Friday, June 05, 2015

DIA... hadiah kan kebahagian.. dan kedukaan pada waktu yang sama..



assalamualaikum..

tak tau mana nak di mulakan..
kat mana mahu aku dapatkan kekuatan tuk bercerita..




[gambar beberapa jam selepas di lahirkan]


alhamdulillah... aku selamat melahirkan MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE
pada 26 MAY 2015 [selasa] 10.41pm
secara emergency ceaserean

hari ni.. Shaquille dah pon berusia 10 hari
sihat.. tanpa g6pd dan tak ada kuning...[alhamdulillah]



baby sihat...dan syukur jugak takde kuning atau demam..
aku tak pasti kalau aku akan share pengalaman bersalin aku kali ni kat sini..
aku rasa macam nak simpan sendiri buat masa ni..
tapi.. inysaa Allah.. kalau punye kesempatan aku akan kongsikan..
tengok pada keadaan...

aku teruja ngan kelahiran Muhammad Ash-Shaquille...
sangat gembira..
Allah menghadiahkan aku sesuatu yang sangat2 indah untuk kedua kali nya selepas qaleef eeman..
tak mampu aku ungkap kan perasaan aku saat ni..

TAPI..

pada masa yang sama...
Allah tarik satu kebahagian dalam hidup aku..











adik kesayangan.. satu2 adik perempuan yang paling rapat ngan aku..
Tina.. kembali ke rahmatullah pada 1 June 2015 [isnin]
pada malam Nisfu Syaaban

pada usia 31 tahun.. 
meninggal sebab kanser tulang stage 4



berat nya ujian Mu pada ku Ya Allah....
tak mampu aku nak luahkan ngan kata2...
tak tergambar perasaan aku.. begitu berat kat hati aku...
puas dah aku menangis.. dan saat ni aku redho ngan pemergiaan nya...
selepas hampir setahun [10 bulan] menanggung semua ni..
ini adalah terbaik tuk nya...
aku percaya Allah sangat2 sayang kan adik aku Tina..
begitu awal Allah mengambil nya dari aku.. dari kiteorang [keluarga]

Allahu....


hilang kata2....



nanges banyak2...








pada hari yang sama aku masuk labour room..
hari tersebut jugak Tina di masukkan ke ICU Ppum sebab keadaan yang semakin teruk..
dapat bayangkan tak perasaan aku waktu tu..
aku bertarung nyawa tuk kelahiran Ash-Shaquille..
pada masa yang sama hati aku berdoa aku sempat berjumpa Tina..
aku sedih tak dapat bersama dengan die pada waktu2 tersebut..
dan Tina tak ada saat2 aku menerima kelahiran Ash-Shaquille..
aku tak tau macamane aku mampu tuk bergembira saat tu..
saat aku tau aku akan kehilangan seorang yang aku sangat sayang...



kekadang rasa aku tak sanggup lagi kehilangan orang2 yang rapat dan aku sayang..
kehilangan arwah mak 2 tahun lepas pon masih sangat2 aku rasa sakit nya..
2 tahun mak pergi [28 May 2013-18 rejab]..
Tina pulak di ambil Nya kembali...
Allah..... ujian apa kan ini...

tapi..aku redho ngan setiap ujian mu Ya Allah...
sebagaimana redho dan sabar nya adik aku Tina melalui semua ni..
tak pernah sekali pon die merungut..
sebab kate nya.. rugi kalau die tak redho atas semua ni..
die sentiasa percaya dan yakin.. pasti ada ganjaran hebat menanti nya nanti...
jadi.. mana mungkin aku tak redho dengan ujian ni jugak..
kalau kesakitan sehebat tu adik aku mampu lalui..hingga ke hujung nya...



tengok.. betapa positif nya adik aku Tina..
aku tak pasti kalau aku mampu sekuat dia..


tina.. adik aku...
dan lebih dari tu...
sahabat aku... sama2 berjalan..berpimpin mencari redha Allah..
die... yang banyak sangat kebaikan..kelembutan dalam diri..
die... penuh kekuatan... 
die.. tongkat aku selepas arwah mak...



Allah...


speechless......






tak mampu lagi nak meluah perasaan aku...




aku tak pernah bercerite kat sini..
walaupon di beri keizinan sebelum ni oleh Tina sendiri..
die mahu berkongsi pengalaman [yang die kata hebat] dengan pembaca blog aku...
tapi... sesungguh nya..
aku yang hilang semua kekuatan tu..
percaya lah.. aku lebih lemah dari die...
setiap masa.. aku tak pernah berhenti mengharapkan agar die sembuh..
aku rindu nak jalan2 sama2 gi shopping ngan die..
aku rindu nak sama2 gi mesjid ngan die...
rindu nak berborak lama2 berkongsi apa sahaja ngan dia..
aku rindu nak buat banyak perkara ngan die macam biasa..
macamana kami hidup bersama selama 31 tahun dan hubungan semakin akrab...
tak pernah ada rahsia antara kami..tak pernah...
die satu2 nya orang paling2 aku percaya tuk seumur hidup aku..
yang ada bersama ngan aku tak kira aku jatuh atau bangun...
yer.. beruntung memiliki sahabat dari darah daging aku sendiri..
sebab... die tak pernah khianati aku...
kiteorang sentiasa ada antara satu sama lain..
saling menasihati dan mengingati...

aku tak pernah berkongsi tentang penyakit tina..
breast cancer stage 3 yang akhir nya merebak ke tulang stage 4...
aku mahukan doa2 kalian semua..
tapi.. aku tak mampu nak bercerite..
setiap kali aku nak memulakan..
aku pasti hilang kata2....

dan bagi aku...

aku sentiasa percaya dan yakin..
Tina akan sembuh.. die akan baik....
dan biler semua tu berlalu.. aku akan anggap semua ni tak pernah berlaku pada die..
kiteorang akan tua sama2.. pergi haji sama2..
impian kiteorang berdua tuk tunaikan haji sama2 selepas tina sihat sepenuh nya
tu doa kiteorang setiap kali pon..


tapi.. sayang mana pon aku pada die..
kasih mana pon aku pada Tina...
tak mampu nak menjangkau kasih Allah pada beliau...
aku yakin.. ganjaran hebat menanti atas kesabaran dan keredhaan die melalui semua ni..
aku saksikan sendiri macamane hebat nya die melawan semua ni...
die tak pernah berputus asa..walaupon die tau peluang tu hampir pada tiada [selepas di sahkan cancer tulang]
kami [keluarga dan sahabat] jugak tak pernah berhenti memberi sokongan pada tina..
semua mengharapkan kesembuhan...

