Tuesday, December 02, 2014

konsep jual beli online yang mungkin customers perlu amik tau..




kekadang customer ni kan..tak paham konsep beli barang on line tau...
ko transfer.. bank in.. barang di pos..
baru dapat barang..
tak kisah lah kalau barang tu mahal atau murah..
kalau ko pilih tuk beli secare mudah - iaitu melalui on9-
memang tu jer lah cara nya..

biasa nya.. penjual akan bagi term sesiap..
ada jugak yang buat COD.. iaitu cash on delivery..
tapi mengikut kehendak penjual tu sendiri..
maksudnya kat tempat atau area2 tertentu..
cash on delivery ni.. ko bayar waktu terima barang..
macam pizza hut delivery tuuuuuu....

tapi kebanyak kan nya..
peniaga on-9 lah kan...
tak buat konsep macam tu..
bukan tak ada.. tapi biasanya tak guna kaedah macam tu..

kalau kate nak BY HAND sekali pon..
tengok jenis barang.. atau tengok pelanggan.. atau tengok area mana..
by hand ni biasanya.. orang perlu jugak bayar dulu melalui bank transfer/bank-in
dan lepas tu baru arrange tuk serahan barang..
biasa kalau peniaga buat macam ni kalau dalam area berdekatan..
atau barang mahal seperti hand phone..laptop ke destop ker..
atau pon atas dasar kepercayaan -kenal-

kalau tak.. biasanya.. 
peniaga akan gunakan method yang memula aku cakap tadi..
ko bank in/transfer..dan barang akan di pos..
konsep nya.. bayar dulu.. dapat kendian..
itu memang biasa....
rata2 peniaga on9 buat macam tu..

tu sebab nya orang jual beli melalui on9..
memudahkan pembeli...yang mungkin tak nak pergi beli kat luar/kedai

TAPI..
kalau pembeli tu sendiri cerewet sangat...
pembeli pulak nak tentu kan itu ini..
tak nak ikut terms yang di gunakan peniaga..
senang nya..pembeli tu ada pilihan lain iaitu beli sendiri kat kedai...

ada pembeli yang tak percaya pada peniaga on9
itu adalah hak memasing..
memang tak di nafikan.. wujud kes penipuan..
dan itu lah risiko membeli secare on9
sebaik nya.. kaji dulu perniagaan tersebut..
dan.. aku nasihatkan.. kalau tak boleh percaya.. jangan beli..

tapi kalau dah tak boleh percaya ngan mana2 peniaga on9 LANGSUNG..
tak ley nak consider..
selagi barang tak nampak depan mata selagi tu tak nak bayar..
atau nak senangkan ko jer..
tak nak kire terms peniaga...

aku rasa.. pembeli macam ni tak boleh deal beli barang on9..

maknenya.. cara terbaik.. beli sendiri kat kedai lah kan..
bayar cash.. kompem dapat barang terus jam2 tu jugak..

macam bisnes aku :: pink garage sendiri..
biasanya buat terms biasa... guna kaedah biasa..
ko bayar.. aku pos..
jangan pulak ko suruh aku pos dulu.. baru ko nak bayar..
tak de peniaga on9 buat camtu..

dan.. kalau ko nak barang ko secara BY HAND..
aku boleh consider..
tapi.. at least ko bayar 50% dulu.. lagi2 barang yang mahal..
atau bayar full

kalau barang2 murah.. aku boleh tolak ansur lagi..
tapi tetap aku soh bayar dulu...
[atau ko memang aku kenal tak jadi masalah]
tapi tu pon.. aku akan kate nak pos jugak sebab lebih memudahkan aku..
pos laju sehari-2 jer..
dari ko arrange2 hari sampai berminggu2..
tak suka tau...

aku takde kaedah penghantaran barang ala2 pizza hut delivery tau..
barang hantar depan rumah baru ko nak bayar cash full..

