Thursday, May 14, 2015

TUNGKU :: Herba VS Elektrik VS Batu/Besi




salah satu barang berpantang mesti ada..
adalah tungku..
aku dulu... siap beli tungku besi baru siap sarung herba..
sebab mak aku punyer.. die tak ingat tah mana letak masa tu..
[lepas2 dah beranak baru jumpe]
sekarang aku simpan...
tapi.. eerrr.. aku pon dah tak ingat kat mana aku simpan... huhu...

tapi.. tak pakai pon masa fes baby dulu..
aku tak berani guna sebab czer kan..
aku dok bayang tungku berat tu.. atas perut aku..
mahu terbuarai terbukak jahitan aku tu nanti.. huhu..
bidan aku tu pon pasrah jer melayan biler aku tak nak buat..
tapi sebenarnya boleh jer.. 
ada care2 nya.. cume kene ada pengetahuan lah..
tak ley men tibai jer.. lagi2 ko czer kan...

jadi dah kate masa tu tak tau..
idak lah aku bertungku..
tungku aku beli mahal2 siap sarung herba..
aku jual..langsung tak pernah guna..

lagi pon masa tu pikir..
macam leceh jer.. hahahaha..
ko nampak tak..nampak...
haiissshh.... sedang kan bertungku tu memang elok sangat tau...
untuk orang lepas bersalin..

dulu tengok mak aku bertungku setiap kali lepas beranak adik2 aku..
aku sukaaaaaa sangat bau daun mengkudu tu biler di salai-dibungkus pada batu tungku tu..
masa tu.. ada pokok mengkudu belakang umah..
senang lah kan..
sekarang.. jangan kate nak pokok..
daun pon tak nampak bayang..
susah nak carik...
tu aku malas tu.. hahahaha..

semua2 tu lah buat alasan aku tak bertungku tu..rugi..!!

kali ni..
aku nak bertungku..
tapi tak pasti lah kot gigih nak bertungku besi batu bagai tu ker tak..
tapi bidan kate.. die akan sediakan dan buat kat aku..
kalau die pandai.. tak de masalah.. ai is ok jer..
nak gak merasa kan macamane bertungku tradisional tu..

tapi.. tu cerite bertungku batu/besi lah..
mungkin kalau bidan tu buat..
tak lah sampai 2 minggu kot..

aku pon dok pikir inisiatif lain bertungku cara mudah..
boleh buat sendiri...
tak yah aku nak gi bakar2 tungku atas dapur...

aku beli 2 jenis tungku lagi..
TUNGKU HERBA dan TUNGKU ELEKTRIK...




ni tungku elektrik aku beli kat car boot sals ritu...siap ada warranty.. huhu..
tapi beli tak lah mahal pon..siap beli 2 tuk adik aku tina..
aku sebenarnya macam was2 takut2 gak nak guna tungku elektrik nih..
sebab masa ritu aku buat entry cakap nak carik-beli..
ada feed back kate bagus sebab memudahkan..
ada kate kene hati2.. sebab ada banyak gak kes pasal tungku elektrik ni..
kes bocor.. bahaya.. kalau tengah2 panas kan meletup bagai..
aku pon gugel2 pasal hal ni.. 
memang ada pon cerite pengalaman buruk macam tu dr tungku elektrik ni..
kene kat kite.. paling teruk.. kat anak..
dalam risau2 tu.. aku terjumpe booth jual ni..
terus2 aku tanya terus terang...
tapi.. die terangkan.. dan memang kene berhati2..
kene rajin belek..
dan jangan over charge..
dah kat 8 minit.. jangan ko on elektrik sampai 1-2 jam..kire tak ley la nak care less lupa bagai tuh..
pastu.. memang kene jauhkan dari kanak2..
hurrmm.. masih boleh consider..
tu aku beli...nak try tengok acaner..
harap2 tak de perkara buruk terjadi...
since.. orang kate tungku elektrik ni agak bagus fungsi nya kan..
menggantikan tungku besi/batu yang lagi leceh tu..
tapi tu lah..kene extra berjaga2...
memandangkan sebab ada kes.. aaiihh.. risau gak lah...




malam sebelum beli tungku elektrik atas tu..
aku jalan2 kat tesco bahagian bawah tu kan biasa ada booth2 jual macam2 kan..
nak makan kefci sebenarnya..ada kedai DIY pulak baru bukak..
nak carik paip air bilik air qaleef dah tercabut..
dan niat nak cari mendalah ni lah sekali..
TUNGKU HERBA...
konon nya tak jadi beli tunku elektrik tu..
jadi.. plan nya nak gantikan ngan tungku herba macam ni..
memang tau..dalam tesco tu banyak booth jual bende2 jamu2 ubat2 bagai..
senang nak membeli..
dulu dah pernah tengok sekali...tapi masih awal lagi.. idak lah aku beli kan..
ni nak dekat2 beranak..dan rasa memerlukan..
boleh dah lah nak membeli...

masa nak beli tu.. tetibe konpius..
sebab ada banyak pulak jenama...
paling banyak orang jual -setiap booth ada.. jenama Leesa Formula tu..
aku niat nya nak beli yang tu lah tu..
harga rm 40.. dapat rm 35...
tapi.. masa nak beli tu.. aku dok tanya2 budak jual tu...
macam tak membantu jer jawapan nya.. hahaha..
budak lagi kan.. mana lah nak tau bende2 ni semua..

