Thursday, April 10, 2014

Qaleef Eeman 2 tahun :: bukan senang nak wean off !!










Lagi lebih kurang 8 hari Qaleef Eeman akan genap 2 tahun...
tetibe terpikir.. ni ker budak yang aku kendong 10 minggu yang dulu kemahen susah nak keluar dari perut aku tu...
okeh..ayat mak2 klise sangat kan....muwahahaha....
aku cume selalu teringat..
walaupon dah 2 tahun berlalu..
tapi seriau nak beranak tu tak hilang lagi ohooii....
ni lah waktu nya...dalam 2 tahun lepas...lebih kurang waktu2 ni..
aku dah rasa sakit dah...
qaleef dari dalam perut..
sampai ar dan kuar...memang kemahen aktif...
mau ko tak senak perut..
jangan kan kate kat dalam perut lagi..
sampai sekarang perut aku kekadang senak di buat nya...ppffttt.....





2 tahun qaleef Eeman...
perkembangan tu..aku tak nak cerite sekarang..
die berkembang dengan sihat sama seperti bebudak lain...alhamdulillah...
cume aku teruja sikit biler dalam usia 2 tahun qaleef dah kenal abjad ABC-Z dan jugak jawi..
seronok biler tengok perkembangan yang satu tu..
tu lain kali aku akan kongsi..insyaa Allah...
kali ni..
aku nak cerite pasal perkembangan Qaleef dan proses bercerai susu..
yang susah gilerrrrr....!!!!! ya hampun....

tapi..alhamdulillah... sikit jer masa lagi..
qaleef akan melengkap kan penyusuan badan selama 2 tahun..
mengikut apa yang disyariatkan islam....

eleeeyyy...tu pon nak belagak...
belagak kate ko...???!!!
haaa..ko tak tau....
nampak macam senang takde masalah nak lengkapkan 2 tahun tu..
lagi ko kate aku direct feeding kan....
nampak macam senang...
tu ko rasa...haaaa...ko tak tau aku ni macamane...
tetap mencabar tuk aku....tak larat oooii...siyessss....
kekadang bergaduh2 aku tengah malam bila die nak bergayut jer....ggrrr....
2 tahun...ko hengat kejap mana...
budak tu bukan makin lama makin kecut..
makin lama keperluan makin besar..
gigi makin lama makin tajam...huwaaaaaaa...!!!!

aku ni kekadang dah rasa macam stesen minyak pon ada..
biler2 die rasa dan 'EMPTY'...die akan datang dan isi 'TANK' die..
aku cakap biler2 masa..
maknenya...memang tak tentu masa..
aku ngah drive pon..die peduli hapa....ggrrrr....

qaleef memang penyusu badan tegar...
dia pantang tengok aku baring...
memang nak bergayut sesajer..
dah macam orang baru kawen pulak..kuwang kuwang kuwang..
tapi siyes...
aku ni sampai takut nak baring..
die nampak jer aku baring2 kat sopa...nak lepak tengok tivi..
sanggup die tinggal kan segala menan ke hapa depan mata dan terus mintak susu...
tu ko cakap tak mencabar..??!!
cuber ko rasa dulu macamane....

okeh...aku bukan merungut...
aku bersyukur di beri rezki susu badan yang mungkin mencukupi tuk keperluan qaleef selama ni..
aku jugak teruja bila aku mampu bagi qaleef apa yang menjadi hak dia...
dan seperti yang aku selalu janjikan pada dia..
memberi segala yang terbaik...
yang mengikut kemampuan aku..

