Wednesday, December 17, 2014

Aktiviti anak :: main pasir di rumah dengan KINETIC SAND.. PERLU CUBA..!!



umah aku ni jauh dari pantai..
bukan setakat jauh..
tapi jauh gilr kot.. 
jangan kan kata pantai laut..
pantai dalam tu pon jauh gak..

ok..tak kelakau...fineeeee...

qaleef nih.. tak suka main air laut..
tak suka laut..
tapi sukaaaaa la sangat pada pasir pantai tu..
bebudak kan.. biasa lah tu..
di kirai2 nya..
pastu melekat2 satu badan muka kepala..puffttt...

dah tu.. sebab kan jauh..
jarang lah anak aku tu dapat merasa nak main semua tu kan...
abah sado pulak..tak suka pantai.. panas kate nya... okeeeeyyyy... fineeeeeeeeeee...........
jadi jarang lah dapat pergi tempat2 cegitu..

kesian kat anak...

taman umah aku ni bukan macam taman kat negara omputeh tu..uhuukkss..
yer lah.. kalau taman omputeh..
ada tempat khas untuk bebudak main pasir.. bukan sebarangan pasir..
tapi pasir yang elok..
yang sesuai...

tu sebenarnya..kite ni tak berapa nak perasan..
bebudak elok di dedahkan ngan benda2 macam tu..
omputeh tu semua die kasi..
kite orang melayu ni takut sangat anak tu kotor..
sedangkan bende2 ni lah yang buat otak die bekembang.. mengeksplore dengan sentuhan..
meransang minda...
jadi.. takde semua tu kat malaysia ni.. [maksud nya taman yang macam kat negara omputeh tu]
kalau ko nak.. bawak la anak ko main pantai..

tapi disebab kan.. aku susah nak jumpe pasir pantai tu..
atau pasir yang sesuai..
jadi.. solution nyer.. aku belikan qaleef KINETIC SAND..
dah lama dah tau akan kebaikan nya..
tapi baru2 ni jer jumpa dan dapat beli...





sekotak kecik ni..1 KG
cukup lah tuk qaleef..


pasir ni campuran 98% pasir & 2% polimer organik
die macam pasir..tapi lain sikit tekstur nya..
macam melekit..tapi tak basah..
senang melekat..buat bentuk..
tapi tak perlu guna air..
kalau pasir pantai tu kene tambah air kan tuk bentuk kan sesuatu..
tapi kinetic sand ni tak perlu..
tapi tak jugak kering melekat2 macam pasir pantai sebenar tu..
sebab setahu aku.. kinetic sand ni mempunyai MAGNETIC khas yang membolehkan die melekat sesama sendiri
haaaaa... menarik kan...



biler bersih kan [setakat sapu2 hilangkan pasir]
tak cuci ngan air pon..
die tak melekat kat tangan kite..
kire senang nak dibersihkan berbanding pasir pantai tuuuuu....
cuma rasa melekit sikit lah...
macam tanah liat tu.. tapi ni lagi kurang lekitan nya..
haaaa..paham tak...heheh...




seronok nya qaleef merasa main pasir kerap sikit sekarang..
dalam rumah bile2 masa pulak tu...



senang sangat nak di bentuk buat dough bentuk2 
macam tanah liat tuuuuuuuuuu....
tapi..tak ley nak angkat2 lah.. nama lagi pasir kan...


tengok..pasir tak melekar2 kat bekas dough tu jugak kan..

bagi aku.. kinetic sand ni lebih mudah di handle berbanding pasir biasa tu.. heheh..





ambooiihh.. mak ko kuar kejap.. 
qaleef siap buat tapak pembinaan...


qaleef kalau start main ni..
memang berjam2 lah die main..
aku lapik kan ngan suratkabar.. senang nak kemas..
yang terkeluar2 tu.. aku kumpul2 balik masuk semula dalam bekas...
tak de lah habes cegitu jer kan pasir nya...


aku suka giler kot aktiviti ni.. hahaha.. mak ko yang suka..
qaleef tu toksah ko cerite lah..
memang bende2 ni pebereret die lah ni..
aku rasa.. jangan kan kate qaleef..
mana2 budak pon suka main pasir..
tak dapat kasi pasir pantai..
kite kasi die pasir kinetic ni..
senang nak di uruskan...
tak yah campur2 air pon...
die melekat dah...tapi tak basah.. haaa..unik kan....







KINETIC SAND

KEISTIMEWAAN DAN CIRI2 NYA

di reka untuk meningkat kan kemahiran motor halus dan sesnsori kanak2 melalui sentuhan tangan
elok untuk menggalakkan kretiviti dan kemahiran anak - melatih perkembangan otak-

- sentiasa basah dan tidak akan kering
-bebas dari bahan yang bersifat allergen[bebas habuk] dan gluten 
-tidak melekat secare keterlaluan kat tangan biler bermain
-KINETIC SAND mempunyai MAGNETIC yang hanya melekat sesama sendiri
-tak perlu campur air langsung
-boleh main di mana2 sahaja termasuk dalam rumah 


secare peribadi.. aku rasa kinetic sand ni bagus tuk perkembangan bebudak..
bermain sambil belajar..
biler anak gembira otak akan berkembang berganda tau..
anak akan lebih cerdik insyaa Allah
berseronok dengan bende2 yang mungkin ada orang rasa kotor
kalau pasir sebenar tu pon aku rasa satu galakkan yang baik tuk anak
untuk sentuhan... perkembangan otak.. pemikiran die..
daya kretiviti.. tumpuan.. dan keseronokan..

aku memang galakkan sangat2 korang tuk cube permainan ni kat anak korang..
tapi make sure untuk anak2 yang ko tau tak akan maskan atau masukkan dalam mulut tau..
untuk baby2 tu.. belum lagi..
tapi untuk umur2 macam qaleef..start setahun lebih keatas..
dah boleh bagi pendedahan awal dah..
yang penting kene pantau atau bermain bersama..








[sumber google]





KINETIC SAND SAHAJA [1 Kg-sekotak] 

RM 65 PER BOX
[POSTAGE RM 13 PER BOX SEMENANJUNG] 








WHATS UP /SMS :: 019-2085089
EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com







4 comments:

Mar Mansor said...

seronok pulak..

Lynn Hamzah said...

tak ler mahal sangat...bagus nie untuk kanak-kanak yang baru nak membesar...

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Setuju...mmg worth buying..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty, wahh bestnya. nanti boleh cakap kat abang pasal pasir ni. hihiii