Tuesday, September 09, 2014

RumahkuSekolahku :: aktiviti memancing -part 1-




dah lama tak cerite aktivi2 homeshcooling dak qaleef..
dah berpuluh2 aktiviti di buat sejak sekian lama..
satu pon aku tak share..
kalau ada pon sesekali aku share kat insta aku...
kalau teringat..huuuu....

kali ni nak share aktiviti memancing qaleef...
buat partly sebab banyak nau gambar..
so aku buat sikit2..
aktiviti ni aku dah buat lama dah..
dah banyak kali dah pon ulang2..
tapi baru ni sempat nak cerite kat sini...

aktivi memancing qaleef ni..
bukan sekadar memancing..
tapi dari aktiviti DIY dan mewarna..
aktiviti yang menyeronok kan tuk qaleef...

aku cerite dari awal lah..
dari aktiviti DIY sendiri ikan2 tuk qaleef pancing nanti..
ni aktiviti makpak nya..
sebab..mak pak nya yang lukis dan potong kan...ngeee...




-abaikan bentuk mulut ikan bak angelina jolie itu-

lukis perbagai bentuk ikan atas kabus polystyrene nipis
sekeping besar ni rm 1.20 tak silap..boleh buat banyak...
aku pakai foam ni sebab..biler memancing nanti.. ikan2 ni akan terapung..
dan lagi..lebih ringan.. 
lagipon..boleh pakai ulang2 banyak kali selagi tak patah...


senang jugak nak potong sekor2..


tambah ikan sardin 


sotong dan crab ni fared yang lukis..teror kaaaaannn...huuuu....[bini kagum]


jadi..siap lukis dan potong ikan sekor2...





next..

buat aktivi kegemaran qaleef


mewarna pakai water color


budak eksaited sebab boleh lenjan main water kaler
saj tak pakai kan baju..sebab nanti tak ly hilang kalau kene baju..sayang jer baju comot2 jadi..
lepas main..boleh terus mandi jer...



nampak tak khusyuk nya budak ni biler buat bende2 macam ni..
memang die suka sangat ni..
buat dan kaler ikut kreatif sendiri




ikan dan siap goreng..?? 
ikan kaler hijau..??!!!!

huhuhu...sadis mak ko..






biru pon boleeeeyyy....


jadi..macam tu lah aktiviti qaleef sampai semua ikan habes di warna...
ikut sokati die lah nak letak kaler apa pon...

lepas tu kasi kering..
dan DIY untuk kasi boleh dipancing pulak..
tu nanti aku cerite lagi...
part 2 hokeh..
aktiviti simple jer..
isi masa lapang qaleef..main sambil belajar..
kasi die seronok..
dan kasi sel2 otak berhubung cepat sikit...






macam ni lah keadaan meja aktiviti qaleef..
memang teruk... pernah lagi teruk dari ni pon..
tapi meja ni boleh di bersihkan..
aku pakai wet tissue jer selalu..
senang nak lap..takde masalah..
tapi biasa aku biarkan jer macam ni..
sebab penat2 lap..esok kotor balik cegini...ngeeee..
biarkan kotor takper.. tak lah aku beli tak bawak manapaat keeennn....giteeeewww...


tak mo janji akan cerite aktiviti2 qaleef yang lain..
tapi kalau lah ada kesempatan..
suka nak share ngan korang semua..
aktiviti2 mudah macam ni..
korang mak2 pon boleh buat sama2 ngan anak kat umah..
seronok tau...



notatanganAty :: hari ni masih tak buat sebarang aktiviti... sebab maknya rasa macam nak demam..





14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

suka bebudak kan

Yana Ujang said...

rajin oii...kreatip lak tu lukis ikan segala..aku reti lukis bear je..tu pn yg ada lagu ♪♫ bulat kecik bulat kecik, bulat lah besar..syg mama syg papa..syg semuaa.. ♪♫♪ tuuuu je lah aku gheti...bahahaha!

eima said...

rajinnye ko ... aku tak mampu wei ... nk ajak main masak2 time aku masak pun kadang tu hangin kus2 tetiba dtg ... huhuhuhu

Dayang Syazwani said...

bagus bagi budak buat bnda gini, sbb skrg ni mostly main smartfon, tab...
gini bagus...

Nadya Zahid said...

creativenye la hai atty..bgs btol!

Mila Hilas said...

kne gigih dan tabah la nk buat xtvt cm ni...teringin jugak..tgu taun dpn..InsyaAllah..dh 2tahun lbh ok lah kn.

Fiza Rahman said...

Bestnya. Cantik sotong ngan ketam tu ☺

Nurzaliza Mohd Ali said...

Bila buat aktiviti macam ni memang budak2 suka.. Ralit ja buat..

Mummy Faeeq said...

bestnye qalif..
teringat zmn tadika dolu2..

✿ Atin ✿ said...

bagus aktiviti mcm ni utk bdk2. at least dia ada basic bila masuk sek nnt..

Masya said...

bdk² mmg suka aktiviti mcm ni ... seronokkan buat macam ni... cantiklah gambar sotong tu pandai fareed lukis... ade ikan warna biru tu x menahan hihihihi

LYAfrina said...

good..lya suka buat xtvt mcm ni..
dulu msa asya umur 2-3 thn..lya byk buat xtvt mcm ni..

LYAfrina said...

good..lya suka buat xtvt mcm ni..
dulu msa asya umur 2-3 thn..lya byk buat xtvt mcm ni..

atie lazis said...

Wahh..idea yang menarik, boleh tiru ni..hehe..dah lama tak buat aktiviti kesenian dengan anak-anak.

Salam perkenalan, saya pun ati gak. Saya follow yer. :)