Wednesday, February 12, 2014

Tips :: bila terlebih paranoid dan rase tak selamat...




aku tak pernah rasa perasaan selamat walaupon duduk kat umah sendiri..
sekarang ni..macam2 bende..
orang2 nyer jahat2...
aku kalau nak kuar sendiri pon...
lagi2 tengahari buta time ngah sunyi takde orang tu..
risau..macam2 bende aku pikir..
keluar umah macam2..
duduk dalam umah pon boleh jadi macam2...
hape pon tak boleh...
abes...acaner ko....

keluar umah yer ar macam2 orang boleh jumpa..
ngan perompak..penipu...peragut...
ko duduk dalam umah pon..bende2 tu boleh jadi...
ko kekadang tak bukak pintu pon...
segala kejahatan boleh berlaku jugak...
ngan pukau nyer... haaaiihh....takut bai...takutttttt....

bukan nak paranoid sangat..
tapi...eeerrr....aku memang paranoid oooii...!!
sebab pernah kene sendiri...
tak pernah aku lupa sampai sekarang..
giler ko tak paranoid...ngeeeee....


aku ingat dulu..
masa baru2 kawen..
baru tak sampai sebulan kawen..
umah sewa yang kiteorang duduk..
kene pecah...
dan lappy aku seketul hilang...huwaaaaaa..!!!
ko bayang kan eh..masa tu..aku menyewa apartment..
dan umah tingkat paling atas..
ko nak tau.. penyangak tu bukan masuk ikut pintu yang terang benderang koridor nya..
tapi masuk ikut atas bumbung..
pecah kan ceilling umah..
mase tu...kiteorang balik kampung johor satu malam..
dan esok nya balik...tengok..laptop aku dah hilang..
dan beberapa barang lain..

aku anggap tak de rezki..
walaupon meroyan gak ar aku masa tu lappy aku hilang...

sebenar nya...bukan pasal barang hilang tu..
tapi lebih dari tu..
perasaan tak selamat..
perasaan takut..
perasaan marah..
dan biler bende2 macam ni jadi...menyusah kan pon ada gak..
ko bayang kan..penat2 balik dari jalan jauh..
tengah2 malam kene gi balai polis..
pulak tu...kene gi 2 tempat..
balai polis kecik tak terima kes..
kene gi balas polis utama...
naik bilik kes siasatan bagai...
sakit jiwa lagi tengok polis sambil lewa buat kerje...
mentang2 nampak macam kes kecik kan..
turun bawah buat report lagi..
tunggu pegawai siasatan datang tengok rumah amik gambar bagai..
amik gambar jer lebih..tapi tak buat ape2 pon...
ngan esok nya nak kerje...
tu belum lagi nak kire..segala isi2 kerje..gambar2 lama..
dan segalam macam bende penting dalam lappy yang hilang tu..
sakit hati lebih dari aku sedih....ggggrrrr..............

tu pon...bersyukur...gak..mase kejadian..
kiteorng laki bini tak ada kat umah..
Allah dah uruskan...
dan aku tau..Allah dah tetap kan..
tu bukan rezki aku..dan memang bahagian kiteorang umah kene pecah malam tu..
walaupon ko rase macam.. -derang dah aim lama umah kiteorang tu-
dan rasa...macam tak ada ape pon nak di ambik..
tapi kebetulan..malam sebelum balik kampung tu..
aku tak tergerak hati nak bawak balik lappy tu sekali..
laki aku bawak jer balik die punya..
tapi..aku boleh biar jer tenganga atas meja ruang tamu...
dah bahagian aku...pasrah jer lah....

tapi...tu ar..ko tengok..
ada jer jalan yang orang jahat ni..penyangak ni boleh pikir tuk buat jahat pada kita..
umah aku tinggi ooii..
apartment..ko boleh bayangkan tak die masuk ikut bumbung...pppffttttt....
dasaat bai...dasaaaaaattttt.......

tu lepas tu...terus pindah ke rawang..
dan perasaan tak selamat tu terus kekal dalam diri aku...
waaaahhh ko..ayat nak novel sajer...kahkahkah...

tapi siyes ni... bukan penakut..tapi paranoid..
paranoid yang lebih dari ape yang pernah berlaku...
sampai kekadang menyusahkan diri sendiri...ngeeeeee....

contoh nya....
nak kuar umah sendiri 2 beranak ngan qaleef..
umah aku kan berpagar..
letak anak dalam kereta..
lepas tu keluarkan kereta...
lepas tu...kene turun balik tuk tutup pagar..
haaa...tu aku takut...
ngan enjin terbuka..
ngan anak kat dalam..
aku dok pikir..kalau orang bawak lari kereta aku macamane..??
aku bukan kisah kan kereta tu...
okey..tu tipu...
tapi tak ar sekisah kan anak aku kat dalam kereta tu kan..
haaaa...part tu paling aku takut..
anak aku dalam kereta....
kereta boleh claim...anak dalam tu..kalau ape2 jadi...??!!!!

tu elok nya pasang autogate..
tak perlu turun naik kereta tinggal kan anak nak bukak tutup pagar...

aku bukan ar negatif sangat..
tapi dah banyak kan dengar cerite bende2 ni jadi.. 
bende2 yang kite kekadang langsung tak boleh nak jangka dan pikir akan terjadi pada kita..