TAPI..tak boleh nak nafikan..
aku jugak menghadapi kesukaran...
untuk buat semua ni... aku jugak hadapi cabaran...sebagai manusia...
aku jugak rasa tak selesa..
rasa sakit badan...lebih2 lagi bila qaleef semakin membesar...
kekadang..hilang sabar jugak..
ohooii...aku pernah bangun tengah malam mengamuk tau...
ko tak caya..ko tanye laki aku...hahaha..kot lah boleh tanya kan..
tu semua sebab..qaleef nak bergayut sepanjang malam...!!!!
dan aku tak boleh nak bergerak sampai sengal semua badan2 aku....
memang teruji dan menguji...
dan perkara tu bukan berlaku sekali-2...
tapi berkali2....!!!!
dan tu lah salah satu cabaran nya...
tu belum lagi aku cerite aku pernah biarkan qaleef ngamuk2 tengah malam sebab aku tak kasi mengempeng...
iyeerr...aku biarkan..sebab masa tu aku dah stress sangat2..
dan sakit..dan melecet...dah tak larat nak layan...
macam sedih kan...macam kejam kan..
tapi...tu lah yang kiteorang lalui..lelbih lagi tuk aku sendiri...
yang mungkin orang cakap..senang..dan boleh belagak...





dan di sebab kan badan aku dah tak boleh nak bertahan...
jadi...seawal qaleef setahun 8-9 bulan...
aku dah pelan2 ajar qaleef tuk pisah susu badan...
dan bukan jer nak lengkapkan 2 tahun penyusuan susu badan tu mencabar..
tapi nak pisah susu aku rasa lebih mencabar..!!!
ko tak akan percaya apa aku dah buat...muwahahaha....

ko tau lah kan..
anak aku tu dan sedap direct feeding..
jadi..nak bagi die isap botol..kemahen payah...
tapi alhamdulillah...dalam susah payah...akhirnya..nak dua tahun ni..
die dah boleh terima botol susu..
maksud nya..minum susu dalam botol...
kalau air masak tu...memang boleh jer..
tapi susu tu...kemahen payah....
okeh...aku paham..memang tau dah lah kan kenapa sebab nya...pfftttt......

kekadang..kalau ko nak tau...
aku sendiri yang spoil kan nya....
mudah sangat mengalah...
dah elok2 ajar kasi isap susu dalam botol..
tapi..tetibe..malas punya pasal..
aku kasi selak jer...uhuukkss...

awal2 dulu...memang blur sangat2...
tak tau cara...dan tak kuat semangat...
kalau orang lain blur nak bagi anak susu badan secare esklusif..
aku bulak bermasalah nak ajar dan bagi anak minum susu dalam botol..
hapekaaaaahh.........


masa awal2 nak ajar qaleef isap susu dalam botol..
aku gigih mengepam...masih lagi bagi susu badan...
tapi melalui botol..
tak setiap masa...
sekali sehari atau 2 kali...
tapi tek pernah habes pon susu die..
aku pam sampai 5oz..die minum 1oz jer...
bukan sedih...tapi geram...
ko hengat mak ko tak gigih ker buat semua tu..agagagaga...

bertambah mecabar biler aku langsung tak tau macamana nak tidurkan qaleef tanpa bagi susu badan direct..!!
jenuh aku paksa die minum susu dalam botol...
nan hado nyer die nak..
mate sembab2 tak nak tidur selagi tak bergayut..
kesian punya pasal..
aku mengalah...tak sampai seminit terus tidur...gggrrrr...
gigih mak ko menepuk montot ko sampai lebam...
tapi tu jugak lah yang 'jalan' nya...

masa tu...aku dah pasrah.....
aku dah pikir..
mungkin akan amik masa yang lama lagi..
mungkin setahun..
mungkin 2 tahun lagi..
huwaaaaaa..!!!! nanges...!!

tapi tah macamane....
makin lama...makin gigih..
walaupon tak sepenuh nya...
tapi sekurang2 nya nampak hasil...
haaaa.....tu pon ngan macam2 cara tau...
aku ni...kalau tak mengenangkan qaleef tu dah nak 2 tahun..
memang tak gigih gak kot..
tapi..sebab kan aku sendiri dah tak tahan...
jadi...dalam kate macam konon tak sampai hati..
aku kental gak ar jiwa raga buat....muwahahaha...gelak kejam....



