Sunday, June 07, 2015

kasih pada Lu'lu...




hari jumaat ritu..
selepas entry paagi tu.. 
tak berhenti aku menerima salam...
salam tahniah... dan takziah..
melalui wassap-sms...
sampaikan aku tak terbalas -mintak maaf yer kalau ada yang aku tak sempat lagi nak reply-
allahu... terharu...
begitu banyak kate2 semangat.. dan sokongan dari semua..
kawan... dan pembaca...
sungguh.. aku tak sangka...
begitu ramai yang perihatin..
tak henti2 mendoakan...
semoga Allah membalas keperihatinan kalian2 semua.. insyaa Allah..

seikhlas hati.. aku benar2 redho...
walaupon kehilangan tu masih terasa kuat..
rindu dan air mata masih bertandang..
sedih masa terasa..
tapi.. aku ok.. alhamdulillah...
nak dibandingkan arwah afiq [adik ke-5] yang meninggal 6-7 tahun lepas
dan arwah mak aku...
kali ni.. hati aku lebih kuat...
tak pasti dari mana datang nya..
mungkin dari tina sendiri...
iyeeerr... dari dia...

masih lagi hilang kata2...


terima kasih atas salam dan sokongan serta kata2 semangat yang sangat kuat dari korang semua jugak..
dan aku gembira begitu ramai yang mendoakan tuk Tina...alhamdulillah..

nanti.. kalau sampai masa aku..
korang pon jangan putus doakan tuk aku yer.... :)


Lu'lu.....


sebaya qaleef..
kalau ada yang tau.. Lu'lu anak susuan aku..
tapi tak menjadikan pon hak pada aku pon..
tak kan sampai nya hati aku nak mintak lu'lu dari abi nya [firdaus-suami tina]
buat masa ni.. abi nya yang menjaga die sendiri..
dengan bantuan keluarga mertua tina..
Lulu pon rapat ke sana sebenarnya..
lagi pon..sikit aku tak kisah..atau risau kat hati..
sebab aku kenal secara rapat ngan keluarga mertua tina..
mereka dari kalangan orang yang baik2..
adik beradik [iparTina] pon..pelajaran pon elok.. 
dan paling penting.. akhlak pon terpuji..
jadi.. aku  yakin derang mampu mendidik lu'lu ngan baik jugak..

iyeer.. kasih orang lain..mana kan sama ngan kasih mak sendiri..
tapi.. tu ujian tuk lulu sendiri jugak..
mungkin sekarang die tak paham...
tapi lulu anak yang bijak.. die matured walaupon baru 3 tahun..
insyaa Allah.. die akan cepat memahami apa yang dah belaku..
dan doakan die kuat..
doakan die akan baik2 sahaja..
doakan perjalanan hidup die sempurna..
walaupon tanpa mummy die..

aku antara orang yang rapat ngan die..
bonding antara kiteorang agak kuat..
dalam banyak2 orang.. [lain] selain abi mummy die..
die boleh dengar cakap aku..
mungkin sebab.. die anak aku...minum susu badan aku...
biler bersama ngan die.. bercakap ngan die.. even marah sekali pon..
aku lakukan seperti anak sendiri..
maksud nya.. aku buat dengan kasih.. bukan dendam[biler marah]
sama jer macamane aku ngan qaleef.. macam tu aku ngan lulu..
[ngan anak sendiri pon aku tak pernah berkasar..apetah lagi ngan anak orang]
lulu pon tak pernah merajuk..takut atau berkecik hati ngan aku..
berbanding orang lain kalau pernah marah kan die..

iyeerr.. ikatan tu..
yang mengikat kami...

aku tak mungkin mampu mengganti kasih tina pada lulu..
tapi.. aku sentiasa bersedia tuk itu..
aku tak kisah jika aku perlu menjaga lulu..
bukan sekarang.. tak tergamak aku nak mintak2 lulu dari abinya..
buat masa ni.. abi nya yang menjaga sepenuh nya..
rutin seperti biasa.. pagi pergi kerje..-hantar lulu die taska..
balik kerje -amik lulu
masa tina sakit pon.. memang kebanyakan masa lulu di uruskan sepenuh nya oleh abi die..
jadi.. memang tak menjadi halangan pon tuk abi nya buat semua tu sekarang...

tanggungjawap aku...??
aku akan pastikan.. hubungan kiteorang tak akan terpisah..
lulu anak susuan aku.. 
kasih aku pada lulu sama macam kasih aku pada tina..
qaleef sendiri rapat sangat2 ngan lulu..-derang memang macam adik beradik betul-
tu lah kawan bergaduh die.. dan tu lah kawan bermain die..
macam adik beradik tu..
jadi.. mana mungkin aku nak pisahkan qaleef dan lulu...

