Monday, December 01, 2014

DEKORASI BILIK TIDUR UTAMA :: Gaya COUNTRY dengan hijau gelap




finally....

untuk julung2 kali nya..

agagaga...
poyo tak....

tapi.. rasa..ni fes time aku nak tunjuk keseluruhan bilik tidur aku..
keseluruhan yer...
sebelum ni aku rasa macam ada..
tapi biler carik2 nak buat perbandingan sebelum.. nan hado pulak..
kalau ada..sekerat2 jer.. feature wall..
atau sebahagian ruang..
tapi kali ni aku berjaya siapkan keseluruhan ruang...
dan teruja nak share ngan korang semua..

alaaa..biasa2 jer...
jangan ko harap kan lebih...huuuuu...


dari tukar cat...lebih kurang sebulan lepas..
dan tukar langsir..
dan.. tambah-tukar sikit dekorasi..

tapi kan.. aku rasa..sebab tukar cat tu..
buat keseluruhan ruang bilik aku nampak berbeza ngan sebelum..

sebelum ni kaler kelabu gelap..
tapi hanya kat feature wall..
selebih nya dinding.. tak bercat -warna asal off white-
masa tu..carpet hitam..
comforter gelap..
nampak moden sikit lah..kot.. ngeee..

tapi kali ni.. kite amik kaler berani...
kaler vantage.. kaler nampak kedesaan...
hijau gelap...!!
jadi.. nampak lebih 'country'
nak sesuai kan ngan cat baru..
tu aku tukar langsir dan tambah sikit dekorasi..
sesuai pulak dengan lampu chandelier kerawang..
dan perabot aku yang ada ukir2 sikit...
cuma lampu tidur jer.. 
tak dapat nak tukar lagi..

lampu tidur yang ada..stainless steel..
modern dan memang sesuai lah ngah dekorasi sebelum ni kan..
memang beli khusus pon waktu tu..
tapi biler kate tukar konsep ni.. lampu tu macam tak sesuai..
tapi masih pakai lagi lah...
sebab tak sempat lagi nak mencarik..
kalau aku ada pekenan pon.. terlalu mahal..
jadi tunggu nak balik kampung mertua nanti
aku pernah nampak lampu side table yang aku rasa cantik serta sesuai..
dan lebih murah...
jadi buat masa ni.. tak yah nak membazir2.. 
pakai jer apa yang ada..
tak nampak cacat cela pon..huuuuu..
aku jer yang sibuk...nak ikut konsep sangat....

bercakap pasal dekorasi.. konsep..
memang kene pandai main kaler..
bukan sekadar warna cat sahaja..
tapi keseluruhan ruang...
kalau tak.. warna cat yang cantik..
akan nampak tak cantik dan serba tak kene..

jenuh aku pikir sebenarnya..
kaler hijau gelap ni sesuai mix ngan kaler apa..
aku tak nak oren atau merah..
walaupon aku rasa kombinasi yang baik..
tapi.. aaaiihh.. tak nak aku...
aku suka kan sesuatu lebih cosy...lebih redup..
dan sejuk mata aku memandang..

ada 2 yang aku pikir kan..
samaada nak jadi kan nya betul2 modern ngan kaler hijau-putih..
atau gaya country ngan kombinasi hijau-gold-coklat kayu

susah nak jadikan modern yang betul2 modern..
dan aku rasa..ngan apa yang dah sedia ada -perabot-lampu-dekorasi-
lebih mudah buat gaya country..
senang nak carik langsir...-memain kan peranan-
jadi aku buat kombinasi kaler hijau gelap dan gold atau coklat kayu..
tu pon bukan lah semua..
tapi memandangkan perabot aku pon dah ala-ala..
so..senang lah sikit kerje kan..

ok... ko pon bukan nak baca aku membebel panjang2 ni kan..
mey layan gambar bilik tidur aku dengan tema kaler baru...









simple jer kan..
tapi nampak tak perubahan nya..-daripada yang asal dulu-

tu cadar kahwin aku tau.. jenis quilt..
aku sebenarnya.. memang nak beli conforter baru...
dah lama tak beli..
so alang2.. nak carik lah yang matching2..
tapi macam biasa lah.. time carik memang lah tak kan jumpa yang pekenan..
aku hunting tuk cadar-comforter amik masa 2 minggu..
sampai ke on9 aku mencarik..
tapi tak jumpa yang pekenan kat hati..ngada2 tak.. 
nak matching2 sangat..hahahaha..

mesti lah.. semangat.. kate MAKEOVER kan.. kene lah buat bebetul..
baru lah senang hati mata nak pandang..
tak yah pikir orang lain nak pandang ker hapa..
aku sendiri nak guna laki bini pon harus nampak cantik...

