Monday, April 07, 2014

DEKORASI :: Bilik Air [ dalam Master Bedroom ]



entry pemanas lepas lama tak hapdet..

harus lah nak gempak-gempakzzzz...
walau tak gempak mane pon sebenarnya.... ngehngehngeh..

okeh..lappy sendiri masih tenat..

tapi lappy asben ada...
walaupon macam tak berapa nak suker jer guna lappy orang..
sebab..gambar2 semua nak kene transfer..
tapi boleh la...dari takde kaaaaaaaaann...

bersyukur aty...bersyukur.....


fineeeeeeee....



okeh..ko balik cerite pasal lappy ko kan..

uhukkss uhuukkss..
sedih bai..sediiiiihhh....

takper...sementara aku sedih sorang2 ni..

share gak ar entry pasal rumah..
kali ni..pasal bilik air..
aku...macam jarang jer cerite pasal dekorasi bilik air kan....
aku rasa laaaa...

ada ar sikit kan aku tunjuk masa awal2 pindah dulu..

pokok bunge ke hapa eh...lupa lak...

alaaaa...bilik air aku biasa2 jewww...


kahkahkah....sejak biler ko cegini aty oooii....


gempak tak gempak...

asal kan besih sudeeeeyyyy.....
konon2 nak buat macam hotel..
nan hado.....
dari aku renovate bilik air aku..
baik lah aku renovate dulu belakang umah aku tu..
banyak gak manapaatnya kaaaann..
bilik air tu..nanti2.. kalau ada duit terlebih...kot lah eh..kot....mihmihmih...

oooo...haaa....

baru hengat ni..
ritu ada share pasal bilik air kat playrooms anak aku jer..
takde lah tak pernah cerite langsung kaaaaann....


umah aku ni ada 3 bilik air...

kat bilik aku satu..
kat tingkat atas bilik air kongsi bilik ke-2 dan ke-3 [playrooms qaleef]
kat bawah satu...
yang aku nak share ni...
bilik air kat master bedroom -bilik kiterong laki bini...
yang kat tingkat bawah tu..nanti2 lah...
satu2 bai...satu-satu hokeh...




ni lah die dekorasi dan susun atur tuk satu ruang dalam bilik air tu
simple jer kaaann...aku dah kate daaahh....



aku kan memang jeneh orang semua bende nak simpan..
tak suka semak banyak2 bende depan mata..
jadi..aku pakai cermin siap kabinet tertutup..

sebelum ni..aku pakai cermin biasa...dan para kaca tu..
tapi..memang segala macam bende lah penuh atas para tu..
ngan pencuci muka toner krim bagai -aku pakai dalam bilik air-
contact lens lagi..ngan bekas air nya.. ngan laki aku barang toksah ko kire lah..
semak hokeh...semak....

jadi...pakai ni sangat lah kemas dan praktikal..-tuk kiteorang laki bini-
aku tak dapat nak tunjuk gambar susun atur dalam kabinet tu...
sebab..dalam tu bias cermin..!!
maksud nya...jenuh aku amik gambar dari mana2 sisi... 
ada bias gambar aku...sebab dalam tu stainless steel jenis bias objek tu..haaaa...mu pahe dok...??
jadi..gambar nampak tak elok tuk bagi korang tengok...
almaklumlah...photographer amatur...mihmihmih...
lain kali lah eh eh eh....



gambar ni aku rasa aku dah share ritu kan...??
aku sendiri tak hengat...
pokok tu...aku beli dari IKEA...setahun lepas..
kat tingkat atas ni.. tak berapa nak 'gemuk'..
tapi...kalau ko tengok yang kat bilik air tingkat bawah...kemahen menjalar lagi die..
sedangkan pokok yang sama dan beli pada waktu yang sama..
ritu aku ada share gambar kat ista aku...
nanti2 lah aku share kat sini  lak...
heran gak lah..mungkin tahap pencahayaan tak sama..kot...huuu....
takper..asal kan 'tak mati' sudah....

pokok ni senang jaga tau.. aku jarang2 siram...dasar sangat kaaaann....ngeee....





bekas cotton face dan cotton buds..
kan aku cakap...memang semua aku pakai dalam bilik air..
tu..cotton face tuk toner pon aku letak dalam bekas elok2..
bekas kuih raya kalo ko hengat..
tapi bekas ni tak berapa nak kedap udara..
aku tak nak pakai letak makanan lagi..jadi dari aku simpan tak datang manapaat..
jadi aku letak lah bende2 ni semua...
lebih kemas...
dan tak susah pon nak guna capai... 


tower holder aku beli satu set ngan barang lain.
tak ingat lak ada ape lagi dalam satu set tu...
ada aku cerite lama dah dulu masa awal2 pindah aku beli nih..
jadi..kalau ko tanya pasal harga...sungguh aku tak hengat...
dan termasuk bekas sabun kat sebelah tu...
tuk letak hand soap liquid ...kalau ko tengok...bekas tu memang kosong..
aku tak letak sabun pon...sebelum ni ada..
tapi..2-3 kali letak..drain jer..meleleh kuar tak perasan..
tau2 esok nya dah habes...membazir..
nak tukar baru...nak carik yang stainless steel gak...
yang tu plastik..push button nyer pon tak berapa besh..




towel hanger...ni pon kalau ko hengat aku ada cerite masa awal2 pindah dulu..
kot lah ko hengat kan..dah setahun lepas kan..
atas tu selalu aku letak towel lipat2 yang nak di tukar..
senang nak capai kan..haaa...kekdah hotel konon nya...miahahaha...



