Wednesday, December 03, 2014

Pregnancy Journey :: demam panas sewaktu mengandung



nak cerit pasal pregnancy pulak...
dah masuk trimester kedua.. alhamdulillah...
harap trimster kedua ni..
aku bertambah sihat...
trimester pertama aku agak mencabar..
dan salah satu nya yang aku buat aku rasa macam 'tak sanggup' nak lalui..
demam panas masa dalam fes trimester tu...

aku rasa.. tu jugak demam paling teruk pernah aku lalui sepanjang aku hidup..

eerrr...kot...hahaha

tapi siyes... aku rasa teruk sangat..

demam panas waktu awal mengandung..
bahaya kan..
yang aku baca lah..
tapi nak amik ubat sebarangan pon tak boleh jugak..
tu yang mencabar tu..
ngan diri lagi nak jaga..
ngan baby yang baru nak survive lagi nak kene pikir...
tak nak lah jadi apa2...

aku ingat2 lupa minggu ke berapa aku kene..
rasa dalam minggu.... 6 ker 7 kot....
baru sebulan lebih masa tu...

kan masa awal2 aku nak tau tu aku dah demam..
tapi tu tak teruk..biasa2 jer..
boleh berjalan coti2 lagi lepas tu...

tapi.. tah macamana tetibe aku rasa aku tak sihat...
memula ingat mabuk pening biasa..
badan sangat lemah..
tak ley makan...
ubat demam yang awal2 aku dapat tu pon aku tak ley telan..
makan jer muntah.. jadi tak berani nak makan..
naseb baik masa tu aku masih boleh minum air masak kosong lagi..
so.. tu jer lah yang boleh masuk dalam badan aku..

bubur boleh gak...
tapi setakat 3-4 suap jer..
tu pon bubur kosong nasik ngan kentang..
makan biler rasa dah lapar sangat2...

aku tak ingat exactly keadaan aku..
tapi yang aku tau.. aku rasa teruk sangat2..
tak ley bangun...
bayangkan aku solat dalam keadaan duduk..
sebab tak ley berdiri..

badan aku menggigil...walaupon bukan dalam cuaca sejuk.. 
tak bukak kipas pon...tapi aku boleh berselubung dalam comforter..
tapi tak berpeluh2 pon...
heran sangat kan...

air paip tu..toksah cakap lah..
rasa macam air ais gamak nye punye sejuk...
sejuk giler...!!! sejuk yang tak boleh aku gambarkan..
amik wudu'..menggigil2 satu badan...
mandi pon skip2.. sekali sehari..tu pon kekadang tak mandi..agagaga...
rasa rimas sangat...laki aku sediakan air suam tau..
die yang mandikan aku..sabun kan badan aku..syampoo kan rambut aku..
kalau tak.. die setakat lap2 kan..sebab aku rasa tak selesa sangat tak mandi..
dan tak larat pulak tu nak bangun...
haaaa..nak menggambarkan kat ko yang aku ni memang betul2 tak larat time tu..
ni bukan mengada2 tau..
ni memang aku demam sungguh2..
demam yang aku rasa.. keadaan aku teruk sangat2...
bukan setakat tu... package ngan sakit satu mulut...
gusi aku bengkak sampai aku langsung tak ley masukkan apa2 dalam mulut..
dokter just nasihatkan..makan sup pakai straw... huuuuu....
masa tu kan...aku ni sampai doa supaya Allah kembalikan nikmat sihat..
nikmat makan aku...
Ya Allah betapa besarnya rezki yang satu ni..[nikmat kesihatan]

paling teruk ada satu hari ni..
laki aku balik kerje lambat sikit malam tu..
siang nya die ada jer kat umah..
tapi pas maghrib tu die kuar ada kerje...
sebab die kene gi site...
masa tu keadaan aku teruk gak..
tapi terpaksa lah jugak laratkan tuk jaga qaleef..
seb baik lah qaleef tu dah besar pandai bawak diri..
tak banyak perangai...[alhamdulillah]
dah siap makan siapkan air semua..
die main jer sendiri2.. bukak kan cd kasi die layan..
aku setakat baring sebelah die sambil berselubung..
kesian nak tinggalkan die sorang2..
masa tu masih awal lagi..
tak ley nak paksa die tidur...

tapi..masa tu aku rasa aku pengsan kot..
sebab tak sedar apa..
tau2 fared balik kejut aku..
dan cakap badan aku terlampau panas..
sedangkan aku berselubung dalam selimut sebab aku rasa aku sejuk menggigil2...
aku rasa suhu badan aku lebih dari 40 darjah..
or may be 50...kot... hahaha..
sebab fared terus panik masa tu....