cadar-komfoter kawen ni.. pakai jugak waktu2 biasa..
tapi jarang2 la..setahun sekali atau dua kali jer..
sebab sayang...!! 
lagipon kaler off white camni.. tak ley nak pakai lama sangat..
ko tau lah kan...lagi qaleef sekarang suka sangat main lompat2 atas katil...puuffttt...






kite cakap sikit pasal dekorasi pulak..

ni atas meja cermin..
tu dulang kayu.. bekas hantaran kawen dari fared dulu..
bekas bulat tu pon sama..
aku sayang.. simpan jer sebelum2 ni..
ni.. dalam tu aku isi kunci..
tak suka kunci bersepah2 atas meja tu jer..
letak dalam tu.. anak pon tak bawak main..







ni dekorasi ringkas untuk kiri kanan side table katil
yang peti tu pon bekas hantaran..
sesuai pulak di buat sebagai dekorasi kali ni..
sebelum ni simpan jer dalam laci..

buku2 tu.. memang biasa aku letak tuk bacaan aku sebelum tidur..
bertukar2 lah.. ikut mud aku..
kekadang majalah aku susun kat situ.. hahaha..

dan semua barang adalah barang sedia ada...tak beli baru pon kecuali bunga aku beli kat romantika
Rm 4 sejambak x 4 jambak..



okeh...tadi... aku tunjuk gambar bilik tampa lighting..[lampu chandelier atas]
jarang pon bukak lampu tu..
tapi biler pasang.. suasana jadi berbeza sikit..-sikit jer lah-
sebab bilik aku ni waktu siang2 pon ceghah dah..
tapi ni saja nak jamu mate korang...ngeeee...











kalau ko perasan..
aku ada ubah sikit kedudukan katil..
tak lagi centre kat tengah2...
nampak lebih ke bahagian tepi..
memang sengaja..
sebab nak bagi ruang kat tingkap ni lebih luas dan praktikal..
tukar susun atur pon boleh nampak perubahan pada bilik..
aku nak alih2 kat tempat lain dah tak boleh..
jadi.. macam ni jer lah...







jadi... nampak lah ruang sebelah sana tu luas sikit..
ruang tuk qaleef jugak..die tu kat mana2 pon nak main bola jer-

nak solat berjemaah tiga beranak pon lagi selesa..










jadi.. ini saje lah perubahan hasil makeover sebelum ni..
tak amik masa lama pon..
dalam sebulan lebih kurang sebab tak ada apa yang baru sangat..
cume sebab aku yang tak berapa nak ok..mabuk on off
tu yang buat kerje2 mengemas slow sangat..
yer lah.. nak siap pasang langsir pon amik masa seminggu lebih..
sedangkan langsir biasa2 jewwww pon..





kalau korang nak tau...
hijau dinding aku tu..
masa memula cat..tak lah segelap ni...
memula rasa macam bukan warna yang betul2 aku mahukan..
tapi menarik nya.. makin lama jadi semakin gelap...!!
dan makin cantik pulak jadi warnya nya...
memang seperti yang aku mahukan...

bayangkan... masa memula tu..
susaaaaaaaahhhh sangat aku nak hadam ngan kaler hijau tu..
kekadang rasa macam tak boleh terima..
dan rasa nak gi tukar kaler lain jer lagi..hahahaha.. giler...
tapi biler dah siap dekorasi keseluruhan ruang..
baru aku ok.. dan suka sangat2 ngan konsep serta warna baru ni..
lebih dari dekorasi serta warna asal..!!

haaa.. tu lah.. tak cuba tak tau kan..

yang penting macam aku cakap atas tadi..
bukan sekadar warna..
tapi jugak dekorasi..
dan macamane korang sesuaikan hiasan dengan konsep...giteeeewww...


alaaa...tak lah gempak pon kan..
biasa2 jer tu...
tapi..sebab lain dari apa yang pernah aku cube sebelum ni...
jadi aku suka dan puas hati ngan hasil nya..
hasil kerja tangan dan idea serta pertolongan fared jugak...
fared suka sangat ni..
warne peberet..
dan die memang suka ala2 desa kayu2 -walaupon aku tak mampu nak buat keseluruhan nya-
tapi boleh lah tu...
pelan2..
target nak tukar lampu yang lebih sesuai... tu jer..
dan lagi.. carik comforter baru..weeeeeeaaaa...


ok.. kalau ko tanya kos makeover kali ni..
aku rasa tak lah banyak mana pon..
hanya kos cat dan langsir jer..
yang lain...macam carpet...semua sedia ada bertahun aku beli..
biler tak guna.. cuci dan simpan elok2..
kalau untuk dekorasi.. bunga jer lah.. ngah frame 4 ketul..
tu pon murah jer tu aku beli.. 
tak perlu membazir2 sangat pon..
sedikit peruntukan boleh menukar keseluruhan ruang..


maka nya.. selesai lah entry #makeoverbiliktidur kiteorang..
eeaaahh.. tapi nanti nak share sikit betul2 keseluruhan ruang..
pandangan kedudukan workstation aku..
ada yang tanya..walaupon aku rasa..tak cerite pon dah boleh agak kot...
tapi.. takper...nanti aku update..
nak letak kat sini..dah penuh dah ni..
cukup lah tuk korang cuci2 mata awal hari isnin ni kan... 



ok.. jumpe next entry...