dengan alasan.. tak percaya..puuuffftt

kalau ko takut barang rosak ke hapa.. aku boleh lah lagi terima..
yer lah..macam barang elektrik...

maaf yer...
aku bukan tak boleh tolak ansur..
tapi tuk sesetengah keadaan.. aku tak nak amik risiko..
baca bebetul yer :: sesetengah keadaan
macamane mungkin pembeli tersebut tak percaya..
aku jugak mempunyai rasa yang sama...haaaaa..

macam sesetengah barang..
lagi2 yang besar dan mahal..
aku tak simpan stock..
biasanya.. bile customer nak jer.. aku akan amik..[selepas pembayaran]
atau lagi senang supplier tu hantar kan tuk aku..
ala2 macam dropship lah...

ada barang.. biasanya laku keras dan laju jualan nya..
aku akan simpan stock kat umah..takde masalah..
biler2 ada orang nak beli.. aku pos jer..
[tu pon sekarang aku dah jarang simpan stock]

tapi barang2 harga beratus2..sampai 3-4 ratus..
aku tak berani amik risiko..
sebab jualan nya tak banyak mana..-untung pon tak tinggi-
kekadang berbulan2 tak habes terjual..
memandangkan aku peniaga on9 yang bukan ada kedai..
serta tak simpan stock yang banyak..
jadi.. aku akan buat method standard..
ko bayar.. baru barang di hantar..
nak tengok barang.semua melalui page on9..
tak yah kate nak tengok kat rumah bagai..

alhamdulillah..
tak de masalah..
biasanya pembeli2 aku paham.. dan ok jer..
dah biasa beli barang on9 memang macam tu kan..
bukan ngan aku jer..ngan mana2 peniaga on9 pon...

sebab aku pon guna kaedah biasa.. 
yang senang di terima semua orang..
ko bayar.. aku pos...
tak yah nak jumpe2.. 
tak yah arrange2 masa yang kekadang menyukar kan aku...
dengan beranak kecik bagai ni kan...
tu pasal aku prefer meniaga on9 jer.. dari umah senang berurusan satu dunia..
kalau dah kot nak kuar2 hantar barang
nak kene ikut timming orang lain lagi satu hal..
sedangkan.. kekadang.. kos pos lebih murah dari kos minyak-tol bagai tu tau..
masa lagi..penat satu hal...
dan lagi cepat..
ko cepat bayar mengikut masa..
barang pon insyaa ALlah cepat sampai [melain kan masalah datang dari pihak pengeposan]
[melainkan ko memang betul2 dekat ngan aku..jiran ker..satu kampung ker..haa]

tapi kalau ko kate ko tak nak percaya...
terpulang.. aku galakkan ko cari peniaga lain..
ini bukan sombong..
tapi tuk kebaikan bersama..
SITUASI MENANG-MENANG [win2 situation]
pembeli penjual sama2 mudah berurusan..

aku meniaga dah lebih kurang 3-4 tahun [termasuk secare unofficially]
tak lah banyak pengalaman..
tapi sikit pengalaman yang ada banyak gak mengajar aku...

aku sendiri pembeli barang on9 tegar...

jadi.. kalau ada pelanggan..cerewet2 sangat..
nak beli barang tapi nak by hand  soh hantar depan mata sebab tak percaya..
tapi soh bayar deposit dulu pon tak nak..
mintak maaf.. aku tak boleh ikutkan..

aku paham.. mungkin ko beli barang mahal..
aku paham ketidak percayaan ko..
tapi tu memang method peniagaan on9..
nak atau tak nak.. ko kene ikut..
tu aku cakap.. kalau dah macam tu.. apa kate ko beli direct kedai jer kan...
kalau ko cakap :: sebab tu ko nak beli on9
so.. kalau dah macam tu..kene ikut lah terms peniaga..betul kan...

