Tuesday, May 26, 2015

beli ke idak baby cot tuk adik baby ??




akhirnya.. kiteorang beli gak seketul baby cot tuk adik baby...

anak fes dulu.. sengaja tak nak beli..
sebab bukan keperluan..
tapi anak kedua beli..
sebab... untuk aku dan abah sado.. baby cot dah jadi keperluan...

ni pon bukan lah mudah nak buat keputusan sebenarnya.. ecececeaahh...
macam keputusan besar nau jew...

aku takut nanti qaleef tak pijak baby kalau aku letak atas katil atau kat tempat lebih rendah....
siyes ni.. tu yang aku pikir...
sedangkan aku pon..
besar gabak macam ni..
die dok main atas katil..
terpijak2 aku...ni kan pulak baby kecit kan..
mau leper adik nya nanti...aaiihhh....bahaya....
tu aku beli kan gak baby cot ni..dan asingkan tempat tidor baby nanti..

aku bagitau qaleef.. ada border antara die dan katil baby..
which is.. die tak boleh lah nak naik2 katil baby tu..
panjat2 pijak2 kan...
dari awal dah cakap.. tu katil baby...die tak ley main kat situ..
ada baby nanti...tengok baby dari tepi jer lah...
kene bagitau dan buat macam tu..
die akan lebih memahami insyaa Allah..






beli baby cot murah dari IKEA jer.. 
tilam pon sama... senang nak bukak tanggal dan simpan jugak..
yang oenting untuk aku pada baby cot ni adalah lebih praktikaliti..
bukan pada design... 
ok.. kate jimat lebih penting.. hahaha....

cadar patchwork dari @littlepearlheart
 kain sejuk..dan selesa.. pernah review kat entry sebelum2 ni..






nursing pillow yang penting sangat tuk aku..
siap sarung baru dah.. kalau keperluan..soh abah sado hangkut bawak gi spital jugak...




saja penghadang sebelah baby cot tak dipasang..
sebab.. nak cantumkan pada katil mama abah..
jadi.. adik baby tak lah jauh dan susah nak di ambil biler time nak disusukan..
paling penting..lebih selamat dari abang qaleef -seperti di beritahu di awal entry-

aku tak beli baby cot untuk kepuasan jer kali ni..
dan bukan nak asing-pisahkan tempat tidur jauh2..
tapi lebih pada mahukan ruang katil lebih agar semua selesa..
termasuk abah sado dan qaleef dan keselamatan baby [insyaa Allah]
kalau memerlukan.. penghadang tepi boleh di pasang semula...





takde bantal kecik2 pon tuk baby..!!
aku sengaja tak nak beli... tapi abah sado kate nak belikan jugak..sebab die rasa macam tak lengkap..
untuk aku.. dulu masa qaleef.. tak guna pon..
siyesss.. hahaha.. tu ada lagi tu aku simpan berbungkus2..
kalau rasa guna.. aku turunkan jer.. bersih lagi..macam baru....
tapi kalau dah abah sado kate nak beli.. sukati lah... duit die.. ngeheeeee...

untuk aku...sebagai ganti.. aku beli tilam travel ni
ni tilam yang aku beli kat car boot sales shah alam ritu..
sebab dulu.. masa qaleef.. aku lagi banyak hangkut kulu-kilir tilam nipis tak berapa nak comel berbanding ngan set tilam tebal siap bantal peluk tu...
tu pasal.. kali ni.. aku beli lagi comel tilam macam ni tuk adik baby...
siap bantal karipap..

sebenarnya.. tilam macam ni memang lebih praktikal..
letak lapik dalam stroller..
macam aku ada rocker.. so..lapikkan dalam tu gak..
nak jalan2 balik kampung..
tak kose aku nak hangkut tilam tebal2..
selama ni [masa qaleef]..memang tilam2 cegini jer aku bawak nya pon..
tu.. bagi aku.. dari aku membazir2 macam dulu..
kali ni aku beli yang betul2 keperluan..
tilam ni pon comel kan..aku suka...




boleh pakai depan belakang jugak lain2 corak...
comel kan...harga biasa sekeping ni aku jumpe kat IG Rm 60-65
masa beli kat car boot sales..promosi mothers day katenya.. dapat harga Rm 49 tak silap..
lupa dah... huhu...








sampai masa pasang balik fisher price rocker ni..
menan satu dah tanggal... 




kesah nya..kesudahan anak ke-dua baru nak baby cot..
pada aku.. baby cot ni..bergantung pada keperluan masing2..
ada orang beli sebab teringin nak ada.. biasa nya anak sulung la kan..teruja..
aku paham lah tu.. 
ada banyak cerite gak berkesudahan dengan baby cot yang tak di guna pon..
yang akhirnya hanya jadi tempat simpan barang..
tapi.. ada jugak..baby cot memang betul2 penting untuk mami n baby..
anak tidor dalam tu.. dari baby dah belajar asing tempat tido..
baby pon ok...
tak de masalah... tapi bergantung pada kite sendiri lah..
maksud nya macamane melatih anak tu duduk-tido dalam baby cot die..

aku ni macam malas sikit nak bangun baring tengah malam kot anak melalak nak susu kan..
biarkan die tido sebelah tak apa.. hahaha..
tu yang awal2 memang tak nak beli baby cot..
cume.. dulu tak terpikir pasal yang sekarang ni..
maksud nya.. ada baby cot.. tapi letak sebelah katil macam aku buat sekarang..
jadi.. baby ada ruang tido nya sendiri..
sekarang ni.. aku buat lebih pada keselamatan memandang kan ada qaleef yang suka tido menyelit kat mak nya nak peluk2... huhu...
bertabah lah adik baby...
kot lepas lahir abang masih tak nak mengalah..

insyaa Allah.. lepas bersalin..
aku cerite pengalaman anak ngan baby cot..
betul2 keperluan-kegunaan praktikal dan fully utilize atau akhirnya aku akan jual jer.. hahahaha...





eeaaahh... sempat lagi korang nak order EPHYRA...
masih boleh buat penghataran...
jangan risau pasal hal aku nak beranak yer....ngeeheeeee...






























8 comments:

cplud miera said...

hehe sama je mcm sy. adik tdo dlm bby cot si abgnya tdo bwh ketiak ummi lg. huhu. cadar patchwork faeza terbaek!

Haslinda VitaLynd said...

Anak no 2 dan seterusnya memang sangat perlukan baby cot. Sebab at least ada pengasingan antara kakak/abang dengan adik baby. untuk safety. Alhamdulillah baby cot anak memang berguna dari anak 1st sampai dah masuk 3 ni.

Nurzakiah Hanum said...

cantik

DYatie ABakar said...

Brp rege baby cot tu aty? Yt plan pun nk beli ats sbb2 yg sm mcm aty. Riso btl tkt arissa terpijak terlompat. Huuuu.

Nadiah Hanum Wahab said...

Baguslah aty ni...planning rapi & teratur...salute!

Hamelia Hamid said...

tilam yang nipis macam ni lagi senang nak angkut2..corak pun cantik

ieza ashaari said...

Sama quilt dgn darwish pny. Car, truck segala. Comel. Semoga semuanya dipermudahkan.

cik hani said...

comelnya baby coat..suka..suka...

betul tu.. kalau ianya keperluan baru boleh beli.

mak saya dulu masa bersalin adik, memang pinjam baby coat jiran sebab guna sekejap je untuk baby. sama la,, sebab mak risau kalau abang/kakak terpijak adik. heheh