Tina lalui semua ni dari awal aku mengandung..
dan kalau ada yang perasan.. aku kerap bercerite..
yang aku kerap bersama ngan Tina..
iyeerr.. aku banyak habeskan masa ngan die..
lagi2 saat2 hujung kehamilan aku..
selagi mampu.. aku nak berikan kasih aku sebagai kakak pada die..

dan akhirnya..
Tina pergi... 
tanpa sempat nak peluk pon baby yang die tunggu2.. yang die harap sangat nak tengok dan peluk..


tapi..apa pon.. aku bersyukur..
aku sempat bersama ngan die...saat2 akhir die..
walaupon aku tak pasti die sedar atau tak akan kedatangan aku kat hospital waktu tu..
aku bersalin selasa malam..secara ceaser..
khamis tu.. aku merayu pada dokter tuk discharge kan aku..
alhamdulillah dokter paham keadaan situasi aku waktu tu dan benarkan aku balik [dengan risiko sendiri]
terus aku ke spital..
keadaan tina sangat2 menyedihkan..
tina dah tak sedar..
seluruh badan dan muka die kuning akibat kanser yang dah merebah pada organ dalaman
buat buah pinggang paru2 hati semua gagal berfungsi...
tak mampu aku tahan kesedihan aku waktu tu..
rasa bersalah pada die sebab tak ada dengan die pada waktu tu..
aku satu2 kakak die..
selain suami.. aku patut ada ngan die menjaga die pada waktu tu...
berat nya perasaan yang aku tanggung saat tu...

seminggu Tina kat spital Ppum..
aku lega berada di samping die..
lebih2 lagi pada saat2 akhir pemergiaan die..
aku hanya mampu tanpa henti mengucapkan kalimah Allah di telinga die..
dan saat melihat sakaratul maut mengambil nyawa beliau...
alhamdulillah... tina kelihatan tenang...Allahu....
aku bersyukur Allah kurangkan kesakitan die pada waktu tu...
sangat2 menginsafkan aku...
hilang segala kesedihan di hati aku saat tu..
sebab aku yakin ngan apa yang aku lihat tu...
aku yakin die mendapat bahagian yang baik...
seperti apa yang die mahukan...

bahagian aku tak tau pulak macamane nanti...


Allah.....


Tina dah menemui penciptanya..
pada hari-malam nisfu syaban..

dan.. aku sendiri memandikan adik aku..
menyucikan die..
dan mengambilkan wudu' terakhir tuk beliau..

iyeerr.. aku dalam 'hari' waktu tu..
baru 6 hari...
dalam keadaan czer dan keadaan aku yang memang totally tak sihat...
tapi.. aku nak tunaikan kewajipan dan pahala terakhir aku sebagai kakak..
aku sendiri mahu lakukan semua tu sendiri tuk tina..
alhamdulillah... aku lebih tenang biler dapat buat semua tu..
aku tak kisah kan kesakitan aku waktu tu..rasa macam hilang semua saat tu...
bagi aku.. tu jer waktu yang tinggal.. masa yang ada antara aku dan Tina..
selepas di kapan kan.. aku dah tak dapat tengok air muka die lagi..

sedih...


tak dapat nak solatkan tina..
tak dapat nak tengok die dikebumikan...








setiap masa.. biler borak ngan tina.. aku cube positifkan diri..
tak nak tunjukkan kesedihan aku depan die.. 
aku tak pernak berhenti percaya yang akan ada keajaiban dari NYa akan berlaku..
yang akan menyembuhkan tina sepenuh nya...

TAPI.. sesungguh nya.. tau tak betapa aku sangat2 terluka atas semua ni..
terluka dengan keadaan tina..dan aku sentiasa menangis tuk tina..
aku tak mampu nak tahan kesedihan aku di sebalik semua ni...
dalam rasa percaya... aku sentiasa takut tuk kehilangan die...

dari awal mengandung.. hingga saat aku melahirkan ash-Shaquille
aku lalui semua ni bersama2 dengan die..
ko bayangkan macamane aku cube kuatkan diri aku hanya tuk Tina..
tu aku pernah cakap.. apa sahaja kesakitan aku.. 
atau apa yang aku lalui.. 
masih tak dapat menandingin kesakitan dan apa yang tina sedang lalui waktu tu...
buat aku lebih kuat dan redho serta lebih sabar..
tina yang melalui ujian sehebat tu boleh begitu sabar tanpa sikit pon merungut..
ini kan pulak aku kan.. yang sangat kecik ujian nya...
Allah.. semoga Kau terus berikan aku kekuatan untuk melalui setiap ujian Mu..




Tau tak Tina bertuah.. Die lebih bersedia tuk hari dia..
Diberi kesempatan tuk membersihkan diri..
Bertaubat banyak2 dan beramal ibadah..
Mudah-mudahan Allah menerima nya..
Bahagian die..
Bahagian kite? 
Bahagian aku? 
Moga aku mati dalam husnul khotimah.. 
Sempat bertaubat dan beramalan.. Seperti istiqamah nya tina.. Lebih bersedia.. Allah..untung nya..
Aku taknak takut lagi pada kesakitan lepas ni..
Lebih baik dari aku akan mati mengejut.. Tanpa sempat bersedia...

Dan untung nya dia..
Begitu ramai yg mendoakan die..
Datang pada die di hospital mendoakan kesejahteraan die..
Dan pada hari kematian nya..
Menyolatkan nya.. Dan bukan dr calang2 orang.. Allah..
Untung dia..abang2 dan adik2 sendiri mengangkat jenazah beliau..
Untung nya die ayah sendiri menguruskan die dari sakit hingga ke hujung nya (bersama suami dia)
Untung nya die..kakak die sendiri yang menyucikan die... 
Berharap mendapat bahagian sebaik die jugak nanti..

