Wednesday, May 27, 2015

korang nak tau tak.. aku sepatut nya dah beranak secara czer minggu lepas lagi..??





hahaha... tajuk saspen kan..


aku pon tak tau acaner nak cerite...
hurrmm.. acaner eh....

macam komplikated jer pulak kes aku ni....
yang mana2 rapat tau lah aku sepatu nya dah beranak 
secare ELEKTIF CZER pada 22hb MAY 2015
hari jumaat minggu lepas..

tapi tak jadi...!!!

hahaha.. dramatik sungguh lah cerite aku tawwwww...

nyampah pon ada.. nak nebes memanjang..
tapi tak de apa pon..
berangan dah nak jumpe adik baby minggu lepas lagi..
tapi.. nan hado..yer2 janji ngan qaleef masa hantar die kat umah Tina khamis
sehari sebelum tu [21hb may] tuk bawak balik baby..
siap sedih2 sendu bagai masa hantar qaleef hari tu.. hahaha..

ok.. aku cerite dari awal lah...


sebenarnya...bagi aku lah... dari awal2 lagi
dah pikir aku memang akan elektif czer..
aku tak nak menaruh harapan konon nya..
walaupon sesekali ada gak lah terdetik..
kot merasa kali ni nak beranak normal kan..
tapi.. bagi aku...apa pon jalan yang di pilih...
itu yang terbaik tuk aku...dengan izin Nya...

kesah nya.. sebab masa fes baby [qaleef] dulu aku kan czer..
jadi.. sebab ada sejarah [tak de bukaan] 
dokter cadangkan aku tuk cek tulang rahim samaada aku ni kes CPD atau tak..
kalau cpd.. maknenya memang tak de rezki aku lah kan nak beranak normal
cpd ni..aku tak tau apa nama saitifik nya..
tapi yang aku paham.. tulang rahim sempit..
which is kepala baby tak boleh lalu kat situ tuk keluar..
dan ia tak kan membesar atau tak akan berubah..
so setiap kali pon ko nak beranak pon..
maknenya czer lah jawapan nya..
tak yah lah ko nak try2 normal dah..

so..nak di jadikan cerite..
sebab kes yang dulu masa beranakkan qaleef..
doktor cadangkan aku buat ujian cpd ni lah...
genap aku 34 minggu...KK bagi satu surat refer pada hospital besar...
jadi.. pergi lah aku ke spital selayang tu..
tak tau lah pulak aku akan 'terperangkap' terus kat situ... heheh..
pasrt spital ni aku akan cerite lain entry..
ni just nak cerite panjang2 pasal hal cpd ni jer dulu..

sampai spital tu.. tak terus buat pon..
die bagi lagi satu appointment lain pada 6 may 2015
kire tarikh tu genap aku 36 minggu...
tu aku nyampah tu kan gi gomen..
sebab banyak nau appoinment nya...
tapi.. bak kate dokter KK.. awak ada kes.. 
fineeee... aku turutkan ajer...

genap 36 minggu [6 may] tu..
aku gi spital selayang tuk buat procedure tu semua..
aku tak tau pon acaner procedure tu..
tapi katenya..ada alat akan di masukkan kat bahagian servik tu..[serviks ker pelvis?] huhu.. 
tapi kat bahagian bawah tempat beranak tu lah..macam seluk2 tuuuuuuu.....
tuk ukur bagai..
biler dengar tu... gulllppp.....serem hokeh....
aku tak suka perkare yang satu ni..!!
tapi aku pasrah jer lah kan...
procedure kate ko....huhu...







Bile baby memilih 'jalan' nya sendiri


TAPI.....


biler masuk bilik dokter tuk buat procedure tu semua...
memula interview aku tanya cerite beranakkan fes baby dulu macamane..
pastu baru nak mulakan procedure.. baring tuk scan dulu..
tak sempat pon dokter nak buat...
baru scan... dokter terus cakap "baby dah pilihkan jalan untuk mummy"
aku blur2.. pilih jalan..?? 
baru scan jer kot masa tu...

rupa nya baby aku sonsang..!!!

