Monday, May 25, 2015

RumahkuSekolahku :: aktiviti dengan koleksi mainan anak








qaleef sekarang.. sukaaaaaaa sangat kumpul kereta2 lori2.. bagai ni yang kecik2...
kire.. kalau kate nak beli menan tu.. die akan mintak yang kecik2 cegini..
belambak hokeh..penuh satu bekas biru rak menan die tu...
pastu.. kulir-kilir berjalan dok hangkut letak dalam bag...
seboleh2 nya.. semua die nak bawak..
tapi tak muat bag..asal penuh boleh bawak ok dah tu.. puuffttt...
pening mak ko ni nak...
lepas satu.. satu pulak..
sebelum ni kan obses ngan train.. masih lagi suka kan train..
tapi.. yang ni pon.. die suka sangat gak...
cume yang ni.. die suka yang kecik2..
yang kecik2 ni lah yang jenuh aku pandang.. bersepan mengutip satu2 tu...gggrrrrr....

tapi macam biasa lah... aku kan konon2 bising2..cegini lah kan..
tapi.. dalam masa yang sama.. suka bagi dorongan lagi..
die suka.. aku pon layan.. belikan.. kecik2 cegini lagi murah.. hahaha...
keakdang beli satu pack 10 hengget dapat 10 bijik dah..
tapi yang plastik2 punyer senang kopak..
kalau rajin melayan.. abah sado suka belikan jenama HOT Wheel tu...
kan elok kan..besi ke hapa tah.. tapi memang  tahan lah...
cume tak kose mahal nau kecik jer pon....

dan sebab kan koleksi menan2 qaleef ni..
terpikir aku nak buat aktiviti-bende menarik tuk qaleef..
kasi die teruja.. since die memang suka nau lah nyusun panjang2 cegitu..
kekadang.. atas kaki kiteorang mak pak nya die susun traffic... 

jadi.. sebelum2 beranak..
aku ngan abah sado dok layan lah aktiviti qaleef ni..

ada polysterin lebih besday die ritu tak guna..
jadi..boleh lah buat aktiviti ni..
tak pakai kos banyak pon... 
pakai apa yang ada jer..

eerr..aku pon tak tau nak namakan aktiviti ni nama apa... hewhew...




abah sado lukis 'jalan' atas polysterin tu





siap lakaran kosong atas polysterin

belum apa2 dak qaleef dah susun dulu dah menan2 die nih..
tak siap lagi ni... baru lukis..


part mewarna pulak..
haaa.. yang ni amik masa lama sikit..
aku buat pelan2.. qaleef buat sama..tapi comot..!!
jadi aku tak kasi.. hahaha....



okeh.. mak nya buat pon comot gak...heheheh...
tapi boleh laaaaaa... 
ni pon senank perut aku tau dok bersila bawah nak mewarna..
tapi sudah nya.. abah sado gak menyiapkan nya..
aku tolong sikit2 jer... ngehngehngeh...







okeh.. siap...!! dalam 2-3 jam jer kot nak siap ni..
tak lah penat pon.. tapi renyah sikit lah... 
tapi puas hati tengok biler dah siap kering kaler tu semua...
walaupon hasil tak lah gempak kan..tak kemas mana..
tapi.. aku sendiri teruja tengok...

boleh jer belikan carpet ikea tu jer ada gambar jalan cegini..
tapi.. seronok gak lah layan bende2 macam ni..
lagi pon.. bende nya ada kat umah.. pakai bende sedia ada jer..




dan paling penting.. kegembiraan qaleef sendiri..!!
tu.. die susun2 sendiri tu..memang biasa cegitu lah...
dok lah nyusun menan2 kecik die tu..
kat tepi2 sejadah aku time solat..
kat keliling badan aku time tido..
nah.. makpak ko dah buatkan jalan dah.. susun lah atas tu.. 



nanti lah.. kot lapang..lepas2 beranak.. kot lah.. kot...uhuukkss..
aku nak buat kan lagi proper..
lagi kemas cantik2...
nak buat traffic light bagai sebenarnya..
tapi tak larat nak hadap masa tu..
ni pon sakit pinggang dah ni.. huhu...
kaler pon asal boleh jer...
nanti lah..insyaa Allah... buat elok2 sikit..
polysterin pon ada lagi sekeping tu..
tunggu lah nanti2....












10 comments:

Allene typicalmommy said...

aty.. hormon rajin apakah ini... salute la...

Nurzakiah Hanum said...

woo kagum anum tgk

miss eimanhikmah said...

rajin mak pak buat jalan2 lukis2 kt situ...

Nurizzah Majif Biz said...

seronoknya tengok!!! dah macam nak plan buat jalan pulak ye Qaleef. hehe

Nasha Naim said...

Good aktiviti atie!!

Ayu azmir said...

banyaknya kereta... sampai jang macam tu.. traffik jemmd ye sebb ade sekumpulan binatang

Norazlina Mummy said...

Wahhhh! Best ni.. idea utk boboy sy lak 😉
http://mummynabvitalounge.blogspot.com/?m=1

hana_hana 1771 said...

bestnyerrr.. mama sgt2 kreatif.. selalu silent reader je... suka tgk akak susun atur umah. :)

saye niza said...

comelnyeee...camni takde anak pun nak buat jugak untuk anak buah ker hihi

e.t.t.y said...

wahhhhh cantik kot. nk tiru la