Tuesday, August 12, 2014

basikal baru qaleef




dah lama tak belikan apa2 menan tuk qaleef..
eeerrr.. lama ker...?? hahaha..
aku yang dah lama tak beli..
selalu abah yang beli kan...
ada beza tu tau antara aku beli atau abah yang beli..
kalau aku yang beli maknenya..aku yang beriye2 nak beli dan pakai duit aku sendiri..
fared tak setuju dan tak nak joint bayar.. nyampah tau...ngeeee.
tapi kalau fared kate nak beli..
maknenya..memang die lah yang bayar...
dan die sendiri yang nak belikan...
aku biasa tak de halangan.. ikut jer lah...sokati abah ko lah kire nya nya....agagaga...

tapi..memang aku sendiri dah lama tak beli apa2 tuk qaleef..
menan lah khusus nya..
aku memang larang fared beli menan jugak tuk qaleef..
sebab.. aku dah tak larat tengok menan sedia ada bersepah2 dan tak daya nak mengemas..
siyes ni... aku letih nengok nya..
tu kalau ko nak tau..
dah banyak menan kecik2 die aku bagi orang dan ada yang aku buang jer terus..
yang kecik2 tu lah leceh tu..
nyampah aku nak mengutip nya satu2...
senang cerite..aku bungkus2.. yang elok2.. ada orang datang.. aku bagi jer..
yang mana tempang cacat rosak.. aku buang..habes cerite...

tu baru2 ni balik raya..fared gi beli jet pejuang kecik jer kat kedai dua hengget..
murah lah dua hengget kan..
die bawak balik.. aku terus naik hangen...hahahaha..
dah kenapa beli lagi menan anak....
yang mengemas nya bini ni haaaa..
memang lah qaleef ada ngemas sama..
tapi ko tau lah keje budak besar tu macamane kan..
satu bekas biru tu semua di sumbat sekali gus penuh2...gggrrrr....

macam baru2 ni.. fared beli backhoe besar kat kelantan tu..
aku tak kesah..
sebab die memang dah aim lama nak beli menatang tu kat anak die..
lagi pon besar..
asal rasa semak dalam bilik.. aku soh main kat luar...ngeeee...
lagipon..senang nak handle..susun2 tepi jer kan...

tapi bukan menan2 kecik...menggigil mak ko ni mengemas nak....
muntah aku tengok barang menan..
walaupon mak ko meniaga barang menan..
tapi dah tak pernah beli tuk qaleef lagi dah..-sejak akhir2 ni-





tapi raya ahad ritu...
aku setuju biler laki aku kate nak belikan beskal anak...
kalau ikutkan.. umur2 macam tu dah ada beskal sebijik kan..
tapi sebab aku cakap..aku dah tak kose nak membeli apa2 pon lagi...
tu.. aku tak de lah nak gi ngajak laki aku beli ker hapa kan..
main jer lah apa yang ada kat umah ni ha...dah selambak satu bilik..

tapi... masuk raya ni..
biler jalan raya.. kat mana2 rumah.. lagi yang ada anak..
asyik lah terjumpa beskal..
qaleef beria2 pegang nak main..
tapi beskal orang kan..
aku tak suka sangat die usik2 rebut kan gheta bende orang..
lagi pulak kalau bebeudak tu tak kasi usik..
alaa..biasa lah kan.. budak2 ni... bukan kedekut..
tapi memang normal tak suka nak share2..
lagi pulak kalau bukan ngan adik beradik..

tu kiteorang kesian kat qaleef..
pandang jer lah kawan main beskal..
sebenarnya.. bukan time2 raya ni jer..
dari sebelum2 tu lagi..
cuma raya ni lagi kerap lah die jumpa sebab benyak berjalan umah orang kan..
tu apak nya terus2 ngajak beli beskal tuk qaleef..
sayang anak punya pasal kaaaaann..giteew laaah...

