Friday, April 26, 2013

Bilik kerja - dalam proses


ritu kan aku dah cerite pasal bilik ke-3 tingkat atas kiteorang..[aku sebenarnyer] jadikan sebagai bilik kerja..
tak tau..?? malas dah aku nak cerite...
ko carik jer lah entry lama kalo ko rase nak tau sangat...

proses nak siapkan bilik tu tak lama 
memandangkan aku hanye pakai benda yang yang ada...
cuma yang rumit biler aku nak menyusun atur dan buat sistem 5s untuk me-real-kan bilik kerje tu..
haaa...bunyik macam complicated kan...

tak pon sebenarnye..
cuma sikit amik mase...


nak ubah bilik ke-3 tingkat atas ni


keadaan asal bilik seminggu selepas pindah
ni kalau aku tak 'sisih' kan barang...aku rase..kekal lah keadaan bilik ni macam ni kot..
peerrggghhh...ngeri aku tengok...


bertukar menjadi kepada ini..


tu kat penjuru letak meja IKEA kecik tu..
kalau dapat letak sofa jenis sayap satu tempat duduk..besh..!!
tapi masih tak de bajet untuk itu...
jadi..lupakan buat sementara waktu..





kalau ko tengok gambar atas tu..
aku pakai rak kayu IKEA ni...
rak ni...aku beli lama dah jugak...
mase aku bujang duk umah sewa lagi dalam 4-5 tahun lepas [atau mungkin lagi lama]
mase tu..harga rak ni mahal..!! aku tak ingat berapa...tapi beratus berbanding harga sekarang hanya Rm99 hengget...
aku beli 2 set -bersambung..
tapi satu set dah bagi sedare aku...





rak ni...lepas aku pindah balik umah family aku..
aku tak nak pakai...-bagi kat bilik adik lelaki aku pakai letak buku2...
lama gak..sampai mak aku beli rak buku baru yang lebih kemas kalau disusun buku dalam nya..
jadi rak ni simpan berabuk..
aku sendiri tak tau nak letak mana..
jadi simpan jer bawah katil...-rugi-

sampai lah...Xora kongsi idea penyimpanan kat stor rumah dia pakai rak ni..






menarik...!!!
nampak lebih tersusun atur dan kemas..
paling penting sangat praktikal dan boleh simpan banyak barang..

dan memandang kan aku dah sedia ada rak yang lebih kurang sama..
jadi..terus nak buat idea yang sama untuk stor umah aku bawah tangga..
mase tu..masih belum pindah lagi..
jadi simpan dulu...

tapi malang nya...
aku sendiri tak sangka yang stor bawah tangga rumah aku sekarang ni tak cukup tinggi untuk masukkan rak IKEA aku tu..!! -frust giler hokeh-
tak tau macamane nak terangkan tentang tangga umah aku tu...
bukan sempit..
cuma tak cukup tinggi..
ketinggian ruang dalam stor tu hanya lah setinggi aku atau rendah sikit dari laki aku..
rak IKEA ni pulak memang tinggi..-sampai aku kene menjengket-
laki aku siap kate nak kerat..
memula setuju jugak..
tapi biler pikir balik...sayang nyaaaaaa...!!-jadi aku tak kasi..

tah macamane..
tanpa di rancang...
mase kemas bilik ke-3 tu sebelum dijadikan sebagai workspace..
aku pasag jer rak tu kat bilik ni..
dan secare tak sengaja..datang lah idea untuk buat bilik ke-3 sebagai workspace...

berguna jugak rak IKEA ni..
kalau tak sia2 laki aku kerat ko...

kat stor pulak..??
masih lagi mengharap tuk buat seperti stor Xora...
pakai rak yang sama...
tapi mungkin aku akan beli rak lain..



ko tengok macam rak yang sama jer kan...
lain sikit sebenarnya..
rak ni lebih ringan dan kayu nyer lebih nipis berbanding yang atas tu..
harga nye pon lebih murah sikit :: RM59
jadi..kalau kate nak kerat sikit tu..tak ar terasa sangat...
tapi masih tetap rase sayang gak ar kannnnn.....

masih dalam pertimbangan...
atau mungkin akan carik idea lain....

sebab stor masih belum ade sistem..-cuma siap berkemas-
jadi...tak pikir lagi buat mase ni...


berbalik pada bilik kerja kami...
nanti aku akan cerite satu persatu sistem -susun dan atur- yang aku dah buat...
sistem fail..billing2....ape sebenarnye yang ada dalam bilik kerja ni..
yang ni aku cakap leceh sikit...
kene teliti...nak label lagi-yang tak siap2 sampai saat nih-
sebab kan dah alang2 ade bilik kerje ni..
jadi kene buat lah elok2 bagi sempurna pulak..

