Friday, July 11, 2014

#Projekrumahraya :: cuci sarung sofa



ko tau tak pakai cover sofa kaler cerah macam sofa aku tu adalah sangat susah nak di jaga..?? *tetibe..

kompem ko tau punyer..
tak yah aku tanya..
lagi2 ngan anak kecik dan sedang aktif suka buat senam robik atas sofa...nanges bai....

kalau ko baca blog aku lama dulu..
tau lah kenapa aku berani matik beli sofa kaler tu...
tapi nak kate nyesal sangat..
tak gak..
sebab aku memang suka kaler cerah tu..
cuma tu lah..gigih tak gigih ko menjaganya..
pakkal lah sofa aku tu..
boleh bukak cuci sarung kat badan sofa tu..
kalau tak.. mau gigih aku memberus jam2 tu gak setiap kali kotor kan..
sambil berlinangan air mata...
kahkahkah..drama sangat ko aty...




ni nak raya.. salah satu bende kene buat untuk #Projekrumahraya..
aku bukak semua sarung cover body sofa tu untuk cuci kat kedai dobi..
tu ko nampak tak..kepam hitam berdaki.. geli aku nengok nya..
yang ni baru jer kotor masa progress buat wall deko tu..
anak aku dok naik turun selamber lompat2 ngan kaki hitam berdebu nya..puufftt...

tapi...kalau tak kerana tu pon..
memang kene cuci gak...
dah setahun dari raya tahun lepas tak bercuci..agagaga...
orang buat spring cleaning 6 bulan sekali..
aku buat setahun sekali... ngeeeee....

ruang bawah ni jarang guna secare maksima..
since tibi astro semua kat atas kan..
tapi.. ko tau sendiri lah..
dah kater kaler cerah...
setahun tak cuci.. mahu hitam kepam gak di buat nya...




dah tiga tahun lebih kot pakai sofa ni..
aku ok jer...walaupon kene extra care..
tapi tak lah cerewet sangat..
asalkan ko tak makan minum kat sofa aku tu...agagaga...
qaleef pon aku dah disiplinkan die..
nak makan minum kat meja makan..
jangan ngada2 nak makan minum kat sofa tu...
mau mak ko meroyan kang...







ni sofa aku yang dah dibukak sarung nya..
berat cover sofa ni -untuk satu kerusi panjang ni jer- adalah 3 kg

dan yang pendek 2 ketul lagi tu.. 6kg

jadi..total keseluruhan sarung sofa sahaja adalah 9 kg..!!!
aku macam... eehh.. 9 kg...?? berat betuuullll..!!!

aku tak bukak semua sekaligus..aku hantar sikit2..
yang mana tak bersarung.. aku tak kasi naik duduk..hahaha..
sebab kaler putih.. tak nak ar yang tu pon kepam sekali..walaupon hanya bahagian dalam...

yang ni 2 set aku cakap 6kg tu...phewwww..
hapa ke berat sangat aku pon tak tau..
memang tak boleh ar masuk mesen aku tuuuu....


tu biler dah bukak sarung nya..togel jadi kaler hitam..
macam pelik jer pulak aku nengok nya..
aku tak suka sofa kaler hitam..
walaupon orang kate lagi senang nak jaga atau nampak modern bagai..
tapi tetap tak kene ngan mata aku..
tak tau ar napa...hahaha...pang sikit...



tapi macam mnarik pulak kombinasi kaler ni kan...
hahaha... NO..!! kaler cream lagi kan susah nak jaga.. ini kan pulak nak kaler putih.. meraung lah ko aty hooii..