Berat tuk aku..
Berat lagi ujian tuk suami dan anak die..
Kehilangan pasangan dan mummy..allah..
Tak tergambar perasaan aku mengenangkan derang..
Tabah nya firdaus.. Redho nya beliau..
Sabar nya die menjaga tina tanpa jemu saat sakit..
Sanggup cuti kerja.. Sanggup dukung tina..
Pastikan tina bersolat dan tetap menjaga aurat walaupon dlm keadaan sakit..
Bahagia tina.. 

saat ni aku dah redho...
benar2 redho...
aku pon nak macam tina..
aku mahukan ganjaran hebat dari Nya...
siapa lah aku untuk menidakkan ujian yang di beri oleh Nya..
saat ni aku rasa kan diri sangat kedil di bumi Nya..
ampunkan dosa aku Ya Allah...

dan Kau tempatkan lah adik aku Tina.. adik aku Afiq.. dan emak ku Norizan..
di kalangan orang2 yang Kau kasihi...







اِنّا لله واِنّا اليه راجعون..

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُاوَارْحَمْهاُ وَعَافهاِِ وَاعْفُ عَْنهاوَأَكْرِمْ نُزَُلهُاوَوَسِّعْ مُدْخَلَهاُ وَاغْسلْهُا بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ وَنَقِّهِ مِنْ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الْأَبْيَضَ مِنْ
 الدَّنَسِ وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَأَهْلًا خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ أَوْ مِنْ عَذَابِ النَّارِ 

Ya Allah, AMPUNILAH DIA, rahmatilah dia, maafkanlah dia, ampunilah kesalahannya, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburannya, cucilah kesalahannya dengan air, ais dan embun sebagaimana Engkau mencuci pakaian putih dari kotoran, gantilah rumahnya dengan rumah yang lebih baik, gantilah keluarganya dengan keluarga yang lebih baik, gantilah isterinya dengan isteri yang lebih baik, hindarkanlah dari fitnah kubur dan siksa neraka (Sahih Muslim).

Semoga roh aruah ditempatkan bersama dengan para nabi, siddiqiin, shuhada dan solihin.

اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن





aku akan sentiasa rindukan mereka2 ni...
mereka akan kekal dekat di hati..
insyaa Allah... ada rezki... aku akan berjumpa mereka2 lagi...nanti...

alfatihah....








mohon semua sahabat pembaca blog aku...
hadiahkan doa kepada mereka jugak yer...














AL-FATIHAH

NURHARTINA BINTI ABD JALIL
15 OGOS 1984 - 1 JUNE 2015
Dalam doa dan ingatan

" salam penuh kasih sayang dari kakak tuk na.. Allah sangat2 sayangkan Na.. hingga Allah hadiahkan semua ni tuk na.. percaya lah.. dan yakin lah ngan janji Allah.. setiap ujian.. pasti ada manis nya.. insyaa Allah.. akak yakin.. na sedang menikmati ganjaran hebat dari Nya di sana.. sampai masa..kite akan berjumpa semula.. "

















104 comments:

MizzTina said...

assalamualaikum akak..pertama sekali, sy nk ucapkan tahniah di atas kelahiran cahaya mata kedua.. susah nk sebut nama baby..hehe.. comel sgt.. mulut baby mcm mulut qaleef lak..



kak, bila terbaca ttg kematian tina adik akak, sungguh saya sedih sgt.. sy bc ttg tina kt blog akak.. allahu, tak dpt gambarkan perasaan akak mcm mana.. moga akak terus kuat dan tabah.. nama adik akak n saya sm, TINA, tarikh lahir pun sama.. moga roh arwah tenang di sana, tenang di sisi penciptanya.. :(

CikSweety85 said...

Al fatihah buat adik tersayang TINA. Tabahlah menghadapi walaupun perit untuk dilalui. Tahniah juga untuk kelahiran Shaquille. Semoga terus POSITIF dan POSITIF.

mama leen said...

allahu... besarnya dugaan.. semoga roh Tina dicucuri rahmat.. nasib kita pun belum tentu lagi..

ily♥ said...

Allahuakbar..Speechless baca entry aty kali ni.. Tanpa sedar, airmata lebat membasahi pipi..

Innalillahi wainnailaihiraji'un..
Allahummaghfirlahum warhamhum wa'afihi wa'fuanhum..

Tahniah & Takziah buat aty sekeluarga.
Semoga Allah beri kekuatan & ketabahan buat aty sekeluarga, dan Lu'lu jugak. Smeoga dia membesar jadi anak yang solehah..

Mila Hilas said...

sebak sy baca sis..Hebat dugaan utk adik sis..semoga beliau ditempatkan dikalangan org2 beriman... sis selalu lah doakan utk dia ye.. InsyaAllah..semoga Allah perkenankan segala doa2 kite tu

Mar Mansor said...

tahniah atas kehadiran putera ke 2 aty..
salam takziah buat adik, sebaya saya,,
terharu saya baca kata-katanya

CikNaa said...

tahniah untuk baby bary aty.. takziah jugak untuk kehilangan adik, tina.. semoga aty kuat menerima semua dugaan hidup ni.. aty kuat..kuat..kuat..

miss eimanhikmah said...

tahniah utuk baby baru..dan takziah utk adik akak...Innalillah..

syalinda johari said...

Allah...sedihnyaaa baca ni..mengalir air mata tak tertahan..
Innalillahiwainnaila hi rojiunn...takziah Atie sekeluarga...
tabahlah atie atas kehilangan adik tersayang..
semoga rohnya dicucuri rahmat...

dan tahniah untuk kelahiran Baby Ash..
atie pantang elok2 ya..
in shaa allah atie orangnya kuat dan redho kan dengan pemergian arwah.
dugaan hidup kita macam2 jenis.

semoga atie kuat...
ada penawar baby Ash... dan Qaleef...
semoga Allah swt permudahkan segala urusan Atie sekeluarga
aminnnnn

MamaAliya said...

Allahurabbi.menitik air mata ini baca post aty.salam takziah di atas kehilangan adik yg disayangi.semoga Allah tempatkan rohnya di kalangan mereka yang dikasihiNya dan juga mendapat tempat di syurga.buat aty,semoga Allah berikan ketabahan menghadapi ujian ini. *hugs*

Jimi said...

