Tuesday, September 30, 2014

Tropika Minyak kelapa dara sebagai minyak rambut qaleef


sapa ikut perkembangan qaleef dari lahir..
tau lah rambut budak tu selapis sikit punye nipis...

aku ni siap risau2 lagi macam2 petua aku letak konon nya nak kasi lebat..
siap cukur botak licin sampai 3 kali..
konon nya lepas cukur tu subur lah jadi...

nan hado pon...

orang cakap yang konon rambut makpak lebat..
rambut anak kompem lebat..
langsung tak..huuuu..

kecik2 lah..
besar nanti aku tak tau pulak kan..

lama2 aku pasrah..
malas aku nak pikir..
banyak lagi bende penting aku nak amik tau...agagaga...

masuk setahun lebih..
baru ar nampak rambut die lebih sikit..
tu pon masih nipis..
tapi..ok lah dari sebelum tu..

rambut di bukan banyak..
tapi cepat panjang...

aku pulak..dah sebab kan sayang nak potong lagi..
sebab susah nau nak tengok rambut die banyak..
jadi selalu gi potong..bahagian belakang jer..
kasi pendek..kemas sikit..
bahagian depan aku tak kasi..

kalau laki aku nak gi bawak potong kat mamak..
sepoloh kali aku ingatkan laki aku jangan potong rambut depan...
senang aku nak pacak2 kan..
tak pon sikit tepi buat ala k pop giteeewwww...hahahaha...

dah biler rambut depan panjang..
kalau tak pakai minyak rambut..
selekeh gak lah..
serabai...
rambut budak kan halus..
kene tiup angin dah lintang pukang bersepah...

tu kene pakaikan minyak rambut..

rambut budak ni bukan sebarang boleh pakai minyak kan..
dulu aku pakai johnson2 tu..
yang memang minyak rambut khusus tu..

tapi ada satu masa tu..masa qaleef awal setahun umur die..
aku perasan biler pakai tu..
kepala qaleef macam berkuping..
macam ada kelumumur..
perasan biler lepas pakai minyak tu lah..
tah sejak biler tak ingat..
memula dari awal pakai ok jer..
lepas tu macam tak sesuai kat qaleef..
terus aku tak pakai dah..

lepas tu tak pakai dah lah..
tak kan aku nak pakai kan wax orang tua kat kepala budak kan..
tak sesuai..bahan chemical dalam tu..
tah apa effect nanti..tak nak aku..




jadi.. ada sekali tu..masal jalan2 kat mall..
kan ada kiosk2 kan biasa..
jual macam ubat2 jamu2 bagai tu..
haaa..aku pergi tanya kat situ..
ada tak minyak rambut sesuai tu budak pakai..
untuk melebatkan bagai..

aku bajet nak carik minyak zaiton popular masa aku kecik2 dulu..
bau kemahen ko....puufftt...
tapi berkesan...
tu carik minyak zaiton..
tapi nan hado orang jual lagi..
mungkin dah tukar nama ke hapa aku tak tau lah pulak..

lepas tu..akak tu cadangkan minyak tropika kelapa dara ni lah..
ada 2 bau..satu original,,
lagi satu lavender macam atas aku beli ni..

wangi...
masa memula pening gak lah aku bau..
tapi laki aku suka..
biler aku pakai kan..
bau die melekat kat aku..orang cakap wangi..
so memang wangi lah kan..
lelama aku pon biasa..
rasa segar...

ada sekali beli yang original..
haaa tu aku tak suka sangat..
sebab bau minyak kelapa sungguh lah..
pening aku di buat nya..agagaga...

so biler repeat beli..mesti carik yang ni...

aku beli atas tu botol plastik kecik..
harga biasa rm 20..
tapi biasa orang jual rm 17-18 dapat dah..
pernah skali aku beli kat expo rm 15...lamaaaa dah..

yang ni pon tahan lama...
selalu pakai waktu jalan jer..
dok umah jarang pakai..berminyak2 rimas aku nanti..huuuu...
tu tahan lama kot..

yang besar punya botol kaca..
harga rm 29 tak silap aku...[kot]
memang lagi berbaloi..
ritu sebelum raya beli yang kaca..
tak sampai sehari anak aku pecah kan....gggrrrr....
tu tak nak dah aku beli botol kaca...

lama dah aku pakai ni...
dari qaleef setahun lebih kurang..
memang serasi sangat..
memang elok tuk qaleef...
tu aku pacak2 rambut dak tu pakai minyak ni lah...haaaaa....

lagi satu aku perasan..
rambut qaleef nampak lebih lebat sikit dari sebelum..
kire membantu gak..alhamdulillah..

lagi satu aku suka minyak ni sebab..
bukan jer kat rambut..
selalu aku boleh sapu kat kulit badan gak..
selalu aku urut2 qaleef pakai minyak ni..
urutan bagi selesa badan..
rasa macam memang bagus lah..
aku rasa lah...
sebab biasa pakai kat qaleef..
lagi2 kalau orang kate demam urat bagai tu..
aku tak tau..tapi aku selalu buat urutan kat qaleef..
saja2 nak manja2 kan die..
die suka..tidor pon lena nanti..

ni aku share jer kat korang tau..
sebab aku rasa minyak ni agak bagus tuk budak
kot ko pon boleh cuba sama...




gambar sekadar hiasan








10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan banyak kebaikan minyak nie

LYAfrina said...

Asya pom rambut nipis. Bila potobg pndek bru nmpk cam byk rmbut. Klo dia brambut pnjang mmg nmpk sgt nipisnya.. mcm2 jgk pkai.. minyak baby oil.. mingak olive oil la.. x jd pom.. nanti try cari jugak la brand ni..

Minyak rmbut y zaman kecik tu botol kaca kaler ijau kan.. bauuu mmg nyekitt sungguh.. tp sgt bkesan.. nama dia minyak rambut jamilah kan? Ke zam2 oil tu?

Iryns Ahmad said...

sy pun suka bubuh tropika vco untuk rambut anak2 sy..tp lau duduk umah bubuh sikit je...rimas lak tgk lau berminyak2 bagai..hehe

eima said...

tp mmg nampak lebat sikit dr waktu die baby dulu kan ....
bgs jg guna yg asli cam ... cam anak2 aku guna johnson2 tu je ..

MamaAliya said...

Sampai senget2 mulut qaleef makan aiskrim.kita pun pakaikan anak2 dgn vco kat rambut.kalau kene ruam kat montot baby pun sapu vco.bole hilang.

MizzTina said...

kak, rmbut anak sy pun jenis panjang tp nipissss sgt, serupa dgn qaleef.. minyak kelapa dara yg asli mmg xsedap bau dia.. xtahan uittt.. skang just sapu minyak johnson n ngah berangan nk tukar minyak tropika ni gak.. xterbeli lg..hahaha

amynur said...

Minyak kelapa dara produk ni mmg bagus. Tapi yang atie tunjuk ni tak pnh pakai lg. Selalu sy try yg baby herbal tu. Botol kecik warna kuning tu tuk elak selsema dgn kembung perut.

hanizan zamhuri said...

pakai minyak ni dr anak pertama sbb kena eczima...serasi dgn anak. smpai la anak kedua ni masih pakai juga.. jadikan mnyak rambut juga..wangi je kan

Fifi Nadhrah said...

ulwan.. mase 5 bulan kot potong rambut.. lebat sangat.. cepat peluh jadinye.. kesian..

pya pysha said...

saya pun guna best jer