Tuesday, July 22, 2014

#ProjekRumahRaya :: cerite luar pagar





update minggu ke-3 puasa....
kan..kan.. aku dah kat daaaahh...
nak dekat raya dah ni pon..
laki aku tak menebas jugak....

ritu aku update kat Insta 2 minggu sebelum puasa..
laki aku cakap nak tebas minggu depan nya -which is seminggu sebelum puasa tu lah-
tapi ni dah nak seminggu sebelum raya dah..
nan hado..!!

kemahen meriah BUNGA lalang depan umah aku ni ha....agagaga..
malu jiran oooii...

masa nuzul Quran tu.. ada gak lah laki aku bunyik2 kate nak menebas..
die mencari gunting ngan sabit pon dah berpeluh2..
sekali keluar rumah kemahen terik...
tak jadi die menebas..
naik2 atas... aku ingat dah siap dah..
tengok dah lenjun kan..
laki aku cakap :: dalam stor nak kuarkan sabit pon dah letih...

aku tak tau nak gelakkan laki aku ker atau nak naik nanges -sebab rumput tak tebas2 lagi-

alahai laki aku...
bukan selama ni dok keje dalam ekon pooonngg..
kate engineerrrrrrr....... dah biasa ke site power plant bagai tu keeeennn.....agagaga....

aku pon pelik gak ni sebenarnya..
sebab..kalau ikutkan.. MPS selalu potongkan..
yang heran nya.. umah depan2 semua die potong2 kan mesen..
tapi kawasan umah kiteorang -rumah baru-
takde pon....garuk2 pala aku ni ha....
dulu umah lama pon.. majlis yang tebas kan...
sekarang dah tak de pulak.. tu yang malas tu..

nak panggil orang mesen kan..
tak tau lah ni nak2 raya ni kan die nak ker tak nak..
mahal boleh tahan.. tu sekangkang monyet tu jer pon dah berpuluh2 hengget..
tapi dah macam ni.. 
laki pulak asyik out staten jer..
memang bayar jer lah gamaknya soh orang tebas kan..
aku nak buat sendiri..??
bukan keje aku lah nih...
ni tugas hakiki suami....
tak kose ooii nak mencangkung2 menganggang menonggeng2 depan umah..
dah lah laluan umah aku ni sibuk gak orang kereta lalu lalang...
tak senonoh nau pulak nampak ghopernya nanti...
kalau belakang umah tu.. memang biasa lah buat...puufftt...

kalau tak sempat buat sebelum raya ni..
aku tau.. nanti time2 raya orang nak datang kompem laki aku buat jugak...
aku tau dah tu...
jadi...buat masa ni.. ko pasrah kan jer lah...

ikut hati nak jer aku naik divider kat situ..
tapi kang terhad pulak nak parking kereta since kiteorang paking mesti nak letak sipi2..
tapi aku rasa..macam tak boleh jugak..
even kate nak simenkan semua pon macam tak boleh..
satu hal..setahu aku depan tu..walaupon kate depan umah sendiri..
tapi tu bukan hak kite sepenuh nya..
tu masih under majlis atau pemaju [kot] - ada aku baca dalam agreement jual beli tuh..
eeaahh..bukan umah aku jer tau..
umah ko semua pon macam tu..
lain ar kalau ko beli tanah sendiri...
kire yang menjadi hak milik kite yang hanya berada dalam kawasan pagar jer..
tu jadi.. tak nak lah buat soka2 hati..
kang kene soal kat akhirat ko jenuh ko nak mencari yang punya hak tu kang...ngeeee..
lagi satu pulak.. betul2 depan umah aku ni..
yang rumput sebelah kanan [dari depan] tu..
ada tiang lampu ngan tiang syabas kaler biru tu..
laki aku cakap..bawah tu ada paip..
so memang tak boleh lah kot ko nak simen bagai tutup tanah tu terus...
tak pasal pulak kene saman kang...
cuma yang belah lagi satu tu..
aku rasa macam nak taruk tar hitam tu...
mahal gak tu... ritu ada indian yang buat jalan tu datang dari umah ke rumah
tanya kot nak tar depan umah..
tapi takde bajet masa tu..
sikit jer pon dah beratus..
tengok lah len2 kali..
kot dah tak ley nak kontrol potong rumput tu..
mmang aku tar kan ajeerr....senang hati aku keeeennn....
sekarang ni.. ko sabar jer lah menunggu laki ko menebas... tsskk tsskkk....

