Tuesday, March 10, 2015

S.O.P setiap malam..setiap hari....





aku pernah cerite kan tabiat qaleef sebelum tidor...
kat entry lama2 dulu..

sbelum tido..mesti nak di bacakan buku...
biler tengok mak nya siap2 macam nak tido..
die pon sibuk dok pilih2 buku nak bawak naik katil sekali..
nak soh baca kan ler teeww...

okeh..tu biasa...menjadi rutin dari awal dulu....

ni nak cerite pasal qaleef ni..die ada macam satu S.O.P tau...
aku pon tak tau ape kemende alah sop tu..hahaha..
tapi abah sado yang kata..
macam satu standard paiawaian MESTI BUAT sebelum atau selepas kerja..
macam hal qaleef ni..
adalah perkare2 mesti di buat setiap hari sebelum die nak masuk tido..

jenuh ooiii...

sebab dah kate mesti buat kan..

setiap hari.. setiap kali...


okeh..
sekarang nak ajak tidor memang senang..-kalau die belum rasa nak tido lagi-

soh gi pilih mana2 buku die suka..
ajak masuk bilik tuk baca kan..
qaleef mesti sangat suka..
tido awal pon tak kisah...hahaha..

kalau kate makpak nya belum nak tido..
tapi die dah ngantuk..nak ajak tido..
sesiap die amik buku2.. dan macam bagi hint soh bacakan tuk die..
die nak tido lah tu makne nya..


TAPI..bukan setakat tu hokeh..


paling kurang buku die akan hangkut mesti nak 3 bijik..
tu paling kurang..
ko kene baca satu persatu...
selalu sampai 5..tengok buku tu besar dan berat mana..
die pilih dan bawak sendiri..jadi ikut mana mampu die..
tapi satu buku wajib ada.. buku CHUGGINGTON.. buku pasal train tu...
tu buku jenis penceritaan tau... yang cerite panjang2 tuuuuu....
boring aku baca ooii... hari2 bende yang sama..
nak pulak siap ada bunyik2.. dan kene buat suara macam2..

lepas tu..habes satu buku.. satu buku lagi..

setel semua buku..
kalau ada 5.. 5 lah ko kene habes kan..
tak yah nak cekelat..
kekadang aku sorok 1-2 buku die amik tu..
sorok bawah bantal ker.. hahahaha.. keji kaaaaannn...!!
tapi die selalu perasan.. nanti die carik...huuuuuu...payah..

lepas habes baca buku..

aku akan cakap.."ok.. habes dah... "

TAPI....

tak terus tido lagi tu tau...

qaleef akan request nyanyi lagu tuk die...

walaweeyyhh...

ko memang kene buat...MESTI NYANYI...

aku ni kekadang dah mengantuk giler dah..
layan kan gak..mata pejam2...
dalam gelap...
tangan jer gerak..
haaa.. tangan kene gerak ikut lagu tu....

dari lagu pertama..


qaleef :: "lagu spider" [sebab qaleef tak tau labah2]

"ada sekor spider..panjat kaki qaleef.. biler hujan turun..spider cepat lari....bla bla bla.." sampai habes

sambil tangan gerak2 macam spider kat badan qaleef...geli2..
qaleef gelak2....suka ko kan...


lepas tu..next song...

qaleef :: "lagu elephant..."


"elephant berkaki empat..gedek2...hidung nya sangat panjang..gedek2...bla bla..."

sambil aku kene gedek2 badan qaleef...

lagu seterus nya...lagu twinkle2 little star..

lepas tu... baa baa black ship..

seterus nya... burung kakak tua...

lagi... lompat si qaleef lompat..lompat.. [lagi katak si katak lompat]

sambung pulak.. bangau oh bangau....

ok.. semua lagu atas ni kategori lagu wajib nyanyi...
ikut turutan dan permintaan..
qaleef ingat tau walma ko kurang satu lagu pon..
kekadang aku mengharap die tak sebut 1-2 lagu.. hahaha...

lepas tu.. kalau die puas hati.. ok lah...selamat lah ko..

tapi kekadang die request nyanyi lagi thomas n friends pulak...!!
atau bobs the builer....

ko kalau tau cerite tu..ko tau lagu2 tema die acaner...

huwaaaaa...

nanges..!!  mak ko yang gigih ooii...mak ko dah macam perakam suara hokeh..



setel dah...???





belum lagi....!!!

selepas lagu2 tu semua...
penghabesan sekali..

"okeh qaleef..baca doa tidur "

qaleef :: "bismikallahhummaahya...... bla bla bla..

