Wednesday, April 08, 2015

nak cerite pasal semalam..?? hari ni..?? atau esok....??



assalamualaikum..


lepas seminggu..

apa yang nak di tulis yer...

nak cerite pasal last week..?? 
nak cerite pasal hari ni..??
atau cerite plan esok..??

aahh esok....
pagi ada check-up kat KK..
ikut hati.. tinggal sebulan lebih ni..
dah malas nak pergi..
tapi ada sebab kenapa aku kene jugak pakse diri ni pergi..

dan sebelah petang..ada interview tuk satu majalah parenting..
buat kat rumah sebab editor tu kata kesian aku dah sarat..hahaha..
walaupon serbe salah sebab aku tengok sebelum2 ni semua gi studio atau buat kat luar..
tapi.. aku rasa aku pon tak larat nak ke mana sangat sekarang ni..
dah nak 32 minggu.. lagi 8 minggu..pheewww...
jadi aku redho jer lah biler derang kate nak buat photoshoot kat umah aku jew..
bukan tak biasa kan.. uhuukkss..
cume risau nyusahkan derang jer lah..

cakap pasal nak beranak lagi 8 minggu..
spital pon tak decide lagi kat mana..
nak beranak czer atau normal pon dokter tak kuar surat lagi..
ni bukan sesajer yer..
nanti aku cerita lah kenapa boleh pulak pilih2 kan..
tengok lah mud aku.. huhu..

cakap kat baby pulak.. tak per lah kalau nak duduk dalam lama sikit..hahaha..
asalkan baby rasa ok dan selesa dalam tu..
takde masalah..
mama tak kisah sangat..senang mama nak hangkut kehulu kilir..
walaupon mama rasa awak dah berat sangat..
tapi mama rasa handle awak saat ni lebih senang..
harap senang lah awak kuar nanti..
awak tau tak.. abang awak qaleef yang lebih2 tak sabar nak jumpa awak..
tetiap pagi kejut awak.." baby.. bangun.. main..."
mama dapat bayangkan lepas awak lahir nanti macamane keadaan nya..ngeee..

tapi takper.. buat masa ni... awak ilek2 dulu dalam pewot mama keh...
bukan sebab tak nak jumpe baby cepat2..
tapi mama ada banyak lagi perkara kene selesaikan..
tercungap2 kejar masa..sangat2 pack..
semua perlu di selesaikan segera...

alaaa.. aku yang nak beranak pon..
aku yang nak berpantang.. aku yang nak menjaga nya pon..
orang lain tak yah sibuk2 pikir hal2 orang lain giteeww..

nak cerite sikit last week
dari 2 minggu lepas.. 
sehari jer aku duduk umah..
selebih nya ada banyaaaaaakk sangat urusan luar..
yang sangat2 terasangat2 memenatkan..
stress.. marah... down..

qaleef pulak demam on off..
cuaca panas giler kan kat luar sebelum ni..
kesian anak.. dek kerana kerja.. anak baik sikit aku heret bawak sekali..
jadi.. mudah lah die demam balik..nanges aku pikir..
kesian kat die..
tapi keadaan memaksa..

masuk minggu ke-2.. last week..
isnin tu aku kuar lagi... menyelesaikan urusan tak habes2..
TERPAKSA keluar.. bukan aku saja2..
kalau ikutkan dah tak larat sangat2..
tapi susah hati perkara tak selesai..
badan dah mula rasa tak sedap..
dalam kereta rasa badan qaleef dah dedar2 balik...
tapi tu lah.. nak buat acaner..
tak boleh nak tinggal..
kene gak aku hangkut..
balik petang tu.. kaki aku tak larat nak jalan pon..
aku rasa aku tekanan darah rendah sampai aku pitam-pengsan depan pintu bilik..
tu adalah perkara paling tragis...
malam tu aku demam ngan qaleef...
paling sadis.. fared tak de..out station..
survive lah ko dua beranak..
anak-mak demam serentak..
nanges sorang.. nak tak nak kene kuat semangat tuk jaga anak yang perlukan perhatian..
qaleef pulak tah kenapa demam selasa tu..
dari malam tu.. tak kebah2 langsung..!!
badan panas sepanjang masa walaupon dah makan ubat..
dah mandikan.. dah di lap.. dah masuk ubat montot..!!
Allahu.. dalam keadaan aku tak larat sangat nak bangun pon..
aku risau sangat kat qaleef dan aku tetap kene bagi perhatian penuh pada dia..