eeaahh...tu ko tengok.. jangan pelik kereta paking penuh2 kat luar..
kat dalam boleh letak sebijik jer..bawah bumbung..
tengok kereta mana tak nak pakai -selalu tukar2 kereta laki aku atau kereta aku..tengok perjalanan-
tu Triton tu kalau laki aku kate nak letak dalam tu..
memang saja carik gaduh lah tu ngan aku... agagaga...
tak suka semak2 gabak2 kat depan pintu tu..
nak menyapu pon susah...
kalau kereta puteh myvi aku takper... miahahaha.....







haaa..tapi kerje2 macam ni memang laki aku rajin..
tak yah disuruh2 lah...memang laju jer die buat kerje...ngeee...
ni kerje hujung minggu ritu...
jernih jer tingkap bilik aku tu...
laki dah pasang tinted dah... baru ar redup....
ni sekarang memang musim ngah terik bebenau...
aku rasa dah lama giler kot rawang ni tak hujan....
jemur baju pon..garing macam keropok goreng baju aku tuh....




notatanganAty :: korang start cuti biler...?? nak ucap selamat hari raya sesiap nih.... 







IKLAN

STOCK CLEARANCE !!


CHIFFONIS BLOUSE 

HARGA -RM39 sahaja !!


MATERIAL :: FULL CHIFFON / FULL SILK INNER LINING[badan&tangan] 
LENGAN :: GETAH
SAIZ :: FIT FROM S to XL

BAHU :: 16 inci
PANJANG TANGAN :: 21 inci
PINGGANG / DADA :: 38 inci [ukur lilit]

wassap/sms :: 019-2085089 [aty]
nurha_abdul82@yahoo.com



11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

jumaat masih kerja

Raihana said...

myself dah sebulan cuti. tapi nak kemas rumah tu kna tunggu batalion ni tido or g school. huhu

O'gosh Iskandar said...

Selamat Hari Raya Aty...nak start cuti dh ni...Jumaat last...tapi mood kerja dah ke gaung dah....isk

lieyalatif said...

ni mcm kes umah lieya la ni aty...potong rumput area belakang jeeee... kalo dekat2 umah kene bayar...laki lieya beli mesin rumput sendiri...dpt jimat sebulan rm30 upah potong rumput...bangla pandai jeee cari duit camne...

Chekgu Azrine said...

Rajin sgt tau hubs aty..bagus btul

alin said...

cuti raya hari ni.. dlm mimpi je la.. hahahahahahahahahahaha

mOoN IzzaN said...

kte pun x buat lgi kak.. siap canvas depan umah x bagi rumput naik kononnya.. sekali angkat,, haaaaaa.. amik kau.. kemain meriah rumput2 tumbuh.. haha

khamis ni flight balik sabah dah..

slamat hari raya kak!! :D

jaja_NorLiza said...

WAHHH...NI BETOL2 SAKAN RAYA NIH...SAMPAI KE LUAR RUMAH SEH! gud job aty... meh kemas umah akak skali... ala.. kira kawan2...ape ade hal! hehehhee...

Fifi Nadhrah said...

wah.. pasang tinted sendiri.. hebat..

fazianbatrisyia said...

kerja rumah mmg kena bhg2 dgn hb...yg tak sesuai dgn kewanitaan pun kita agih siap2......tp hb sy basuh baju, jemur baju, angkat baju...ok gak tu...hah buang sampah sekali, yg tu sy paksa

Shiela Rahim said...

mcm knal je area uma ni..hihihi...rawang areamna kak?batu 17?country home?rwg perdana? hehehe