Wednesday, May 13, 2015

Teaser :: Dekorasi Bilik tetamu sebagai bilik hari berpantang




dah lama tak cerite pasal dekorasi..
nak2 beranak ni.. asyik lah pasal beranak jer ko pulak kan..hewhew..
biasa lah tu.....
ni baru nak cerite pasal dekorasi..
tapi pon berkait2 ngan hal nak beranak bersalin gak ni...
pasrah lah korang...

harini.. nak cerite pasal bilik tetamu..
ramai dah tau kot kewujudan bilik tu dari awal2 pindah lagi...
ada seketul jer bilik kat situ...
tapi kerap gak aku guna..lagi2 buat solat..
rehat2 tengahari...
dan..memang kalau tetamu datang..
memang akan guna bilik tu..
kire manapaat jugak lah...

bilik tu ruang terhad..
setakat boleh masuk queen katil dan almari hias..
almari baju tak boleh...
kalau tak kang..takde ruang nak solat..
nak lalu pon tak boleh gamak nya..

aku suka manfaatkan setiap ruang dan bilik..
mesti mempunyai fungsi..
dah bilik tu sbagai bilik tamu..
jadi.. aku hias2 gak lah sikit.. kasi seri..
lama dah dulu.. sebelum mengandung lagi..
aku ada cat bilik tu..
tapi tak pernah ada mud nak cerite kat sini.. hahaha..
tapi baru2 ni... aku ada buat sikit make-over...sikit jeewww..
setakat ubah kedudukan.. tukar comforter dan langsir jer pon...
tapi.. boleh lah gak mendatangkan mud baru walaupon pakai barang sedia ada jer pon...

sebenarnya.. niat kat hati nak berpantang kat bilik tu..
sebab kat tingkat bawah..
dekat ngan dapur..ada bilik air jugak...
agak selesa...walaupon tak de ekon.. eerrrr... hahaha..motip pantang nak ada ekon..??

tapi..tah lah.. tak tau lagi..
tengok keadaan..
sebab nya.. biler kuarga mertua aku datang nanti [insyaa Allah]
so parent in law aku akan duduk bilik tu..
Mil aku tak boleh nak naik turun tanggan sebab pakai wheel chair..
tak kan aku nak soh die tido kat tilam bentang depan pulak kan..
dan.. tak kaaaaaannnn lah aku yang nak berpantang ni pulak
yang nak dok terbaring terbungkang kat ruang tamu..
errrr... mungkin ada orang biasa..
tapi.. aku time sihat pon tak biasa tido2 sepah kat ruang tamu..
ini kan pulak time pantang.. tak selesa tau...
aku kan yang nak berpantang.. mesti lah aku nak selesa dulu.. hewhewhew..

lagi pon.. walaupon makpak pada suami..
aku masih perlu menjaga aurat aku..
lagi2 kalau ada adik ipar lelaki nanti..
sihat atau sakit.. aurat kene amik berat..
memang tak lah aku nak tidor baring depan mertua atau ipar aku kan..
aaiisshh.. kalau ngan ayah sendiri..adik2 beradik lelaki aku sendiri lagi kan di jaga..
ni kan pulak dengan mereka yang bukan..
Aaiihh....segan aku nak terbaring terlentang depan apak mertua rak pasal..
kalau part2 ni orang nak mengata.. susah lah kan...
tak 'paham' nama nya...
aku ni di kelilingi adik badik laki.. [5 lelaki dan 2 perempuan]
memang dari kecik.. mak aku larang aku dan tina dok tido baring kat ruang tamu..
mak aku selalu cakap tak elok.. 
macam tu jugak penjagaan pakaian..
walaupon muhrim sekalipon..
ko nak seksi berseluar pendek bersinglet ke hapa...
pakai saja dalam bilik...
ko boleh kate kolot ker hapa...
tapi lama2 dah besar.. aku paham kenapa..
dan biler tau batas2.. antara ipar dan bukan bukan muhrim ape tah lagi kan...