kalau aku tukar sarung pon..
aku tak akan amik kaler hitam atau kaler2 gelap..
aku nak kaler kelabu cerah yang nampak lebih elegant dan modern berbanding hitam..
cerah lagi ko nak pilih...pheewwww....
tak apa.. since aku pon dah terbiasa ngan kaler cerah kan..
dah tau macamane nak jaga..[la sangat]
so..takde masalah pon kat aku..
kotor..bukak cuci..
memang tu pon sengaja aku beli sopa yang boleh bukak semua cover macam ni..
bukan kusyen jer..tapi ngan body nye sekali..
senang... nak cuci senang.. nak tukar baru pon senang..
yer lah..kalau hagak2 tak boleh nak hilang daki tu..
atau dah kepam sangat...
gi jer lah tempah sarung baru..
body masih lawa dan tegap..
so..aku rasa..kurang2 ni boleh pakai puluh tahun gak ni...ngeeee....

ritu.. aku pernah tanya kat kedai aku beli sofa ni..
untuk tempah sarung kaler lain...
kalau ko nak tau.. dari awal2 masa nak beli dulu..
aku memang nak kaler kelabu...
tapi masa tu kain nya tak ada..
malas aku nak tunggu2..tu amik jer kaler ni..
sekarang masih berangan lagi nak pakai kaler kelabu...
nak tukar sarung tuk full set aku punya ni..
1000 lebih.... nanges sambil air peluh menitik2 dengar...
dah boleh beli sofa baru lagi satu dah gamak nya....huhu....
tunggu lah kot ada duit terlebih dalam akaun tak tau nak beli apa dah.. hahahaha..
kot la kan.. kot....



notatanganAty :: total cuci kat dobi untuk semua sofa ni adalah Rm 40 hengget...tambah chemical khas untuk maintain kualiti fabrik Rm 15 hengget...[kain jenis kasar tebal]... boley laaaa...dari aku biar kepam tak bercuci kan...nak cuci sendiri tak muat pulak mesen basuh aku tu... 










IKLAN 





PLAIN/STRIPES CHIFFON PALAZO

HARGA :: RM 39 SAHAJA


MATERIAL CHIFFON [CANTIK-TEBAL-SELESA-TAK JARANG]
FULLY LINING kain lycra dan cotton [ bahagian dalam]
*tak panas

free saiz [ fit S to XL]
PINGGANG :: getah
LABUH :: 42 inchi
CAWAT :: 13 inch
PEHA :: 28 inch [ukur lilit]
PUNGGUNG :: 45 INCH [ukur lilit]



WASSAP/SMS :: 019-2085089
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com













7 comments:

eima said...

mahai jg cuci ek.. tp bgs la ko beli satu body boleh tanggal ...
so klu basuh ..nanti nampak baru balik semuanye ...

Chekgu Azrine said...

murahla sis bagi akk sis cuci kat dobi..sbb kita nak pakai lamakan??apa salahnya bawak kua duit sikit kan??

cantikla kelabu..cam berkenan jek..hiks

fazianbatrisyia said...

byk lg kerja rumah menjelang raya ni...tak sabar nak cuti la

Kuazue Mohd said...

wah.. dah start mood raya yer...

Rai Ourkizuna said...

ok la setahun sekali.. sofa rumah kami dulu pakai buang.. beli masa kahwin.. masa nak pindah kami buang terus..haha..

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Nanti blh x update resultnye selepas hantar dobi tu? Saya risau nak hantar sofa saya ni, tuan rumah punye kan. Takut rosak fabrik renyuk ke apa. Nak pilih kedai dobi pun takut dpt kedai yang cincai..adoila...

Masya said...

BGS JGK YER SIAP BODY PUN BLH BKK SARUNG BUKAN TAKAT KUSYEN JER.. KALAU NAK TUKAR PUN SENANG JGNKAN NAK BASUH.... MMG JIMAT DAN BERBALOI... SBNRNYA HITAM LG SSH NAK JAGA KIKIKI.. KLU NAK SENANG JAGA CARI COKLAT ALA² KRIM MACAM ATY PUNYA NI TP PEKAT SIKIT COKLATNYA... MMG BERBALOI.. HABUK MELEKAT PUN X PERASAN.