Tuesday, April 22, 2014

tips mudah nak ajar anak mengemas barang mainan sendiri..













selalu aku post gambar playroom qaleef..
mesti di iringi muzik tenang jer kan [konon nya]
macam sejuuuuuuukkkk jer mata pandang..
kemahen korang dok puji...






TAPI...hakikatnya macam ni laaa...!!!!
keluar irama rockkkk...!!!!
nangis mak ko ohoooii....




budak ni punya kerja...
tu die ngah buat 'kerja' lah tu....

mesti menyesal ko dok puji sebelum ni kaaaaann...kahkahkah....


sebenarnya..tak lah selalu dalam keadaan teruk macam ni pon...
yang ko tengok dalam fambar atas ni..memang betul2 disaster..
memang betul2 die 'buat kerja'..
selalu nya..die main..hanya 1-2 permainan jer dalam satu masa..
kalau die nak main lebih dari tu..
aku akan minta dia kemas barang yang sebelum tu..
kemas masuk dalam bekas..baru boleh keluarkan mainan lain..
contoh..mainan block..
kalau die dah bukak bekas dan sepahkan block2 tu semua..
lepas tu..die nak bukak menan lain pulak..seperti nak main train set..
aku akan soh die kemas menan block die yang sebelum tu..
kemas masuk bekas asal..
dan baru boleh keluarkan mainan train pulak..
macam tu lah kebiasaanya..

TAPI..
biasa jugak lah jadi macam ni..tanpa kawalan..
ko tengok habes semua die bukak bekas menan die tu kan..
ada lah  bende die teringat dok carik sebenarnya tu..
tapi sambil2 carik..terjumpa bende2 lain yang mungkin lama dah die tak usik..
haaa..tu jadi macam ni tu...

stress..?? boleh laaaa...hahaha..
tapi sebab..bukan selalu..maksudnya..keadaan ni adalah luar dari kebiasaan..
jadi..aku pasrah...mihmihmih...

tapi yang menarik nya..
qaleef tau nak mengemas semula..
walaupon cara dia simpan ikut sokati dia..
tapi....masih boleh diharap...
qaleef dah biasa dan paham dengan ayat mak nya :: KEMAS dan SIMPAN...

nak share TIPS ajar anak mengemas dengan cara yang mudah

biasa kan die dengan ayat2 tu dari awal..
dan sambil kita cakap suruh simpan serta kemas tu..
sambil kite buat sama2 dengan dia..
Kite buat dulu...dan tunjuk kan pada dia..
dan mintak dia ikut..

budak kecik ni..
belajar dari perbuatan..
haaa..ko tau tu kan..
jadi..ko kene tunjuk kan dulu perbuatan yang ko nak die ikut..
dia akan belajar..
dan lama2 dia akan buat jugak..

contoh lagi satu cara...
kalau kita nak die letak kan sesuatu mainan atau barang tu kat tempat asal..
kita pegang tangan anak tu..sama2 ambil barang tersebut..
dan bawak kan anak kite tu ke tempat barang tersebut harus disimpan...
sambil bercakap dengan dia..
sampaikan maksud yang ko nak tu..iaitu mengemas-susun atau simpan-

contoh yang biasa aku buat..
macam lori2 qaleef tu biasa aku simpan susun atas rak..
jadi... masa memula dulu..
bila aku nak die kemas kan lori2 die tu..
aku akan pegang tangan qaleef amik sendiri lori tu..
dan dorong qaleef letak lori tu kat tempat yang sepatut nya..
ulang setiap kali pon...
sampai satu masa..bila aku minta die kemas barang menan die..
lori2 dia..die tau kat mana nak letak...
macam tu jugak lah dengan barang2 menan yang lain..

bekas2 salah..tak apa..
cara susunan tak betul tak penting...untuk permulaan..
janji die tahu dan paham apa maksud 'kemas dan simpan' tu...
jangan marah die kalau die susun tidak mengikut cara kita..
yang penting adalah -die mengemas barang menan die- dengan cara dia..

lagi satu...ko jangan kemas waktu malam time die dah tidur..
maksudnya..bila die dah main2 sebelum tidur kasi sepah satu bilik atau umah..
sampai masa nak tidur..
ajak die sama2 mengemas..
mesti kene bersihkan dan simpan semua barang menan sebelum tidur..
tuk disiplinkan dia..
bukan ko gigih sorang2 mengemas..konon sebab anak dah tidur..
selalu memang macam tu kan kite buat..
tunggu anak tidur..baru boleh buat itu ini..
tapi.. dalam hal mengemas bilik anak..mengemas barang menan dia..
jangan tunggu die dah dah tidur..
bangun2 pagi..die tengok bilik dah kemas..
dan die akan tau serta ingat lambat laun yang mak nya akan sentiasa tolong kemas kan tuk dia setiap kali pon..
mungkin akan kekal sehingga dewasa..
so..JANGAN buat bersendirian..
buat bersama2 anak..supaya die tau tu sebenarnya adalah tugas dia..
kemas selepas main..

memula memang susah sikit ko rasa..
macam geram bila anak tu macam tak paham atau tak dengar arahan kita..
tapi..percaya lah..
semua tu die akan simpan sebagai memori..
dia belajar..dan die akan ingat..
kepimpinan melalui teladan kekdah nya kaaaann..
kalau ko ajar bende yang baik..
insyaa Allah akan jadi baik..
macam tu lah sebalik nya..
kalau ko nak disiplinkan anak..
ko sendiri kene disiplin dulu..
memang kene gigih..
serta buat dari awal..
lambat laun..anak tu akan paham...
dan boleh ikut cara makpaknya...

