Tuesday, August 05, 2014

raya tanpa kuih raya..apa lah makne nya...




elok sebelum balik kampung sebelum raya ritu..
aku ngajak laki aku bershoping... muwahahaha...
pagi2 dah bangun eksaited nak gi one utama...
carik handbag jer sebenarnya..
tu pon nyaris2 sipi2 aku nak TER beli kasut... phheewww..
ko tengok gigih tak aku menahan napsu kasut.... 
laki aku siap kate nak belanja oooiiii....
aku tak tau lah kot die saja nak nguji aku ke hapa kan...
henbeg tu die dah bagi peruntukan tuk aku..
tetibe kate nak tambah beli kasut...hurrrmmm...pelik gak ni....agagaga....
aku tak beli pon.. sebab takde yang aku pekenan...
eerrrr... kalau ada tu.. mau aku sebat gak tu...kahkahkah...

balik dari OU tu... ingat nya nak singgah SSF..
carik bunga ker apa yang patut...
ngah2 jalan lengang dan tak ramai orang ni kan..
besh sikit lah nak shoping...
tapi.. kat OU bawah tu...ada pulak SSF bukak tapak besar..
buat sales...murah sikit lah dari harga asal sebelum ni..
lagi ni kalau ada member card...
dapat potongan lebih sikit lah...

tapi tu lah...bunga nya pulak..tak banyak pilihan...
jadi kiteorang beli balang kuih raya jer...

kalau ko nak tau..
tahun ni.. kiteorang langsung tak sediakan bajet tuk beli kuih raya...
senang cerite.. konon nya tak nak beli langsung ar...
sebab...tetiap tahun...
tak pernah nya habes kuih raya aku..
orang datang.. tak makan pon..
heran gak aku...
dah memang fashion orang sekarang kot tak gheti makan kuih biskut raya ni.. *garu2 pala...
tu..aku pon takde mud nak membeli tahun ni...hahaha...



tapi tu lah... biler pikir2 balik..
waktu raya jer lah boleh nak hidang2 hias2 balang kuih raya atas meja kan..
isi kuih raya bagai..
time lain memang tak lah...
jadi.. kalau raya tanpa kuih raya..
apa lah maknanya kaaaaaannn...
macam kureng jer raya tu...
tu last2..laki aku nak jugak membeli balang kuih raya..
aku ikut kan ajer lah..
nak menempah kuih raya besh2 memang tak smpat dah..
lagi sehari dua nak raya dah tu..
jadi plan beli kat johor jer...senang....







tapi ko tau lah kan kuarga mertua aku tu...
raya ke tak raya ker..memang suka bekalkan kiteorang kerepek mak nab jual kat simpang renggam tu ha..
untuuuuunnggggg menantu... hahahaha...
tak yah aku sibuk nak membeli..
mak mertua aku tu pulak..memang tau peberet kuih raya aku tart..
ingat nak beli kat maksu jiran depan umah mertua aku tu...-selalu beli ngan dia-
tapi mak mertua aku dah beli kan siap2 dari kawan die..sedap ohooii... mau aku lenjan sorang2 nanti..


balang kuih raya laki aku beli dari SSF ni besar..
satu balang tart tu ngam2 isi dalam balang kaca ni ha...tak yah aku simpan2 stock...agaga..
kalau habes tu..habes terus lah...



beli 4 ketul jer...besar2... senang nak masuk kerepek kan...
kuih nya satu jer..tu tart tu... miahahahaha...boleh lah...dari tak deeee.....
tu tutup stainless steel ada getah..
laki dah ngetest 3-4 kali bukak tutup ketat ke dak..
ni kalau masuk angin jugak ni.. gamaknya.. tahun depan aku pakai bekas plastik tutup merah tu jer..
kompem tak masuk hangin... kahkahkah...
yer ar..bekas2 sebelum ni..semua aku dah leban kan kat bilik air tu..
isi tisu muka cotton buds bagai...
masuk angin..habes kepek2 aku lemau...


