Tuesday, December 16, 2014

tabiat pemakanan anak :: time nak tido tu la..time tu gak qaleef mintak nasi..







-gambar sekadar hiasan-



qaleef dah 2 tahun 8 bulan [lebih kurang]

tabiat makan dia dalam 2 tahun pertama ni..
agak merunsing kan aku..

anak aku ni tabiat makan die dari sejak boleh makan baby2 dulu..
sampai lah 2 tahun..memang pelik sikit..
qaleef ni aku boleh cakap bukan lah jenis pemakan..
atau senang cakap.. die tak suka makan..!!
kekadang rasa frust sangat tau..

ada lah bende2 yang die suka makan..
tapi tetap tak ley buat kerap2 sangat..
misal nya macam die suka makanan western..
macaroni ker.. pasta2 tu... cabonara... yang cheezy2 tu..
memang die suka..
omputeh sangat tekak nya tu..
tapi tak elok nak buat selalu2 sangat makanan macam tu..
dan lagi.. walaupon kate die suka lebih makanan tu dari nasik berlauk..
tapi tak lah setiap masa die nak makan tu jer..
kekadang tak nak dah walaupon menu bertukar...puuffttt...

ada masa..die nak makan roti jer satu hari suntuk..
atau biskut..atau makanan2 ringan lain..

risau hokeh...mana nak cukup khasiat nya kan....

cuma yang ok sikit lah aku rasa..
biler qaleef suka makan sayur dan buah..
suka sangat..
kalau makan nasik tu..mesti kene ada sayur lebih..
tak kire apa jenis sayur tau...apa sahaja ko bagi die akan makan..
berbanding protein lain seperti ayam ikan daging bagai tu..
nasi ngan sayur semata pon die ok..
tapi masalah nya.. biler time makan nasi tu.. sikiiiiittt lah sangat..
5 suap tu dah rasa banyak dah tau...haaaa..
dapat bayangkan tak...

lagi satu.. buah kene sentiasa ada kat rumah..
macam sayur..qaleef suka segala macam buah..
kecuali buah tembikai susu..-tu yang aku perasan lah-
buah pisang tu..setandan die ratah sehari macam tu jer..
tu pasal..so far..sepanjang2 ni...qaleef takde masalah sembelit atau cirit birit..alhamdulillah..

tapi macamane pon.. sbagai orang melayu tulen..
nak lah anak aku makan makanan berat sikit..
cukup khasiat pyramid makanan tu..
ada karbohidrat.. protein.. vitamin..zat2..
tapi nak buat acaner kan...
liat sangat biler aku ajak makan..
kekadang aku kene paksa..
sebab risau kan die tak cukup protein dalam badan..
kalau kate die nak meratah lauk semata pon aku tak kisah..
atau gantikan karbo tu ngan mee ker...
tapi masalah nya..die tak nak...
jenuh lah ko lari satu rumah kejar nak bagi die makan...

kalau kat luar tu...pergi umah orang ker..
lagi susah die nak makan...
die leka nak main jer...
kalau makan restoran ker.. aku akan belikan apa yang die suka..
tapi.. tengok mud die lah..
kekadang ok.. kekadang..membazir macam tu jer tak di makan..
apak nye lah kene setelkan...huuuu...

macam2 cara dah aku buat...
tuh..supplement.. macam2 dah aku bagi -yang bersesuaian-
supplement sedap2 habes di telan..
tapi selera makan tak kunjung datang jugak..gggrrr...
putus asa kekadang.. huhu..
biler tengok anak aku kuwus jer.. risau..kesian...
tapi tu lah... aku ni kekadang masak khusus untuk dia..
tapi penat aku masak.. tak terusik pon..

sigh...

geram pon ada tau...

dulu..takut nak timbang anak kat klinik..hahaha..
anak aku ringan oooii...
tak sepadan dengan umur dan ketinggian die..
kalau kat KK tu kompem 'kene' dah tu..

tapi tu sebelum ni lah..
sekarang.. masih tak banyak perubahan

lebih kurang umur die 2 tahun lebih ni..

baru2 ni...
tabiat makan die berubah...

die dah suka makan nasik..lebih sikit lah dari dulu..
tapi ikut suka hati die biler die rasa nak makan...
kekadang..pagi2 buta celik2 mata dah mintak nasik....
kekadang pulak.. waktu tengahari nak makan roti atau kuih2 jer...
tapi.. malam mesti nak makan nasik...!!
dan..ko tak ley predict waktu die nak nasik tu...
time2 makpak nya ngah dinner.. die main..
ajak makan sekali..tak nak..
tapi..ko jangan berani2 lah nak habes kan nasik ker lauk..
sebab.. tak di jangka2 nanti..
tengah malam..
time ko baru jer nak naik katil nak tidor..
qaleef akan mintak nasik..!!!!

pelik kan anak aku tu...hahahaha..

biasa aku akan layankan jer..
kalau takde lauk.. nasik kicap ngan telur goreng pon die ok..
kekadang..tengah2 malam aku gorengkan ayam seketul tuk die..
atau gorengkan nasik ngan butter atau planta sekali ngan telur letak sayur2..
masak sikit jer khusus tuk die..gigih kan...
tengah malam keletung keletang kat dapur..
janji die nak makaaaaaaannnn.....