Ya Allah..mohon di jauhkan semua musibah tersebut dari kami dan semua orang..



tapi tu untung jadi orang islam ni..

ada senjata doa...insyaa Allah..
berhati2..dan selebih nya serah kan pada Allah tuk jaga kita..



bukan luar umah jer..sekarang dalam umah pon macam tu..

aku teringat pernah gaduh2 sayang ngan laki aku pasal bende ni..
gaduh sayang lah sangat ko kan...mihmihmih...

mase aku baru jer pindah umah sendiri ni..dalam lebih kurang hampir setahun lepas..
dengar cerite umah phase lama bahagian hujung kene pecah waktu subuh...
waktu orang sibuk2 nak bangun solat subuh dalam kol 5-6 pagi tu..
berani sungguh ko kaaaann....
yang pecah tu..kata nya..contractor indon...
masa tu..memang contractor indon bangla semua bersepah kat kawasan umah..
sebab..masih banyak agi umah tak siap kat belakang2 tu...
dengat cerite..parang dah kat leher...ppffttt...
masuk ikut pintu belakang dapur...
dah tu memang kerje die kan..
die yang buat umah tu...harus lah die tau macamane care tu semua kaaaaaannn....

tak ingat pulak cerite selanjut nya..
cuma yang aku tau...orang2 dalam umah tu selamat..
indon tu tak tau ar dapat tangkap ker tak ker..
cerite lama..memang tak berapa nak ingat..

lepas dari tu...
aku mula takut..
dah ar aku baru pindah lebih kurang tak sampai sebulan...
pulak tu..jiran2 tak ada..
belakang umah kemahen gelap..sebab tak de orang..
aku ni dok ar ber jikir ngan laki soh buat sesuatu...
yang mudah dan cepat..









jadi...laki aku pasang bende ni...
haaa..besi ni..jenuh gak laki aku nak pasang..
lagi2 yang bingkai pintu tu...bukan kayu dah sekarang..
makan dek anai2 kang...
tu besi kot kalau tak silap...
so kene tebuk pakai driller...

pasang kat pintu2 umah..
mungkin tak cukup selamat..
tapi...cukup lah tuk sebagai langkah berjaga2..

pasang kat pintu bilik utama jugak..
kalau orang nak pecah masuk..
amik masa jugak lah nak pecah kan bende ni..
dan pintu tak boleh terus2 terbukak...
insyaa Allah ada masa nak selamatkan diri...atau buat sesuatu seperti meminta tolong...

okeh...sekurang2 nya..berusaha buat sesuatu...
insyaa Allah...
selebih nya...serah kan saja pada Allah untuk melindungi kite...
mungkin susah kite nak predict apa akan terjadi..
apa yang orang jahat nak buat...
tapi tu lah... kalau dah bahagian kita..
memang kene redho jer lah kaaaaaann....

haaaaiihh....


hilang harta mungkin kesedihan tu sementara..
tapi takut kalau terjadi apa2 pada diri sendiri dan keluarga...
lagi2 kalau kene kat anak...


ade gak terpikir nak pasang ADT.... tapi pikir jer lah..
tak pernah nak gi survey pooooooonnn.....ppfftttt....


okeh...sengaja aku share kat sini ngan korang semua..
mungkin korang pon boleh buat bende yang sama..







ada lagi satu care mudah dan murah jugak nak share ngan korang..
letak penyendal pintu getah kat belakang pintu ketat2..
setiap kali pintu ditutup..
sebab...penyendal tu..akan menghalang dan menyukarkan pintu di bukak dari luar...
atau mungkin amik sedikit masa...
tak caya..cer ko buat dulu..
haaa..cari penyendal yang getah betul2 tu tau..
bukan yang keras atau yang cantik jer lebih tuk deko2 semata...ngeeee....



cube lah...sekurang2 nya buat dari kite tak buat ape2 langsung kaaaannn.....




notatanganaty :: amalkan baca ayat syifa' dan ayat seribu dinar...yang paling penting..ayat qursi...insyaaa Allah.. :)



22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

penting kan

YanaUjang said...

aku pakai jenis selak je kt pintu dapur..oke gak idea ni kan..boleh usulkn kt mak aku nnt..psg kt pintu² bilik..

btol tu beb..org jahat ni klu dh jahat apa cara kita buat dorg mmg boleh je masuk merompak segala..tp at least usaha kita ni melambtkan pergerakan dorg.. :)

izyan zulkiply said...

