Thursday, July 10, 2014

Jom Sembang Petang :: mandi hadas besar sebab buang air besar..??!!


teringat masa belajar kat sekolah rendah agama..dulu....
masa darjah tige ker empat..[kot]


ustazah :: apa die mandi hadas kecil??

murid2 :: mandi sebab buang air kecik..

ustazah :: hadas besar pulak...??

murid2 :: mandi sebab buang air besar....

jerit ramai2 macam iklan susu kotak kat tv sekarang tu...

murid :: ustazah..maknenya.. kene mandi ker selepas buang air besar...??

ustazah :: ha'ah.. takut masa kite buang tu.. 
tepercik2 ker air tu kene kat bahagian kaki badan kite tak perasan..


>___<


alahai ustajah......


dan aku ingat pasal 'ilmu' ustazah tu sampai lah sekarang...
hahaha...
tapi idaklah aku buat lagi..
ko giler nak amalkan sampai sekarang.....kahkahkah

dulu..lepas belajar tu
mak aku pelik asal kan lepas buang najis mughalazah mutawassitah jer..*thanks natasha betul kan
aku mesti mandi..
biler mak aku tanya..
aku cakap.. ustazah kate..kene mandi hadas besar..

sebab..yang aku tau dan belajar masa tu..
mandi hadas besar adalah wajib....

dan mak aku diam....

lantak ko lah anak...-agak nya waktu tu-

ko tengok..
agak nya.. jenuh ustazah tu nak menerangkan kat anak murid apa kebende mandi hadas besar tu kan..
masing2 pulak belum 'matang'..giteeww..

aku teringat masa aku sekolah menengah..
bila aku tak solat lepak2 depan tivi tak gerak2 sebab uzur..
adik bongsu aku dengki sebab kakak nya dok terjerit2 soh adik2 solat..
tapi kakak nya lepak2 depan tivi..

"mak.. kakak tak semayang adik tengok..."

ceehh ko dik..siap mengadu kat mak ko lagi kan..

aku :: " kakak uzur "

" mana ada uzur.. adik tengok kakak sihat jer... kalau uzur mesti tak boleh bangun "

Lol..


dan mak aku senyap....

aku garuk pala....

masa tu.. adik aku tu darjah 1-2 kot..tak ingat..
tapi kecik lagi lah...kire tak paham maksud sebenar2 uzur tu...

kat sekolah rendah [agama] biasanya..
belajar arab.. ker belajar pendidikan agama..
uzur tu ada gambar orang tua sakit terbaring...
aku ingat tu....hahaha..

jadi..kite pulak..orang pompuan..
biasa sebut bila datang bulan tu..
panggil uzur jugak..

jadi..macamana aku nak terangkan pada adik bongsu lelaki aku pasal hal tu..??


masa bulan puasa.. biler kantoi makan dengan adik aku tu..
mesti aku tak tau nak jawap apa..
bila die tanya...

" kakak tak puasa..." cakap bisik2 gosip kat orang lain..

nyampah tau...


macamane nak menerang kan pada anak lelaki nanti pasal hal ni...??


dulu2.. masa masih zaman bodoliyah..
masa umur2 macam adik aku tu...
biler mak aku terkantoi makan tengahari buta waktu bulan puasa..
mak aku rileks jer terangkan kat aku apa maksud uzur tu...
dan aku paham...

tapi... biler dengan anak lelaki [adik2 aku]
susah pulak nak menerangkan nya..

sampai satu masa..derang paham sendiri akhirnya...



nanti2... macamane aku nak terangkan pada qaleef
biler kantoi makan tengahari buta bulan puasa 
sebab 'uzur' tu....??
haaa..advance ko aty...dah siap pikir..hahahaha....
macam susah jer kan..
ker aku yang 'tabu' masih belum terbuka akan hal2 seperti ini...


fineeee.....



mungkin kot...


macam ustazah aku tu lah..

mandi hadas besar sebab buang air besar..??!!



krik krik krik.....







notatanganAty :: cerite kat aku cerite korang pulak...






IKLAN



NAK SIHAT DAN KEKAL CERGAS WAKTU BULAN PUASA NI..??
NAK KULIT CANTIK DAN GLOWING BERSERI2 TIME RAYA NANTI..??
JOM MINUM EPHYRA..BUKAN SEKADAR UNTUK CANTIK
TAPI JUGAK MEMBANTU MEMBEKALKAN TENAGA YANG LEBIH PANJANG SEPANJANG BULAN PUASA INSYAA ALLAH


HARGA PROMO RM 180 [berbanding harga asal RM 197]
tapi aku akan bagi korang harga kasih sayang yang pasti lebih menarik..!!

wassap/sms :: 019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com













10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best gak baca cerita nie

ily♥ said...

hahaha...teringat minggu lepas, suruh faheem solat, lepas tu dia tnya,
"ummi tak solat?"..
"ummi cuti..." jwb umminye cool..
"ummi tak keje ke?"

=___=,

pastu jenuh explain pjg lebar..angguk2 je die. tah paham tah tidak..hahaha..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty! wakakaaa lawa ok. memang susah la nak terangkan dekat boys. ehh sheila pun terfikir camne nak terangkan kat Adam nanti. biasanya girl dia memang senang paham sikit sebab uzur tu dia memang akan lalui ~~~


seluar palazo tu cantik lah, yang plain! rege sekali postage ke? hehhee

natasha said...

as salam kak aty..sy peminat akak,slalu silent reader je..tp ni baru nak komen,heee..kak,nak tegur,rasanya kalau kita buang air besar,najis tu dikira najis mutawwasitah lg kan,najis mughalazah ni kan najis anjing n babi...betulkan sy kalau sy silap ye..;)

eima said...

weh ..aku pun sama cam ko ... camne nk xplain kat ank aku ... sbb ari tu die sebuk dok tanya ni pampers ape kecik sgt ni ... hahhaha
pastu awal posa ari tu aku period .. amikd ie blk sekolah ...bg die mkn ..kat dpr sorok aku pun mkn sikit ... gile takut berdebar2 kot2 fahim pi dapur ...

Blusher Merah said...

makan masa anak tidur..
consider ke?heheh..

umie shahidah said...

eh same la.. dlu mse kecik.. mest mandi lepas melepaskan hajat...ngeh3

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

hahaha

gelak ja baca penerangan ustazah tu...

ettyzukhair said...

haha...kes uzur bln pose kali ni belum berlaku lg..tapi nk terangkan kat ameer hal puasa mmg lucu gak..sbb dia dok tgk upin ipin pasal pose..jap2 ckp ameer puasa ni..tapi ameer nak makan..pastu sebok nak suap kite gak..hehe..pastu siap ckp xpe puasa makan je..boleh..hahaha..

Suraya said...

Haha..Anak lelaki sy mmg dr kecik dah 'faham' betul apa itu period..
N' mmg tau bila period kene pakai pad n' apa yg menyebabkan kene pakai pad..
Dia pun tau bila period takleh posa, solat bagai..
Tq atas penerangabn selamba tokmak nya bila dia terjumpa 'pad' n' tanya tu apa n' guna utk apa.. (ms tu umur dia baru 3 thn. Mmg mulut tgk beck tanya itu ini)
Pastu ibu just proceed lah terangkan apa yg patut. Senang sbb takyah nak nyorok2 time X posa or X solat. Cuma bila dia dah start belajar posa, kene la cover2..
So skang adik2 dia pun dah paham jg.. Senang kan!