DAPATKAN PACK EPHYRA DENGAN HARGA KASIH SAYANG
dengan harga LEBIH MURAH...!!!




PREMIUM PACK
30 SACHETS [SEBULAN]
BOTOL SHAKER
BAG EPHYRA
FREE POSTAGE SEMENANJUNG


TRIAL PACK
10 SACHETS
BAG EPHYRA
FREE POSTAGE SEMENANJUNG


PASTIKAN ORIGINAL !!

WHAT'S UP /SMS :: 019-2085089

nurha_abdul82@yahoo.com















27 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak aty, lawanya bilik tidur.. hehee warna ni memang menarik la. tak terfikir pula. heeee.. pandai kak aty deco2 ~~~

Bazilah (^0^) said...

cantik sangat!

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Seriously mmg ohsem akak!!! good job! =D

Masya said...

CANTIK SANGAT ATY ... LAIN DR YG LAIN.. ANAK SY PUN SUKA HIJAU .. TP KALAU NAK BG HIJAU GELAP CAMNI .. TKT X SESUAI DGN BUDAK² TGH CRIDEA LG NI NAK CAT BILIK DIA.. SAMPAI KE SUDAH X BERCAT HUHUHU

nurul harnani said...

KAGUM. dah macam interior designer.

good job kakak :)

nora said...

selame ni jadi silent reader akk je.. tp tgk entry ni trus nk komen.. cntikkk sgt blik akk.. ala2 english vintage pon ade.. nmpk blik akk mewah sbb kaler cat n mmg in dgn katil tu. akk leh share x brand n kod color cat tu? tq.. ;)

ameris said...

wowww sgt bilik aty yg baru..

Balkidz Hunny said...

kenapala ko ni rajin sangat. kretip sangat dan byk idea sangat.

meleleh tengok tauuu!

aima said...

comel nya...sesangat green

Yana Ujang said...

oi cantik sgt!! tlg la pos sikit aura rajin ko kat aku...haha :p

Chekgu Azrine said...

Kenapala mata akk ni berkenan sungguh hijau yg aty cat kat feature wall tu..lawa snagat haiihh

MamaDaniel said...

Cantiknya warna hijau. Rasa x pernah nmpk lg kaler gini utk bilik tido.. percubaan berani.. saya nak cat pintu rumah kaler biru.. ok x ek? Cik abe x approve la.. hehehe.. cik aty take care ek.. tgh berbadan dua kan.. jgn alih2 perabot sgt tau.. hehehe..tata ..

lieyalatif said...

nora baggggiiii 5 bintaaaaaaaaaggggggg heheeheheh

mmg cantik, cozy, tenang, dan ekslusif aty...aty ngan husben mmg pandai menata rias...pandai main kaler n deco2...tahniah2....

khairiah Mohd said...

CANTIK SGT2...

Mummy Faeeq said...

kalan hotel taw..cantik....

IeRA said...

SAlam

Cantiknya...

Azanna Radzuan said...

memang kebabom sangat hasilnya..tahniah aty..dah bole jadi interior designer nih..hehe..
ni kalau sy memang nak duk dalam bilik je ni..xmau keluar dah..hihi..

Blusher Merah said...

cantiknyaaaaaaaaa...
terliur i...

safiyyah osman said...

cantikkkkkkkkk aty!!

fazianbatrisyia said...

cantiknya bilik aty. warna kegemaran sy tu...bila ruang2 dlm rumah nak berubah ni...lama2 mmg bosan kan kalau tak buat apa2..

Nini Hazwani said...

Rajen dan cantik!

Fiza Rahman said...

Aty...cantik sangat. Suka plak tgk kaler tu.

Fifi Nadhrah said...

cantiknye aty.. da la fifi pon suke hijau..

Farah Fahmy said...

terbaik la..superb..

Ayu Rashid said...

lawa giler.
berbaloi makan bulan baru siap semua.

mama leen said...

cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangattttttttttttttttt... nak tiru.. tak kira.. nak tiru jugak... ahahahaha

eedazz zed said...

Slm..sy jln2 trjumpa entry ni..cantik sesangat kaler hijau tu..leh share tak cat ape and colour code dia...thx in advance..