mungkin ada sesetengah orang...mudah nak buat semua ni..
maksud aku...nak wean off anak tak susah mana...
mungkin ada orang yang memang dari awal dah campur susu..
atau memang anak dah biasa dengan susu dalam botol...
jadi..bukan masalah atau isu besar...
tapi untuk aku yang memang 24/7 dan dah biasakan qaleef dengan direct feeding...
buat aku terpikir...tuk lebih bersedia pada masa akan datang...
eerrrr...tuk anak kedua nanti [insyaa Allah]

aku amik masa yang agak lama tuk pisahkan qaleef dengan susu badan...
ajar qaleef berbotol...
belajar tidurkan qaleef tanpa direct feeding...
dan lebih alert dengan 'keperluan' qaleef..
yer ar..sebelum ni kan.. isap susu badan..lain kekdah nya dengan susu dalam botol..
memang sangat2 berbeza...
kalau direct...bila2 die nak tak tentu masa..
sampai kan biler dokter tanya berapa banyak susu die minum dalam sehari..
aku tak mampu nak jawap...sebab memang tak tau..
kalau nak kate kerap tu...pon tak ingat aku nak kire...
sebab banyak kali sangat...!!!!
jadi...ko bayangkan lah macamane keadaan aku sendiri biler mula nak wean-off qaleef....

berbulan yang agak mencabar...
banyak gak ar yang aku belajar..
jangan kate aku...
emosi qaleef sendiri terganggu...
tu apa yang aku tengok sendiri..
macamane aku rasa susah..
aku tau...susah jugak tuk qaleef lalui...
iyeerr....lebih pada emosi dia sendiri...


okeh...macmane cara aku wean-off qaleef tu...
nanti aku cerite lain entry...
kalau bukan sebab ko nak baca pon...
tapi aku nak tulis sebagai part of apa yang aku lalui dengan qaleef..
saat akhir menjelang 2 tahun qaleef eeman...










qaleef eeman kecintaan mama abah





notatanganAty :: bila dah wean off...maknenya lebih mudah jugak tuk pisah tempat tidur....weeeeaaaa.....










21 comments:

eima said...

congrats aty sbb berjaya buat sesuatu yg ssh nk buat tu ..
klu nk tau kakak opis ai ni anak die dah 5 thn masih menetek lagi sbb dah tatau nk buat pe dah nk cerai susu ...

Chekgu Azrine said...

Sis..xthu knp bergenang air mata akk baca..
Sebsab akk pun lalui benda yg sama mcm aty..
Hadoii..skg ni aish dh setahun setengah..tl dia mcm makin suka susu bdn..
Mlm2 plg stress sbb nk bergayut non stop..mmg sakit bdn2..
Jgn kata sis ngamuk tu xlogik..akk pun ngamuk jgk..aish siap guling2 mengamuk sbb akk xbg dia ngempeng..huhu..mmg stress la sis..haha..tp akk ambk sbg 1 pengorbanan kita sbg seorang ibu..dan pengalaman yg berhrga..

lieyalatif said...

tahniah aty sebab berjaya bf qaleef dua tahun...

in sha Allah...berkat susu ibu qaleef membesar dgn bijak dan sihat....

Nurzakiah Hanum said...

TAHNIAH

irmafittaputri said...

aty ... tudung kita samala... anak kita 4tahun ni baru nak putus susu... tu pon dia yg kata malu sbb dh besar

Nad MamaZN said...

alhamdulillah
nak 2 thn dah qaleef ye
tahniah jugak kat mama dia sbb berjaya bf kab qaleef selama itu..

Asma said...

Akak pun sama aty, aduhailaa susahnya nak wean off. Akak amik masa 6 bulan proses nak cerai susu ni. Mula2 tu sapu macam2 tapi tak jalan. Pastu start umur 2 tahun tu dia start buat perangai menampar, gigit akak. Secara tak langsung akak marah dia, no neneng today. Sekali dia tak berani nak mintak. So, slowlyla putus susu. Ni Alhamdulillah dah putus susu, dah tido asing. Insyaallah buat slow2 lama2 da stop sendiri. hati kena kental dik

nayfatimah rasyid said...

wah bagusnya sampai jugak ler 2 tahun .... penuh ngan cabaran .. memang amat memeritkan ;)

AyNz said...