tu aku rasa ok lagi..
sebab nasi kan...
kire memang selalu ada bahagian tuk die di tinggalkan stand by tuk kes2 macam ni..
tapi haru kalau kekadang.. ko tak sangka2 die nak mee tengah2 malam..!!!
biasa nya mana nak datang mee malam2 nak oooii...
jarang lah nak ada kan...
mee tu sebenarnya..die tak kisah pon macamane..
spaghetti mee ker.. buat cabonara.. atau goreng.. atau bolognise
janji mee lah pada pandangan mata die...
satu hal pulak nak merebus menumis bagai...alahai anak..
kekadang tu.. masing2 dah nak tido dah..
jam2 tu lah die mintak..haaaaiihh...

kalau bende nya tak de..
aku akan offer die makanan lain..
macam roti letak peanut butter ker..
atau biskut lemak cicah milo ker..
dan janji kat die esok nya aku akan masak kan...
so die ok lah...takde lah die mengamuk nak kan jugak..
pengsan mak ko ni nak..uhukkss....

macam tu lah anak aku sekarang...
tabiat makan die...
walaupon kekadang masih tekejar2 satu rumah lagi nak kasi makan..
tapi.. aku lebih gembira biler qaleef mintak makan sekarang ni..
walaupon tak kire masa waktu tengah malam pon boleh...

lepas ni.. aku tak tau pulak tabiat makan die macamane..
harap2 bertambah baik...





-tapi kalau bab nak melawo..memang kesukaan die lah tu-




cube korang share pengalaman korang dalam hal2 pemakanan anak ni..
macamane korang handle...
lagi2 anak tak nak makan..




9 comments:

Nurul Aziz said...

So far ayra jenis makan je.. Timing makan nasi sama mcm kitorang.. Bila makpak makan dia akan makan join sekali kat meja.. Jumlah nasi dalam sesenduk/ kdng lebih... Yg pasti dia nk suap sendiri. Nasib tk bersepah.. .. Lain2 time akan mkn roti biskut buah or snack2.. Tp kdg dtg gak peel bgun pgi2 dh nk nasi.. 'Ibuuu iya lapar ni.. Nak nasi'.. & ayra stil minum fm sehari dlm 4-5x.. So tkdela risau dia kurNg zat ke apa.. Huhuhu.. Nk kata dia jenis pemakan sgt pun tak.. Kiranya dia jenis sedang2 je kot.. Memilih pun tak.. Alhamdulilah senang kerja mak pemalas dia ni..

Nurzakiah Hanum said...

seronok baca pengalaman ibu2

Chekgu Azrine said...

Aty..aish xd masalah makan..suka sngt makan..tp alahai..hmm..berat camgitu jgk..dokla 10kg..11kg tu kdg2 je..tu yg akl risau dia demam sbb nti sure seruh...hadehhh

zarulfarhana said...

masa saya mengasuh ank buah saya dulu, 2 org plak.. time tu mmg xmau makan.. susah nk mkn... so kena plan apa2..slalunya saya bg makan kt luar ja.. saya akan buat.. sapa nk kuar rumah.. makn sesuap dulu.. dpt buka pintu satu suap.. sambil nk buka pintu grill suap lagi.. kalau xnk saya ckp xpyh main xluar... kalau main kt luar pandai2 la acah diorg smbil main2...

fazianbatrisyia said...

Lain anak lain selera aty. Dulu sy pun risau anak tak mo mkn sgt. Harap susu aje & mkn sikit2 aje. Bila mula sekolah baru pandai makan. Skrg ho...ho...da bolat.
my fren pon ckp anak dia suka western food...jenuh dia buat pumkin soup...

Reen wan said...

assalamualaikum kak aty,

anak lelaki saya sebaya ngan qaleef, tapi qaleef tua 6 bulan dari dia...anak saya pun kurus gak, makan lalu tapi badan x naik...sy dh bagi suplemen kt dia pun mcm tu jgk... tapi ok la sayur ngan buah dia suka makan, cuma jenis badan x mau naik....

klu gi klinik cek up nk timbang berat pun risau... takut kurang berat badan... tapi misi kata BMI Ok... lega lah....

Yana Ujang said...

aku bior je..haha janji dia aktif, sihat walafiat aku x kisah dia xmo makan..tp vitamins mmg aku bg..utk antibodi dia..

mak aku pn ada pesan, jgn beria sgt paksa ank mkn bg suppliment itu ini...kang tetibe dia jd gemok sbb terlebih mkn kita gak ssh hati..pengalaman ank2 buah dia cenggitu..aku dgr je lah apa mak aku ckp..hihi~

bloggersesat said...

yess.. nampaknya kite anak kita ada masalah yang sama. Anak saya skrg setahun 6 bulan. Memang kurnag makan protein. Berat jgn ckp lah, baru 7.8kg. sepatutnya usia dia skrg KK cakap patut 9kg. hari tu terpaksa doc amik darah and air kencing sebagai prosedur dia kate. huhu Memang die memilih and ikut mood and ikut orang. time kami makan dia pun makan jgk tp main2 la.ikan or ayam xmau lansung.gunala muslihat camne pun.dia boleh rasa, luak kan balik. Tapi dia paling suka buah (xkisah ape jenis buah) n sayur tertentu(timun,labu,kobis,carot). mmg kena de stok kt peti ais, tapi bila jumpa paed/ pakar pemakanan dia kate itu skdr antioksida shja.so xcukup.
roti ok dia makan...tp roti gerdenioer tu je. roti lain secubit je die makan.huii mmg penat tgk anak memilih mkn ni. tp alhamdulillah dia ok.aktif.

Nadiah Hanum Wahab said...

Syamim dah 4thn...mmg susah makan nasik...feveret dia roti & cookies...huhu..tp saya pastikan dia mkn nasik at least sekali sehari..biar sikit, janji dia makan