Tuesday, September 30, 2014

jenuh mengingat nama apak mertua time nikah nanti




baru2 ni aku dapat anak buah baru..
lelaki..

nama die.. Mohammad Nur Fawwaz Izzul Haq Bin Asman Izal


nanges aku baca nama kemahen panjang...
hahaha...

sedap.. mempunyai maksud yang bermakna..

tapi kenapa panjang sangat...


aku dah terpikir2 nanti..

kat anak cucu..

biler die ada anak..

nama bapak dah 5 nama..

nanti2 dah beranak pinak..
tambahan lagi nama anak kat depan..
dah jadi berapa panjang pulak kan...uhuuuuu...

dah nama anak satu hal..

kalau anak lelaki..
mungkin ok lagi..

tapi kot kalau anak pompuan tu..

time nak di nikahkan..

bukan jer jenuh pengantin lelaki nak mengingat nama penuh bini..
dah satu hal pulak nak kene hapal nama penuh bapak pengantin..

pengsan.....


ni bukan kutuk tau...hahahaha...

cume heran ngan nama2 budak zaman sekarang..
kemahen panjang ko..

musim.....


banyak kali dah jumpa...
tak mampu aku nak hengat..
sedangkan nama pendek pon kekadang boleh lupa kan...agagaga..

tu ko gamaknya letak nama sampai 5-6 perkataan tu..
panggil nama penuh tak..

rugi tau nama dah panjang2 makne bagus2 tapi tak terpanggil...


huuuuuu...


anak buah aku..??

tak pasti die panggil apa nanti..
sebab tak jumpa pon lagi..
baru beranak...
just tau dari group wassap...

jangan ko panggil jojoi ker.. atau nama2 pelik udah lah..
abang aku tu pon bukan betul sangat tu..
sayang nama sedap2 di tukar2 jadi pelik2..

nama anak2 die yang lain pon panjang2 giler gak..
tapi selama ni aku tak pernah tau nama penuh anak2 buah aku tu..
tau panggil singkat2 jeww....

eerrrr.... 

sibuk ar ko aty ooii....
sokati ko lah kan nak bagi nama apa pon kat anak ko kan..
10 nama sekalipon tak de sapa nak larang..
anak ko...
asalkan mempunyai maksud nama yang baik dengan panggilan yang baik dah memadai..



Nur Fathaniah Tariyah Karimah Farwizah Zahabiyah Syahirah Binti Airol Anizam -SINAR HARIAN 3 OCT 2014

cuba bayangkan...jenuh anak tu nak belajar tulis nama sendiri kat buku sekolah...
belum lagi cikgu die.. huuuuu...
amik kire skali nama kat ic nanti..
kalau tak cukup..
tak pasal kene bawak sampai 2-3 ic..
eeaahh ada tau..kes tu..haaa..
aku baru jer baca ni....peeewwwww...



tapi tu lah..
bukan nak kondem ke hapa...
just my seposen..
aku rasa agak selfish bagi nama kat anak terlalu panjang..
hanya sebab kite mak pak suka kan satu2 nama tersebut..
dan 'tamak' nak letak semua pada seorang anak..
jadi lah macam tu..
impak nya.. anak tu sendiri yang akan membawak nama nya sendiri..
bukan orang tua nya..






satu masa nanti nama atuk nenek pada keturunan kite hebat2.....agagaga....



notatanganAty :: cube share nama paling panjang korang pernah tau...

19 comments:

Lynda Che Lah said...

haha..
jauh tu memikir Aty..tp make sense..
kalau lelaki anaknya semua..senanglah..tp Tok Kadi lah tergeliat lidah nak menyebutnya..
Nama paling panjang setakat ni yang tau dan dgr anak buah hubby Ivy Batrisya Humaira..erm..Abgnya Badrul Aiman Ezkandar..

Mummy Faeeq said...

hehehehe...dl kite penah ade kwn pmpuan..nama siti nur atikah shuhada nasuha tak slap..tah da lupe..kwn mse dajah 1 je...

lia said...

aigooo aigoooo x cukup 1 napas menyebutnyer...

LYAfrina said...

Kan... nama budak sekarang pnjang.. berpatah-patah. Klo nma simple ok lg. Klo nama y susah2 lg la..

Nurzakiah Hanum said...

kenangan kan

Allene said...

ini kena practise betul2 ni.. nak kahwin nnt, tok kadi nak nyebut pun susah... aku nikah kan engkau.... blaa..bla...

kot2 tok kadi yang kena ulang je...
=D

entry terkini...Kenapa Homeopathy yang menjadi pilihan???

nurul syuhadaini said...

a'ah,,,btol tu,,saya punya student nama yg plg pnajang sy jumpa..nur maizatul shahadatul akmal bt ibrahim..huhu,jenuh nak mengingat,

eima said...

aku dah penah up pasal ni kat blog hahaha mungkin zaman nanti nama anak plak satu perkataan je

Tina Othman said...

ahaha aty jauh beno pikirnya

Lily Asrari said...

huwaaa memang nanges nak hengat... nama my asben Mohd Fakhzan Asrari...tu pon nak kematu tangan tiap kali awal taon nk tulis kat buku teks & buku tulis....

CikNaa said...

takut semput pak mertua baca panjang bebenor..huhu

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

panjangnyer name bebudak kecik sekarang yer..kretip mak pak die..hehehe..

Chekgu Azrine said...

Lg 1 ssh tulis pnjg2 dlm register kt sek .uhuk

siti alfakhishah aman said...

nama saya je pon orang susah nak sebut kak.. siti alfakhishah bt aman.. tapi memang adik beradik saya yg pempuan memang pelik2.. nasib nama abah pendek.. :)

Kasut Kusut said...

skarang memang ramai orang nak nama nak diorang unik2 blake.. tp kang kt IC smpai penuh myKAD tu

Kasut Kusut said...

skarang memang ramai orang nak nama nak diorang unik2 blake.. tp kang kt IC smpai penuh myKAD tu

Fifi Nadhrah said...

name paling panjang.. senior sekolah saya.. 33 huruf.. dan die bawa 2 ic sebab tak muat nak tulis name atas 1 ic..

Balkidz Hunny said...

aku memang tak kenan langsung nama pesen panjang² ni. hahaha
lihatlah nama aku n anak² 1 perkataan sudehhh. hahahha
tapi sukati la kan memasing, kalau pompuan panjang² kang sian laki nak akad nikah. huhuhu

Fiza Rahman said...

Panjang nama bebudak skang. Baru jer baca pasal nama budak terpanjang kat malaysia. Kesian sgt kat budak tu. Rasa mcm selfish plak mak pak tu bagi nama anak panjang².