Friday, June 12, 2015

BERPANTANG :: Bertungku Herba



tungku herba.. tu je lah pon aku mampu buat..
nak bertungku batu.. memang tak berani lagi..
baru masuk 2 minggu kan..
bidan aku pon tak galakkan lagi.. die kate tunggu 30 hari atau lebih die akan datang buat kan tuk aku nanti..

tungku batu/besi berat giler..!!
tapi syiok ar kalau dapat buat sebab suka bau mengkudu terbakar [balut ngan tungku panas tu kan]
teringat masa mak aku beranak adik2 bongsu aku dulu..
suka bau umah aku masa tu..
tu teringin sangat nak buat..
tapi demi keselamatan.. aku pon tak berani..
kang terburai perut aku kang.. aku gak yang sakit kan...

ada orang pandai buat [walaupon bersalin czer] awal bersalin terus buat..
memang elok..tapi tuk orang yang memang teror handle lah..
macam aku ni.. batu tungku tu pon tak larat aku nak angkat..
batu tu pon lagi besar dari lengan aku..
memang tak yah aku nak pakai buat masa ni..
tak pasal jer kang.. huhu...



tapi ingat tak ritu..sebelum beranak aku ada beli tungku herba d'herbs terlajak laris tu...
tu jer lah pon yang boleh nya.. sobsob...boleh laaaa..dari tak de kaaaannn...
free2 petang2 hujung minggu ritu..lepas seminggu lepbih beranak..
aku pon keluarkan periuk stim.. nak menyetim benda lah tu...





ni dah siap stim 20 minit.. tapi tak panas pon.. aku stim lagi sampai nak sejam.. huhu..

bau die..memang wangi giler.. sedap sangat..
petang tu ada tamu datang umah ziarah pon tegur wangi bau herba rumah aku..
bau mendalah ni lah ni..



stim nya nak sejam.. tapi panas nya alahai..kejap giler.. aku pakai tak sampai 20 minit dah suam2 kuku haku jer.... macam tak bagi kesan jer.. hahaha..
tapi sebab bau die yang sangat sedap tu..aku maafkan lah..
terus jugak aku pakai..
siap panas kan lagi setengah jam.. hahaha..
ulang2 gak lah aku panas-pakai-panas-pakai..





semenatara aku menikmati... abah mithali tolong jaga ash-shaquille...weeeeaaa...
jam2 tu abah mithali ko.. heheh..



suka lah tu anak aku beriba lengan cegitu...huh..


so far.. aku tak rekemen sangat lah tunku herba macam nih..
tak puas langsung nak pakai.. tak panas..!! tak berat..!! aku rasa tak de effect pon.. huhu..
tuk aku lah.. tuk orang lain aku tak tau..
cerite jujur jer nih...

tapi.. aku masih pakai lagi sesekali.. sebab suam2 pon..rasa nyaman gak lah..
aku letak2 kat kepala aku...
bau die tu yang mencakup.. memang sedap sangat..aku suka kat situ jer lah..
pastu..satu rumah bau sedap gak...bau herba...
baru feeling2 umah orang ber-baby kan...ngeheeee...



nanti aku review pasal herba tuk mandian pulak yer...
tunggu aku free...







4 comments:

Mila Hilas said...

haha sy setuju sis..sy pon msa pantang 2tahun lps beli set dherb ni lgsg x memberi kesan, xsmpi 10minit dh sejuk.adeh...sy pakai tungku besi tu..lagi best.hehe..sis bersalin normal kan? nape takut plak?? hehe

Nadiah Hanum Wahab said...

Saya pun bersalin czer...tp mak saya tungkukan guna batu sungai saiz sedang2 gitu...mmg best! Takper aty, nnti dah habis pantang pun boleh jer go on bertungku...jadikan rutin sebln sekali ker...

saye niza said...

kenapa kukus ye. tak boleh ke gosok2 kat iron tungku tu? macam buat kat baby tu huhu

Rai OurKizuna said...

tak pernah bertunggu walau pun anak dah berderet.. wakaka..