"good" - kene puji

"sekarang baca fatihah"

kalau aku tak sebut..
qaleef akan sebut..

qaleef :: "fatihah mama.. fatihah..."


so die akan baca al-fatihah dan 3 qul...
qaleef baca sendiri..die tak nak kiteorang baca kan
kalau kiteorang ikut die baca..
die marah...nanti die tak nak baca...


fineeeee...eksyen ko kan...




habes baca...setel...



dah boleh tidur..??




belum lagi...!!!! belum hokeh...

panjang lagi cerite nya....



lepas tu... bermula lah qaleef akan sebut..
semua perkataan bende kat bawah ni....

qaleef :: spider tido...
mama :: spider tido..

qaleef :: twinkle tido.. [die tak sebut star tau]
mama :: twinkle tido..

qaleef ::sheep tido..
mama ::sheep tido

qaleef ::elephant tido...
mama ::elephant tido...

qaleef ::bangau tido...
mama :: bangau tido

qaleef ::burung kakak tua tido...
mama :: burung kakak tua tido...

qaleef ::block tido..[mainan block dia]
mama :: block tido..

qaleef ::robot tido..
mama :: robot tido..

qaleef ::ball tido...
mama :: ball tido..



setiap satu die sebut..
aku kene ikut sebut skali..
kalau aku tak ikut sebut..
die akan ulang bende tu sampai lah aku ikut sebut nya..


kalau 30 bende...30 bende gak lah aku ngikut nya..


banana tido.. [minions]

dog tido..

cat tido..

book tido..

butterfly tido..

semut tido..

lizard tido...

truck tido..

bulldozer tido..

cement mixer tido..

bajak tido...

fire engine tido...

garbage truck tido..

yellow car tido..

blue car tido..

qaleef ::white car tido..
[dan segala kaler menan kereta lori die akan sebut satu persatu]


oo yeaahh tido.. [oo yeah tu nama pada satu truck qaleef ni]

helicopter tido..

airplane tido...

white train tido..

red train tido..

green train tido...




n list goes on............................................................


aku pon ikut sekali sebut....
kekadang ada bende2 tak terjangka die akan sebut..
dan kelakar buat aku tergelak sendiri..

macam shirt tido [baju]

pensel tido..

bantal tido..

hair tido..

nose tido...

banyak lagi lah...

kan pelik tu.. hahahaha...


apa sahaja menan die..atau bende yang die teringat.. die akan sebut.....



sampai last sekali die akan cakap...


"semua dah tido....."

maknenye dah habes lah tu die sebut..legaaaaaaaa....



jadi  aku kene sambung..

" semua dah tido.. jadi qaleef pon kene.......?? "


qaleef :: "tidoooooooo..........................gud nite mama...."




baru aku pon boleh tido sama...............................zzzzzzzz....

pelan2 tepuk...sambil zikir..
walaupon kate qaleef tak tido lagi -mungkin tak mengantuk..
mak pak dah berkeruh dulu..
tapi qaleef tak akan kacau..
sebab.. die dah puas hati semua yang kat atas2 tu dah buat tuk die..
so die golek2 sampai tertidur sendiri...


begitu lah setiap malam.................


setiap hari....................



kekadang aku pon tak dapat nak membaca buku sendiri [memang tabiat aku jugak lah baca buku sebelum tido]

jadi aku tak heran qaleef mengikut...
tapi 2-3 menjak ni..aku pon tak mampu nak buat..
aku tido cepat..mengantuk..
nak melayan qaleef semua2 ni pon dah sejam...


dan semua2 ni pon... bukan kerje aku sorang lah..
kerje abah sado jugak  melayan semua bende ni.....


kami pasrah.... hahahaha....






















[gambar sekadar perhiasan]

qaleef eeman lagi sebulan nak masuk 3 tahun..!!
yang mulut pokpekpokpek macam mak nenek..pening mak ko..
belum lagi cerite die panggil "amma..amma.." [mama] setiap 2 saat soh dengar die nak bercerite....pheeewwww....




















14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya BR

jaja_NorLiza said...

Hensem boy ni bdk pandai....sgt kagum cara aty train qaleef...minat pd buku...asben akak ada ckp haritu...dlm beg qaleef ada buku..ternampak hari tu masa dtg rumah.. :) kagum btul dia ngan qaleef...pastu dah la cam independent sgt..mmg boleh jd abg yg baik ni...tahniah aty and fared...

Ummu Iman Amsyar said...

Cute! :)

KhaZa li said...

Masyallah bijak Qaleef ni..alhamdulillah..

dorsett pink said...

Perrgghh., penat kalu mcm ni., tapi boleh die ingat semua mainan die tu.. hebaat betul

mr boroboro said...

Comel sgt..

Wizana Arbain said...

Bijaknye qaleef, aty share la camner aty ajar qaleef pandai bc al fatihah dan 3 kul tu..ade cara yg mudah x utk anak senang hafal. Kal sudi aty wat la entry pasal ni :)

Irma Putri said...

aduss acik yg dengar ni pon dh nak tido qaleef...lama nor ko nak tido nak..

Emy Ezzha said...

Same la mcm ank su.. 2x5.. Smpaikn mamanye merapu bcerita sb ngntk he9

Fifi Nadhrah said...

bab senarai bende tidur tu boleh geng dengan ufairah.. hahaha.. tak larat melayan.. tapi alhamdulillah.. s.o.p ufairah sikit je.. pendek..

tapikan atiey.. skrg memang terase penat.. bayangkan anak dah besar.. kite tak buat semue tu.. mesti rase kosong..

fazianbatrisyia said...

bagus ar tu...bijak

mrs kayrul said...

pandainya qaleef baca doa untuk tido...letih gak ye aty nak penuhkan SOP setiap malam...macam mana la klu ada adik nanti...

diyana said...

bijak anak akak :) alhamdulilalhh

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam atie,
banyaknya list tido qaleef he3