Friday, May 15, 2015

perkara yang menggembirakan anak....






dah masuk 37 minggu hari ni..
biler hujung2 ni.. terasa cepat sangat lah masa berlalu.. huhu..


betul lah ada sesetengah orang rasa..
biler dah ada anak sulung..
nak tambah anak..lagi2 baru nak masuk anak ke-2..
hati terasa sayu biler teringat anak fes tu kan..
walaupon qaleef dah 3 tahun..
dah memang sepatut nya terima adik dah lama dah..
tapi.. tetap rasa macam.. alahai.. sian anak mama..
nanti dah tak dapat manja2 macam sekarang ni kan..
manja yang sangat manja...

tak baik eh cakap macam tu..
tak.. tak.. aku tak bermaksud apa2..
aku gembira dan memang sangat2 mengharapkan kelahiran anak kedua ni..
membesar kan lagi.. memeriahkan kuarga aty fared..
aku suka anak ramai..
tapi.. biasa lah tu... kalau ada sikit2 rasa kesian pada anak sulung kan kan kan...
eerrr...aku jarang rasa macam tu..
sebab selama ni aku rasa teruja nak kasi qaleef teman bermain..
nak kasi qaleef adik.. dan adik2...[insyaa Allah]
aku teruja biler qaleef akan menjadi abang...
aku dapat rasa kan jugak perasaan tu pada qaleef...

hujung2 ni jeeewwww...
nanti dah beranak.. dan tambah2 anak...[eerrrr..]
ok lah tu kan...
tengok pada perkembangan qaleef sendiri..
yang penting aku ni jugak..
kena pandai bahagikan kasih sayang dan cinta pada anak2 tu sama rata..
insyaa Allah...

hujung2 ni.. aku lebih kerap nak habes kan masa bersama qaleef..
sebenarnya.. aku sendiri..
nak menikmati hidup ber-3 [aku..abah sado dan qaleef]
sebab.. keadaan pasti berubah..
pasti akan ada lagi keterujaan lain menanti..
tapi.. buat masa ni..
kite nikmati jer apa yang ada sekarang..
termasuk menggembirakan qaleef seperti biasa..
seperti sebelum nya..

satu permintaan paling kerap qaleef mintak..
iaitu - naik thomas..!!!
maksud naik thomas die.. naik train...
die selalu ajak aku bawak die naik train..
lagi2 kalau lalu kat kawasan komuter tu...
aku kalau kene pos barang sendiri kat pos laju rawang..
memang akan lalu tempat tu..
jadi.. die dok lah nyanyi kat mak die ni nak naik thomas...haaaiihh..
kalau berdua jer ngan die.. memang aku malas sikit..
lagi2 waktu kerje.. sunyi..
selalu janji ngan die.. tunggu abah hujung minggu..
jadi.. hujung2 minggu.. memang kiteorang akan bawak die naik train...
naik thomas kate nya.. hewhewhew....



















kiteorang tak gi mana2 pon..
setakat beli tiket gi balik.. tak kuar kawasan komuter pon..
naik.. turun..tukar train.. balik.. hahaha..
sekadar nak kasi qaleef menikmati nya jer...
die suka...
die panggil kawasan komuter tu - 'the island of sodour'
nama island tempat thomas train tu.. aaiihh..pengaruh kuat ni...

gambar2 yang atas ni.. yang baru ni..
minggu lepas tak silap..
balik dari car boot sales ritu..
ini adalah perjalanan paling dekat..
rawang - sungai buloh - patah balik ke rawang..
ada lah dalam setengah jam kot..
ok lah teewwww...


dah beberapa kali dah kiteorang bawak qaleef naik komuter macam ni..
ada sekali ritu.. kiteorang turun kat Kl sentral..
kiteorang tak pernah pergi.. hahahaha...
saja lah nak tengok apa yang ada dalam tu..
tu amik tiket turun sana..saja nak berjalan..
tapi.. turun tak sampai 10 minit.. qaleef ajak naik train balik... puuffttt...

lepas tu.. ada sekali pulak..
kiteorang gi sogo naik komuter nih...
siap bawak buggy qaleef..
turun kat bank negara.. jalan kaki naik jejantas..
masa tu aku larat lagi lah...
siap shopping baju raya anak2 lagi kat sogo tu...

selebih nya.. banyak setakat duk ulang alik dalam komuter jer lah..
aku pon malas.. hahaha..
sebab tujuan utama hanya nak puas kan hati qaleef naik train jer kan..
layan kan jer..
dah dapat naik tu.. die ok lah.. senyap lah sekejap...
asalkan die gembira...
aku pon seronok tengok die eksaited..
dah tu kesukaan die kan..
seb bek naik komuter tak mahal..
kalau tetiap minggu ajak naik kapal terbang..... pitam makpak ko.. hahahaha...

kekadang.. bende2 macam ni lah yang buat aku dok pikir..
nanti beranak 2- beranak kecik...[awal2]
dapat ker aku buat semua ni lagi tuk qaleef...
hurrrrmm... tengok kan jer lah..
sebab aku rasa.. sebenarnya.. bawak baby yang masih kecik..
berjalan.. lagi senang nak handle dari budak yang dah banyak akal nya..
hahahaha..kan kan kan..
aku rasa lah...
asalkan baby tak cranky bagai...tido jer...
kot lah.. 
sebab dulu qaleef macam tu gak..
dok jer dalam stroller tu..tak paham apa.. 
biler dah 'dapat kaki'.. masa tu yang berpeluh makpak nya tu.. mihmihmih..


ok lah... aku ada urusan spital yang tak habes2 selagi tak beranak..hewhew..


jumpa lagi nanti..insyaa Allah...

jangan risau.. belum masa nya lagi.. [kot]









notatanganAty :: aku teringin nak berendam dalam jakuzi atau bath tub...mandi susu ker.. mandi bunga ker...boleh tenang2kan diri sebelum beranak...

hahahaha.. ngada sangat permintaan2 nak dekat beranak nih.....

abah sado ajak mandi swimming pon kat pusat akuatik shah alam... aaiihhh... boleh lah.. walaupon tak berbunga2..... 
















6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Chekgu Azrine said...

qaleef dah macam big boy sangat

Nurul Aziz said...

Sama mcm ayra. Asal lalu nampak ktm ke lrt ke monorel.. Mesti dia akan ckp.. Wow, wow.. Iya nak naik train.. Nanti kita naik eh ibu.. Huhu.. Ibu dia ni baru 34w tapi dah mcm dugong terdampar, tak larat.. Kelas pun dah banyak skip..mcm sarat sgt, padahal perut kecik je.. Huhu..

amirah said...

gembiranya dia dpt naik thomas tu..hihi

eima said...

wahhh ... tp kan permintaan tu simple je ...tp sgt menggembirakan diorg kan ... anak2 aku aku suka jg bw diorg naik erl pi salak tinggi

Liza said...

dulu pun ada perasan mcm tu. Si abg umur 3 thn sebulan dpt adik. Sblum bersalin tu rasa sedih sgt..takut si abg terabai kasih sayang..tp bila dah besar ni jadi geng la diorg..boys plak tu! abg 6 dan adik 3 thn. Main sama2...gaduh sama2..mama yg pengsan! Hahaha..