kenapa aku mintak bayaran dulu..??
bukan tamak..
tapi back out buyer ni ada banyak type..
ada type aku tak kisah sebab tak melibatkan kos..
tapi ada back out buyer yang merugikan..
sebab nya.. bukan sekali dua aku jugak pernah terkena..
awal minggu beriye2 kate nak barang..
tunggu hujung minggu nak collect dan bayar..
berjanji bagai.. dan aku pon percaya...
kekadang.. bukan sikit.. dan bukan murah..
kekadang amik barang kat aku jugak secare borong..
tapi last minit.. cancel..
elok nak jumpe petang.. lagi sejam dua cancel..
tanpa rasa bersalah..kate tak jadi..

aku tak kisah kalau bukan rezki aku..
tak marah customer tak jadi beli.
tapi.. ada barang yang.. 
aku amik khusus tuk orang tu..beli lebih dari biasa..
dahulukan pada supplier duit sendiri sebagai modal..
tapi biler tak jadi..barang ada lebihan..
tak de sapa nak beli...
bukan hari2 ada orang nak beli..
contoh kalau barang tu harga 100-200 atau lebih..
kite dah amik kat supplier dan beli pakai duit kite sendiri..
sudah nya biler customer tu tak jadi beli..
ingat senang nak terjual..??
nak marah sangat.. tapi.. tak boleh.. 
anggap jer lah bukan rezki..
kat situ risiko nya...
peniaga kecik2 macam aku ni kan...
dan dari situ lah aku belajar..macamane nak lebih efisyen..
memandangkan aku bukan peniaga besar2..
yang ada kedai atau warehouse sendiri...

tu yang customer tak boleh paham..tak akan paham..
kekadang sedap2 order...
stock yang tak ada.. kite amikkan sesiap ngan order2 yang lain..
tapi sampai masa senyap...
barang yang murah.. atau kurang risiko nya..
mungkin tak ape..
kalau ko tak nak.. orang lain nak..

tapi.. kalau barang yang mahal..
macam ada barang menan aku jual harga beratus..
walaupon nama nya ready stock..
tapi aku memang tak simpan stock..
tapi kalau ko nak.. asalkan barang tu ada dalam masa yang diperlukan
ko bayar.. aku akan pos seperti yang dijanjikan..
macamane aku buat bagai... jangan ko tanya..
yang penting.. pembeli dapat barang seperti yang dibayar..
tu lebih penting kan...

kalau nak by hand sebab takut hilang..
takut rosak..
ko bayar 50% aatau full.. aku boleh consider penghantaran by hand
tu pon tengok tempat..
aku biasa jugak customer bayar duit postage tapi barang nak by hand sebab takut rosak..
postage tu ibarat kos minyak tol aku..
so.. aku boleh consider...kalau customer nak..
boleh bawak bincang..

tapi kalau ko nak by hand...kat tempat ko..
tapi mintak bayar deposit pon tak nak..apetah lagi bayar full
sebab ko tak percaya..takut aku menipu..
tuk barang harga beratus..
mungkin bukan rezki aku lah tu...
mintak maaf sangat2...

aku boleh paham kenapa customer tu banyak songeh..
harap nya customers pon boleh terima term n condition peniaga macam aku...

ada pulak customers argue itu ini..
ibarat kate tolak rezki..
jangan lupa..rezki tu dari Allah..
pembeli tu hanya perantara/pembawak rezki tersebut
jadi.. jangan rasa riya' sangat sebab 'bagi duit' kat penjual..
jangan cerite kat aku..peniaga tu boleh..laki binik adik beradik sedara ko semua boleh meniaga terms macam tu [bagi barang dulu bayar kendian]
IT'S OK... aku tak peduli semua tu..
mungkin barang jualan kite tak sama..
margain kite pon berbeza..
derang atau peniaga lain nak buat terms macamane pon..
ikut suka hati.. 
tapi kalau ko berurus niaga ngan peniaga2 yang tak buat satu2 terms yang mengikut kehendak ko..
jangan pertikaikan..