Kak jd teringt kt mak cik, rumh nye kne rompk, suami n ank kne ikat, mk cik tu plk cntik, hmpir di rogol tp dia tekad lari terjun tingkp bilik, patah kaki, tp smpt slmt kn dri, pdhl kwsan rumh dia ade gurd

izyan zulkiply said...

Kak jd teringt kt mak cik, rumh nye kne rompk, suami n ank kne ikat, mk cik tu plk cntik, hmpir di rogol tp dia tekad lari terjun tingkp bilik, patah kaki, tp smpt slmt kn dri, pdhl kwsan rumh dia ade gurd

misz sheyla said...

Bukan paranoid...tapi lebih kepada jaga2...kite tak tau pe yg nak jadi...at least kite ade ikhtiar nak cegah sebelum benda jadi...tol tak...

IdaShazana said...

memang menakutkan kalau rumah kena masuk pencuri. 2 kali kena,.. hanya Allah yang tau perasaan

Sha Nikitasakura said...

Pengalaman rumah kena pecah siling tu sebijik macam pengalaman sy.. Dekat tingkat paling tinggi pun boleh kena pecah masuk..Smpai sekarang sebelum tdo msti sy cek siling kat rumah, walaupun dh letak grill kat siling, tp perasaan takut masih ada lg...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Bagus jg kan idea nie.. skurg nya ada lgkah kslamatan wpon sekejap. Sempat kalau nak kol polis ke

chuya - the mother of A's said...

ni tips.. jiran masa kat umah lama pesan... sama2 la berpesan2 kat jiran2 sekeliling...

masa nak tido, bawak skali kunci kereta.. ada alarm kan... if anything happen, terus tekan alarm kereta... 1. pencuri kalut bila dengar bising.. 2. attract jiran2 lain.. make sure pakat2 dengan jiran2 lain kalau dengar alarm panjang, sila take action.. ada emergency berlaku...

just sharing

nayfatimah rasyid said...

memang betui tue ;)

ayahmamilisa said...

btol aty, macam2 kes skarang jadik..kitorang pon buat cara yang sama cam aty buat..letak penyendal pintu getah kat bilik tidur kitorang every time sebelum tido..hubby memang particular bab2 keselamatan ni..semoga Allah pelihara keselamatan kita selalu..

Chekgu Azrine said...

Semoga kita sentiasa dilindungi olehNya

aine ainun said...

baca mlm2 jadi seram pulak...
ya..sy selalu dok perati syiling rumah, trend masuk ikut syiling pulak...

Baiduri said...

Gud sharing aty....tq.... Skrg pnjenayah akal diorg pnjang2 dah...moga kita dijauhkan dr diorg....

Mama Cinta Kamu Semua said...

thanks ati.. nampaknye kn psg selak di dapur n bilik jgk..

ettyzukhair said...

eh nk gak buat camtu..harus suggest hub segera..tq bg ingatan bernas

Ayu Rashid said...

Rindu suasana dlm era '90s... rasa selamat jer. Masa tu takut anjing jer kalau blk malam hahaha.

Fardilla Fawzi said...

Good tips untuk sy yg tinggal 2 beranak skng ni...=)

ReYNa said...

thank you aty share tips2 penting macam ni,sy pon baru nk masuk umah nnti.dh terbayang jugak kes2 mcm tu kan.mintak dijauhkan segala kejahatan n malapetaka terutamanya keselamatan anak kita.

eima said...

mudahan kite semua sekeluarga dilindungi .. betui ckp ko skrg ni semua tmpt bahaya even di rumah sendrik ... sbb manusia sekrg lebih byk jht dr baik ... good tips dr hang wei ...

kali ni aku paham even pjg lebar jgn ckp aku tak baca lagi ye ... aku slalu baca la wei habis2 ... hahahha

Miss N said...

hanya yg penah mengalami je tau mcm mana paranoid/fobia/trauma. rasa tak secure lain mcm... even dok dlm bilik sendiri pon tak secure. blom lg terfikir segala important docu/pic dlm laptop yg hilang tu. penah gak rumah kena pecah setahun yg lalu..tp takde kekuatan nk share kt blog lg.

CikNaa said...

betul..pintu rumah sewa kitorang pn dh rosak tu..