dari awal raya dah plan nak gi carik..
tapi tak sempat2...sibuk beraya..orang datang umah lagi..
tu minggu ni baru dapat nak carik..
hari sabtu tu gi cheras-puchong..
ingat nak carik kat puchong..since tina kate die belikan beskal Lu'lu murah kat situ..
tapi tak sempat..
keluar dari puchong Kinrara lepas raya umah sedaghe dah lepas solat maghrib..
nak gi bejalan raya lagi..
kedai pon dah tutup..sabtu pulak tu...

tu ahad.. gi beraya kat kapar umah sue tu..
konon nak carik sekali..biasa kedai beskal ni ada yang bukak ahad2 kan..
tapi tak de rezeki.. kedai yang sue cadangkan..tutup jugak...
pasrah jer lah.. dah cakap kat laki.. kalau tak dapat...minggu depan jer lah beli..

balik kapar..kan aku menghala ker klang kan..
soh laki pusing kat shah alam jap...seksyen 18..
aku tau ada satu kedai beskal dah lama ada kat situ..
selalu perasan hari ahad pon bukak...

alhamdulillah..rejeki qaleef lah tu...
memang bukak pon walaupon ahad..
masa tu pon dah nak dekat pukul 4 petang dah..




kedai ni aku beli buaian qaleef gak dulu2...tu tau tuuu...
beskal qaleef test ni harga Rm 90 lebih... aku siap soh tambah loceng..free..
murah sikit sebab takde cover hape tah..tak de loceng bagai..
loceng tu aku bodek2 soh letak.. kalau tak kene 5 hengget gak..
tapi last2..tak amik pon..
sebab.. laki aku tak kenan warna die..
pelik gak lah laki aku tu.. bukan kah die memang suka kaler hijau..?? puuffttt..
jenuh pilih kaler jer...tu ada kaler merah..fared kate warna tak ceria..fineeee...
aku ngikut jer...
sikit lagi die nak beli pepel putih yang ada katun2 pompuan..
memang cantik kaler tu..tapi ada katun pompuan..
eeaahh.. aku kesah... hahahahahaha...



end up kiteorang beli biru ni...royal blue giteeeewww..
tak perasan kaler ni awal2 tu..sebab baru nak pasang2 body part bagai..
kiteorang dah siap bayar yang rm 90 lebih tu.. sekali nak pusing masuk kereta nampak pulak kaler biru ni..
terus laki aku mintak tukar.. sanggup tunggu budak tu pasang bakul tayar bagai...
lama gak lah...nak ekjas2 lagi...
tapi sebab dah pekenan..tunggu gak lah kat situ...

yang ni mahal sikit.. tambah lagi Rm 19..bezanya tempat duduk belakang ada cover bagai..
rantai cover.. semua cover lah kire nya..
kalau ikut aku.. tak perasan pon semua tu..
tapi laki aku kate..dah alang2...
eleeeyy..sebenarnya sebab nak kaler biru tu kaaaann....ngehngehngeh...


ko tengok qaleef carry apa tu kat seat belakang..??

tu ekor train thomas die tau...[part]
kemahen lagi tak habes train die...


ni kalau ko nak tau..die ngan posing ni..
aku soh die posing.. die keras macam tu..
aku tak paham fashion posing jenis hapekah itu....




biskut qaleef memang setiap masa ada..habes jer aku refill..
tu sebagai makanan kudap2 die tengok tivi tu..
sekali hangkut dok dalam bakul beskal baru..


buat masa ni beskal dalam umah lagi..
tunggu petang2 atau lapang2 bawak die main kat luar..
sekarang umah aku petang jer hujan...alhamdulillah..
jadi.. tak ley ar qaleef main kat luar lagi...


notatanganAty :: masih tak pandai kayuh pusing habes...kayuh pusing separuh2..asal gerak kedepan yer nak..



22 comments:

Jueliza Jamani said...

