Thursday, October 02, 2014

aktiviti :: ajar anak untuk 'memberi'



aku tekad nak habes kan cerita kat rabbit fun park ritu tu..
sebab selalu cerite aku tak pernah habes..
dan kebanyak kan cerite..
tak pernah ber cerite pon... huuuuu...
sadis...
dah tu.. lama2 malas terus aku nak cerite...
sebab cerite2 baru dah bersusun..giteeww ko aty..
macam besh sangat jer cerite2 ko tu...agagagaga...


nih..
nak sambung entry kat broga hills tuh..
sementara masih tak berkulat...ngeee...
next week nak gi bercuti..
mesti banyak lagi cerite nak cerite kan...lalalala..

macam orang kisah....

ok sambung..

kan ritu aku cakap..
kat rabbit fun park ritu bukan jer ada menatang arnab jer..
tapi ada gak lah menatang lain..
menatang2 kampung tu macam kambing kerbau lembu..
keldai...
menatang bandar pon ada gak.. macam rusa...hahaha
bandar la sangat..hahahaha...
pepandai jer lah ko ni aty..huuuu...

tempat tak besar mana..
tapi ok lah boleh kasi qaleef aktiviti..
bagi sendiri binatang makan...
die kan sukaaaaa.....

aku pernah baca kat satu buku parenting ni..[tak jumpe buku nya]
salah satu nak mengajar anak tabiat akhlak yang baik adalah dengan mengajar anak memberi..
kite ajar die macamane cara untuk memberi..
pada orang..memberi sedekah contoh nya..
berkongsi barang mainan..
dan jugak memberi makan pada haiwan..
selain dari pahala..
dapat memupuk rasa kasih dalam diri anak..
serta buang sipat kedekut dan sombong tu..
insyaa Allah.. mudah-mudahan..

haaaa... jadi.. pupuk sifat anak dengan memberi sejak dari kecik..
dan paling penting..
kite sendiri kene mulakan serta tunjuk contoh yang baik pada anak..

tu pasal aku suka pergi tempat macam ni..
bawak qaleef..
sebab aku nak qaleef belajar lebih memberi kepada binatang2 yang ada..
memupuk rasa sayang pada binatang..
dan secara tak langsung sesama manusia...insyaa Allah...









cara qaleef panggil binatang dalam kandang tu..
main tepuk2 tangan..
abah ko lah ni ngajar macam tu...huuuuu...
sudah nya.. segala burung segala binatang lain die jumpa die buat care gini..puuffttt...










ni kambing otai ni..tua betul...



nak kate qaleef ni berani sangat 
tak gak lah...
yang kecik2 macam arnab tu ok lagi..
tapi kalau besar macam ni..die macam seram2 gak lah nak kasi..
takut2 berani..
tapi.. dekat2 ok lagi..
tapi biler soh pegang tu..
tengok muka menatang tu dulu..hahahaha..
kalau muka samseng semacam..
memang die tengok jer lah....

walaupon aku sendiri takut..
tapi aku tak pernah takut kan qaleef..
sebab aku tak nak semaikan rasa tak suka die pada binatang..
orang pengasih pada binatang ni insyaa Allah orang nya lembut hati..
aku nak qaleef lembut hati..
rasa kasih pada semua makhluk...

kalau die tak suka sekali pon pada binatang tu..
takut atau apa..
aku tak nak die menyakiti binatang tu..
walaupon hanya semut..

marah betul aku kalau die dengan sengaja pijak semut tau..
aku mesti akan cakap..
kesian semut tu....sakit die qaleef pijak..hahaha..
saiko anak..
just elak kan jer diri tu kalau ternampak semut
sebab takut pulak semut tu gigit anak aku kan..

pernah tau qaleef mintak duit yang aku pegang...
aku ingat sebab nak bayar [masa tu kat kedai makan]
die selalu sibuk nak bayar lepas makan atau beli apa2 kat kedai..
sekali duit tu die nak kasi kucing ngan baring golek2 kat tepi tu..
qaleef cakap.. "nah nah.... yi air.." [baca :: beli air]

aku waktu tu....


siyes..tergelak...

kucing tu pon blur2 pandang qaleef... hahaha...

dalam masa yang sama..
proud of qaleef..
tak pasti macamane die boleh pikir nak kasi kucing tu duit..
soh beli sendiri...huhuhuhu....