Al-Fatihah. Sabar ye kak..

ameris said...

aty.. sebak menitis air mata baca. sesungguhnya Allah mmg sayangkan adik aty. allahu...
takziah dan alfatihah.
semoga ALlah beru kekuatan utk aty hadapi hari2 mendatang tanpa adik tersayang...
sabar yer aty.. akak percaya ada yg lebih baik menanti..

semoga tina ditempatkan bersama2 org beriman...

YB Shehan said...

Tahniah kak untuk baby akak.

Innalillah & alfatihah buat adik akak. Sebaya saya. Meninggal 1 jun iaitu di harijadi saya. Takziah buat kak & family.

Allah bg akak permata baru dalam masa yg sama. Moga Akak kuat. amin...

Hamelia Hamid said...

Innalillahiwainnailaihirajiuun, al-fatihah buat arwah..smeoga ditempatkan di kalangan org2 yg dikasihiNya. Sebak dan terkejut sangat2 bila baca entry ni. Semoga aty sekeluarga tabah ye... :(

Z i E L A said...

tahniah atas kelahiran baby boy..

takziah juga atas pemergian adik tercinta..semoga tabah

saye niza said...

takziah kak.. Allah..tak sanggup nak baca sampai habis.. moga akak sekeluarga diberi kekuatan. moga arwah ditempatkan dikalngan orang beriman..amin...

diyana said...

assalamualaikum kak.sy pon ade terbaca sal kakak tina masuk icu(suami afiah post in FB)..then tertanya2 kak tina sakit ape sbb akak xpenah cerita dlm blog.

semoga kak aty kuat dan kak tina ditempatkan bersama org beriman..aminn T.T

Lynda Che Lah said...

Al Fatihah..
inalillah..
Tahniah utk kelahiran Anak Syurga Aty..
Salam takziah utk permergian bidadari syurga Nurhartina Binti Abd Jalil..
Allah sebaik-baik perancang..
Tenang dan amanlah Tina di Sana..Tiada lagi sakit..tiada lagi duka..
Terkejut sy,Aty..sbb tak pernah diceritakan..
Utk Aty, semoga tabah dan kuat..sebagaimana kuatnya Aty kini..
Selamat berpantang dan kembali sihat..
Tahniah kerana menjadi kakak yang hebat..

Maszerin Muhamad said...

Allahu... berderai2 air mata baca tulisan aty pg ni.. Alhamdulillah.. tahniah untuk kalahiran baby comel.. Takziah atas pemergian adik tersyang.. sesungguhNYA ALLAH lebih sygkan die.. Alfatihah..

bb_nona said...

Allahuakbar, sedihnyaaa, sayuuuu..~

saya tak dpt imagine kalau sy jd cmtu.... ~

ujian semua org berbeza kan ...

akak, teruskan kuat, semua milik DIA, tiada kita punya.... inshaALLAH, bagian akak nanti baik juga, amin, amin, ALLAHU <>

Aeen said...

Firstly nak ucapkan tahniah di atas kelahiran baby kedua...dan Secondly takziah buat aty sekeluarga di atas pemergian adik tercinta...besar sungguh dugaan aty..harap aty kuatkan semangat, sabar dan redha...Al-Fatihah...

Azziah Nawawi said...

Allahu..
takziah utk aty dan keluarga... perasan dlm blog, tulisan aty menggambarkan sesuatu pada tina. rupanya tina sedang berjuang utk hidupnya..
dia beri org baru pada aty, dia ambil yg lama. tabahkan hati, itu aturanNya.. pasti ada hikmah..
saya yg membaca ni pun berjurai2 airmata, inikan pula aty yg menghadapinya.. moga terus kuat. aty masih dalam hari, kena jaga diri.

moga tina tenang disana. itu bahagiannya. teruskan berdoa utk dia..
mcm mana dengan lulu? kesiannya dia kehilangan ibu di usia yg masih kecil.. Allah....

al-fatihah utk tina..

dd dudu said...

Allah..
sedihnye dd baca..
dd tgk sebelum ni aty mmg tabah orgnye, harap kali ni aty diberi kekuatan lg untuk menempuh semua dugaan ni.. hebat dugaan aty ni, smpi dd xtau nak cakap camne..
take care dear~

Farah Waheda Wahid said...

Alhamdulillah kerana telah selamat melahirkan dan takziah di atas pemergian adik... Al-Fatihah buatnya dan semoga ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... In Shaa Allah, amin...

Tengku Masyitah said...

alfatihah kak aty.

erin said...

aty take care ye. sedih sgt aku baca, moga ko terus kuat n moga tina ditempatkan dengan org2 yg soleh, insyallah.

RiNa said...

Allahu...beratnya dugaan. Semoga akak dapat lalui hari2 akan datang dgn lebih tabah. Allah lebih menyayangi beliau. Arwah sangat kuat. Jaga diri kak. Al-Fatihah utk arwah. Tahniah juga atas kelahiran baby Asy-Syaquille

achiek anis said...

al—fatihah..takziah kak...beratnya dugaan utk akak...moga terus tabah...

ctmah said...

Salam takziah buat Aty and family. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. Amin


norain said...

ASSALAMUALAIKUM KAK ATY..
SALAM TAKZIAH ATAS PEMERGIAN TINA... AL- FATIHAH..
WALAUPUN SEKADAR MEMBACA..TAPI MCM DEKAT DI HATI..
PERTAMA YANG TERLINTAS DI FIKIRAN.. BAGAIMANA DENGAN LU'LU .. SAYU HATI INI...
SEMOGA KAK ATY KUAT DAN TABAH..

Cahaya Petunjuk said...

Saya silent reader Atie.Saya dah follow blog Atie dah lama.Pagi2 sampai ofis terus buka blog Atie nk tau Atie dah bersalin ke belum. Tahniah diatas kelahiran baby boy yang sgt comel.Persis ayahnya. Bila dpt berita adik Atie telah kembali ke rahmatullah, saya terkejut dan menangis sedih. Semoga Atie sekeluarga tabah dan redha atas pemergiannya. Perginya adik Atie pada bulan yang baik.
Al-Fatihah.Semoga roh adik Atie ditempatkan bersama orang2 yang beriman.Amin

Raisah @ echah said...