selasa tu.. sikit lagi aku nak serah diri sendiri-anak kat spital..
dah siap2 tipon agent insurans mintak tolong uruskan aku nanti..
masa tu pikir nak gi KPJ shah alam jer..sebab dekat ngan family aku..
memang apa2 derang jer lah aku harapkan..

tapi tengahri tu.. panas nya tak gheti aku nak cakap..
ko bayangkan.. aku demam teruk..
nak drive pulak jauh2 macam tu..
masa tu.. aku rasa.. sangat sorang2..
rindu sangat pada arwah mak..
aku pasti.. kalau die ada.. keadaan tak sesukar waktu tu..
die pasti buat apa saja tuk kiteorang..
ayah..?? keadaan berbeza...

kali ni.. fared betul2 tak boleh ada tuk kiteorang..
aku betul2 kene berdikari..
kene kuat kan diri..
malam tu.. pertama aku aku rasa.. sangat lemah...
aku nanges sorang2..
risaukan qaleef..
tekad dah kalau tengah malam tu keadaaan qaleef masih sama..
aku gi jugak spital...

dalam keadaan aku down..
aku bangun mandi.. sebab nak segarkan badan..
rasa lembik sangat..
aku solat sunat 2 rakaat..tu jer aku mampu...
aku lupa sebelum tu..saat sapa2 tak de ngan aku..
aku sebenarnya ada Allah tuk jaga aku dan qaleef..

kuasa Allah.. lepas habes solat tu.. aku rasa badan qaleef sejuk..!!
maksud nya dah tak demam...
speechless... lega sangat kat hati...syukur..
sekurang2 nya.. qaleef dah kurang demam masa tu..
hilang sikit risau kat hati..Allahu... kuasa Allah kan...
dan malam tu.. walaupon aku tak mampu nak tido lena lagi..
sebab masih berjaga2 ngan keadaan qaleef..
tapi rasa lega dan hilang sikit lelah aku..

esok nya qaleef bangun mintak makan.. mintak nasi..
walaupon aku masih tak sihat..
tapi aku gembire biler qaleef dah ok macam tu..
lepas siap kan semua urusan qaleef...
mandi.. bagi makan.. siapkan makan tengahari die..
sediakan apa yang patut.. 
aku pon rehat.. qaleef pulak macam memahami aku hari tu..
die tak de pon kacau aku sangat ajak main teman layan ker bagai macam biasa [waktu2 die sihat]
biler die nak tido.. die datang kat aku dan baraing sebelah aku..
Allahu.. baik nya qaleef... 

alhamdulillah.. khamis tu aku dah kuat dan sihat balik..
walaupon tak lah sepenuh nya..
tapi.. mampu lah aku nak selesaikan urusan kerje aku..
bayangkan seminggu tu barang tak di hantar..
orang buat payment.. jual beli melalui wassap.. aku mampu layan macam2 tu jer..
tapi syukur sangat tau..
Allah hadiahkan aku orang2 yang baik2..
berurus niaga ngan aku..
semua nya mudah..
dan semua nya memahami walaupon aku terpaksa buat penghantaran barang agak lewat..

khamis tu.. aku hantar barang.. banyak giler.
3 ctn ephyra aku hangkut tuk pos.. 
belum lagi ngan barang2 lain...
rasa macam tak terberanak aku hangkut..!!
tapi alhamdulillah.. Allah beri rezki yang banyak lepas Allah hadiahkan aku ujian kesakitan...

hari ni.. 
batuk masih bersisa..
semalam aku gi ziarah tina kat shah Alam..
kesakitan aku lalui ni sangat sikit nak di bandingkan apa yang adik aku sedang lalui..
semoga Allah bersama die...
tak mampu aku nak menolong selain dari doa untuk die..

insyaa Allah jumpa esok.. harap masih di panjangkan umur dan di beri kan kesihatan.. amin amin..






eeaaahh.... aku dah jual rak tivi hitam aku kat ruang tamu bawah tu..


saja nak bagitau.. hahaha...








4 comments:

rini.borhan said...

dalam tak tau nak tulis apa panjang gak ceritanya..hehe..takpe suka je baca..

@ JEMPUT SERTAI "GIVEAWAY: RINIE BORHAN"

Nad MamaZN said...

take care aty.. jaga kesihatan k

Chekgu Azrine said...

Semoga sis dah qaleef cpt sembuh dan segalanya diprmudahkan urusan

O'gosh Iskandar said...

moga dipermudahkan semua aty..