Saturday, September 06, 2014

menu plan bulan sembilan..



hari ni hari yang indah...[la sangat]
uhuukkss..

indah lah..sebab hari ni.. aku dok umah lepak2 jer..

eerrr..selama ni pon memang aku dok umah jer..

tapi hari ni lebih rileks..
lepas seminggu dua ni aku sibuk ya hampun...

laki takde...tenang..?? hahaha.... pagi2 tak berapa nak pagi bangun buat sarapan..
masak sekali tuk makan tengahari..
bagi anak makan..
lepas tu..lepak tengok cars movie sampai 2 kali...
anak tak lebih.. mak nya yang lebih..
sambil lipat kain..
setel keje umah..
lepas tu tidur sekejap biler qaleef pon tido..

bangun2...lapar..
buat air cekelat cicah roti planta..
buat cengkodok ikan bilis tuk anak..
siap kejutkan die tak kasi tido lama sangat -kang malam susah tido-
pastu lepak2 lagi tengok tivi..
sambil2 mengemas almari baju aku..

tenang jer rasa hari ni..
walaupon ada lah sakit hati...
tapi malas aku nak layan..
buat tak wujud jer sudah...

tak gi mana2...
dan tak plan nak gi mana2.. sebab hari ni..sabtu minggu pertama..
pejabat pos tutup..
jadi.. aku tak yah lah pikir2 nak buat penghantaran barang kan..
[untuk orang yang buat payment semalam]

msg2..email2..wassup.. 
aku akan reply slow2..
hari ni pon kurang pegang tipon..
ni malam2 baru on lappy..
dan singgah baca blog orang..

orang tanya aku..
masa 3 hari aku kat spital jaga-teman orang sakit..
qaleef ngan sapa..
qaleef buat apa..

aku bawak qaleef sendiri..
dan qaleef sangat2 behave ok..
sepanjang2 hari kat ward tu..
die tak de buat perangai hapa pon..
aku sendiri tak sangka qaleef baik sangat kat spital 3 hari semalam..
tak lari2..
tak bising..
tak meragam...
die buat hal die jer..
aku bagi kertas..buku..pen..die kate nak 'tuwis' [baca :: tulis]
takde pon nak main pintu ker..
nak usik barang2 kat ward tu..
nak keluar dari ward ker..
tak de langsung...tak macam sebelum ni...
walaupon macam heran..tapi lega mak nyer ni ha...
tu lama aku dapat duk meneman nguruskan orang sakit kat spital tu..
sebab die sangat2 ok..
sangat2 sampai orang lain tengok..makan puji jer lah anak aku tu haritu..

mungkin sebab qaleef dah besar kot..
alhamdulillah..senang nak handle die masa kat spital...
nak kate handle apa pon..tak gak..
die buat hal die jer..kerje 'sekolah' die..
tak de pon aku bawak menan ker hapa..
aku risau gak..
tapi..lega biler tengok die macam tu..
berjaya mengawal diri sendiri...agagaga..syabas beta..syabas....

aku tak banyak pilihan..
aku tak suka tinggalkan qaleef...
dalam masa yang sama.. aku jugak penuh ngan aktiviti seharian...
aku dah biasa uruskan qaleef..
jadi tak de masalah pon nak hangkut die gi mana2..
aku tak de tempat nak tinggal anak..
dan aku tak sampai hati nak tinggalkan anak aku kat sapa2...
selama2 ni...dalam sesetengah masa...
aku malas nak tunggu2 laki aku..
hari2 kerje biasa.. aku pon banyak kerje nak buat..
nak gi mana2.. nak shoping ker..nak berjalan ker..
nak saja2 makan luar kalau aku malas masak ker..
nak pergi mana2 aku suka...-dalam pengetahuan fared-
aku pergi jer..tak yah tunggu orang..*laki aku pasrah
hangkut jer anak aku tu...tak pernah menjadi halangan..
walaupon kekadang penat sikit ngan qaleef..
-qaleef budak yang sangat aktif..kekadang boleh bertukar menjadi hyper-
laki aku pon kekadang hilang sabar bile handle anak..
tapi aku masih boleh ilek2..-dan anak berada dalam kawalan-
sebab macam aku cakap tu..
aku dah biasa..dah tau macamane...dan boleh agak apa akan berlaku..
dan tau macamane nak menangani nya..
[belajar mengawal kesabaran diri terlebih dahulu]
bak kire nya alah bisa tegal biasa..
emak kan... semua mak akan jadi hebat biler kate soal anak ni....hahahaha....