Allahu...sedih saya kak..seperti merasai sendiri kehilangan itu. kuatkan diri ya kak. insyaAllah dia tenang di sana. saya juga kehilangan org yg saya sayang, ayah saya pada 17 julai..17 julai yang lain Allah gantikan dengan anak untuk saya. Dia punya percaturan. kita sebagai hamba, perlu redha..sebab hidup mati memang telah tertulis sejak azali. suatu hari nanti, kita juga akan kembali..tapi kita mesti kuat untuk orang2 yang masih perlukan kita...suami dan anak-anak. tabah ya kak. salam...

Aida Faris said...

salam takziah buat akak sekeluarga.

nor syatika said...

Asslam.. kak ti. Sy silent reader blog akak. Sungguh hebat ujian Allah utk akak. Kuatkan hati dan byk bsabar ye kak. Smoga roh mereka ditempatkan di kalangan org yg beriman. Sayu sgt hati ni mngenangkan kisah akak. Sedih dan sedih

Acacia Tulipz said...

Hi Kak,
Takziah...May her soul rest in peace and I too miss her so much.
My bestie is gone.

hanizan zamhuri said...

takziah utk aty sekeluarga...semoga tabah menghadapi dugaan ini.
hampir menitis air mata membacanya..

semoga arwah di tempatkan di kalangan hamba-hamba Allah yang solehah. al-fatihah

Azi said...

Takziah buat kak Aty dan keluarga, selama ni saya silent reader je. Tapi hari ni tergerak nak tulis komen jugak. Mungkin sebab selalu baca tulisan kak Aty atau adik akak sebaya saya membuat saya juga terasa sebak. Tahniah juga atas kelahiran permata comel Ash-Shaquille.

Noraliza Mat Seman said...

Assalam

Tahniah aty atas kehadiran org baru..takziah jua utk keluarga aty atas pmergian adik tercinta..moga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 yang soleh..moga aty tabah mengharungi saat2 getir nii..Allah adalah sebaik2 perancang..*hugs*

Noraliza Mat Seman said...

Assalam

Tahniah aty atas kehadiran org baru..takziah jua utk keluarga aty atas pmergian adik tercinta..moga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 yang soleh..moga aty tabah mengharungi saat2 getir nii..Allah adalah sebaik2 perancang..*hugs*

Fariza said...

alhamdulillah aty. take care.

takziah. semoga rohnya dirahmati Allah

Erina Asmawani said...

Allahuakbar. Tak mampu ena tulis apa2. Ena yakin Aty redha pemergian Tina sebagaimana redhanya Aty waktu mama prgi dulu tapi ena faham saat bila rindu itu datang. Rindu itu. Moga diberi ganjaran kemanisan dariNya atas kredhaan dan kesabaran Aty. Tina tenang di sana Aty. Di sisi Sang Pencipta.Salam Takziah buat Aty sekeluarga. Aty jaga kesihatan ye sayang, ena rindu Aty sangat.

Syuhairah Anuar said...

kak aty..... syuha nanges baca semua ni sbb sgt2 terkejut.... moga Allah tempatkan arwah adik kak aty dikalangan org yg beriman... byk sgt dugaan yg Allah bg utk akak. sesungguhnya Dia dah memilih utk akak menjadi seorang insan yg kuat dgn dugaan yg mcm ni

Halimaton Hanafee said...

aty takziah....betul2 sedih dgr cerita aty..moga aty tabah ye...

juicy X said...

Allahuakbar....
Sy yg baca pon tak tertanggung rasa...hebatnya percaturan Dia...Dia ambek 1 Dia gantikan satu...sesunguhnya hanya Dia maha mengetahui...


Alfatihah

Salhah Suhot said...

Innalillah wa inna ilaih raji'uun.
takziah. Bertabahlah. Allah uji aty macam ni sebab Allah tau aty mampu hadapi..

zurainah said...

sedihnye baca kisah adik awak Aty..:(..tak sangka sbb slalu bc blog awakk..takziah..moga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman..& tahniah jugek utk baby br..:)

Norazlina Mummy said...

Tahniah atas kelahiran baby boy..

dan takziah atas pemergian adik tersayang.Al Fatihah =(

http://mummynabvitalounge.blogspot.com/

ibuHasifHafiy said...

Aty,mimah sedih........menitis airmata baca wasap2 aty dgn Allahyarhammah.sungguh kuat adik Aty lawan sakit....Al-Fatihah, moga adik Aty ditempatkan bersama para syuhada'. moga impian adik Aty bertemu mak Aty tercapai...InsyaAllah.moga Aty pun kuat ye...selamat berpantang dan tahniah juga untuk kelahiran bayi kedua....

Puteri Beribiru said...

sedihnya kak..Allahuakbar..Allah saja yang tahu perasaan akak..
bertabahlah kak..alfatihah

eima said...

Ya Allah aty .... sedihnya aku ....
besar dugaan ko ni dear ....
aku harap ko dapat bertabah dan kuat dari segi mental dan fizikal dear ....

aku langsung tak penah perasaan dan tau pun yang tina sakit .....
ko memang pandai sembunyikan kesedihan ko ... semua entry ko yang aku baca semuanya heppy ... ruginya aku tak dapat hadir ke majlis qaleef dan lulu' ari tu ...klu tak aku dapat jumpa tina ....

semoga tina tenang dan ditempatkan disamping orang2 yang beriman ....

al fatihah

salam takziah dari aku ....

Julia Kartini said...

Ya allah, Semoga aty terus diberikan kekuatan dan tabah untuk menempuhi semua dugaan dan semoga tina ditempatkan dikalangan ahli syurga...al-fatihah

Za Za said...

salam aty,

takziah utk aty sekeluarga, sy silent reader, tp rs mcm dekat je dgn aty..
insyaallah.. Tina bahagia di sana.. aminn..

nayfatimah rasyid said...

al-fatihah
semoga arwah tenang di sisinya
dan juga untuk Aty juga semoga tabah melalui ujian dari-Nya

Wawa Yusoff said...

Assalamualaikum dan Salam Takziah kak aty...

Wawa doakan Moga akak setabah arwah tina dalam menghadapi ujian dan dugaan Allah s.w.t..

Moga lulu mudah untuk memahami apa yang Allah sampaikan kepada dia..
Selamat berpantang dan moga akak dan baby sentiasa sihat walafiat..

amirah said...