aku boleh amik lulu sesekali tuk bawak ke rumah aku..
macam biasa.. 
bawak berjalan...bawak keluar..
macam biasa..
macam selama ni aku buat jugak sewaktu tina masih ada..
jadi.. tak akan ada apa yang akan berubah.. 
semua tu aku akan buat jugak seperti biasa selepas ni..insyaa Allah..

untung jugak menegnali rapat keluarga mertua tina..
mak mertua tina sangat2 lah baik orang nya..
die menjaga tina seperti menjaga anak sendiri..
siang malam tak pernah jugak merungut..
nampak keikhlasan hati die..
bukan niat nak puji ke hapa [bukan die baca pon]
tapi memang jujur aku cerite kat sini..
selalu aku ucapkan terima kasih sebab jaga kan adik aku..
dan selalu jugak die cakap... die anggap tina macam anak sendiri..tak rasa seperti menantu..
bertuah tina...tina memang rapat sangat ngan mertua die..
sama2 pergi usrah..mesjid dengar ceramah dan belajar mengaji.. besh kan..
dah aku rapat ngan tina.. sekali ngan aku rapat ngan mertua die jugak..

ada yang tanya.. aku haritu hantar qaleef kat tina masa aku bersalin..
lepas tu.. aku masuk ward pada hari yang sama ngan tina masuk ICU..
jadi.. qaleef siapa jaga...??

sebenarnya.. bukan lan tina jaga pon..
tina pon tak larat nak bangun..
anak sendiri [lulu] pon die tak ley nak dekat...
inikan pulak nak menjaga qaleef..hurrrmm.. tak kan sampai nya hati aku nak menyusahkan die lagi..
qaleef sebenarnya mak mertua tina yang tolong jagakan..
kalau nak tau.. qaleef memang tak kisah jugak..
die anggap mak mertua tina macam nenek die sendiri..
selalu ikut mertua tina balik umah die..[dekat2 situ]
alhamdulillah.. qaleef sendiri tak lah susah nak di jaga..
tu yang mak mertua tina sendiri yang offer nak tolong jaga kan masa aku bersalin..
petang.. ayah aku [atok nya] akan amik qaleef lepas waktu kerja..
masa tina kat PPUM.. semua berkampung kat hospital..
termasuk mertua tina..ipar duai tina.. ayah aku..adik beradik aku.. lulu dan qaleef..
tak per lah.. sekurang2 nya ramai kat situ yang boleh tengok kan derang berdua [lulu dan qaleef]
biler balik malam.. derang bawak qaleef sekali..
macam tu lah keadaan sampai aku discharge -lebih awal dari yang sepatut nya-
3 malam jugak lah...
tak per.. percaturan Allah....
Allah ada tuk jaga qaleef dan lulu jugak...



ada yang mintak aku kongsi cerite macaman tina mengharungi dan melawan penyakit kanser die...
hurrrrmm... aku tak pasti kalau aku mampu buat entry tu..
sebab... setiap detik dari awal yang dilalui bersama tina..
sangat kemas dalam ingatan aku..
tapi.. sangat2 melukakan hati aku jugak...
aku takut tak mampu nak mengawal kesedihan aku nanti..
nak ingatkan semua kesakitan tu..
sedangkan aku sedaya upaya melupakan nya..
tak mungkin aku boleh lupa..!!
tapi.. aku cube tak terlalu mengenangkan nya...
sebab.. aku yang akan 'sakit' nanti..
apa yang aku nak.. hanya ingat segala yang indah sepanjang tempoh kiteorang membesar bersama ni jer..
kenangan tersebut.. akan terus kekal kat hati..
aku mintak maaf terpaksa menolak permintaan tersebut..
tapi.. insyaa Allah.. kalau hati aku kuat sikit nanti..mana tau kan...
aku bersedia..

cume tak pasti tah biler..
arwah mak aku dulu pon.. aku tak pernah ada kekuatan nak bercerite pasal penyakit die..
dah 2 tahun berlalu..
luka nya tak pernah sembuh pon lagi..[bukan bermaksud aku tak redho]
tapi.. kalau boleh.. aku tak nak kenangkan kesedihan..
sebab aku pasti sakan sangat2 rindukan arwah..
rindu.. tau kan macamane rasa nya..
rindu... yang berpanjangan..rindu yang tak boleh di ubati...

macam tu gak ngan situasi sekarang..
tak tau lah kalau masih ada sisa kekuatan tuk aku kongsikan kat sini..
insyaa Allah.. kalau ada... pasti aku akan lakukan...


ape pon...mekaseh lagi sekali atas salam2 dari semua..
terima kasih atas doa..
terima kasih atas kata2 semangat..
terima kasih yang tak terhingga...








