Monday, September 01, 2014

cerita sehari sebelum hari merdeka



hari ni masih cuti kan....
terasa macam hari ahad pulak biler fared ada umah..
dan lepak2 layan movie kat astro freeeee...

tak sambut hari merdeka semalam..??

eerrr... dah kertu ni.. tengok tv sambutan dari umah jer lah..
tu pon tak tengok pon...uhukuhukk....
bangun agak lewat..
sebab semalam nya..which is hari sabtu..
kiteorang ke seremban-Pd....
tengah malam balik letih ya hampun..
ingat kan nak tido sana jer..
tapi last minit..tak jadi pulak..
so just jalan2 balik hari jer..



tengahri tu ke wedding sepupu aku kat senawang..
cantik sangat wedding nya..
tapi tak dapat nak snap banyak gambar sebab..panaaassss..!! huhuhu..
gi wedding orang bau kepam masing2...ngeeee..
dari shah alam -saing tina- jalan jam..
ikut waze..gi jalan jauh giler...tapi ok lah..dapat elak jam..
elok2 selalu gi semban setakat 45 minit jer..
tapi ni jadi 2 jam..!! pheewww....
ngan dak qaleef memberak lagi benti cuci kat petronas..
sampai seremban nak masuk senanwang tu pon jam nya alahai...
dengan lapar nya.. ngan mud laki bini dah kedaung....huhu..

seb baik sampai tu..lauk nasik kenduri sedap giler ko...mihmihmih..

ni kezen belah mak aku..
kire ayah nye si bella ni adik badik mak aku...



sekarang gi wedding orang popular ngan bende2 ni kan...
zaman aku dulu setakat ada guest book table jer...ngeeee...



lepak kat sini lama..sampai pukul 4 lebih...
takde apa pon nak di tolong.. sebab pakai pelayan catering..
pulak tu.. ramai sedare belah keluarga yang lagi satu menolong..
so.. kiteorang datang gitu2 jer...ngehngehngeh...




nak dekat pukul 5 petang..kiteorang gerak...
we're going to pd...yaaeeeeeyyyy..!!!
selalu kalau jalan2 ngan adik macam ni..
aku akan post qaleef naik kereta tina...main ngan lu'lu..
aku suka..aku suka....
mak ko lapaaaaannggg jer dalam kereta ni ha....hahahaha...


kat pd bebudak jer mandi..
makne nya..ada 2 orang budak jer..
tapi yang betul2 mandi..sorang jerr..


yang sorang tu bukan qaleef..
tapi lu'lu jer yang mandi..
si qaleef penakuttttt..!!!
siyes anak aku takut laut..
menanges2 lari laju2 taknak kene air..puuffttt...
ajak duduk tepi gigi2 air pon die tak nak...gggrrrr...




yang ni jer dia nak..bola..!!!
kat umah dah ada nak dekat 10 bijik dah... malas aku nak layan..
die tecongok kat depat kedai ni nak dekat 5 minit tak gerak2 tenung bola tu dengan harapan bola tu terjatuh dan die dapat sambut...
nyampah tau...saiko mak nya...

last2.. mak ko yang mengalah..
gi belikan jugak lah..lagi sebijik...[marah kat diri sendiri sebab kalah ngan qaleef]
dah lah mahal..!!


lulu masih mandi lagi masa ni..
kiteorang dok lepak kat pantai kemang..
sewa khemah kurusi rm 20 hengget...
selesa lah sikit..
tina bawak jer tikar...tapi takde tempat nak parking..
sebab bawah pokok semua orang2 ni dah paking khemah kasi sewa..
teruk kan.. buat macam ni..
so nak tak nak..orang tak banyak pilihan..
pana2 tu... amik je khemah macam kiteorang gak...
nak berkelah bentang tikar nak tidor baring memang tak de dah tempat..
melain kan ko nak buat gaya omputeh tengah panas selamber pakai bikini baring2 macam hotdog kene panggang...




lepas maghrib dah setel2 tukar baju mandi semua..
kiteorang lepak kat pantai ape tah nama nya ni..bahagian atas lagi menghala ke bandar..
makan steamboat lori....
lepa kat sini lama sikit..
lapa gak masing2..


budak 2 orang ni.. kalau pakcu nya ada..
senang sikit makpak masing2...agagaga..
sebab derang nak dok ngan acu nyer jer..
acu nyer memang pandai melayan..
rapat derang ni...


macam lu'lu selalu jumpa sebab adik aku ni tetiap minggu dok umah tina..
qaleef ni sesekali jumpa..berkepit jer..
ngada2 makan nak besuap ngan acu...


tengok mak pak boleh posing...
tina ngan pidaus
lama tak hangout sama2 cegini...