ni jugak salah satu pendidikan di rumah..
mendisiplinkan anak..
dan jugak..buat aktiviti mengemas ni jugak sebagai aktiviti menyeronokkan tuk anak kita..
dari kite asyik merungut jer kan..
lebih baik kalau kite buat dengan hati yang gembira..
sama2 gembira dengan anak..
akan bagi kesan yang positif pada pekembangan anak tu sendiri..
cuba lah dulu buat..
tapi jangan harapkan ko tunjuk hari ni..
esok die dan teror..
bagi die masa..pelan2 ajar..
yang penting..diri sendiri tu kene banyak kan sabar dulu...


qaleef ni pon kekadang..susah jugak...
walaupon dah terbiasa..
tapi..meroyan gak lah maknya ni hari2..
kekadang memang ikut kepala die jugak..
selalu gak ar hilang sabar...
siyes... tak mitahali langsung kaaannn...hahaha...
tapi.. aku teruskan jer macam biasa..
mintak elok2 die angakt barang2 die..
kekadang..menan2 die..sampai ke katil makpak nya..!!
jadi...bila habes main..tak yah tunggu malam...
aku mintak tolong die kutip..amik semua menan die..
dari bilik kiteorang..
bawak masuk bilik die..
kene buat..
sebelum turun makan..atau.. kalau kiteorang nak keluar..
aku ni pulak..memang bangsa tak boleh tengok bende bersepah..
boleh tetibe sawan...
boleh bergaduh anak beranak lah...
dan kalau asyik anak tu jer buat sepah..
dan mak nya ni mengemas...
tak boleh jadi jugak kaaann..
jadi..cara mudah..tuk jangka masa panjang..
adalah dengan mendisiplinkan qaleef tu sendiri..
gigih...pelan2...tolak ansur..dan sabar..
alhamdulillah.. nampak kesan positif...
masih boleh bertoleransi... 
dan akhirnya..tetap memberi kesan yang baik tuk dia..


haaa..tu jer lah tips mudah yang aku ley share ngan korang..
ni pon bukan aku memandai2..
yer laaa..aku bukan pakar kanak2 pon kaaann..
tapi ni dari apa yang aku baca...dari banyak bahan rujukan..
dan aku praktikkan..buat pada anak jugak..
dan hasil nya..aku kongsi bersama dengan korang sekali...
amik dari sudut positif..
kalau korang ada tips lain..yang baik jugak..
boleh share sama2..
aku pon masih lagi belajar dalam mendidik anak..
dapat jugak manpaat nya pada orang lain..insyaa Allah..



notatanganAty :: biler tengok bersepah macam tu yang buat aku rasa macam...nak simpan sorok jer semua menan2 die tu...ngehngehngeh....









11 comments:

Azziah Nawawi said...

sama dgn anak saya.. gitu la jugak. waktu dia rajin, dia kemas la, tu pun main campak2 je. kadang2 dia buat taktau, takmo kemas walau dah kena gertak. sabar jelah.. tapi slow2, kena pandai tackle, kena gaya, elok je dia kemas.

Nurzakiah Hanum said...

GREAT TIPS

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kena rajin baca post Aty yg panjang berjela ni kan... namun begitu tq sharing info :)

Norliza Romizi said...

cantiknya bilik...

Allene said...

kengkadang kan, aku biar je aty.. mls nak kemas. bila MIL kata nak dtg rumah, tetiba aku stress umah bersepah... wa....

Zihan Zamberi said...

Aty, I feel u fren. Disiplin is the hardest part, sama la ngan kita yg tua nk disiplin pun payah. Ini kan budak...I pun wat cam u, let him sepah2, main wat ever...then bila switch time (tidur, makan, kuar jalan) kene kemas dulu. Maknanya time main je sepah, lepas main nak wat mende lain kene kemas. ALhamdulillah die dah faham, cuma certain time terbabas gak la. Last statement u i loikkee...sbb I pun rasa cam tu. Rasa nak sorok sume so that no more sepah. Tp nanti sel2 otak dia x berhubung plak kalo x main kan...Penah 1 day, I ckp "kalo malas kemas, nak biar sepah2 nanti mummy amik sume buang tong sampah"(sambil pegang plastik sampah)...Now dia pandai imitate, "mummy xmo main dah la, nak buang lah" (jln g amik plastic sampah) sambil cakap "nanti mummy beli lain"...pandai ko nakkkk!

lieyalatif said...

nice tips...nanti nak ajar dayyan gak gitu....die pun same tu main pastu biar jeeeee....lieya bagi volume soh kemas die buat dek jek panggil kakak2 die yg kemas, naik volume tinggi baru mencicit nak kemas sendiri kekeekekeke

MisZ FyZa said...

Btol aty..kne ajar die kemas same2..baru die phm..kalu x..maknye la jadik org gj ngemas menan anak..huhu

Mar Mansor said...

tip yang bagus..cantiknye playroom..

O'gosh Iskandar said...

biasa ar tju...tp ai pun ada ajar sikit2...

Effanina Mokhtar said...

meriah nyer playroom boy ni.. untie nak join skli bole x?.. pastu untie jnji tlg kemas skli.. hehe..