tu belum lagi cerite qaleef selamber bagi ayam aku seketul kat kedai makan..
aku toleh2 ayam dalam pinggan aku dah tak de..
tengok qaleef ngan bagi makan kucing..
adddooyy anak...
tak per lah.. mama niat sedekah untuk awak..
tak marah pon...
cume lepas ni kalau die dah lebih paham..
kene bagi tau die cara yang betul..


ni bukan puji anak...
tapi apa aku tekan kan kat sini..
akhlak anak..
kite yang kene bentuk dan didik die..
tunjuk kan pada die..
ajar dan bagi galakkan..
supaya die lebih mempunyai sifat memberi..
tak kisah pada binatang..apetah lagi sesama manusia..
pupuk semangat kasih sayang..
tu kan sifat rasul kita...
insyaa Allah.. dari situ akan beri lebih lagi sikap2 yang baik dalam diri die..
mudah-mudahan..

contoh nya.. biler jalan mana2..
nampak orang minta sedekah [contoh kat pasar]
bagi anak tu duit..dan dorong die ke orang tersebut untuk bagi duit tersebut..
kerap kan buat perkara yang sama..
cakap kat die pelahan kat telinga..
"kesian makcik tu...bagi die duit ni..nak beli makan"
*tu lah kot anak aku boleh bagi kuceng tepi tu duit tu..uhuukk uhukkss..

atau jangan kedekut barang mainan..
kalau ada orang datang umah..anak2 mintak menan qaleef..
aku soh jer qaleef kasi..
atau gantikan dengan sesuatu yang lain...

aku tak kisah...
bukan sebab menan qaleef banyak..
tapi aku yakin..ada rezki nanti bolh di gantikan dengan yang lain..[insyaa Allah]
alaaa..kalau terkurang satu-2 barang..tak luak pon..
jadi jangan risau pasal hal tu...




-surah albaqarah-


apa aku share ni..
jangan di anggap menunjuk..demi Allah..tak..
anggap aku sedang berkongsi pengetahuan aku yang sikit ni..
dari apa aku belajar [kat ceramah2/usrah atau melalui pembacaan]
kalau contoh yang baik..
membetuk sahsiah anak ke arah kebaikan..
apa salah nya kite buat kan..
kite kekadang amik remeh ngan perkara2 macam ni..
tak perasan mungkin..
macam aku jugak..kekadang tak tau akan perkara2 penting macam ni..
tapi biler ada orang baik hati mengingatkan dan berkongsi bende2 macam ni..
aku bersyukur dan berterima kasih sangat2..
sebab bagi aku ilmu pengetahuan yang sanagt berguna..
sekaligus boleh amalkan pada anak2..
jadi aku share sama2 ngan korang semua jugak..
sebagai contoh amalah yang elok..
bukan jer kat anak..kat kite jugak tau...haaaa...
kite dulu kene tunjuk kan..
baru menurun kat anak..giteeewwww....





lepas2 bagi makan menatang.. main dan pegang macam2..
ada tempat basuh tangan di sediakan kat situ..





surah al-baqarah



notatanganAty :: lebih banyak kite memberi..insyaa Allah lebih banyak kite akan terima..


9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi

DYatie said...

Thank yoi aty atas perkongsian ni. Terkesan di hati ku. InsyaAllah sama2 kita bentuk peribadi anak.

Chekgu Azrine said...

ni kalau akk bawak aish ni sure best nih
zoo pun tak sempat lagi nak bawak..huhuhu

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam aty,
comei ja qaleef ckp bagi air tu, he3
bepeluh2 dia pulun bagi mkn kan3

lieyalatif said...

pendekatan yg bagus aty...anak2 ni ibarat kain putih...kalo betul corakkan kite maka menjadi laa ia.....

nayfatimah rasyid said...

jenjalan kat sini ;)

mommycha a.k.a kak jenab said...

bestnye bawak anak camni.
besar dah qaleef tu bang-abang sgt dia ti :)

Elya Roza said...

insyaAllah bnyk memberi..bnyk yg kiter dapat nnt...aminn

Kasut Kusut said...

NAMA AWK NAIK KAT ENTRI NI

http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/10/segmen-berani-janji-etiqa-supporters.html