Allah...sedihnyaaa...allahumagfirlaha warhamha waafiha wakfuanha...moga husnul khotimah untuk arwah nurhartina abdul jalil...moga dilapangkan kuburannya dijauhkan dari api neraka

Leya Peja said...

takziah yg xterhingga... jua tahniah atas kelahiran...
xtau nak kata apa...
nk suh tabah.. klau sy pun xtertabah..

xtau nk pikir apa.. terkejut...
target hanya berita gembira yang sy tggu...

Lina Affendi said...

Takziah aty. Sedihnya hati membaca entri kali ni. Saya rasa macam ada terbaca tina yang akan jaga qaleef masa aty di labor room. Maaf jika salah baca. Ingat lupa. Semoga dia baik2 di dalam sana bersama bekalan yang dibawa dari dunia ini. Entah bagaimana bahagian kita nanti. Redha adalah sebaik-baik jalan untuk meredakan rasa dalam hati.

SUHAILAH RAMLI said...

Salam takziah untuk Aty dan keluarga..
x sangka dan mmg xpercaya sbb Aty x pernah cerita pun ttg sakit Tina ni..
Besar sungguh ujian utk Aty dan keluarga..
semoga roh Tina tenang dan dicucuri rahmat..
dan semoga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..
sedih sy membacanya..
Aty jgn sedih2 sgt..berpantang elok2..
Al fatihah untuk arwah Tina..

Cik Siti MAR said...

subhanallah.. tahniah akak atas kelahiran permata syurga.. dan takziah atas kehilangan.. terus sy terbayangkan si comel lu'lu'.. besar ujian buat dia.. semoga terus tabah n kuat semangat.. insyaAllah segalanya akan dipermudahkan n arwah ditempatkan bersama org2 beriman.. rezeki buat arwah tina meninggal di usia muda, sesungguhnya bebas dia dari tipu daya dunia.. amin

Nad MamaZN said...

:'(
salam takziah aty...

Puan Ninie said...

nangesssssssssssssss kite baca ni..
mama kite pon nama NORIZAN,,

pun d ameninggal 3hb Jan aritu
kanser hati stage 3..
be strong ye kak ati..

we can do it.. insyaallah

Cik Puan Diksu said...

Ya Allah.. begitu hebat dugaan dan ujian.. Saya baca pun meleleh- leleh air mata. Tak dapat menahan sedih dan sebak di dada. Tercuit di hati ini kak. Orang yang kita sayang meninggalkan kita. Walaupun saya tidak melaluinya, tetapi dapat merasa kesedihan itu. Tengok gambar nampak sihat aja. Tapi disebaliknya kita tidak tahu. Takziah... Al fatihah...

MamaDaniel said...

Innalilah.. dan Alfatihah untuk arwah Hartina.. semoga arwah tenang di sana.. amin...

Syukur juga dengan kehadiran baby baru.. semoga segala urusan dipermudahkan Allah untuk aty sekeluarga.. amin...

Ana Maisarah said...

takziah..

Acacia Tulipz said...

Takziah Kak,
Miss her so much and my bestie is gone.
Take care of your health and the baby look so cute.

BbS.H said...

ALfatihah untuk sang bidadari. sedihnya entry ni.. tak terucap. air mata je mengalir.. Allah...

"Helianthus" said...

Al fatihah utk k.aty sekeluarga...moga arwah di tempatkan dikalangan org2 yg beriman

Farah Aishah Abdul Aziz said...

..tahniah..dan salam takziah….aishah menangis bacani..speechless… kalau aishah ada kat sblah aty..dh lama aishah peluk aty kuat2…. moga adik aty tenang disana…. aty sangat tabah orangye.. kalau terjadi pada aishah…….

Riya Lis said...

Takziah Aty...Smoga Tina ditempatkan di klgan org2 yg beriman.
Aminnn..

R.R.Z said...

salam takziah awk..
sedihnya..sy pon taktau sy mampu tak jd sekuat awk.


:-(

Muhammad aQiL punya blog said...

aTY,

saya menangis...
diatas kelahiran anak aty yang kali ini,
serta kehilangan adik ATy -Tina

Semoga Allah memberi "PERJALANAN" yang terbaik pada ATy untuk mengharungi masa-masa hadapan.

www.aqiladablog.blogspot.com

Ibu Dilah said...

Takziah aty.. semoga roh adik aty ditempatkan dikalangan org yg beriman.. dan tahniah juga atas kelahiran baby baru.. semoga dengan kehadiran baby baru dapat mengubati kesedihan atas diatas kehilangan adik tersayang..

Nadt said...

Allahu..tahniah untuk kelahiran baby. Takziah untuk kembalinya Tina ke rahmatullah. Moga Aty sekeluarga kuat dan jaga kesihatan diri baik2 juga ye

nuyui a.k.a miss YUI said...

Tahniah kak utk anak ke 2.. Alhamdulillah..

Alfatihah utk arwah adik akak.. ssguhnya Allah lbh mnyayanginya.. hmpr mnitis air mata bc coretan ini... moga akk sekeluarga lbh kuat.

maz said...

Al-fatihah

D'lla said...

Begitu hebatnya percaturan dariNya..begitu tabahnya Aty menghadapinya..begitu kuatnya kasih sayang padanya..Semoga Allah merahmati Tina,amin.Takziah
Aty,tahniah dpt melahirkan anak dgn selamat.Jaga diri sama ya.walaupn xpernah bertemu tp rs dekat ja.

Mama Kembar 3 said...

Al-Fatihah untuk arwah Nurhartina. Takziah to u & family. May Allah give you the strength to go through these hard times, Amin.

Duniaku Duniamu jua said...

Tk terduga...akan ada nih baca kisah sebegini....menangis jua...sedih sgt sbb slalu bca kisah tina brsama aty. Insaf...Maha hebat kuasa Allah SWT. Hebat jua ujian yg dilalui Aty. Takziah...bykkn brsabar n redho. Ya Allah moga tina ditempatkn dikalangn org beriman. Amin.

modusoperandi11dis09 said...

assalamualaikum

takziah di atas pemergian adik aty. sedih membacanya. perginya dia, Allah gantikan dengan kehadiran si kecil utk aty dan keluarga. cantik perancangan Allah.

Fyda Rafida said...

