Thursday, July 10, 2014

#projekrumahraya :: mengecat ruang tamu




idak lah mengecat semua bahagian...
aku cuma cat wall yang kat bahagian tingkap dan pintu tu..
sama kaler dengan cat kat dinding tengah iaitu kelabu cair
walaupon memang dah lama rasa nak cat..
tapi malas mengatasi segalanya.. puuffttt...

eerrkk... dasar sangat kaaaaann...
memang malas... 
remeh leceh tau keje mengecat ni..bagi aku lah... 
lagi pulak.. aku ni jenis mengecat..
bukan suka main tibai jer..asal boleh..
sebab.. nak jaga kekemasan cat tu..
aku tak suka selekeh2....
malas pulak nak bukak pasang langsir pon satu hal gak..
tapi sebab dah alang2 nak basuh langsir tu..
jadi.. buat jer lah sekali..

eeaahh.. tak sebenarnya..
sebab aku nak cat lah aku bukak langsir tu..
kalau tak..mesti aku malas jugak nak bukak langsir tu..agagaga...
pemalas sungguh lah ko ni aty oooii....

sebenarnya... beli cat tu nak touch up kat wall deco yang tampal plaster tu..
dah alang2 tu laki pulak beli sampai 5 liter...
tu aku pon gigih lah mengecat kat bahagian dinding sebelah tu..
asal nya warna krim off white tu..
tak matching sungguh lah ngan kelabu aku tu..
kalau putih cantik lah..
tapi dah kate aku malas kan..
jadi..biar kan jer lah...hahaha...
sampai lah untuk #projekrumahraya ni ha...

mey aku nak share tips2 ringkas untuk korang yang nak jimat mengecat sendiri macam aku ni..
upah orang mahal ooii.. kire kaki..
pernah tanya kat indon kontraktor upah cat dalam umah aku ni berapa..
kire kaki..atas bawah semua amik kire..
seribu lebih...phheewww.. lap peluh aku..
tak apa lah.. aku cat sendiri..
kalau aku banyak sangat lebih nya dalam akaun..boleh lah upah orang...
lain lah kalau memang umah ngah renovate...
so..derang akan cat sekali...
ni kalau sesaja nak soh orang cat pastu bayar beribu..memang tak lah jawap nya...




ko kalau nak mengecat..
jangan la malas sangat nak tanggalkan screw2 ker paku2 yang ada..
contoh macam remote holder ni..
jangan ar ko gi cat keliling nya jer..
bukak jer...tak susah pon..
kalau cat kene bende2 ni..tu yang nampak tak kemas jer tu...



lagi satu.. bende2 macam ni.. yang tak boleh tanggal..
ko letak masking tape kat sekeliling nya..
yang kelabu atas tu aku nye bunyik loceng tu tak tau apa nama tah..tak boleh tanggal..
jadi aku letak masking tape..
ada orang..tampal semua tau...tutup habes suis tu..
tapi... letak keliling nya pon dah memadai..


tu ko tengok.. kalau kene cat pon tak apa..
sebab biler ko tanggal kan.. tmpat ada masking tape tu tak kene cat..
penting tuk kekemasan..

lagi satu cara..
kalau ko malas nak ber masking tape ni bagai..
waktu ko cat tu.. ko sediakan sesiap sekali kain lembab untuk lap..
biler kene jer cat..ko terus2 lap -jangan tunggu kering-
sebab lagi susah nak hilang kan..

tempat2 macam ni guna berus halus..
aku selalu pakai berus untuk water color tu... lagi senang nak pegang dan kawal


pastu... jangan malas nak lapik..
jangan biarkan tiles atau simen kene percikan2 cat..
kalau ko mengecat pakai stroller...
mesti akan ada percikan halus kekadang tak perasan..
kalau rajin..ko terus lap.. kalau tak..ko pakai lah lapik apa2..surat kabar pon boleh..

selalu orang pandang remeh pada kesan2 cat kat lantai..
sebenarnya boleh mencacatkan permandangan tau..
jadi..amik kire akan semua tu..
boleh jer kikis.. tapi aku rasa.. lebih mudah kalau sediakan lapik macam ni..

aku pakai lapik kertas keras tak ingat dari mana dapat..
rasa nya aku beli barang kot..
lama dah pakai..dari umah lama lagi..
lepas pakai..tak yah basuh..cat kering..aku lipat2 simpan balik sampai guna lagi... huhu
ada orang suka pakai plastik macam canvas tu..yang kaler biru..oren...
haaa..pakai surat kabar pon boleeeyyy.....
asalkan lapik...

orang anggap bende tu leceh..
tapi aku rasa lagi senang..
sebab... lepas cat.. terus buang..atau lipat2 jer
instead of ko kene mengikis..mengelap kesan cat tu..
mengemop lagi... tu orang selalu kata cat senang..
nak mengemas tu malas..
sebab hal2 macam ni lah sebenarnya...






ni pon sama... nampak macam takde apa..
biasa aku nampak orang cat..meleleh2..terkena besi gril..pastu biarkan jer tak di bersih kan..
dengan harapan langsir cover..
cannot hokeh..cannot...
macam aku cakap tadi.. kalau malas nak bermasking tape..
ko lap lah bersih2 bekas lelehan cat tu..
biar hasil nya nanti kemas bersih jer...
tak pon macam aku cakap tadi..
ko sediakan kain lembab sesiap..
meleleh sikit ko terus lap...
sebab biasanya kalau kene besi ni..cat dah kering susah nak tanggal..
guna tenaga lebih..letih kan..
jadi kite prepare jer dari awal...
lagi mudah keje...
sebab waktu nak mula cat..tak penat..
so boleh buat semua ni..
yang penat nya biler lepas mengecat kan..
tu part malas mengelap bagai tu kan..