aku macam pelik giler kot..!!!!
sebab ingat tak aku pernah cerite..
minggu ke berapa tah.. dokter scan kate kepala baby dah engage..
boleh pulak eh die nak pusing..
sebab aku dah bayangkan baby dah masuk kat tempat yang sepatut nya dan tak boleh dah lah nak kuar2 lagi kan..
aku memang blur pasal hal ni..
tapi.. betul.. memang baby breech...masa tu...
2 dokter scan... kire pakar scan lah konon nya...
apa tah nama die tak ingat lak aku...
cakap aku breech....adoyai pon....

aku pasrah dah lah masa tu..
nak buat acaner kan..
dokter pon dah kate.. derang tak kan buat ada atu procedure tu..
kire tuk pusing baby..
sebab aku pernah czer sebelum ni..
derang cakap.. high risk...rahim ley luka atau pecah..
jadi..memang tak lah aku nak buat...

hurrmm... tak per lah nak.. dah kamu nak keluar ikut jalan tu...
mak ko redho jer lah...

jadi.. tak de lah procedure cpd bagai tu.. hahaha..
aku lega gak lah tak yah nak dok seluk2 bagai kan....ngeheeee....
sebab dah 36 minggu...
dokter terus proceed tuk date czer...
KATE NYA.. tak mungkin baby boleh pusing lagi..

aku percaya lah bulat2............






next step :: PILIH TARIKH BERSALIN

masa tu.. aku.... series... aku tak ready...!!!
nak suruh pilih tarikh pulak kan....
walaupon sebelum ni aku 50-50 normal atau czer..
tapi.. mungkin sebab aku mengharap masih boleh cuba tuk normal...
jadi aku tak lah pikir kan sangat akan hal nih...
tau2.. dah suruh pilih tarikh... gullpp...

dah tu..kate nak beranak kat tempat lain..dah acaner ko aty oooii....

bincang lah ngan fared pasal tarikh tu...
aku perlu pilih tarikh dari selepas 19hb tapi sehingga kandungan aku cecah 38 minggu jer..
tak boleh lebih..
aku baru pikir2 nak beranak dalam 40 minggu..
atau mengikut edd aku awal bulan 6...
which is dalam minggu ni lah..

nan hado nya ko boleh nak suka2...
asal aku pilih jer kene reject..
dah tu..soh aku pilih kenapa... huhu...

dokter kate 40 minggu terlalu berisiko...
ok fine...

aku pon pilih lah... 29hb may - hari jumaat
dokter cek.. aku waktu tu.. 39 minggu...
so tak boleh jugak...
aaaiihhh... soh aku beranak awal lagi..

aku hengatkan biler elektif czer ni..
boleh aku pilih tarikh aku suka kan.. hahaha..

tapi tarikh aku pilih tu pon bukan sebab suka pon..
aku pilih jumaat sebab nak menyenangkan kiteorang sendiri..
aku dan fared...
sebab sabtu ahad kan cuti..
so fared ley lah sambung cuti lama sikit..seminggu lepas tu..
pikir kan qaleef jugak.. hujung2 minggu ada lah ramai orang boleh tolong jaga kan die kan..
sebab masing2 tak bekerje...

jadi.. dah tak boleh tarikh tu..
tinggal satu tarikh jer hari jumaat yang ada..
22hb may 2015...
iyeerr... tu lah tarikh sepatut nya aku bersalin kan adik baby ni...
minggu lepas...

tak kose aku nak carik tarikh lawa2 bagai...
banyak bende kene amik kire...
eeerr..ada lah terpikir.. kot terkena hari tarikh cun kan..
macam 15/05/15 -jumaat gak..
tapi tak boleh sebab terlalu awal dokter kate [baru 37 minggu].. gggrrrr...

kalau 25/05/2015 pon boleh lah cantik gak..
tapi.. awal isnin pulak...
aku nak kan jumaat sabtu ahad tu kan...uhuukksss...

okeh.. share dulu bukti2 procedure.. 

tarikh yang sepatut nya aku bersalin bagai tu...






tarikh kemasukan aku ke ward pada 21hb May 2015


elektif czer

TARIKH PROCEDURE :: 22hb MAY 2015



rekod di buku Pink KK



tak habes setakat tu...
ada lagi appointment seminggu lepas tu...
pada 15 may 2015 -jumaat..