drive sendiri...jalan jauh sekalipon...
qaleef pon dah ok...
walaupon die bukan lah duduk diam semata dalam kereta tu..
tapi aku ok..dan die pon ok..so semua jadi ok...
dah terbiasa...ngan aktiviti2 mak nya..
kekadang.. keluar pon untuk aktiviti2 die gak..
tengok die mula tunjuk perangai..
dah..jom kite jalan2...cari bende nak di buat...
jarang dan hampir pada tak pernah..
hari2 aku tanpa qaleef...
setiap detik waktu aku penuh ngan qaleef...hahaha...
ayat hape kah ini....
kalau die takde... walaupon kebiasaan mungkin kite akan tenang..
tapi... aku lebih tenang kalau anak depan mata berbanding takde...
tak kisah lah kalau anak tu penuh ngan 1001 perangai die buat sekali pon..

ada lah sekali hari khamis kot..
abang aku amik die bawak balik -masa aku masih kat spital-
sebab kesian kat die boring..
so...biler qaleef nak ikut abang aku..aku bagi jer..
aku biasa bagi ngan orang2 yang aku percaya [instinct mak2]
tapi baru berapa jam..
aku dah rindu sangat kat qaleef..
aku tak risau abang aku jaga..
tapi tah la..hati aku teringat2 jer..
dan nak amik die cepat2...
rindu sangat pulak..hover...hahaha..
tapi memang macam tu lah aku..
dalam kate rasa macam 'lapang' biler anak tak ada..
tapi dalam masa yang sama..aku tak biasa qaleef tak ada ngan aku..
dan aku tak suka qaleef tak de depan mata..
macam tak 'betah'..
biar lah penat..biar lah letih melayan..
tapi.. biar kan lah die depan mata aku...jangan lepas dari pandangan mata..
giteeewww....kemahen mak2 sekarang sangat ni kan..
mungkin sebab... aku sendiri memang tak pernah pisah ngan die...lama2..
tak pernah....
tak pernah satu malam pon tanpa qaleef...
dan tak pernah satu hari tanpa qaleef...
jadi.. biler sekejap die tak de..
aku rasa macam aku ada tertinggal sesuatu...huuuu..
macam masa kat spital tu..
aku datang ngan die dan handbang...
biler balik keluar dari spital..aku melenggang..
sebab masa tu die dah kat umah abang aku..
sepuluh kali aku pikir2 dok pikir..macam ada bende aku cicirkan..
sebab..rasa 'lapang'... aku melenggang kangkung...
kalau tak ko tau lah..
ngan handbag tu satu hal la..
ngan memimpin die [atau stroller]
ngan botol air die..mengejar die lagi satu hal..
ni biler lenggang kangkung.. tu rasa ade kekurangan..
yang aku rindu kan...agagagaga....

qaleef bukan budak yang manja secara mata kasar -kat mata orang-
tapi bagi aku...die sangat2 lah manja..
ngan aku...
manja teramat..
tapi orang lain pandang qaleef budak yang pandai bawak diri..
buat hal sendiri..
senang nak di uruskan..
memang aku tak nafikan lah..
tapi...tu lah..manja die.. aku jer tau dan rasa...
yang selalu aku rindukan..
tu biler die takde kejap jer pon..
aku pulak yang tak tentu arah...
die ilek2 jer...puuffttt....

dalam bulan ni aku plan nak daftar die pre-school..
atau playgroup..
tengok mana yang ok...
ngah carik lagi ni..
jiran ada cadangkan satu tempat..
tapi aku tak pergi lagi..
ikut kan plan nak masukkan bulan ni jugak..
tapi ni pon dah 6 haribulan...sigh...
kesian qaleef...

qaleef pandai berkawan..
die pandai berkongsi..
walaupon die selama ni sorang2..main sendiri2..
tapi aku bersyukur perkembangan die hebat..
walaupon banyak masa die hanya dengan aku dan kat rumah...

die pandai bersosial..
die nak dan tak kisah berkogsi...
cume biler tengok die sorang2 ni..
aku nak die berkawan..sebab die memang suka sangat berkawan..
kalau ada kawan..die akan lebih teruja..
bagus tuk perkembangan die..
jadi.. aku akan bagi apa yang die perlukan..
asalkan mendatangkan kebaikan...