aku akan kongsi secare berperingkat...insyaa Allah...



bil elektrik pertama kami...
dapat lama dah...lepas seminggu pindah...
masuk2 dah ade 5 hengget...ni mesti kontraktor yang nak siapkan umah tu yang guna..-mase nak siapkan rumah-
bil ke-2 dah sepatut nye sampai..tapi tak ade lagi...
aku rase bil bulan selepas bil ni kompem banyak...-pasrah-









23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat yang indah
selamat pagi

Chekgu Azrine said...

Cantikla bilik utk kerja u sis..byk idea u yg akk impress..nti akk nk nk jdkan rujukan utk rumah akk nti..inshaAllah..tq for sharing ye

irmafittaputri said...

bestnye la bil karen rm5..kami masuk2 dah rm20. bulan pertama rm260 sebab dengan housewarming, banyak kerja2 drill & keluarga yg datang..bilik2 semua fullhouse.. lar ni duduk rm180-200 sebulan..tu pon aircon bilik master je yg hidup memalam & kipas ade 1 bilik tempat sidai baju on 24jam..heater pon xsempat lg pasang sbb tak buat wiring. duduk 3 beranak je. tak dapat bayangkan org beranak 5 yg semua bilik on aircond.. maunye bil karen seribu sebulan kut..tv atas bawah..rindu dudduk umah lama bil karen 40hengget pon xsampai

Fizah said...

transformasi yg MENGKAGUMKAN..!!

Gieyana said...

Kemas beb..bilik no 3 aq still jd cm gmbr first ko..x larat nk kemas ag..nnt lepas bsalin la kot...kik kik..:)

O'gosh Iskandar said...

bestnya dapat mengemas camtu...kemas je....

Puteri Satu said...

akak tak tahu kenapa akak ketagih baca blog aty.. hahaha.. buat plak klu pasal idea penstoran dan decoration... semangat...sangat semangat.. sampai kat umah.. tak tahu bila masa nak curi masa untuk buat semua ni... kena tunggu hari cutilah gamaknyerr..... mlm tak yah tido..hahahha

alin said...

kak, check je bil elektrik kat online.. kalo nak tunggu bil ni kadang2 lambat.. :)

ayahmamilisa said...

aty....dd dah dapat kunci semalam from agent..alhamdulillah..:)
ni ngah bersiap sedia nak proses nak pindah rumah..buat grill, buat kitchen cabinet, ukur langsir..cuci umah, cat umah..last baru masuk barang..adoyai..mesti penat kan aty..huuuu~

as ♥ Leenda said...

dah lama xora tak update pasal umah kan..dr dulu keje skodeng dia dr belum kawen sampai dah ade anak sampai lah dia buat blog khas utk umah..hihihi..

Cik Bluewendy Wendy said...

huhuhu..syiok nye ade ofis sendirik kat umah.. nice gak rak dari ikea tuh.. simple but menarik ..:)

::Aja:: said...

cantekla workspace itu...sgt kemas dan cantek okeyhh.hehe

saza said...

ikea idamanku selalu...hehe..

Diana said...

Bestnyer ada bilik kerja...

Memang praktikal bagi kita yang ada anak kecil ni..takde la anak-anak dapat memunggah segala dokumen penting. Siap bekerja, tutup pintu..

Kan...?

Teringin nak buat cam aty..
Tapi apakan daya, rumah sewa membataskan segalanya...mmmm..

cikpingu said...

ok gak klu ade rak cmtu... simple je..

Cnidaria said...

Cunnn!! Tak sabar nk tgk yg lain2 :-))

Shakina Farhan said...

i wish to have bilik kerja jugak..tp sbb nk tgk tv jugak smbil buat keje..meja kerja tepi tv aje..tggu ade rumah nt nak tiru aty je..hehe

With Julia said...

wauuu giat sungguh aty mengemas bilik ke 3...super cantik dan kemas...sedap mata memandang

eima said...

org rajin je mampu buat ..aku tak mampu aku rela baring dr bgn negmas ..huahua

IeRA said...

salam..

kreatif betul

Fiza Rahman said...

Cantik dan kemas.

Mama Rocky! said...

salam ziarah..sweet sangat dekorasi..jemput ke blog saya yer miss ")

halini said...

Salam. Tak nak jual yg rak ikea rm99 tu? Sy nak kalau nak jual. Kalau nak let go blh cntct sy 0132543354. Thanks!