Monday, August 04, 2014

#RayaAtyFared - cerita raya kedua di Seremban








kan aku cakap.. raya tahun ni raya paling simple untuk aku..
takde baju baru tuk hari kedua-ketiga apetah lagi keempat bagai
aku repeat pakai baju dress apa yang ada..
baju ni pon aku baru pakai sekali...jadi aku pakai jer balik..
tak yah nak membazir sangat lah...bukan nya aku ni kerje pon nak pakai baju lawo hari2 gi opis kan..
baju ni pon orang kampung tak tengok lagi... hahahaha...

raya kedua aku dah beraya kat kampung aku seremban..
adik beradik mak aku sedare mara tok nenek oyang semua ramai giler..
dan aku sendiri memang rapat ngan family belah sini..
jadi.. biler raya walaupon tanpa mak.. aku masih tetap ke sini beraya...
yang besh nya... raya kedua ni jugak.. semua adik beradik aku berkumpul sama kat sini..
ayah aku dan mak baru pon ada sekali untuk fes time...


ngan adik aku Tina yang memanjang sampai paling lambat..
ni dah rumah ke 4 kot rasa nya aku beraya... 


tudung tepeleot sebab dok sebelah kipas stand tu...
yang belakang tu... adik arwah mak aku..
satu2 nya adik pompuan dia..
tu ko tengok tu umur berapa ko hagak2 tu...??
okeh aku bagi tau terus.. untie aku tu umur dah 50 plus hokeh...!!
mmang awet muda kaaaaannn.....
umah die lah kiteorang adik beradik pergi berkampung kalau nak tido semban tu..



dan ni yang tengah2 tu adalah nenek saudara aku...aku panggil nek wan..
ko kalau tengok memang tak sampai hati nak panggil nenek..
anak die lagi muda dari aku ooii...
tapi sebab pangkat..kawen ngan atok sedara aku yang jugak baya2 arwah mak aku [50-an]
jadi panggil jugak lah nenek kannn...




ni dah beraya umah arwah moyang aku..
rumah pusaka ni ko.. memang old skul beranjung bertangga batu dan perabot pon antik..

memang peberet kiteorang adik beradik lah asal ke sini jer bergambar sakan...


adalah sekeping gambar laki bini


ni dah petang2 masing2 dah mandi tukar baju lagi selesa dah...




biasanya memang ini jer lah yang ada beraya adik beradik..
abang aku beraya kat kelantan.. memang tak boleh kejap2 lah kan..


beraya kat seremban memang agak memenatkan..
ni sebahagian jer aku tunjuk..
tak larat pulak setiap umah nak bergambar kan...
pulak tu satu rumah tak ley beraya lama2..
sebab banyak lagi rumah sedaghe nak beraya..
satu hari tak akan cukup...
tu pon aku sampai awal malam sebelum tu..dah redah dulu 2 bijik umah...
sok nya sambung lagi 6-7 bijik..
ada umah memang tak dapat pergi..
tapi dah jumpa kumpul ramai2 salam2 kire boleh lah tu...hahahaha...
pitam oooiii nak round semua...
mau raya ke empat baru setel gamak nya..
jadi pergi yang mana wajib umah orang tua..yang memang tradisi tetiap tahun wajib singgah...
terutama umah tok nek sedara... pakcik makcik adik beradik arwah mak...
keluarga mak aku ni sangat2 besar...
sebab belah2 atas atok2 aku dulu [termasuk atok sedare rapat2] jenis kawen lebih sorang..
pulak tu...jenis tak gaduh2 punya..adik bradik sepupu papat rapat..
umur2 lebih kurang masing2... adik beradik mak aku sendiri 9 orang...
ko tak pitam nak beraya satu2 umah...pheeewww....
tu sepupu2 aku pon ramai...
tu tak lagi aku cerite yang atok sedare belah atok kawen ngan mak sdare belah nenek [tak de pertalian darah]
memang complicated..
susah nak di terangkan susur galur tu..
orang kate kuarga tak berkembang..
tapi langsung tak okeh..
kuarga bertambah rapat.. dan 2 keluarga besar bertamabh selambak...
tu yang menambah meriah dah seronok...
aku ni..setiap tahun meng-explain kat fared...
die memang pening pangkat2 sedare dalam kuarga aku belah semban ni ha...
giteeeewwww.....