steamboat lori tepi pantai..
ok ok je lah...biasa jer rasanya..
tapi yang besh nyer sebab lepak tepi2 pantai macm ni sambil makan2..memang layan...
ramai orang masa ni memang meriah..
sebab malam tu merdeka celebration kan...
ramai bukak khemah kat tepi2 tu..
kalau ko nak tau..jalan atas lagi ada tempat macam ni gak..banyak steamboat lori..
ada satu tu lagi sedap..tapi sebab masa tu..
kiteorang macam ingat2 lupa..takut telepas..ngan jalan jam ko malam tu..
tu terus jer turun lepak sini...


tu tengok khemah orang pasang..
banyak tau..sepanjang2 pantai area sini ni...
buat bbq bagai aku tengok nya..
seronok gak..
tapi ngan anak kecik 2 orang ni..nanti2 lah dulu...
jenuh nak handle..
lagipon..panas tido dalam khemah...
takde ekon...kahkahkah...tampau sikit..
feeling2 pwincess frozen sangat....


amik banyak giler sebenarnya..
tapi lupa nak amik gambar... masing2 dah pelahap kebulur...
kiteorang amik aku rasa nak dekat 50 cucuk..
ngan ketam..ngan udang..bercucuk2..ngan telur burung putuh 5 cucuk 5 bijik sebatang..
ngan segala hapa isi2 aku main amik jer..
siyes banyak giler tuk makan 5-6 orang..
sekali kire total ngan air rm 27 jer...
siyes..?? aku macam...eeaahh..murah giler...
derang kire masa nak rebus tu tau..
masuk2 periuk kire...
so.. derang kire sendiri...
aku bajet2 dah nak seratus...sebab memang banyaaaaakkk...
aku belanja malam tu..
sekali kene 27 hengget.. aku pelik gak lah kan..
2-3 kali adik2 aku tu tanya..aku soh kire bebetul...betul ker rm 27 tu...
sebab memang macam tak percaya..
derang 2-3 orang cakap betul..
haaa..memang rejeki kiteorang lah malam tu...alhamdulillah..
meriah dapat makan...ngeeeee....






seronok dapat lepak2 sesekali macam ni..
amik angin adik beradik walaupon takde angin..huuuu....-malam tu takde angin-
kitorang pon lama tak lepak macam ni..
budak2 lah paling seronok...


tina ngan adik bongsu aku..
adik aku yang 2nd last tu tak dapat ikut sebab ada show band ker hapa hari tu..
so kite2 orang jer lah..



malam tu jugak kiteorang balik rawang..
adik aku pon memang plan nak balik jer..
memula aku ingat nak gi Pd tu hari ahad semalam..
tapi sebab tina kate nak gi jalan sekali..
so aku plan nak amik hotel kat pd tu stay semalam...
tapi sampai sana...
dah anak aku pon takut mandi laut...
ngan jam nya...
ngan panas nya..
tu lepak2 jer lah dan cancel nak stay hotel...
tapi ok jer..
since dah dapat lepak2 macam ni kan..
dah seronok dah...

harap ada kesempatan lagi nak lepak sesama macam ni..
insyaa Allah...


neway... selamat menyambut hari kemerdekaan tu all malaysian...
semoga bumi malaysia akan sentiasa berada di bawah rahmat Allah..
sentiasa aman makmur dan berada dalam lindungan Allah...amin...







11 comments:

DYatie said...

Best nya aty! Yt tak berpeluang begini dgn adik beradik sbb Yt kt smnjung. Dorg kt swak. Huuu. Balik pun sekejap2 je. Tak sempat nak lepak2 gini. Sobs.

DYatie said...

Best nya aty! Yt tak berpeluang begini dgn adik beradik sbb Yt kt smnjung. Dorg kt swak. Huuu. Balik pun sekejap2 je. Tak sempat nak lepak2 gini. Sobs.

aishah nin said...

Memang best bila sesekali dapat beriadah dengan family tersayang :)

Fai CeritaCinta said...

walaupun penat harung jem, tapi sesekali keluar dgn adik beradik macam ni memang best.. aduh, rindunyaaa nak hang out dgn adik2 fai...

Rai Ourkizuna said...

penuh aktiviti seharian.. anak2 kami pun takut air laut mula2 bawak aritu.. dah lama sikit baru ok.. mungkin sbb seriau kot.. diorang punya level mata kan rendah je..

Chekgu Azrine said...

Uitss..rindunya nak holiday kat PD..

MizzTina said...

siyes cntik giler wedding tu..


bgs qaleef saiko hemak anda sebegitu rupa..kakaka

Ann Ishak said...

pd memang jammed weekend ari tu, saya balik senawang pung rasa macam nak patah balik KeeL je :)

dalila said...

bestnya dapat berkumpul camni kan..

MamaDaniel said...

Bestnya.. lama dah x mandi laut.. pheww.. mana2 org citer jalan jem wiken lepas.. mcm nak raya.. hehe..

LYAfrina said...

Bestnya..smpai k malam..siap khemah lg
lma x jenguk pntai..last bln 4 aritu..tanam kaki lumpuh... ni dh sihat smula xpergi.. igt nk wak bbq..