Assalamualaikum Sis Aty,

Saya silent reader..Saya baca entry ni semalam, nak tinggalkan komen tapi sebak sangat & harini baru nak tulis komen sikit, Takziah atas kehilangan adik tercinta. Namun Allah Yang Maha Penyayang telah menngantikan dengan permata hati kedua..Maha Baik Allah. Disebalik kesedihan ada kegembiraan, disebalik kesusahan ada kesenangan. Sungguh janji Allah itu benar belaka.

Saya ingin ucapkan salam takziah. Saya turut bersedih dengan pemergian Arwah. Sungguh arwah sangat kuat dan tabah. Saya sendiri sangat terkesan dengan kata-kata arwah bahawa sangat rugi jika beliau tidak redha ketika berhadapan ujian Tuhan tersebut. Masha Allah... ia bagaikan azimat kepada yang ditinggalkan untuk 'move on' dengan kehidupan yang sementara ini. Kalau tidak keberatan dan tak menyusahkan mungkin bila-bila, Aty boleh kongsikan pengalaman menjaga Arwah, berhadapan dengannya dalam menghadapi penyakitnya dan saat-saat akhirnya hingga dijemput sakaratul maut. Saya personally suka membaca pengalaman sebegini kerana ianya lebih realistik dan signifikan dalam kehidupan yang hakiki. Saya pasti ia pengalaman yang berharga dan dapat memberi manfaat kepada yang tinggal kerana hakikatnya kita pasti melalui saat-saat seperti itu. Semoga perkongsian tersebut dapat memberi manfaat juga kepada arwah. Tapi kalau tak boleh tidak mengapa tau. Aty, kuatkan semangat ya. Fokus kepada kehidupan dan berusaha untuk kejayaan dan kebahagiaan hakiki di akhirat sana. Arwah Tina tidak meninggalkan kita sebaliknya pergi lebih awal sebelum kita pula menyusul. Wassalam.



Fyda Rafida said...

Assalamualaikum Sis Aty,

Saya silent reader..Saya baca entry ni semalam, nak tinggalkan komen tapi sebak sangat & harini baru nak tulis komen sikit, Takziah atas kehilangan adik tercinta. Namun Allah Yang Maha Penyayang telah menngantikan dengan permata hati kedua..Maha Baik Allah. Disebalik kesedihan ada kegembiraan, disebalik kesusahan ada kesenangan. Sungguh janji Allah itu benar belaka.

Saya ingin ucapkan salam takziah. Saya turut bersedih dengan pemergian Arwah. Sungguh arwah sangat kuat dan tabah. Saya sendiri sangat terkesan dengan kata-kata arwah bahawa sangat rugi jika beliau tidak redha ketika berhadapan ujian Tuhan tersebut. Masha Allah... ia bagaikan azimat kepada yang ditinggalkan untuk 'move on' dengan kehidupan yang sementara ini. Kalau tidak keberatan dan tak menyusahkan mungkin bila-bila, Aty boleh kongsikan pengalaman menjaga Arwah, berhadapan dengannya dalam menghadapi penyakitnya dan saat-saat akhirnya hingga dijemput sakaratul maut. Saya personally suka membaca pengalaman sebegini kerana ianya lebih realistik dan signifikan dalam kehidupan yang hakiki. Saya pasti ia pengalaman yang berharga dan dapat memberi manfaat kepada yang tinggal kerana hakikatnya kita pasti melalui saat-saat seperti itu. Semoga perkongsian tersebut dapat memberi manfaat juga kepada arwah. Tapi kalau tak boleh tidak mengapa tau. Aty, kuatkan semangat ya. Fokus kepada kehidupan dan berusaha untuk kejayaan dan kebahagiaan hakiki di akhirat sana. Arwah Tina tidak meninggalkan kita sebaliknya pergi lebih awal sebelum kita pula menyusul. Wassalam.



NoRr said...

Assalamualaikum kak.. tahniahnatas kelahiran baby... tak ada kata2 yang boleh sy ucapka untuk akak... sy doakan segalanya yang terbaik buat akak sekeluarga. Semoga kekal tabah,redha dan bahagia selalu. Aminn..

Al-fatihah buat adikmu. Semoga dia tenang dan bahagia di sana. Aminn...

Amanda Suria said...

Salam...al fatiha dariSA buat arwah adik Aty...allah lebih dygkan dia...I have no words to say coz I really can feel your feeling dear...moga allah permudahkan dan tempatkan arwah bersama2 insan2 terpilih. .tahniah diatas kelahiran anak ke 2....

Nurulhuda Abdul Latip said...

Assalamualaikum, berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Tabahla awak atas segala ujian diberi. Tahniah atas kelahiran anak kedua dan salam takziah atas pemergian adik tersayang. Sesungguhnya Tuhan Maha Mengetahui segalanya atas ujian yang diberikan. Moga arwah adik ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. Al-fatihah..

Nurizzah Majif Biz said...

salam takziah.
semoga arwah beroleh rahmat dariNya.

FAZILAH PAYZI said...

salam tahniah..dan salam takziah jg. semoga diberi kekuatan. amin.

ida said...

salam..tahniah utk 2nd baby aty
takziah juga utk adik aty, semoga aty kuat
rasa insaf baca entry ni. semoga sy sentiasa berusaha utk baiki diri bersedia ke sana nanti

Julie Mangsor said...

Salam Aty...

Takziah atas pemergian adik Aty. Semoga roh beliau lebih aman dan tenteram di sana. Al-fatihah...

Tahniah jugak on your new bundle of joy.

Fiza Rahman said...

AS salam aty. Baru berkesempatan nak membaca. Pertama kali nak ucapkan tahniah atas kelahiran baby baru. Selamat berpantang dan selamat menyusukan baby.

Innalillahiwainnailaihirojiun. Salam takzian buat aty & family. Speechless bila baca. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Kuatnya semangat tina. Semoga beliau ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.

Smoga aty diberi kekuatan dan semangat yg tinggi dalam menempuh ujian dariNYA ini. Take care.

Mrs ShaQ Kirin said...

Allahuakbar...
Semalam dah baca entry nie.. terkedu.. sebelum nie just silent reader jer... nak komen tapi tak terkomen sebab sayu rase hati nie... Hari nie baru boleh komen...

1st : Tahniah kak aty dapat baby boy...
2nd : Al fatihah kepada adik kak aty... arwah tina... tak sangka adik akak menghidap kanser.. huhuhu~

Saya doakan Lulu membesar sebagai muslimah seperti Mummy nyaa... Aminnn~

Mama Aida said...