dan ini..!!! rail langsir...
sebelum nak cat..sama macam aku bagi contoh remote holder tu..
ko cabut lah dulu rail ni..
kalau tak.. ko cat nanti..lelagi pakai roller.. mesti akan kene punya kat batang langsir tu...
tak semenggah hokeh kerje macam tu..
kayu rod tu pon.. jangan lah ko gi cat keliling nya jer.. walaupon mungkin dalam bahagian kayu tu tak nampak
tapi.. rasanya lagi mudah kerja mengecat kalau di bukak bende tu semua...
siyes..ko cube buat dulu..
nampak macam leceh nak bukak pasang..
tapi percaya lah.. hasil nya akan lebih memuas kan hati..
lagi senang kerje mengecat...



ni aku bukan 'edit kelabu' gambar..
umah aku memang warna macam ni.. huhu...
tu sebahagian belah pintu tu.. aku cat malam nya...
malam tu..aku tak bukak langsir lagi..sebab nampak jelas bahagian dalam kan...
so.. ni esok nya.. aku mula nak cat belah tingkap pulak..
tu baru aku tanggal langsir dan road langsing bagai tu...

nak pasang balik..tu kene tunggu laki balik dari out station esok nya lagi...


jap jap... aku carik gambar dah siap...




tak de pulak..
so nanti2 lah aku update lagi yer....ngehngehngeh....





notatanganAty :: suka tengok care omputh buat kerje2 ni.. pompuan jer pon yang buat.. tapi hasil nya..sangat kemas..sebab drang buat kerje memang betul2 proper....














IKLAN



NAK SIHAT DAN KEKAL CERGAS WAKTU BULAN PUASA NI..??
NAK KULIT CANTIK DAN GLOWING BERSERI2 TIME RAYA NANTI..??
JOM MINUM EPHYRA..BUKAN SEKADAR UNTUK CANTIK
TAPI JUGAK MEMBANTU MEMBEKALKAN TENAGA YANG LEBIH PANJANG SEPANJANG BULAN PUASA INSYAA ALLAH


HARGA PROMO RM 180 [berbanding harga asal RM 197]
tapi aku akan bagi korang harga kasih sayang yang pasti lebih menarik..!!

wassap/sms :: 019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com










19 comments:

safurara said...

wahhh rumah raya,ada open house lg x tahun ni aty.hehehe

Chekgu Azrine said...

kompema nampak lawa lepas ni..
dengan lighting lagi kan??

IdaShazana said...

rajinnnya

akak pun tengah mengecat, sikit-sikit ikut tahap kerajinan. memng betul, kena ltak masking tape untk kekemasan maksimum

MizzTina said...

Allah..akak ni cermat btl..

eima said...

laki ai tgh dok kalut nk cat rumah tp tahu je la ... kami ni bknnye reti sgt nk pilih kaler ... huhu

harap2 berjaya la td

Rahayu Abdul Rashid said...

perghhh! hebak la aty cat sendiri. akak ni suruh laki cat semula dinding ruangtamu ni dah berbuih mulut. buat sendiri la jugak kalu camni...hehe

*sajer jer kan buat suspen lagi hehehe

ettyzukhair said...

rajinnye aty ni...ish2 bilelah etty nak dapat tenaga super saiya cam aty rajin cenggini..hari2 balik umah dh penat..weekend je baru dapat kemas umah..haiyoo.. thumbs up!! mesti meriah raya umah cun!!

Masya said...

aty cat sendiri ker?? ya allah gigihnya... ni mmg bebtl semangat nak raya ni ... eh² nampak ada border kayu tu yg dkt ruang tv yer.. nanti kongsikan cerita tau camne buat.. opss.. sorry itu yg dinampak dek mata ni hihihihi

Masya said...

aty cat sendiri ker?? ya allah gigihnya... ni mmg bebtl semangat nak raya ni ... eh² nampak ada border kayu tu yg dkt ruang tv yer.. nanti kongsikan cerita tau camne buat.. opss.. sorry itu yg dinampak dek mata ni hihihihi

Masya said...

aty cat sendiri ker?? ya allah gigihnya... ni mmg bebtl semangat nak raya ni ... eh² nampak ada border kayu tu yg dkt ruang tv yer.. nanti kongsikan cerita tau camne buat.. opss.. sorry itu yg dinampak dek mata ni hihihihi

O'gosh Iskandar said...

tgk tu..dah semangat orang baca bole plak len kali...sabo je la...nasib bagi good tips...huhu

Mama Vogue said...

benda2 kecik yang nampak remeh tapi kalau diberi perhatian memang lagi elok.

Qaleef dimanakah ketika mama dia mengecat?

fazianbatrisyia said...

Aty guna cat brand apa, boleh share?

Nurzakiah Hanum said...

x sabar nak tgk hasil nie

Ema Minami said...

atyy....nape awk gigihhh sgt2 ni...mantop giler! rajin sgt2...hee...bg kite sket aura rajin tu...kekekeke

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty, kalau malas. apapuntakboleh. hehe kekemasan itu penting, baru ler puas hati mengecat sendiri, ye dok?

ephyra tu 30 sachet untuk sebulan ke? teringin nak cuba..

Azanna Radzuan said...

alaa baru semangat nak tgk hasilnye tp nan hado..isk isk..mesti kedebabom nih..

rajinnye la mengecat sorang2.. kalau
sy memang buat apepun kena ade hasben.. xreti2 nak bdikari..haha..

MisZ FyZa said...

Aty mmg superb..rajin..blh bg tips x mcmane wat keje ngan qaleef..die xkaco ke maknye mengecat..

Fizah said...

salute kalu blh cat sendiri...iols tak terdaya kak...ngeeee...tp bab soletep tu mmg wajib kan..renyah tp hasil titop...!!