Thursday, April 10, 2014

tips mudah ajar anak minum air masak kosong



budak susah kan nak minum air masak kosong..
aku dulu..masa kecik2 tak suka minum air kosong..
memanjang minum air manis jer..

ramai gak tanya aku..email..wassap tanya pasal hal ni..
eerr...aku pon tak pasti kenapa orang tanya aku...kahkahkah..
nak jawap pon serbe salah..
sebab...aku bukan pakar pooooonnnn....

cuma...sebab...qaleef takde masalah dengan air masak kosong..
jadi...boleh lah aku jawap..
alaaa...aku pon amik tips dari pak encik google jugak...
nak eksyen sangat macam teror..memang tak ar..hahaha..
jadi..aku kogsi sikit apa yang aku amalkan dan ajar pada qaleef..

tapi aku nak ingatkan ko..
bende ni..kene mula dari awal..
seawal kite boleh kasi air kosong pada dia..[selepas 6 bulan]
kalau anak ko memang dah biasa minum air manis..
lepas tu ko nak sekat2 pakse minum air masak kosong..
memang susah gak ar..
bukan tak boleh...cume mungkin kene lagi gigih...kot la...huhu





fes sekali..tips paling mudah..
ko kene sediakan tuk anak..sediakan depan mata dia..
isi dalam bekas minuman...dalam botol...
tak yah tunggu die mintak..
dan bagitau die pasal soh minum air masak..

contoh macam aku sendiri.. selalu cakap -qaleef..ni air masak..minum yer-
atau...-qaleef..mana botol air masak tadi..gi amik..minum sekarang-
tuk bagi galakan atau ingatkan die selalu

ada budak..tak tau nak mintak..
macam anak aku dulu...-dulu ar-
tak pandai nak mintak kalau haus kan..tak gheti nak cakap..
sekali aku kasi air..kemahen berdegup minum..
kesian die haus...
jadi..aku sediakan setiap masa..
kosong jer botol..aku isi..penuh2..
dan masa tu aku sedar...qaleef memang minum air masak banyak sangat..!!
kejap jer habes sebotol ni..
main2..minum..main2..minum...
ko tau lah anak aku tu kan..
banyak nau aktiviti nya...pheewww....
main sesaje..

tapi sekarang dah pandai mintak ni..
memang tau haus..tau mintak air kat aku..
jadi..senang kalau kite sediakan setiap masa tuk dia kan..





lagi satu tips aku baca..
kat umah..seboleh2..jangan sediakan air manis tuk anak..
tak kisah ar rebina ker..milo ke...-selain susu-
maksud nya..die tak ada pilihan..
kalau haus..minum susu atau air masak tu..
budak ni pon kan cerdik..
kalau dah biasa ngan air manis..
memang tu jer lah die hadap..
kalau tak dapat..ngamuk2..
jadi..tu aku cakap..dari awal..
jangan bagi terlalu banyak pilihan air manis tuk anak..

lagi mudah nak buat bende ni kalau dari awal dari kalau ko perlu paksa anak minum air masak setiap kali pon kan...

aku ni..bukan lah kejam sangat..
tak kasi langsung dak qaleef merasa air macam2 yang sedap tu..
aku kasi jer..
tapi...bukan kat rumah...
kalau kat luar..kat kedai makan jer..aku kasi die 'muka' sikit beli air yang die suka..
macam air cekelat ker kan..
kat umah..memang sangat2 jarang..
aku sendiri jarang buat air manis-maksud nya air berperisa- kat umah
bukan tuk anak jer..
tapi tuk saiko diri sendiri jugak..
kalau ada air oren sejuk2 dalam esbok tu..
ko hengat aku gigih nak minum air masak setiap kali haus..??!! hahaha
nan hado lah jawap nya...
memang tu jer lah aku kerje kan dulu..

jadi..kekdah yang sama aku buat pada qaleef..
tak de air manis besh2 kat umah..
jadi..kene minum air masak...
die haus..tau lah die nak minum kan..
yang penting..kite sediakan tuk die supaya mudah tuk die minum bila2 masa..

okeh..tu jer aku nak share..
harap bermanfaat...


notatanganAty :: qaleef dah cukup aktif..tak yah nak 'tambah' gula lagi... 

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great :)

Nurul Aziz said...

ayra taktahu la nak kata senang or susah minum air masak, tapi memang dia minum air masak je pun kat rumah, kalau haus pandai la carik air masak.. kalau makan, pedas ke hape carik air masak. tak pernah la dia mintak nak milo ke teh ke apa.. dia akan mintak kalau nampak kita minum/buat. kalau tetiba mintak milo tak pernah lagi.. lagi-lagi kalau tengah main2 dgn kawan, tengok kawan minum air masak, sibuk jugak nak lumba2 minum.. kita lak jadi seriau takut kembung air.. huhu..


DYatie said...

Alhamdulillah Arissa ok jg minum air masak lagi wpun dlm petiais. Ak nyer sediakan semua perisa Dutch Lady Kids tuh. Huhu. Mak nyer hati lembut sgt Aty dah dlu dok ngn mak tok n tok dia semua bnd boleh. Bila anak nak je iols bagi. Huhu.

Chekgu Azrine said...

Sama aish..akk sediakan kt dlm botol straw mcm tu jgk..susu pun dak Aish minum dalam botol straw..botol susu lgsg xmo..alahai..

Azziah Nawawi said...

alhamdulillah anak saya tak minum air manis. dari awal tak pernah bagi, so takda hal sgt. dia pun ok je.. lagipun tak bagus air manis utk budak2 kan? ribena, milo tak pernah skali pun bagi.

amira anas said...

Sama anas jugak..
Start boleh makan terus biasakan bg air masak..
Try bg air ribena ke sirap ke..
Pon boleh.. tapi dah x bg sangat dah..Takut jugak..
Stakat ni tak tolak.air masak.. mudah2an anas terusss nak minum air masak ni..

MisZ FyZa said...

Same la i pon sediakn botol kat nayli..sbb kalu x sediakn..bl die haus die pnjt krusi nk amek bekas air kat meje..bahaya..

Masya said...

air kosong terbaik... lg bgs ajar daripada kecik