Hehehe comel.. tengok basikal ni teringat basikal anak sulung jue.. abis dah kena gantung tepi grill kat luar umah.. kejap jer dia main.. pehtu dia dah start cemuih mula nak pomen basikal tu.. siap mintak spannar nak repair katanya.. hehhehe.. nasib adik ni dia jenis takut.. save det mama papa dia..

fazianbatrisyia said...

anak2 suka benor dpt beskal baru...celik mata ingat beskal. nak tido mlm bole ke buka blind sikit nak tengok beskal....anak2...keterujaan betul

cantik biru tu...

athi FATHIYAH said...

cantiknya kaler blue ni

tp klu kaler yg mula2 tu leh guna klu dpt adik girl gak

Mummy Faeeq said...

wawww...dpt beskal ye qalif..:) best..best,,

Nurul Aziz said...

rm90? murah tu.. tapi tayar mati kan? ayra punya jenis yang boleh pump.. pernah dah bocor sekali.. langgar paku kot. kena ganti tayar baru.. nasib baik tayar beskal murah je.. hehe ganas biasalah..

Aeen said...

wah...qaleef dah ade beskal dah..lepas ni dah boleh bawak gune dua tayar pulak yeh..hehe..

IdaShazana said...

kedai sederet dengan avon n 99 kan?... dulu anak kak ton pun beli kat situ. duluuuuuu sangat, 12 tahun lepas kot

Farah Aishah Abdul Aziz said...

ikut tema kaler baju raya aty ?..hehehhehe

eima said...

aku dulu pun beria beli beskal kat anak sbb dok pgg org punya buat muka kesian last2 tersadai kat tepi rumah .. fahim tak suka naik pun .. adek pun sama je

NinaAz said...

wahaaaa..... syok lettew dapat beskal baru. hehehw

Azziah Nawawi said...

wah wahhhh.. jeles tgk beskal qaleef. plan jugak utk besday thn ni nak belikan beskal baru utk Amni. beskal roda 3 yg lama tu nampak dah kecik dah utk dia. nnt nak g carik yg besar sket utk dia. seronok la qaleef duk race dlm umah eh...

Chekgu Azrine said...

Lawala beskal qaleef...
Bg auntie rin pinjam blh?
Aish main basikal yg kecik je aty..
Semua hat kakak2 dia punya...hehe .tp bdk2 besar2 ni mmg suka main beskal

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

wah qaleef dapat beskal yer..warna dia sangat cantik okeh.. sesuai la dgn qaleef.. tapi akan akak raga depan tue memang akan jadi tempat letak makanan kan.. anak farah Emir pn sama jugak.. semua dia nak sumbat dalam raga tue..hehehe

Emy Ezzha said...

suke la Qaleef dpt beskal bru, nty blh carry lulu kt blkg tu ;)

eamy milea said...

Basikal biru tu pun cun jugak, sesuai ngan qaleef.. :) Seronoknye tengok anak dah naik basikal... tak sabar jugak nak tengok anak sendiri naik bsikal jugak hehe

UMIE SUE said...

YEAYYY!!1 QALEEF DAH ADE BESKALLLLLL

Rizziela said...

Bestnya dapat basikal baru..blh pusing dalam rumah kan :D

Rizziela said...

Bestnya dapat basikal baru..blh pusing dalam rumah kan :D

Fifi Nadhrah said...

cantik kaler beskal tu.. selamat kecik.. kalau beskal tu besar.. aunty tumpang dah.. :)

LYAfrina said...

Hihi.. basikal ok beli.. blh dia slalu praktis n kuatkan kaki..tp klo menan kecik2 mmg xtahan.. mcm lego ke.. kl sepah kt lntai.. tpijak sakittttt

Fiza Rahman said...

CAntik basikal qaleef.

nurulhuda said...

boleh main basikal ngan raisya nnt.. sama laa dia letak teddy bear kt belakang, bekal air kat bakul depan.. skrg main pn dlam umah, entah bila ibu dia nak bawak main taman pn tak tahu laa, hehehe...