cakap pasal kuih raya..
tekak aku ni masih tekak dolu2..
tak ley terima kuih raya baru2 yang indah rupa dari rasa...ngehngehngeh...
aku suka kuih2 lama lagi..
macam putu kacang tu...ada orang panggil kuih koya..
alaaa...kuih yang keras giler tu..tapi sedaaaaaappp...
kalau makan tu mula lah kembali nostalgia kekdah nya..
teringat waktu kecik2 buat kuih tu ramai2 jenuh mengetuk... hahaha...
lagi.. aku suka macam bahulu... bepang kacang... ada lagi satu tu..ape ke nama nya..
yang kaler putih2 biler makan letak dalam mulut die cair tu..
apa eh...biasa bentuk2 bunga tu..
tah apa tak ingat aku..tu peberet sepanjang zaman aku tu...
gi umah orang kalau ada..mengerjakan tu jer lah...
banyak lagi lah kuih raya dolu2 peberet...
tapi susah nak jumpe sekarang orang beli..
sekarang orang lagi suka hidang kuih modern..
tak nafikan lah.. ada yang sedap tu..memang sedap betul..
tapi kekadang..sedih jer bentuk dan kaler jer lain2..
rasa samaaaaa jer.. rasa plain butter...
baik aku makan semperit tu..lagi sedap...agagaga..
banyak pulak complain ko aty oooiii...
tekak ko tu yang lain macam..
tekak orang lain ok jer sedap kan...puuuffff....
iyerr...tekak aku... masih tekak dolu2....ngeeeee...

apa crite kuih raya korang pulak..
kompem bersusun meriah atas meja kan...
kalau ada yang korang buat sendiri...kompem bertambah sedap...
memang tu dulu aku rasa...
sebab..buat sendiri lagi puas hati biasanya... 
cer citer cer citer....





17 comments:

ily♥ said...

Tahun ni pesan kat husband takyah beli kuih raye byk2. membazir je kang kalau tak abes. kuih mmg confirm semua beli. dan aktiviti wajib mlm raya setiap tahun sejak kawen, terjah chow kit road, cari kuih raya. Kali ni 2 jenis kuih je. pastu kerepek & kekacang. cukuplah. hihi..

Nurulaizanhusin said...

Utk Ezan, klu beli kuih raya tue mesti utk 2 keluarga..utk mak kat kmpg and MIL skali. Jadinya utk umah sendiri non ado lah hehe.

Alah2 cantiknyer bekas kuih Aty tue. Nie yang nak cari jugak nie. Tapi nak isi kuih aper ek haha

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

Selamat hari raya aty....
Ada tgk gak bekas tu kt ssf, tp x beli Sbb x padan dgn kuih kat umah kami yg skit nih.... Hihihihi

S.n.Fariza said...

lawanya bekas tu...

cik hani said...

selamat hari raya sis..

comel bekas kuih..

Chekgu Azrine said...

tahun ni pun akk langsung tak beli kuih raya..uhuk..
tahun lepas pun xbeli..sebab menmamg tak laku la sis..huhu
tapi akk ganti dengan kerepek2..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kita bekas kuih raya pakai bekas kuih raya tupperware je..La ni tak keluarkan lagi..Kuih dan kerepek dah banyak bekas je tak keluarkan lagi huhu..Tunggulah minggu ni orang datang kita keluarkan la..

jaja_NorLiza said...

same! rumah akak xde biskut raye thn ni..huhuhu..balang jer ade beli ari tu..tp masih kosong..hehhee

ettyzukhair said...

baru je kelmarin beli bekas kuih raye..still dalam kotak..kuih xbyk beli..balik2 habis kat mulut sendri...ade yg balang kuih tu stay dlm kotak je kang hahaha

Azziah Nawawi said...

kena ada kuih raya sebab klau tak raya, takda pun kuih raya.. hahaha.. dah tinggal bekas dah yg kat umah ni..

Petak Bunga said...

biskut raya x lalu lg masa raya..tunggu lma sikit..

Yana Ujang said...

aku x beli kuih raya..mak aku je beli..tu pn dh cukup byk aku tgk..sendiri mkn je..nk harap org dtg tah bila...dh la aku asek xde kt rmh...kahkah~

tgk la sok klu dh habis raya kuih raya still byk lg mmg angkut pi opis bg org opis makan...huhu

LYAfrina said...

sekarang kuih tunjuk je banyak..nk buat sndiri mmg x rajin

pencari cinta said...

Kuih warna putih 2 kuih bangkit erk kak aty?

Afifah Azmi said...

Untungnye menantu! Tapi kak, saye kalau pegi beraya memang cari kerepek je. Yang tu yg paling sedap dan xmanis sangat :D

Masya said...

kita org beli bekas tupperware jer.. kuih pun xde yg ada kerepek jer hahahaha....

Fifi Nadhrah said...

fifi pon suke kuih lame.. kuih kacang.. mazola.. sedapnye.. kuih baru cantik je lebih..