die nak bawak aku gi spital..
tapi aku taknak..
sebab.. aku tak nak tinggalkan qaleef..
aku tau.. aku kompem kene tahan ward jam tu jugak..
sedangkan nanti qaleef tak de orang jaga...
kesian kan aku.. hahaha..
siyes..waktu rasa sedih sangat...
adik beradik jauh... semua kerje pulak tu..
adik2 sekolah..ada exam..
ayah pon kerje..
kalau aku hantar malam tu..
esok macamane..??

kalau lah masih ada mak...

huuuu....nanges...

sebenarnya.. risaukan gak lah keadaan baby..
dah rasa gak nak gi jer spital tu..
jadi aku kol bagitau ayah aku..
die kat die boleh amik n jaga kan qaleef...
soh aku pergi spital...

tapi... lepas tu.. tak tau lah kenapa ngan aku ni..
tak pergi pulak.. kire 50-50
risau... tapi tak nak...
masa tu pon nak kol 12 tengah malam dah..
panas aku pon dah kurang sikit..
tu aku cakap.. demam aku ni on off..
kejap kang naik mencanak.. kejap kang ok jer tak rasa panas...
tu malas aku nak gi spital tu..

sebenar2 nya.. aku serik nak kene tahan ward..
aku tau.. kalau pergi private..
kompem aku kene tahan sampai 5-6 hari paling kurang..aku tau sangat tu..
dan kalau aku pergi gomen..
aku mesti akan hadapi masalah..
perlu menunggu............ko pon tau lah kan...
dalam keadaan aku tak larat macam tu..
aku tak tau kalau aku sanggup duduk kat kerusi spital dan menunggu berjam2..
lagi2 spital sungai buluh -mengikut pengalaman-

tak nak pergi private sebab aku tak nak tinggal kan qaleef lama2..
aku tak nak...
aku memang tak akan nak..
orang mungkin tak akan paham kenapa..
tapi.. sapa nak tolong jaga anak aku nanti sampai seminggu 2..
semua orang ada komitment..ada kerje...
aku pon tak nak susahkan orang lain...

sigh....

keluarga mertua..
hurrrmm... susah nak cakap..jauh tu satu hal..
derang sendiri tak tau keadaan kiteorang macamane kat sini...
tak tau pon aku sakit pening separuh nyawa....
langsung tak tau...
masa tu.. aku mengharap jugak.. kalau lah derang ada..
sebab kalau ikutkan.. masa tu derang cakap nak datang..
time cuti deepavali..
tapi tu lah...tak ada.......

sigh again...

ujian tuk kiteorang..
takper.. aku ok dan sabar jer..
dah sedia terima pon..
kite tak ley nak manja2 sangat bergantung kat orang kan..

jadi masa tu..dah sbab aku tak nak tinggalkan qaleef..
tak nak gi spital..
aku betul2..tawakkal pada Allah...
serahkan diri bulat2 pada Nya...macam biasa...
masa tu aku doa semoga baby yang aku kandung akan terus selamat...
selalu cakap ngan baby.. yang baby cukup kuat tuk terus membesar dengan sihat..
aku hilangkan kerisauan aku dengan keyakinan aku yang Allah akan pelihara beliau....insyaa Allah..

walaupon aku demam teruk..
dan kate tak selera makan..
syukur masa tu aku boleh minum air masak banyak..
mungkin sebab badan aku panas..
jadi aku senang sangat haus..
tu aku minum jer berkoyan2...
lepas tu boleh makan buah macam mangga manis..
gula dalam buah tu harap nya mampu lah bagi tenaga pada aku dan baby..
dalam tak lalu.. paksa gak lah makan telan pelan2...

aku bukan lebihkan qaleef...
sampai mengabaikan baby...
tapi aku harus pikir kan die yang ada depan mata aku..
kebajikan die harus aku utama kan lebih dari segala yang lain...
tu lah mak kan.... 
habes nak buat acaner...sob sob....

lagipon...aku betul2 panas biasanya waktu malam jer..
sampai menggigil2... tapi setakat 2-3 jam..tu pon stakat 3-4 hari
selebih nya.. waktu siang.. badan tak panas...cuma aku rasa tak larat..
atau tak cukup tenaga..
dan lagi mabuk pening loya tu menambah lemah aku..
yang tu jer yang lama nya...

seb baik lah... fared ada hampir setiap masa waktu tu..
ko bayangkan..seminggu aku sakit teruk tu..
fared ada tuk jaga aku dan anak..
kebetulan waktu tu fared off site siang..dan tak perlu masuk ke opis...
jadi...die lah yang buat segala2 nya tuk anak.. 
dan jaga aku dengan sangat baik..
alhamdulillah...
dan lepas seminggu tu..
adik aku pulak cuti sekolah..die datang tuk tolong jaga qaleef...
dok umah aku seminggu...
memang banyak sangat lah die tolong aku masa tu..
tapi masa tu aku pon dah ok sikit...
sampai aku rasa kuat gak lah...
boleh ajak derang makan pizza kat luar.. huhu...