Aty tahniah di atas kelahiran baby..takziah untuk adik Aty. Tak sangka tina ada kanser. Sbb aty pun tak cerita. Semoga kalian tabah menghadapi kehilangan ini..Semoga allah menempatkan Tina di tempat org2 yang beriman.

LisaLisut said...

Ya allah... Takziah to u n ur family ats kehilangan ur adik. Br baca.. Serius xtau.. Sedihnye i baca.. Berat dugaan u..semoga tina ditempatkn dikalangan org beriman.. And tahniah! Dh ade baby! Hehe.. I xtau u dh beranak dlm pntang. So ms i beli ephyra tu cmne u pos huhu. If tau xde i susahkan u suh g pos huhu. Sorry..slmt berpantang..

intandayani said...

Salam takziah Aty untuk pemergian adik tersayang..sayu tak mampu nak baca sampai habis

Yati Ateh said...

Assalammualaikum...Maha Suci Allah.
Akak peminat dan pembaca setia blog dan entry2 Aty...suka sgt membace dan berkongsi pengalaman Aty sbb Aty x kedekut ilmu dan akak x pernah nk tgglkan komen just sbg silent reader aje.
Tp smlm bile bace entry Aty happy sgt bile tgk gmbr baby tp tetibe hati nie rase berdebar2 apatah lg bile tgk gmbr kaw perkuburan...tertanye2 siapa yg telah pergi menghadap Ilahi...ya Allah rupenye arwah Tina.Sebak dan menitis air mata nie...cpt2 diseka agar opis mate x perasan.Aty mmg seorg akak yg kuat...berat mata memandang,berat lg bahu yg memikul...mmg x akan setanding yg memandang dgn yg memikul dan melaluinya sendiri.
Harap Aty akan terus redho,tabah dan kuat demi anak2,keluarga dan si kecil Lulu' yg memerlukan perhatian dr mu.Tahniah di atas kehadiran baby baru penambah rezeki keluarga dan slmt berpantang.Kesihatan juga harus dijaga dan salam takziah di atas kehilangan adik mu yg tersayang.Pasti ade hikmah di atas setiap yg berlaku.
Semoga roh arwah Tina ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh...Aminnn...Al Fatihah.

ettyzukhair said...

Allah...aty..maaf lambat sangat tau ni...salam takziah buat aty sekeluarga..kehilangan adinda tercinta..menangis etty baca entry ni..Allah sygkan dia..dia sgt tabah aty..moga aty dpt berpantang dgn tenang..kasih syg korg insyaallah kekal smpi syurga..Al-fatihah..

pencari cinta said...

Salam kak aty...sy silent reader blog akak...sy mcm dh kenal rapat kak aty n kak tina melalui pembacaan blog nie...
akak ada strong family history of cancer which is mak akak and adik akak meninggal sebab cancer...jd harap sangat akak jaga kesihatan...selalu buat Breast Self Exam dan medical checkup yg lain...
bukan nak menakutkan...tetapi kalau boleh kita cegah dan detect awal...

Semoga akak diberikan kesihatan yang baik oleh Allah utk menjaga anak2 dan suami...amin...

pencari cinta said...

Salam kak aty...sy silent reader blog akak...sy mcm dh kenal rapat kak aty n kak tina melalui pembacaan blog nie...
akak ada strong family history of cancer which is mak akak and adik akak meninggal sebab cancer...jd harap sangat akak jaga kesihatan...selalu buat Breast Self Exam dan medical checkup yg lain...
bukan nak menakutkan...tetapi kalau boleh kita cegah dan detect awal...

Semoga akak diberikan kesihatan yang baik oleh Allah utk menjaga anak2 dan suami...amin...

rini.borhan said...

Assalam Aty.. Ya Allah baru baca lama sangat tak jenguk blog.. Takziah tuk Aty dan keluarga.. Baca latest post tak tahu Aty berduka..

Zana Adieyza said...

Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman hendaknya...AL-FATIHAH....

Allah... kuat ujian buat Tina.. kuat juga ujian buat Kak Aty sekeluarga.. semoga tabah menghadapi hari2 mendatang..

Bahagian kita tak pasti lagi macam mana.. semoga kita semua sentiasa menjadi lebih baik setiap hari..

fathiyah jamaludin said...

Ya Allah. innalillah...
sedihnya baca.

al fatihah utk arwah adik kak aty

julie hussin said...

Tahniah aty atas kelahiran Baby...
dan takziah juga utk aty sekeluarga moga tabah dan sabar dlm ujian ini.....al fatihah buat arwah adik aty...mmoga rohNya di cucuri rahmat....aaminnn aminnn....

Masya said...

assalamualaikum.... sy baru sempat baca blog awak, tahniah atas kelahiran baby kedua.. takziah jugak buat awak atas kehilangan tina moga rohnya tenang disana .. sebak sy membacanya berjunjuran air mata ni .. tp sy percaya masa entry ni awak karang lg berjujuran air mata awak mengalir.. moga kita yg hidup ni diberikan kekuatan menghadapi hidup yg perlu diteruskan.

ain.ya.nun. said...

Aty,

Berjaya juga aku baca sampai habis cerita Tina.

Semoga Tina ditempatkan di kalangan umatNYa yang dikasihi.

*speechless*

Semoga kita semua diberi kekuatan dan ketabahan seperti Tina untuk menempuh segala ujian dan dugaan di hari-hari mendatang, Insha Allah.

SARAH AMIN said...

As Salam aty, sy silent reader blog awak. last time sy baca blog ni masa ur mom meninggal. then i quit reading dan tulis blog sendiri utk dua thn now start semula blogging. bila sy buka my blog, first blog yg sy bukak is your blog. suka baca..now almost every new entry dr aty sy baca. latest entry u mentioned about tina yg meninggal. terdetak hati..sy google search your old entry pasal tina. Allahuakbar..meleleh air mata sy baca entry ni. salam takziah dr sy..sy tahu kesakitan aty sbb my mom pun meninggal sbb breast cancer merebak ke organ lain.

besar dugaanmu. Plg sedih rupanya anak sedara yg aty bawak gi ipoh tu anak arwah tina ye? Semoga dia membesar menjadi anak yg solehah yg snetiasa doakan ibunya.