heran aku masa tu.. kenapa ko tak buat jer sekali arung hari yang sama sebelum tu kan...
banyak nau procedure nya...
malas betul aku nak datang2 lagi..
dah lah susah nak parking kat situ..
nak kene datang pulak awal2..
aku lambat 7 minit jer dari kaunter pendaftaran bukak..
tapi aku dapat nombor tah keberapa puluh tah... nyampah....
tapi terpakse gak lah..
ni bukan hal ringan2 lagi ni..
ni dah hal nak beranak kan...
tak ley lah nak tak nak tak datang ikut suka ko jer..
masa tu dah ngalah dah kalau ikut kan..
sebab dah tau czer.. so.. nak ngajak abah sado gi private jer..
[tapi ada sebab kenapa aku masih pilih spital ni]
pasal hal spital ni.. aku akan cerite lain entry..
kali ni... aku nak share procedure seterus nya...












next step :: PEMILIHAN BIUS UNTUK OPERATION







procedure klinik ANESTESIA..
macam nama orang kan.. hahaha..
rupernya.. Anestesia ni.. satu proses bius..

nak beranak czer.. kene pilih samaada ko nak bius satu badan..
atau pon separuh badan..
boleh pilih sendiri tau..
derang bagi satu borang..[atas ni] bagitau pasal bius2 tu semua..
dan...risiko bagai..
borang ni pastu ko kene sign lah bagi kebenaran..

biler cakap part risiko tu yang menitik peluh tiak aku baca tu walaupon dok dalam ekon..huhu..
macam masa qaleef dulu..
tak tau hapa.. main sign jer..sebab kate emergency kan...
ikutkan jer lah nasihat dokter masa tu..
elok gak..sebab tak tau..
ni biler tau..mula la saspen nak pilih..
sebab 2-2 pon ada risiko tersendiri...

masa bersalin kan qaleef.. dokter tak bagi aku pilihan..
die decide tuk aku tuk bius separuh badan jer memandangkan aku dah ada epidural masa tu...
tapi.. ko tau tak bius separuh badan ni menyakitkan..
sakit giler biler time die injet kat tulang belakang kite..
nanges ko tau tak..
teringat sorang nurse yang peluk aku masa tu...
kemain kuat aku peluk die.. tak tahan sakit aku masa tu...
tapi lepas bius tu.. hanya separuh badan kite tak berfungsi..
dari perut ke bahagian bawah..

aku di bagitau kat sini..
bius penuh satu badan.. tak yah lah aku nak kene injet2 tulang belakang bagai tu lagi..
die just masukkan ubat dari lengan [tak silap aku lah]
lepas tu pakai kan gas oksigen..

macam lega sikit dengar kan..
sebab sakit ooii injet tulang belakang.. dah 2 kali aku rasa..
masa DnC keguguran dulu.. dan masa beranak kan qaleef...

TAPI biler tanya pasal RISIKO..
sebab aku nak yang risiko pada aku KURANG...
dokter cadangkan aku amik BIUS SEPARUH BADAN
dokter sangat membantu.. bagitau aku secara lanjut akan hal ni..
aku di beritau.. risiko jangkamasa pendek dan panjang yang bius separuh badan lebih kurang risiko nya berbanding kalau aku nak bius full body..

jadi.. dengan pasrah...tak berapa nak rela..tapi tak de pilihan lain..
aku amik lah BIUS SEPARUH BADAN..
dan maknenya jugak...aku kene tadah lagi tuk enjet kat tulang belakang..
yang menyakitkan..!!!
huwaaaaaaaa... nanges dulu siap2 walaupon belum buat... heheh..


haaa..sapa kate beranak czer ni boleh ilek2 jer serah diri gitu2 tak rasa sakit bagai....hurrrmmm..











so ni lah bende2 nya yang tah apa kau tak paham.. huhu...
surat2 ni aku amik gambar awal2 sebelum beranak..
sebab.. waktu kat spital.. aku kene serahkan pada pihak spital..
boleh lah aku cerite kat sini tunjuk kat korang procedure yang aku lalui...

kalau emergency czer.. pengalaman nya berbeza...
macam qaleef dulu..
aku perlu try normal..dan tunggu lah berbelas jam kat labour room..
kali ni elektif czer.. pon masih lagi banyak procedure...
ada banyak beza..pro dan contra nya..
dan setiap kali pon memberi pengalaman yang berbeza...

lepas dari appointment ni..
tinggal lagi seminggu tuk aku serah diri bersalin kan baby ke-dua..

tapi... pada hari aku sepatut nya serah diri.....





jeng jeng jeng........



kite sambung kendian yer....