ada customer panjang lebar bercakap ngan aku pasal lumrah..risiko..
aku terima..
but simple tuk aku..
macamane ko pikir ko tak percaya sebab tak kenal aku..
macam tu jugak aku sebagai peniaga..
situasi yang sama kan..
sapa suka nak amik risiko kalau dah tau memang berisiko...
aku tak akan bergaduh ngan customers2 aku..
ko cakap lah macamane pon..
sebab kekadang orang ni susah nak diterangkan..
for me...simple...aku pon tak pakai terms dalam berniaga aku yang merepek2 atau tak masuk akal..
sama macam peniaga lain..
ko bayar.. aku pos..insyaa Allah ko akan dapat barang..
dan macam aku cakap kat atas tadi tu..
kalau ko tak boleh ikut terms peniagaan on9
maybe lebih mudah kalau ko pergi beli runcit jer kat kedai..
insyaa Allah..boleh dipercayai...


ni bukan entry merempan tau..
tak de apa pon aku marahkan..
biasa aku jumper customer2 aku baik2.. alhamdulillah..
biasa repeat order..
tapi bukan jugak tak jumpa customer banyak songeh ni..
customers memanjang pegang motto hidup tak nak kalah
yang pikir customers sentiasa betul..tak kire apa...
aku rasa sampai masa derang perlu pikir kat mana sentiasa betul tu..
dan seseorang kene terangkan kedudukan yang mungkin die tak pernah tau...
tentang konsep jual beli on9


sekian..terima kasih..harap maklum










8 comments:

MizzTina said...

akak, lg satu diorg xpaham apa itu preorder dan fast payment... penat nak explain.. haihhhh la

Rai OurKizuna said...

tudia... panjangnya entry bebelan.. baru baru ni saya pun ada jumpa customer yg blur kuasa tiga dengan konsep jualan online.. tapi alhamdulillah semuanya ok je.. biasanya kalau COD saya spesifik kan tempat.. kalau diorang tak boleh nak ke situ.. maaf la.. saya bukan peniaga margin untung besar.. kalau order sebungkus takoyaki pun nak suruh deliver sampai kat depan pintu rumah yg tak berapa nak dekat tu.. habis untung buat bayar duit minyak je.. penat badan tak kira.. haishh..

Maya Norhawati said...

setuju dgn awak 200%.
senang je konsepnya..
kalo percaya leh beli.
kalo tak percaya, tak yah beli..
tapi bukan nak cakapla, brg online ni lagi cantik2 tau dari yg kat kedai..
saya pembeli tegar online..
pakaian dalam pun pernah beli online tau..jgn tak tau..

jom follow blog sy..
www.mayanorhawati.blogspot.com

nurin khairi said...

saya setakat jual barang sbb berpindah je..ada barang yang baru2 tak pernah pakai lagi. semalam org tu mintak nak jumpa, barang nye baju je pun.. nak mintak jumpa kat sri petaling la, klcc la..padahal saya dok rawang ma..(sama dgn sis aty jugak hehe). saya offer dia free postage pun dia xnak jugak kalau dia berkira sgt postage..apa kes?

e k i n ♥ y u s r i said...

sy pembeli tugar online
lg2 pregnant nie
hehehehe

CikNaa said...

macam2 orang kita jmpe kan aty..sabo jela..

cujen lejen said...

letih layan customer ni tau... macam2 peel...

marsella hafiz said...

Setuju dengan entry ni...sy pun berniaga online...pernah juga customer nak beli barang...dah lah nak harga murah masa fes time beli..da bg murah sbb kawan2 kan...pastu 2nd time beli dgn harga yg murah tp siap suruh antar depan muka pintu umah dia lagi.kalo umah dekat takpe...alasan....laki dia keje..bila kita taknak ikut kehendak dia...siap pm maki2 lagi kata tak ikut kehendak pelanggan...ciss!!