Tuesday, July 22, 2014

DEKORASI :: Ruang tamu untuk #ProjekRumahRaya2014



kalau ikutkan aku..
nak publish lepas raya jer...
tapi memandangkan begitu banyak request dan dah TER janji..
jadi.. aku share je lah ..update my humble ruang tamu selepas #ProjekRumahRaya haritu...
tak obvious pon perubahan nya...
aku pon tak banyak beli tukar bende baru since tahun lepas..
cume border frame tu jer sikit kelainan..[cerita kat SINI]
yang lain.. semua barang sedia ada..sama macam tahun tahun lepas...
langsir pon ni dah hujung2 waktu ni..
memang kompem aku tak tukar...malas tak boleh dibantu dah ni...
[cerita langsir kat SINI]
cuma susun atur sofa jer aku ubah sikit..
memanjang lurus.. jadi ruang lebih luas..
dan kawasan dapur lebih terlindung dari pandangan tetamu...
maklum laaa... dapur tak semenggah.. tskk tsskk....
















haaa.. kan aku cakap.. biasa jer... sama macam sebelum ni pon..
pasal frame tu.. kos bagai..
nanti2 lah aku cerita..insyaa Allah.. tak janji tau... hahaha...

bunga2 tu pon aku pakai gubah semula tukar2 pasu jer...
ada rasa nak beli beli baru... 
tapi masa jalan2 carik bunga ritu kat kedai peberet aku..
mud ngah kedaung... jadi semua aku tengok tak menarik.. agagaga..
lepas tu balik umah.. tengok bunga sedia ada pon jemuuuu...
tapi dah kate tak de mud nak beli bunga baru kan..
jadi..pakai jer lah apa yang ada... 

ni tips aku nak kasi korang sikit pasal dekorasi bunga..
jangan lah korang letak bunga atau pasau dalam rumah kelililing..
maksudnya.. setiap ceruk penjuru..setiap meja setiap ruang penuh ngan bunga..
bunga memang penyeri.. hiasan yang cantik..
tapi akan jadi tak cantik kalau rumah ko dah macam taman bunga pulak kan..
atau pon.. kalau ko suka sangat tengok kiri tengok kanan ada bunga..
ko kontra kan dan matching2 kan warna bunga serta saiz..
tak perlu ko pakai keliling bunga yang besar sejambak..
untuk satu2 ruang.. atau meja..
pakai bunga dan pasu yang lebih kecil...
pon tetap menarik.. jangan risau..
kalau tema ko english garden sekalipon..
tak perlu ko letak penuh2 bunga atau hiasan deko yang melampau..
aku tengok baca majalan atau internet..
rumah orang putih.. english cottage concept.. tak de pulak bunga penuh semua ruang didning atas bawah..
haaa..selalu ingat.. minimakan dekorasi untuk nampak lebih ekslusif..
less is more... yang penting.. pemilihan barang...

eeaahh..tercakap pasal bunga pulak..

okeh.. aku rasa tu jer kot.. 
aku share pasal dekorasi ruang tamu aku sendiri..
simple dan sederhana jer..
tak de yang baru...[kecuali wall frame tu]
cuma bukak cuci bersih macam sarung sofa dan langsir tu..[cerita kat SINI]
tak de bajet terlebih untuk rumah..
aku kemas semula jer dan ubah2 kedudukan kasi mud raya mendatang..
aku tak nak perasaan yang sama macam hari2 biasa..
walaupon bukan lah beriye sangat nak beraya pon kan..
tapi.. biarlah ada sikit kegembiraan..
hari raya kan ibarat kite meraikan kemenangan...
asalkan tak sampai membazir... 
semua nak baru..mana nak datang nye kaaann....uhuukkss..

raya ni sapa2 nak datang umah..
insyaa Allah.. aku alu-alukan..
takde open house macam selalu..
tapi bagitau awal sebelum datang..
kalau aku ada kat umah.. 
aku akan terime kedatangan tetamu dengan hati terbuka.. 


selamat hari raya yer korang semua..
kot ada yang dah mula cuti dan tak baca blog aku dah sminggu-2 ni..
aku mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki..
maaf sangat2 kalau ada penulisan aku pernah menyinggung hati korang..
sesungguh nya aku manusia khilaf penuh dengan kesilapan...
kalau sesapa ada terguris hati secare peribadi dengan aku..
jangan teragak2 tuk contact aku..
nak maki sekalipon.. aku terima..
tapi sekurang2 nya.. aku tau akan keadaan sebenar..
apa kesilapan aku.. mungkin boleh diperbetul kan...
insyaa Allah...

selamat hari raya aidilfitri yer kawan2.... 




36 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Wow dh cantik akak.. suka2!!..akak mmg terror la bab deco2 nie.. meh la tlg bantu bg idea kt farah sat.. =D
http://farahwahyda.blogspot.com/2014/07/projekdecoraya-idea-dekorasi-bilik.html?m=0

Delimasari said...

menawan dekorasi ruang tamu
selamat hari raya

IdaShazana said...

always cantik n kemas

Lina Affendi said...

