Monday, July 07, 2014

#projekrumahraya :: melapang kan rumah




waaahh giteeww tajuk ko..
baru seminggu puasa dah buat #projekrumahraya..clap clap.....
sebenarnya... dari hari fes day puasa lagi #projekrumahraya ni dah bermula..!!!
kemahen ko lagi aty..

alaaa...bukan beriye pon 
kebetulan nak raya.. kasi mud sikit..
kalau tak..umah aku dari pindah..macam tu jer lah ghopernya....
bosan gak kan..
lawa tak lawa..kalau orang nak datang...aku tak kisah pon..
datang jer lah...
tapi feel tu... tuk kiteorang sendiri nak pandang....
kalau ikutkan..
sapa ikut blog aku ni...
lamaaaaaa dah misi make over tuk ruang tamu ni aku nak buat..
rasanya dari tahun lepas lagi kan..
tapi hapa pon tarak...
kate nak buat plaster ceilling pon nan hado tah biler nak gerak tak tau..
sejak awal tahun ritu.. fared kerap out station..
lama pulak tu...jauh2...
jadi...memang susah nak carik masa nak buat semua tu..
since ko tau lah kan.. aku memang dok umah..
nak buat plaster pulak dalam rumah...
laki aku memang tak ijin kan lah kalau nak buat time2 die tak de..
kalau die tak out station..boleh lah die ekjas2 masa kerje die kat sini..
macam selalu..ngeeee....

jadi..aku rasa..tahun depan jer lah kot..agagaga...
sebab lepas raya.. laki aku dah kene gi plantar..lagi lama...
nanges..tak boleh ikut... huwaaaa...

okeh2..berbalik pasal projek rumah raya ni..
yang tak sempat buat..tak yah buat sekarang..
nak berkecah2 time2 pose ni..memang tak lah..
jadi..proceed yang mana mudah2 jer....
alang2 nak raya kan...
tak buat gempak2 pon..asal kan buat sikit perubahan kasi mud tu mendatang..pon boleeeyy....
ada sikit kelapangan.. boleh lah aku hadap...


so.. untuk projek pertama...dari hari pertama ramadhan
adalah melapang kan rumah...
semangat ko....




semua aku tolak tepi...
motif..?? untuk next project aku iaitu wall deco...

tu ko tengok jam tu..
asal boleh jer letak...huhu...
memang rasa disaster betul ruang tamu aku....sobsob..


tu ko nampak tak belakang tivi tu ada kaler gelap..
kalau ko nak tau.. laki aku dah cat lama sangat dah tu..dari akhir tahun lepas..
plan aku sebenarnya.. nak cari kayu nipis [mould] untuk DIY border kat situ..
idea mendatang masa tengok dekorasi hotel kat PD tahun lepas aku pergi..


haaaa..macam ni lebih kurang..
ni dekorasi satu hotel aku stay masa ikut laki aku gi out station lama dah..
lepas jer balik hotel PD tu lah  gedik2 aku sibuk soh laki mengecat..
nanti dalam tu pikir samaada nak cat momento atau wall paper -kalau aku jumpe yang pekenan-
menarik kan....weeeeeaaa....

tapi kat tempat aku..takde tukang kayu..
tak nak upah orang..since rasa boleh buat sendiri jer -lebih jimat-
aku banyak tengok you tube orang putih.. memang senang nak buat sendiri
[nampak jer macam senang..tunggu aku cerite nanti]
tapi aku tak jumpa mana nak beli kayu panjang tu.. 
bukan kayu biasa..tapi macam mould tu...
lepas tu..biler masing2 sibuk.. aku bizi..laki bizi..
bende tu tertangguh..
sakit mata aku setiap kali tengok..sikit lagi aku nak panggil orang soh buat sesuatu kat situ...ngeeee...
okeh..yang tu lain entry aku cerita..
esok kot..insyaa Allah..



jadi.. antara #projekrumahraya.. ni lah salah satu yang aku akan buat [dah siap pon]
iaitu buat wall deko lebih menarik [kat mata aku]






carpet semua aku lipat nak soh laki aku basuh..
frame2 yang ada pon semua cabut..nak tukar tempat lebih sesuai..
dulu frame besar tu aku letak kat atas tibi tu...


memang lapaaanngg..sampai qaleef boleh main bola..!!



ok..cukup buat masa ni..
next entry aku sambung lain...
#projekrumahraya aku....