dan yang paling seronok... qaleef lah..
duit raya satu hari beraya kat sini jer dah beratus...
seronok mak ko mengire nak...agagaga....
dah selamat masuk tabung haji dah pon..
tak yah simpan2 kire pagi petang siang malam..

okeh..setel raya kedua...
raya ketiga dah balik rawang...
tak beraya pon... tapi unpack luggage dan membazuh baju belambak2...huwaaaaaarrrgghhh...!!
raya ke empat pon tak setel lagi habes basuh...pheewww...



notatanganAty :: crite raya pertama dah cerite kat entry sebelum ni.. minggu lepas lagi aku dah cerite.. time2 orang sibuk bercoti...









21 comments:

Noura Qifays said...

Lawanya jubah akak... selamat hari raya kakkkkk :)

N.A.T said...

uai .. kocik2 yo semua org ...

huhuhu untung la dapat jenjalan lebih dr sebuah umah .. biaso ea ..kke somban ni .. di suruh ea makan tido dulu baru gerak .. hehehehe


MisZ FyZa said...

Best dpt berkumpul ramai2 kn..
Jimat la aty..xyah beli baju raye byk2..fyi,dress yg i beli 2 baru 1 je tau pakai,mase raya 1st,4 lg tu x sentuh ..huhu..blh bawa raya thn dpn 2 pn kalu bdn kurus lg..hee

ain.ya.nun. said...

Oghang seghomban ghupo ea kau atie oi!

Haha.

Selamat Hari Raya Atie,

dari,
Den oghang Mantin.

Rai Ourkizuna said...

selamat hari raya aty~

~ NANA ~ said...

selamat hari raya maaf zahir batin aty

tema raya ke-2 kita sama! hehe

Fiza Rahman said...

Bestnya. Meriah. Wah....memang tak nampak macam 50 lah. Nampak muda ☺☺

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik akak

Masya said...

same pesen belah mak saya sedar mara ramai.. adik beradik tiri pun ramai.. tp kami semua rapat.. sampai memula kawin dulu suami pun naik pening yg mana adik beradik btl, yg mana menantu, yg mana adik beradik tiri.. sebab kami sepupu² dgn mak cik pak cik semua pun okey.... rapat sgt.

tang membasuh tu thn ni kami jimat sebab x berjln jauh hihihihi...

Nurul Aziz said...

pantas nya simpan duit~! duit raya ayra ada lagi ni ha.. tak simpan2, kengkonon nak tunggu raya habis baru simpan sekaligus. hihihi. selamat hari raya aty & family.. :))

shalimar yusof said...

Selamat Hari Raya sis..

nurfadilah suardi said...

SELAMAT HARI RAYA...
Seronoknya tengok sis beraya dan bergambar

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat hari raya Aty..
Meriahnya :)

Chekgu Azrine said...

Akk klu beraya suka yg pesen sakan2 cmni..tp since ada aish ni akk dah xlrt sgt nk beraya byk umh..fitammm akk dik..aish ni bkn dok diamm..alahai..

Gieyana said...

Meriahnya beb..:)

mama leen said...

cantik baju aty.. selamat hari raya

~*irjune*~ said...

selamat hari raya aty...

Liyana said...

meriahnyee raya. cantik jubah aty :)

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Berseri2 tengok akak.. bestnya dapat beraya suasana kg.. =D

LYAfrina said...

CANTIK SGT JUBAH...

Fifi Nadhrah said...

kalau raye rumah mertue fifi.. tengah hari raya pertame da boleh baring2.. menu lagi la.. mee kari.. ketupat palas rendang kerang..

kalau beraye belah fifi? jenuh nak round.. tak terround..