haaa...tu jer lah...
biasa2 jer kaaaann...
ada gak lah beberapa idea dekorasi nak di buat..
tapi bukan dalam masa terdekat ni lah..
kalau ada nanti aku kongsi lagi [insyaa Allah]

sudut2 lain..macam biasa lah..
ada jamban...hahahaha..
kang aku tunjuk kang..ada ngah makan ke hapa..
muntah hijau..aku tak kose nak bertangungjawap...kahkahkah..
alaa..jamban biasa jer...
takde extravaganza...
bukan kaler pink poooonnn.....





cuma paip dalam bilik air..laki aku tukar kepala dan jugak tambah jenis ada hose ni..
sebab kan aku tak nak letak baldi -demi keselamatan anak-
jadi..pakai ni cukup mudah..
bukan kat bilik air kiteorang jer..
tapi kat semua bilik air atas bawah...


ni satu sudut shower..
pon hanya ringkas..


rak kaca para IKEA
jangan pelik pokok daun IKEA tu memang banyaaaaaakkk....
aku letak merata dan kat semua bilik air jugak..


kalau perasan.. kiteorang letak shower curtain ni
biler mandi..tarik tutup jer tirai tu...
konon2 tuk mengurangkan air tepercik ke bahagian lain..
tak de ar basah semua bilik air tu..
lagi2 kat bahagian sinki tadi...
nak letak pintu kaca tak berapa nak hado pitih nya...
aku pernah tanya dulu... nak letak kaca tu.. lebih kurang 4-5 ribu !! pitam....
jadi... letak lah plastic curtain ni...pon boleeeyyy....weeeeeaaa....


macam ni ruper sebenar curtain tu...


okeh...ringkas jer kan...
sebenarnya..bilik air ni agak besar..
sebab...aku boleh letak mesen basuk seketul kat satu ruang...
sebenarnya ruang tu..aku plan nak letak satu kerusi dan rak kecik khas tuk bilik air..
rak tu..boleh letak towel2 atau barang berkaitan..
tapi sebab kan mesen basuh tu..
jadi...agenda tergendala..
takper..insyaa Allah sementara jer [kot] ngeeee...
biler2 nanti mesen tu dah di alih..
aku nak buat apa yang aku dah bayang kan..
uhuukkss...bayangan ko jer aty oooii....mihmihmih...




notatangaAty :: pernah tengok umah jiran jauh renovate bilik air ni letak bath tub..!!!! -mud berangan-































28 comments:

Nurzakiah Hanum said...

CANTIKNYA DECO UMAH SIS

Masya said...

sama pesenlah kt punya cermin sekali ltk barang² dlm tu.. x suke semak.. segala mala syampu, shower gel, colgate semua dalam tu...

O'gosh Iskandar said...

wah..kemas je kan...balang tu tetap menjadi pujaan hati...

Rizziela said...

cantik2

sya said...

sukenye tengok...kemas & bersih sangat

DANISH AuRoRa said...

aty ape nama pokok tu erk nak gak lah hehehhe

Shakina Farhan said...

simple tp cantik & kemas..1st benda tgk jar tu..berangan gak nak letak bath tub..hahaha..

Fizah said...

dekorasi hotel sgt ni kak...cun!! =)

Mommy_Cha said...

bestnye aty.
lawo-lawo.
tenang mata memandang.
errr kat toilet pon boleh kot guna perkataan tenang mata memandang eh?
hihihihi :)

ieza ashaari said...

Bilik air umh mak za bapak besar.umh kg kn..tpinya,xde r deko2..kohkohkoh..

ameris said...

simple tp cantik gak aty.
umah akak jenis lama. nak lawa2 kena riban2 gak...

alin said...

SERIUS SANGAT CANTIKKK!! DEKO KAN UTK SAYA PULAK BOLEH X KAK? KIHKIH.. :)

::EIDA:: said...

kakk reno lah kak letak bathtub kekekkeke

cik hani said...

kemas dan camtek..
tak perlu ruang besar, still boleh mendeco

Gieyana said...

Kemas beb..aq jeles..;p

nayfatimah rasyid said...

kemas jew ,,,, jeles betui laaa ;)

mystitchycraft said...

wahh..cantiknyer bilik air. bekenan sungguh..

mystitchycraft said...

wahhh..cantiknyer bilik air. bekenan saya..

YanaUjang said...

luas bilik air ko ye..blk air rmh aku wpn master bedroom sama saiz je dgn bilik air lain..tp oke la..janji selesa ye dak.. :)

Nadiah Hanum Wahab said...

Cantik. Kreatif la Aty ni...;)

Nadiah Hanum Wahab said...

Cantik. Kreatif la Aty ni...;)

Suffiah zee said...

nice...kemas d teratur suka tgk...

antalya said...

lama dah nk tanya. mintak pendapat aty pasal idea susun atur brg2 dalam kitchen kabinet. akak failed ah my kc berterabur. kalo aty leh share idea camne nk organize brg2 dlm tu that will be great. thanx in advance

Nadiah Hanum Wahab said...

Sedap mata memandang

cenetos said...

saye gigih jugak nak buat shower screen tu..beli la kt perfect livin aritu rm720 utk 4x6 kaki jee..muat2 ruang mandi saye kecik sajorr..hehe
ada kat sini saye share..
http://cenetos.blogspot.com/2014/04/mission-di-perfect-livin2014-shower.html

cenetos said...

sambil bace td teringat pulakk...mason jar tu kannn...kann ke same dgn balang kuih raye..hahah sibukla kite nk membeli mason jar bagai..pakai jee la balang kuih raya tu kan...kretiff2..;)

Wawa Chan said...

Salam.. nak tanya kabinet cermin tu bli kt ikea gak ker? :)

Fizah Abd Halim said...

Menarik nya.
Tengah carik2 jugak cara nak deko toilet rumah kami.
Nampak macam tak menarik je.
Plan nak jugak deko ala-ala hotel.
Hihihi