IKLAN



NAK SIHAT DAN KEKAL CERGAS WAKTU BULAN PUASA NI..??
NAK KULIT CANTIK DAN GLOWING BERSERI2 TIME RAYA NANTI..??
JOM MINUM EPHYRA..BUKAN SEKADAR UNTUK CANTIK
TAPI JUGAK MEMBANTU MEMBEKALKAN TENAGA YANG LEBIH PANJANG SEPANJANG BULAN PUASA INSYAA ALLAH


HARGA PROMO RM 180 [berbanding harga asal RM 197]
tapi aku akan bagi korang harga kasih sayang yang pasti lebih menarik..!!

wassap/sms :: 019-2085089
atau email :: nurha_abdul82@yahoo.com














27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

x sabar nak tgk hasilnya

N.A.T said...

Seronoknya dah start ..Nat pun tengah pikir2 ni bila lah leh clean kan rumah ni ... huhhuu

Mama Lynd said...

Waaaaa... cepat update camner nak buat.. Nampaknya masuk dalam list projek tahun ni..

cik mah said...

Ala...xsbr nk tgok hasilnya...

norlina jusoh said...

wahhhh... ohsem. tak sabar nak tengok next entri.

mommycha a.k.a kak jenab said...

fuyoo siap boleh main bola dah si kecik tu hehehe

O'gosh Iskandar said...

wow..besar tu rumah aty..suka tgk...

Lynda Che Lah said...

bestnye deko-deko raya..Rumah tak dpt kunci lagi..klu dpt time puasa ni pun sanggup g basuh umah then deko-deko raya :(

Chekgu Azrine said...

hadoiii....kenpa bersambung plak ni aty oiii

fazianbatrisyia said...

lapang mmg senang nak mop rumah...

dah brp gol qalef?...he..he..he...

ettyzukhair said...

hoi cite xabes...ala...dh nebes tgk...aty...umah etty dh almost 3weeks duduk..xberhiasan langsung...busynyeeeeeeeeee...kosong lopong je umah...huhu..mau mkn bertahun kot baru de hiasan hahaha..secebis kelopak bunga hiasan pun xde..

Suffiah zee said...

waaaaaa......luas gitu....nice2...aty bp hinggit awk beli frame tu eyh???

Yana Ujang said...

rumah aku xde projek pape kot..mcm mana ko tgk thn lps, mcm tu la ghopenye thn ni..x caya meh dtg nnt...eh??! motip! kahkah :p

Mama Safiy Arfan said...

mmg lapang btl....

Mar Mansor said...

besar rumah aty..asben offshore ke..hihi..
selamat mengemas

Rahayu Abdul Rashid said...

laaaa..baru nak panas enjin sebelum bersilat kat dapur tau.... hahaha. ok, setia menanti sambungannya ***tskkkk tskkkkkk

Rahayu Abdul Rashid said...

laaaa..baru nak panas enjin sebelum bersilat kat dapur tau.... hahaha. ok, setia menanti sambungannya ***tskkkk tskkkkkk

alin said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nape sambungggggggggggggggggggggg!!!

Rohani Hashim said...

Betol besh kalau lapang ni.lega je nampaknya kan. Nak ty ephyra pregnant lady boleh consume ker?

eima said...

wahhhh ... lapang ...aku suka yg lapang cam ni ... tp tak sabo nk tgu ape jd next .. hihihi


o0o0 fared ni cari gali ek ....
pas ni offshore je la .... tp tak pe masyuk ...

JaJa_NoRLiza said...

wahhh...canteq2...same kaler ruang tamu akak...heheh

Fifi Nadhrah said...

ingat ade gambar hasilnye.. tak sabar pulak nak tengok..

Nor Arinee Mat Saaud said...

Kalau yg border gtu org pangil victorian style ke ape...mmg tgh in skrag ni. DIY mmg kagumla

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Tak sabar nk tengok hasilnya...mesti menarik..=D

MizzTina said...

msti cntik giler umah akak nt.. sy yakin!!

bruce lee said...

assalamualaikum, aty, nak tanya, mana beli cabinet tv tu? berkenan laaa~ heee :)

~ Z a N n A ~ said...

ruang tamu aty macam rumah zana laa...amiklaa gamba panorana smpai entrance dapo...yang sebelah tu ruang makan then ader bilik then dapo ke?
nak tgkk bole nak tgk idea hehehe
tq
dear :)