-raya 2014-












16 comments:

eima said...

sedihnya aku baca entry ko ni aty .... aku seakan memahami keadaan kau walaupun aku hanyalah kehilangan ibu tersayang ... berbelas tahun dahulu ......
aku tau kau tabah aty ...aku doakan kau sekeluarga tabah menghadapi dugaan yang maha berat ini ....

semoga lulu' juga kuat .... abi lulu' juga....
semoga tina tenang di sana ....

Nadiah Hanum Wahab said...

Mengalir air mata saya baca entry aty yg sebelum ni...sebak sangat! Dan otometik terpikir...mcm mana dgn lulu? Walau kita x kenal...x pernah bersua pun...namun naluri keibuan saya sgt tersentuh...alhamdulillah, lepas baca entry ni saya rasa lega! Semoga dipermudahkan perjlnan hidup lulu...Aamien...

malynd_anggun said...

Allahurobbi.. yg bace ni pun xtertanggung rase perih kehilangan, apetah lagi aty yg tulis entry ni.. semoga aty dan keluarga tabah kehilangan tina. percayalah, Allah lebih menyayangi tina. ikhlas kan hati, kuatkan jiwa. sayangi dan jagalah lu'lu sprti aty jaga qaleef. Al-fatihah utk arwah tina, skmoga beliau dletakkan bersama org2 yg beriman, inshaALLAH.

Nurizzah Majif Biz said...

Allahurabbi.
tiada kata yang mampu diungkapkan lagi.
selain...moga keredhaan bersama keluarga yang ditimpa ujian dariNya.
semoga anak arwah menjadi insan yang solehah yang dapat mendoakan arwah ibunya. allahumma amin.

Mimy Hamid said...

aty semoga ko kuat dan tabah...aku doakan terbaik untuk ko dan keluarga....sebak aku baca semuanya.....

Fiza Rahman said...

Mata masuk habuk. Kuatkan semangat yer aty.

Chekgu Azrine said...

Allahu..
Hanya Allah shj yg dpt bls jasa ibu mentua tina..
Untung arwah tina sebenarnya..

Semoga arwah tenang di sana..
Al fatihah utk arwah

MisZ FyZa said...

salam aty..smoga x terlmbat nak ucapkn tahniah di atas kelahiran baby baru..dan juga takziah di atas kehilangan adik Aty..diharap aty tabah ye..

Hamelia Hamid said...

al-fatihah

safiyyah osman said...

Piya doakan semoga aty dam seluruh keluarga aty kuat dan tabah. ..

ibuHasifHafiy said...

sekali lagi airmata mimah gugur baca cerita tentang Tina...semoga Lulu jadi anak yang kuat dan tabah..buat Aty, semoga Aty pun kuat dengan kehilangan ni...pantang elok2 tau..jangan sedih2 time pantang..ingat Allah jaga Tina dekat sana..

Puteri Satu said...

tetap menitik airmata akak membacanya.. sebab akak rasa aty ngan tina mcm adik beradik kembar walupun bukan kembar... akak ada kakak kembar.. pernah terlintas klu salah seorang dari kami pergi dulu... allahu... kuat kah akak sekuat aty... al fatihah (dengan bacaan) utk arwah tina adik aty....

Ayu Rashid said...

Salam takziah. I feel you aty.

Maaf lambat tau, sebab seminggu kat Besut intenet slow sangat.

Akak doakan aty tabah, jaga diri yer. InsyaAllah, Tina bahagia di sana, kerana aty sekeluarga sentiasa mendoakannya.


Take care

Masya said...

insyallah lu'lu pun akan paham satu hari nanti.. semua yg berlaku ada hikmahnya kan... alhamdulillah keluarga mertua tina baik² menjaga lu'lu ... tina insan yg terpilih di uji mcm ni ... moga awak jugak kuat semangat teruskan hidup ...

Masya said...

insyallah lu'lu pun akan paham satu hari nanti.. semua yg berlaku ada hikmahnya kan... alhamdulillah keluarga mertua tina baik² menjaga lu'lu ... tina insan yg terpilih di uji mcm ni ... moga awak jugak kuat semangat teruskan hidup ...

Sha Nikitasakura said...

Aty..takziah dr sy..bru bc crita aty..aty kuat semangat ye..aty seorang yg tabah..alfatihah untuk arwah..