jadi aku gi booth lain pulak..
booth ke-2 pulak..lelaki berumur jual..
pon macam tak tau apa2 jewwww pasal benda2 ni semua..
tapi aku terjumpa pulak jumpa lagi satu jenis macam ni tapi jenama NV tu..
lamaaaaa dah aku tengok jenama tu.. huhu..
murah sikit... harga Rm 30 dapat rm 25
saiz semua sama... tapi baca kat kotak tentang produk..
macam tak membantu.. jurujual pon sama...
jadi.. cancel beli kat situ.. hahaha..

pergi pulak booth lain..kat tingkat bawah..
lagi banyak produk kat kedai die..
tapi tak kenan nya....pon budak2 lepas sekolah yang jual..heran aku...huhu..
sebab.. kalau kastemer macam aku ni..
perlukan maklumat..memang tak membantu langsung lah..
tapi.. budak ni ok sikit lah dari sebelum2 tu..
so.. die kasi yang produk terlajak laris D'Herbs ni -Tungku Beherba Mak Bidan
biler bau tunku die.. lebih 'aroma' tu nak di bandingkan ngan yang aku jumpa sebelum ni..
so.. malas dah nak pikir2..
aku amik ni jer.. harga Rm 39.. dapat kurang Rm 35...boleh lah..

nanti lepas bersalin baru ley review produk keh..
sekarang.. membeli jer dulu.. hewhew....




maklumat pada kotak pon lebih jelas.. bahan2 nya dan cara nak menggunakan nya..
tungku macam ni pon ok gak..mudah guna..
ko stim jer dalam periuk beberapa minit [ada die bagitau kat kotak aku tak ingat dah]
pas tu guna berulang kali sampai bau die hilang..
tak tau lah berapa lama boleh tahan...
sapa2 pernah guna tungku macam ni.. share lah sikit..

aku prefer gune tungku macam ni instead of tungku2 lain..
tapi tu lah.. sebab jenis pakai buang kan..
tak ley nak pakai lama2..nak simpan tu memang tak lah..
boleh lah setakat tuk hari berpantang nanti..awal2 tu..kot lah...



okeh..setel bab tungku..
lagi apa pasal hari berpantang yer...hurrrmm...
dok pikir2 lagi ni..
haaaa.. ubat... jamu... tu semua masih belum jumpa yang aku yakini..
tuk diri aku sendiri.. 
ada jiran cadangkan yang die amalkan..
aku dah order.. tapi ni jenis bancuh punya.. pheeww...
tak tau lah gigih ker idak...huhu..
ubat2 macam ni.. tak per lambat sikit pon..
sebab.. nak mula makan lepas seminggu-10 hari berpantang..
atau lepas habes berpantang...
so...insyaa Allah..aku akan share kendian..

sapa sini pernah makan produk salindah...??
dokter yang buat kan..??
mungkin lebih di yakini kot.. cube share sikit maklumat ngan aku..


























9 comments:

Ros Anis Rusli said...

aty hati2 ye pakai tungku elektrik tuh... mak cik urut aku ms dlm pantang pun pnh jd tungku tu meletup nasib xkena cucu dia... tapi kan..pakai tungku batu lg best! cuma kalo czer xleh la tungku part czer..

Rai OurKizuna said...

err.. saya tak pernah bertungku.. makcik urut tu ada offer.. tapi kenapa tah tak buat..

set bersalin saya guna tropical herbs.. leceh sikit..tapi sedap badan.. sebulan tu dah rasa kempis perut.. (perasan)

eima said...

aku suggest Set Berpantang Shaklee boleh makan sampai abis pantang dan untuk BF ...

InshaaAllah yg kali aku doakan bersalin normal supaya ko dapat merasa untuk bertungku dan kembali ramping ....

Mimie_Zatun said...

Mimi pkai tungku herba dgn besi je
yg bantal tu dh x pakai sbb ms charge die kembang mcm nk meletup. Terus buang

Julia Kartini said...

tungku herba tue yg x best sbb dier cepat sgt sejuk leh kata 10 minit skali kena kukus balik jd periuk nasi mmg kena standby sebelah utk kukus balik bg panas

NurulHayatiNordin said...

Saya makan produk salindah dari usia kandungan 3 bulan lagi hingga bersalin.. pada saya produk tu mmg best dan alhamdulillah sesuai dengan saya. badan bertenaga walaupon lepas bersalin.. :)

Lynda Che Lah said...

Lynda czer 2 kali pakai tungku batu..
kena rajin gak panaskan atas api..
balut ngan daun pandan pun ok..
tempat czer letaklah slow..sambil tu lapik ngan kain batik pakai tu..
dah try pakai tungku letrik..xde umppphhh..hehe..
lega je pakai tungku batu sbb berat dan sedap je kena perut..

Salhah Suhot said...

Aty, abes malas bole letak air panas dlm botol buat tungku. Lagi selamat dari bantal tu.

Nadiah Hanum Wahab said...

Saya pun guna tungku elektrik tu...ok jer so far takder masalah...insyaallah, hopefully takde la benda2 tak elok yg jadi.