13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

jeng2

Ayu Rashid said...

Just share pengalaman kak ayu.

Kak ayu dah 3x kena bius separuh badan. Bersalin czer utk budak berdua ni haaa, dan lagi sekali masa operate appendiks.

Kat SALAM. Doktor bius yang sama iaitu Dr. Rauf *gitu la namanya, lupa laks.


Masa nak di inject tu, doktor akan cakap:
"ayu rileks yer, lembutkan badan... jangan stress dan jangan fikir sakit. Rileks dan selawat jer"


Giler ngko tak stress hahahahha.


Tapi alhamdulillah, memang tak sakit. Sakit macam kene inject amik darah tu jer lebih kurang.


Jadi, aty cuba rileks tau hihiiii. Masa kat inject tu, kak ayu disuruh membongkok peluk bantal. takder peluk2 nurse ni. Agaknya lain doktor lain style dia kot.


Apa pun, kak ayu doakan semoga dipermudahkan. Go go caiyokkkkk!

dokterFaryn said...

hi, salam kenal :)

mesti tak jadi operation sebab repeat scan on admission, tengok tengok baby dah turned into cephalic position (kepala ke bawah)kan? if it was, then good for you. boleh la aim untuk normal :)

memang boleh jadi kalau kes macam tu. baby pusing last minute. that's why doc memang akan reassess everything prior to operation. sebab cser is not without risk plus the risk of anaesthesia lagi. so trial of vaginal delivery after one previous cser is the more preferrable mode of delivery unless ada contraindication for normal delivery.

bole jemput baca some stuffs about cser in my blog:)
http://www.dokterfaryn.com/2012/01/letih-lah-bila-kena-buat-operation.html

wah panjang pulak komen. memang over excited kalau bab bab ni hehehe :)
all the best for your delivery :)

Puteri Satu said...

hadailah ty oi... stress akak tauuuu..... hahahah boleh plak ada sambungan..cisss... heheheheh apapun..doa akak semoga segalanya dipermudahkan...insyallah...

Fiza Rahman said...

Alahaiiii...dah excited membaca ni aty. Cepatlah sambung...hehehe...

Adik kita pon kes macam ni jugak. Dia memang tak boleh bersalin normal sebab tulang punggung kecik. Memang kena operate klo nak bersalin.

misz sheyla said...

nebes pulak bace...cepat sambung....bius tulang belakang mmg sakit gile...pernah rase mase dnc dulu...tak sanggup dah...

cik hani said...

aishhhh..berdebar bila tertunggu - tunggu kn.
semoga dipermudahkan sis..

eima said...

adui ngerinye wei ... tapi aku tetap berdoa supaya baby kembali ke laluan dan ko bersalin sebelum czer elektif date tu ....
inshaa Allah .....

serius seriau akau baca risiko dan bygkan kena bius tu

Chekgu Azrine said...

Ala...tgh best2 nih dok baca...hahahahha
Tak aci betul aty nih tau

fazian batrisyia said...

seram baca kisah aty ni. walau apa pun sy doakan semoga semua dipermudahkan urusan kelahiran khalifah yg seterusnya. bersalin cara apa pun mmg sakit...sy bersalin normal pon lain2 pengalaman...sakit sgt, kurang sakit, kurang sgt sakit...rezeki Allah nak bagi kita rasa kan.

e.t.t.y said...

mesti baby dah tak songsang dah kan...weee go for normal aty. selamat berjuang. cakap ng baby,kita berjuang sama sama nak...good luck

Julie Mangsor said...

Walau apa pun jalannya, saya doakan Aty dipermudahkan segala urusan dan selamat serta sihat ibu dan baby....

D'lla said...

Semoga Aty dan baby selamat,amin.