak sulung..dan tak bekerje pulak tu..
aku perlu amik tangungjawap tu..
walaupon aku tak mampu gantikan tempat arwah emak..
tapi aku cuba galas tangungjawap tersebut sebagai kakak..
iyeerr,,,ayah aku masih ada...
tapi ayah aku masih bekerja..dan sibuk pulak tuh..
aku tak nak..adik2 aku terabai...tak sempurna makan minum nyer..
lagi2 derang tu akan exam pmr dan spm tahun ni...
kene pastikan derang tak hilang arah..
derang masih remaja..sedang membesar...lelaki pulak tu..
jiwa memberontak..
ko pon paham kan keadaan tu...
kalau tak kerana sekolah..dah lama aku hangkut derang tinggal sekali ngan aku kat rawang tu tau..
insyaa Allah..tengok keadaan tahun depan macam mane..
lepas dapat result..baru boleh tentukan ape yang sesuai tuk derang..

memang penat sikit lah biler kene berulang rawang shah alam setiap kali pon..
fared pon terpakse mengalah untuk itu..
selalu isnin sampai rabu..aku akan tinggal kat shah alam..
uruskan umah dan ape yang patut..
khamis sampai hujung minggu akan balik kat rawang...
tak tau sampai biler...-mungkin sampai satu masa aku betul2 yakin tuk 'melepaskan' derang...

iyerr...aku kakak yang sangat over protective...
bukan sejak mak aku dah tak ada...
tapi sejak dari aku sama2 menjage derang...-mak aku kan kerje jugak dulu-

pernah satu mase..adik bongsu aku yang mase tu darjah 5 atau 6..
nak pergi rombongan sekolah ke penang sana tu...
fes time pergi...aku tak percaye die boleh uruskan diri die sendiri...
ko bayangkan..aku sanggup amik emergency leave hari jumaat semata2 aku ikut bas rombongan sekolah tu dari belakang..!!!
hahahahaha...aku pon tak tau ape aku pikirkan mase tu...
aku takut ape2 jadi pada adik aku...
pelik kan aku....
sedangkan aku tengok die kemain seronok lagi mase tu...
siap belikan keychain spongebob tuk aku lagi....*terharu

tapi tu jer lah sekali..
lepas tu...dah tak ikut dah sebab aku dah yakin die boleh jage diri...

tapi tu lain...ni sekarang...lain..
keadaan situasi berbeza...
derang dah makin membesar...
dan makin banyak cabaran nya...zaman remaja sekarang..bukan sama lagi macam zaman remaja kite dulu...
terlebih pendedahan -tu jer aku boleh cakap-

aku tengok..biler aku ada kat umah..derang tak berani sangat nak balik lewat2 sangat..
keadaan nampak lebih terkawal..
main futsal pon aku akan pastikan tak balik sampai lewat malam...
aku takut betul derang belajar melepak..haaaiihh...
budak lelaki kaaaannn....


oohh...tu ngan adik2..
ngan anak aku nanti..tak tau pulak macamane....
mungkin lebih mencabar...

paranoid...over protective....

tak bagus jugak kan....

berbalik pada kehidupan aku selepas 30 hari....
selain dari aku makin boleh menerima akan kehilangan..-balik umah terasa kosong-
dan jugak tangungjawap sebagai anak perempuan dan kakak sulung..
hujung minggu aku jugak sikit berubah..
kalau selama ni..setiap kali hujung minggu..mesti nak balik shah alam..walaupon balik tak sampai sejam sebab banyak hal lain..tapi mesti nak balik jugak...
kalau tak balik..rase janggal...
tapi sekarang..sebab dah balik isnin sampai rabu..
hujung minggu buat aktiviti sendiri...
terasa macam -eaaahh...kite tak de nak pergi mane2 yer minggu ni- haaa...tu laki aku cakap kat aku...
tu sampai aku sibuk buat makan minum petang siap tu....
kalau tak...minum petang kiteorang mesti kat shah alam jer pon tetiap minggu...

puasa tak lame jer lagi..
pasti sangat terasa waktu tu....
lepas tu raya...tak tau macamane keadaan nya....
pasti syadu tak dapat lagi cium tangan mak nanges2 mintak ampun di pagi raya...
aku bukan anak yang baik..
kekadang..tanpe sedar..selalu jugak menyakiti hati mak...
tu pagi raye...beduyun2 air mate insap mintak ampun....
tahun ni........tak ada semua tuh......
macamane keadaan aku dan adik beradik lain.......

pasti rindu roti jala dan kuah kari ayam peberet semua di bulan pose..
pasti rindu air bandung soda mak...

nanges lagi....

haaaii lah air mate......



aku benar2 ridukan arwah....











 

 
 

29 comments:

ellysa emran said...

antara asset yang arwah ibu awak tinggalkan adalah doa dari anak soleh...
so, kalau rindu kan arwah, sentiasalah berdoa untuknya...
Semoga ibu awak tenang di sana bersama doa dari anaknya yang masih ada....Al fatihah!

Siti Fatimah said...

entry aty yang macam ni memang xsanggup nak abiskan bace...baru bace intro da meleleh airmate..semoga Aty sabar n tabah. Iringilah kerinduan tu dengan surah Al-fatihah..Semoga ia tenang di sana.

Iqa said...

Sy pcaya sis kakak yg baik.. Tabahkan hati ya :)

aznor ibrahim said...

sy dah setahun kehilangan abah..sampai skrg still menitik air mata bila tringatkan arwah..dapat rse ape yg sis rse skrg.al-fatihah :)

Chekgu Azrine said...

pilu je akak baca..bertabah ye sis..akak tahu akak tak dapat nak rasa cmne pedihnya hati sis..apa yang dapat akak cakapkan..sis bertabah dan berdoa bebanyak utk arwah ibu sis ye..

al-fatihah

Aeen said...