jadi.. sampai besar ni lah.. aku tak reti nak tidur baring kat sopa bagai tu..
rumah sendiri ni ada lah sikit 'kelonggaran'..
kalau setakat ade kiteorang anak beranak laki bini...
tapi.. kalau ada tetamu..memang tak kan lah tak pasal aku nak buat kan..
lagi2 kate nak berpantang macam tu...
memang tak lah jawap nya..
waktu berpantang ibarat waktu berehat tuk kite..
jadi..aku nak berehat dalam keadaan aku betul2 selesa..
kalau boleh nak berehat dan berpantang kat holeh 5 bintang..mengadap laut..
sambil tengok permandangan indah...
hahahaha.... hover sangat tu nama nya..
dah tak mampu nak cegitu..
jadi.. cube selesakan diri walaupon berpantang di rumah sendiri..
tu pasal aku sentiasa pastikan rumah aku berkemas..
sebab waktu2 pantang nanti..aku tak larat nak buat semua ni..
ada lah aku upah part time orang gaji..
tapi setakat membersihkan jer kot...hurrrmm....

lain orang lain cara nya..
ni bukan aku ngata cara orang yer..haaaa.. jangan salah sangka..
sebab memang biasa aku tengok orang berpantang kat ruang tamu...
siap hangkut katil tilam semua bawak kuar depan tivi..
kalau ko rasa selesa.. tak de masalah...ko ok jer..tak de kene mengena ngan aku kan.. hahaha..
tapi aku tak biasa..tak boleh...dan perkara ni tak de isu ngan orang lain..
melain kan isu diri sendiri.. giteeeww...
cakap lah aku mengada sekali pon...
lain orang.. lain cara nya....
jangan sentap2 pulak hokeh....

eeaahh... terpanjang pulak mukadimah...hahahaha..


okeh..berbalik cerite asal pasal bilik tetamu tu..
dan mungkin sebab aku perlu bagi priority pada kuarga mertua nanti..
dan aku tak nak berpantang kat ruang tamu...
jadi.. aku akan berpantang kat bilik aku sendiri...
tak tau lah acaner aku menggigih naik tangga ke atas nanti..
dalam keadaan perut berbirai2... hewhew...
tu.. semua dah tersedia-aku sediankan kat atas tu..
segala tong air masak-air panas..
segala makanan ringan macam biskut milo holick bagai tu...
senang tak yah aku nak naik turun..
makan bidan akan sediakan -pada die aku dah cakap awal2-
harap membantu..
seminggu pertama fared pon akan bercuti tuk jaga aku..
so.. insyaa Allah ok kot pantang kat tingkat atas..
biler kuarga mertua balik nanti...
dan kalau pantang masih tak habes..
baru aku akan berpantang di bilik tetamu bawak tu....
tengok keadaan dulu macamane...
tu cerite kendian hari...cerite banyak sekarang pon tak guna kan.
sebab tak tau lagi...
just follow jer the flow....




eeaaahh... nak teaser yer...







cukup lah ni dulu... jumpe nanti key....








8 comments:

Fai Nardir said...

alaaa.. tak puas hatiiiiii... sebab gambarnya satuuu je.. baru nak tengok bilik tu mcm mana, kot2 boleh "amik" idea untuk deco bilik tetamu Fai tu.. hihi...

Chekgu Azrine said...

yelar..berpantang rumh sendiri ni selesa dia lain mcm tau sis..last bersalin aish akk pntang sendiri..best

atiqah mutaza said...

samalah dengan sy..even sy xde adik beradik lelaki, dua2 perempuan, tapi depan abah mmg kami tak dibenarkan pakai sluar atas lutut or berkemban..pakai baju xde lengan pn tak boleh..even tu bapak sendiri tapi adab tu tetap kene dijaga

Farah Waheda Wahid said...

wahhh cantik dan cosy-nya...

eima said...

betui2 ... mmg kena jaga .. sama la ngan aku ... tak de maknanye nk dok terbaring kat depan TV ingat lagi waktu anak pertama berpantang kat rumah mak mentua ... dok la ko dlm bilik 30hr tak keluar2.... tak tgk tv ... gile betui hahaha

Nadiah Hanum Wahab said...

Point yg saya sgt2 setuju dlm entry ni ialah...keselesaan diri kita ketika berpantang tu sgt penting...itulah penentu mood kita. Nak2 lagi ada 2 org anak yg kita nak jaga...all the best aty!

danish aurora said...

Aty is tk gigih mcm aty duk tingkt atas pulak h

danish aurora said...

Aty is tk gigih mcm aty duk tingkt atas pulak hehe