alhamdulillah..
lepas 2 minggu.. elok2 aku sihat..
aku gi klinik tuk scan baby..
eeaahh..masa aku demam tu pon..
aku gi klinik..
tapi ubat yang dokter kasi tu tak cukup 'kuat' tuk lawan demam aku waktu tu..
dan aku tak ley amik ubat yang lebih kuat dosage nya dari tu..
tuk keselamatan baby dalam kandungan..
ada gak die nak bagi surat tuk masuk kan aku ke spital..
tapi aku tolak...
tu aku kuatkan semangat melalui mental aku jer masa tu..
sambil -pandai2 lah ko nak hidup-
dah gamak nya degil tak nak gi spital kan...haaaa..
apa2 tanggung sendiri..
macam tu jer lah aku pikir... ngeeeeee....

alhamdulillah...
baby sihat...-buat masa ni-
aku baru 'tengok' baby tangan kaki bergerak2 kemain aktif dalam tu...
syukur sangat2....
semoga baby terus membesar sihat yer sayang...insyaa Allah....

waktu terlantar..waktu tak larat nak bangun..
waktu sakit..
waktu paling dekat kite dengan kematian..
waktu tu paling banyak kite perlu ingat pada Allah...
Allahu... semoga Allah ampunkan banyak dosa2 aku...
muhasabah diri...
Allah menguji aku dengan kesakitan...
Allah sedang mengkifarah aku.... 
sabar dan redha jer lah ubat nya...

serik sikit lah.. hahahaha...
sebab tak pernah sakit demam seteruk ni kan..
siap2 cakap ngan fared... cukup lah yang ni jer...hahahaha..
tapi lepas2 aku sihat ni..
aku ok jer...
syukur aku tak perlu lalui semua ni sepanjang 3 bulan..
kire mabuk aku setakat gitu2 jer lah...
tak seteruk demam ritu tu..
lepas tu.. aku ok... just alahan ngada2 jewww... ngeeee....


syukur pada Allah sebab hadiah kan fared..
tak tercerite rasa nya pada orang atas kebaikan yang fared lakukan..
biarlah aku simpan sendiri..eceeaaahhh....
aku berharap aku boleh membalas jasa die dengan menjadi isteri yang solehah pada die..insyaa Allah...
dan selebih nya.. semoga Allah yang bagi ganjaran tak ternilai pada die..

qaleef pon sama..
waktu2 ni terasa die sangat2 memahami...
tak menyusahkan.. tak buat perangai...
semacam die tau keadaan mak nya...-waktu tu lah-
sekarang ni dah macam2 perangai die buat... agagagaga...

eeaaahh.. biar lah aku nak puji anak laki aku kan..
orang puji kang pelik pulak bunyik nya...kohkohkoh....


alhamdulillah ni dah lepas dah trimester pertama..
harap terus kekal sihat sampai hujung nanti..insyaa allah..
sekarang.. dah ok sikit..
mud tu masih kureng lah.. ada yang masih belum mendatang..
mual2 tu pon masih kuat tak hilang..
lagi2 waktu malam....
tapi since dah tegak macam ni.. dah tak melepek macam ritu..
syukur sangat dah ni....
bukan apa.. risaukan baby satu hal... risaukan dak qaleef tu ha...

notatanganAty :: tak gi buat buku pink KK lagi.. huh....






6 comments:

MisZ FyZa said...

Kisah u same mcn mase i pregnantkn nayli..tp u husband jage..time i lu kn pjj..mmg xpernah la husband jage..mak abah yg tolong jage mase dmm panas..mase tu 6-7weeks pregnancy..bl husband blk ..otomatik penyakit hilang..huhu

syazai86 said...

pembawaan ank2 time pregnant mmg berbeza2....kita kena kuatkan semangat...insyaAllah lepas ni semua tu berbaloi2 bila tgk muka comel ank2 kita depan mata....

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam aty,
sha dolu peknen fayyadh pun teruk
bukan morning sickness, tapi noon sickness
ater koje pengsan memanjang
kat tesco pengsan, kat dapor pengsan, kat bilik pengsan, kat qb pengsan
4 kali semua he3
seb baek masa tu iols suri rumah :)
skang dah berkoje pulop
ni yang dok bekira2 utk 2nd pregnancy ni haaaaaaaa

Ain Farhanah said...

Assalamualaikum kak Aty,
Sy alhamdulillah lah x da mabuk utk first pregnancy ni. Tp manja campur pemalass yg amat laa. Asyik la nk makan kat kedai. dduk pulak dgn mertua. Risau gak kalu depa meluat.heheh

Tina Othman said...

aty tahniah baru tahu ni, take care ye,

Ummu Nurkhayla said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Vitamin yang terbaik untuk ibu mengandung.