Cantik.nak tau cerita pasal frame tu hihi

LYAfrina said...

serius..
cantik n simple..
suka deko mcm ni...

Azanna Radzuan said...

Selamat hari raya aidilfitri jugak utk aty..

*cantik n kemas la hai ruang tamu tu.. segar mata memandang, segar lg org dlm rumah tu..hehe..

S.n.Fariza said...

subhanallah. cntik rumah aty.

Irma Putri said...

mana balang kuih rayanye aty..ke makan kat meja makan...kate moooood raye daaah

Mummy Faeeq said...

cantikknye rumah kak aty oiii..mud jelos sgt2 nih..bile la dpt hias rumah cntik2 cm ni..:(

fazianbatrisyia said...

sy juga mohon maaf sempena Ramadan & syawal akan dtg ni.
Cantik, pandai aty kemas.

ettyzukhair said...

cantiknye aty....nanges (T_T)

Yanti Padli said...

cantiknya umah aty...suke tgk....tak dan lg nak deco2 rumah....

amynur said...

selamat hari raya Atie..sgt inspired!

lieyalatif said...

mmg cantik hasilnye aty....uihh syok tul kalo jadi kreatif mcm aty ni.... hall lieya suram jek... balik keje dah penat...tak dan kemas raye nie....nak cari karpet pun tak cari2...camne tuuu heheeheh

LisaLisut said...

cantik. kemas sejuk mata tgk. selamat hari raya!

Nadhirah said...

Tersusun cantik .. suka tengok hasil deco akak . Thumbs up !

eima said...

ya Allah lawanye ..kemas nye ... takut plak nk pi rumah ko ... sbb terlalu kemas gini ... tang sofa pun takut nk duduk nk bw anak ....tp ko mmg terer arrr ... terbaik arr + rajin

Lilie Awg said...

siyes cntik sgt2....simple but nice

Bermulanya Satu Episod said...

cantik sungguh...suka sangat..

Iela Fazielah said...

atie: nice deco..pendapat akak... akak rasa nmpak terlalu cerah. warna kelabu penegas mcm dah hilang pulak dekat area tv tu.... tp still ok...mungkin sepatutnya wallpaper tu warna yg lebih gelap kot...

Rahayu Abdul Rashid said...

cantik gilaaa...
so true... less is more.
akak kagum dengan rumah org byk bunga dan hiasan pelbagai yg kecik-kecik... macam mana laa dorang jaga kan.

apo pun..minat dan mata memasing. mcm akak, suka style simple sebab malas nak jaga kekkekekeke

Fiza Rahman said...

Cantiknya ruang tamu.

Mama Aida said...

selamat hari raya aty...seronok tgk rumah aty...

hanie said...

mmg dh cntik tak pyh nk tukar yg baru...

jaja_NorLiza said...

Cantiknya aty....tenang rasa jiwa..pandai sgt aty ni deko...tukar profession ar....jd interior designer...hehe...boleh sgt dah ni...

jaja_NorLiza said...

Cantiknya aty....tenang rasa jiwa..pandai sgt aty ni deko...tukar profession ar....jd interior designer...hehe...boleh sgt dah ni...

Masya said...

cantik sgt simple dan eksklusif.. aty pernah buat entry psl sofa tu x? beli kat mana...?? harga berapa?? cantiklah .. hr tu pernah baca cara penjagaan jer.. kot² lah terlepas pandang entry tu.. saja nak tahu .. sbb salunya sofa yg jual tu mesti 3+2+1 ni macam besar sikit ...

Chekgu Azrine said...

Giler lawa sis..
Mana ada simple sgt..
Ok dah sngt tuh..alahai..bestnya raya kalau rumah lawa camni tau

Nadt said...

Lawanye umah atyyyy..teringin nk datg beraya lagi tp apakan daya raya tahun ni bakal berpantang je diam2 kat kampung ye. Hii..

aini said said...

Indah mate aye

AmyMizzunderstood said...

nice home!!!
tak sabar rasanya nak mendeco2 rumah baru nanti...maybe i shud ask u a few question la nanti hehehe...tips2 ke?

FARAH AISHAH said...

aty leh tnjuk gbr kat dapur tu berdepan kat pintu blkag dapur…cantikla susunan kat situ..tgh cari idea…sbb susunan same kat umah saya

LYAfrina said...

terpegun..
serius cantik sgt.n suka deko2 simple moden mcm ni..

mizzleenaothman said...

Salam perkenalan .ni first time singgah di blog u.i buat blog walking ni.terpegun,terpaku bila tengok blog u ,after i tengok deco u buat lg i speechless.Jemput datang blog yer,semoga terjalin ukhwah..tq yer.

Jiha Omar said...

Aty..bila nak crite pasal frame tu? beli kat mana? Selalu kalau Aty wat makecover ni slalu byk mana cost?

kehidupan sihat said...

cantik rumah sis :)

salam perkenalan

jemput ke blog nana