Kuatkan semangat dan tabahkan hati...Al-fatihah...

fazianbatrisyia said...

aty anak yg baik insyaAllah. Ada bhg utknya doa anak yg soleh, ilmu yg bermanafaat & sedekah jariah. Niatkan ada bhg pahala utk mak.

Cik Puan Rara said...

sbr ye aty.moga arwah tenang di sana.

Mimy Hamid said...

big hugs...ko kena kuat demi adik adik ko ye aty....take care

cplud miera said...

Alfatihah. kuatkan semangat ye aty. sy pon baru kehilangan ibu mertua 2 bulan lepas. suami laki sulong. besar gk tanggungjawab. thun ni puasa cmnela ngn ayh. ayh jauh ke kedah, kami kt nilai. ajk ayh dtg cni tggal ngn kitrg. ade cucu ni semangat sket.

MizzTina said...

kak, sedekahkan alfatihah kak.. kuatkan semangat ye..

Puteri Satu said...

akak pun menangis baca entry ini... keadaan yang pasti akak akan lalui jugak.. tapi hanya Dia yang tahu bila dan di mana.. akak punya mak... walupun dah berumur 66 tahun.. tapi alhamdulillah masih cekal menjaga cucu2 (anak2 akak..) akak tak sanggup nak bayangkan kehilangan emak tersayang... tapi ajal dan maut hanya dia yang tahu.. wallahualam.... akak menangis lagi komen kat blog Aty... airmata akak pun murah.. sama harga dengan airmata aty... kuatkan hati ye dik... hanya itu yang mampu akak pesan...

Mrs.aisheiteru said...

Insyallah semoga arwah mak ditempatkan dikalangan mereka yg berimana...ini lah dugaan yg akan membuatkan akak lebih tabah dalam mengharungi kehidupan.

bergenang air mata baca pos akak ni

wani ezryl * said...

be strong, aty. mmg besar tanggungjawab kakak sulung ni. betul, walaupun kita dah kahwin and tinggal asing drp family, tak mungkin kita akan lupa ibu bapa dgn adik-beradik. sentiasalah ingat arwah dan hadiahkan doa untuknya. tu lah bekalan terbaik untuknya di sana :) jgn sedih2 tau.

FiraHamzah said...

Be strong Aty! Aku yang dah berbelas2 tahun kehilangan ibu pun still akan menangis biler teringatkan arwah. lagi2 bila dah ada anak sendiri..huhu.
Adik2 laki aku pun aku yang jaga lps arwah takder. aku paham cmne ko rasa bila semua jadi tanggungjawab ko.
Apa aku leh cakap, InsyaAllah..Allah sentiasa tolong ko & permudahkan urusan ko kelak. Kuatkan hati demi mereka yek. take care babe ;)

khairiah said...

sgt2 sedih bila baca n3 ni...teringat arwah ayah, wlpn dh hmpir 5thn ayah pergi,smp skrg terasa kehilangan..terasa rindu sgt2.inikan plk aty yg bru sbln arwah pergi.

Veelara Shamsyul said...

Xsangup nk bc smpai habis.aty shabatku.bsabar ye.

Veelara Shamsyul said...

Xsanggup nk hbiskan bc

simplyasweettale said...

its okay to cry Aty... hidup kita mmg disebabkan ibu. besarkan n didik kita. mengandung n melahirkan somemore... faham je kalau air mata tumpah berderai. rasanya it will be forever.. semua org akan rasa sama ada cepat atau lambat. thanks for reminding me. i want to go home n hug my mom ;(

Aine Ainun said...

Aty anak sulung ye??
besar tanggungjawab kan..
rupanya ada adik sekolah lagi ye...

yela aty, zaman sekarang ni mmg mencabar,...memang2, saya pun duk bayang masa anak2 kita membesar nanti....

saya pun terasa sebak ni, huhu..
bertabahlah aty, walopun sukar, semoga segalanya dipermudahkan...

CikPuanHaLia said...

Tiap kali baca entry aty pasal arwah akk mesti teringat pd org tua kt kg.. mesti rasa takut..takut kehilangan ;(

mama ila said...

sedihnya...sabar yer aty... semoga arwah mak aty ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..amin..

Nana said...

bertabah la aty..
sakitnya hilang org yg kita syg, takkan sekelip mata akan dilupakan..
pasti setiap kali tu airmata ni murah sgt. been there, done that..waktu kehilangan arwah abah jugak :'(
so setiap kali teringatkannya..sedekah lah alfatihah

With Julia said...

Sebak baca aty...hoh menangis umi Qi... :(

afiewithayie said...

afie admire ngn atie..kita sama2 galas tanggungjwb y sama sebagai anak sulung..cuma afie masih ada ibu y masih bkerja..tiap2 minggu afie akan balik rumah ibu untuk masak kemas smua supaya weekend untuk dia berehat pula..mohon aty tabah n diberi kesihatan y baik demi keluarga tercinta..smoga arwah mak aty tenang disana..amin..

MokcikKentinKSKB said...

you r one strong woman! respect!

yUmiE AzuRa said...

semoga aty terus tabah and semoga arwah mak ijan tenang di sana. al-fatihah..

eima said...

bertabah lah ati ... masa akan menentukan....

m@m@yAyA said...

sweetnya aty follow bas rombongan adik..zura xdpt fhm perasaan aty sb zura xda adik..

aty percayalah mak aty pasti bangga dengan aty sebab aty seorang anak yg bertanggungjawab~