Aty, cantik laa serba putih.. seluar and baju.. share laa mane beli :)

AyNz said...

Aty, cantik laa serba putih.. seluar and baju.. share laa mane beli :)

fazianbatrisyia said...

sama apa yg sy lalui...masuk 2 thn br sy campur susu formula. paling tak tahan masa dlm pantang la, bby kerep menyusu...masalahnya seriau bila bby bgn tidur mesti nak susu..cik B pulak luka2 siap berdarah...mana tak mengelabah...tapi itulah kemanisan kejayaan menyusukan anak selama 2 thn genap ..kena kuat semangat br Berjaya...semua ni atas izin Allah juga.

Fiza Rahman said...

My Iman Qhalif sabtu ni genap 2 tahun. Nak masih lagi menyusu badan.

Saat paling sedih bila nak wean-off. Hanya ibu2 yg BF jer yg tahu mcm mana perasaan tu. Memang mencabar sangat2. Bab kena gigit tu jgn cakaplah. Sampai luka2 dibuatnya. Qhalif pon sama gak aty, kalau menyusu memang lama. Lebih2 lagi kalau time tak sihat. Asyik nam mengempeng. Kalau boleh tak nak lepas. Stress dan sakit2 badan dibuatnya.

Ni tak tau lah mcm mana nak cerai susu nih. Tgk gaya macam susah gak ni. Biar dia benti sendiri lah. Tak nak paksa2. Boleh gittew...hehe...

Mila Ahmad said...

big boy, dah bujang dan qaleef hihihi...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah Aty.. Dah hampir dua tahun Aty mendidiknya.. bangga akak baca qaleef dah kenal ABC serta jawi..

Baiduri said...

Sama kes ngn tasneem ni....cpt la aty citer camana nk wean off, sedih memang sedih tp trpaksa jugek....huhu

Nway tahniah coz brjaya n qaleef is a gud boy ^_^

aini said said...

qaleef nomeee...geram

Maya Norhawati said...

tahniah aty...
saya baru berjinak dengan blog ni..
suker baca hasil karya awak..
insya Allah..sy pun niat nak susukan fathia sampai umurnya 2 tahun..
bulan ni baru la sy dapat melepasi 6 bulan pertama..

ameris said...

tahniah aty.
sangat gigih.
akak pun xsekuat aty.
yaya 3 bulan je bf, pastu susu merudum kering bila rayyan warded.
pastu dia dah nak nak bf lg...

YanaUjang said...

yup bukan senang..aku hampir berjaya...skrg ssh nk dgr zafirah mtk susu mama! kehkeh tgh mlm pun dh pandai mtk susu botol..alhamdulillah...

langkah pelan² beb..aku xde letak pape pun kt tek aku...tiap hari ckp kt dia, "zafirah dh besar...kena minum susu botol je...nnt kwn tgk malu klu minum susu mama.."

hari² ckp gitu..lama² dia faham beb...cubalah! ^_^

D'lla said...

ank pn masih DF..letih badan..kerap gakla..ms umur 1thn dh ajar botol 2oz sekali sehari utk wean off hjg bulan 4 ni nnt.skrang gagah terima 4oz 3x sehari..masukkan dlm botol air kosong yg sedut tu..br dia mau..tu pn..ikut mood dia sejam nk abes.amek pediasure coklat..kata milo special sbb selalu minta air mummy dia haha bg sikit ja..bila dia suka trus cr perasa coklat..abg minum milo adik minum nenen..cian adik..abg dh besar..underweight tp perkembangan dia ok

Salhah Suhot said...

Sy paham sgt aty. Mmg terganggu betul emosi..naufal pun kdg2 still pegang2 dada sy, mintak ngempeng. Kesiaan sgt.. Huhuhu