insyaa Allah.. tengah bulan biasa aku lapang sikit..
boleh aku uruskan..

ambooih ko puji anak ko..
aku mak...aku ada hak nak puji anak sendiri..
melalui pandangan seorang mak..
mengikut perkembangan die...
lagi pon..biau lah... anak aku..kat blog aku...ngehngehngeh...

alaa...kasi belanja puji anak sekali kala keeeennn...
yang ko nak terasa hati sangat kenapa pulak....ngeeee....


okeh..tu je..
ada lagi beberapa plan tuk september ni..
tapi masih dalam perancangan..
yang utama hanya 2-3 bende ni..
lebih pada bisnes dan jugak nak daftarkan pre-school qaleef...
semoge dipermudahkan...


ok lah.. ada masa lapang sikit ni..
nak buat filling..
semak dah meja kerja aku ni..



notatanganAty :: anak sorang.. dan aku sedang menikmatinya..[kehidupan sekarang].. nanti2 anak bertambah [insyaa Allah] tak pasti pulak keadaan nya masih sama atau berubah...





12 comments:

Mila Hilas said...

bgs nye qaleef.. urusan awk dimudahkn :)

eamy milea said...

dah besar qaleef die pun blh faham n tlg mak dia...behave .. :)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Alhamdulillah...moga terus ditakdirkan yang baik2 aje utk akak&family...moga dipermudahkan urusan sentiasa. Dah besar dah qaleef. Mula2 bc blog ni, akk tgh pregnantkan dia..hehe... Baya2 mcm ni bagusla hntr dia g preschool. Sy pun tgh duk ushar preschool/playgrup jgk utk imtinan. Waktu dia baya2 qaleef dulu penah hantar pegi preschool. Tp sesuatu terjadi. Lama dia trauma, sampai sekarang baru dia mintak pegi school balik. Huhu...hrp kali ni dpt tempat yg elok utk dia...tersedih plk rasa...haishhh....

Chekgu Azrine said...

Tu akk suka msk blog aty..happy je akk baca.semoga trs sukses ye sis

MisZ FyZa said...

Bdk2 baya gini mmg suke berkawan..nayli kalu g memane,pantang nmpk kwn..terus berlari ..nk kwn ngan org besar tau..die xnk kwn ngan dak kecik.hihi..anta g playgroup pn bgs..b4 ni mmg nayli salu g..tp skang evry weekend da xdan nk hntr..

Raisa 1311 said...

salam aty,
seronok baca blog aty walaupon tak ada attach ngan pic kdg2...kih3..
pepe pon thumbs tuk aty coz dh pndi handle ngan kerenah Qaleef...lebih2 lgi bab drive sorang2...
sy lau drive tak leh bising2..nie dh baby kena ler biasakan diri...

Raisa 1311 said...

salam...seronok baca blog aty walaupon kdg2 tak der attach ngan pic..hi3..
sy thumbs up pd aty bab drive ngan qaleef coz sy lau drive tak leh bising2 so nie dh der adawiyah kena ler biasakan diri....mudah2an

nurulhuda said...

same ngan nurul... kalu anak depan mata kadang geram ngan peel dia, asyik marah ler apa ler, bila anak duk taska, maknya nii pi kerja, kemain tgk gmbar anak kat screen destop, rindu... depan mata gaduh, belakang rindu... huhuhu.....

LYAfrina said...

ALHAMDULILLAH..qaleef sgt behave,,sng mcm tu...

ye la..apa2 pon ank kita y terbaik..klo bkn kita, sape lg nk puji ank sendriri kan?

sentiasalah berbangga dgn ank kita..
teringin jd surirumah jugak

Fara said...

Baca tajuk aty ye ye sy ingtkan menu plan tu menu plan untuk makanan bulan 9. Ingtkan aty buat siap2 menu nak masak untuk sebulan, ye la kan mak mak punya agenda...hehehe.

anyway harap semua plan aty di permudahkan dan peluk cium unt qaleef yg baik :)

lieyalatif said...

qaleef good boy...tau tu mama die nak jaga org sakit....urusan aty dipermudahkan...

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Bagusnya qaleef. Memahami situasi ibu dia ☺